Προς το περιεχόμενο

Γνώμες για τοποθέτηση κεραίας

Mvpgr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα,

Θέλω να τοποθετήσω καιρία στην πολυκατοικία που μένω για να πιάνουμε τα ψηφιακά αλλά είμαι σε δύσκολη περιοχή και γι' αυτό θέλω κάποια γνώμη από πιο "ειδικούς" (μέ ή χωρίς εισαγωγικά). Διάβασα και αυτό το πολύ καλό thread και έχω πιο συγκεκριμένες απορίες.

Η καταστασή είναι ως εξής:

Η πολυκατοικία είναι στο Γαλάτσι (προβληματική περιοχή) προς κυψέλη μεριά. Υπάρχουν 2 κεντρικές κεραίες, μια για UHF και μια για VHF και οι δύο στραμένες προς Πάρνηθα άπό τότε που μπήκαν (πριν 12-13 χρόνια).

dsc0019acp.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Κατά τα λοιπά υπάρχει αυτός ο μείκτης-ενισχυτής (?) και μετά διακλαδώνεται στους ορόφους (περιέργως ενώ είναι 8 όροφοι μόνο έξι καλώδια φεύγουν προς τον τοίχο, τεσπα αυτό ειναι θέμα κατασκευής της οικοδομής, δεν ξέρω περισσότερα).

dsc0020mod.jpg

Αυτή τη στιγμή πιάνουμε μόνο τα ψηφιακά που εκπέμουν από Πάρνηθα (ΡΙΚ, BBC, DW). Μέχρι πριν λίγους μήνες πιάναμε και τα ψηφιακά του Υμμητού (με κακή ποιότητα, κουτάκια κτλ) πλέον όμως αυτό δεν παίζει. Ακόμη τα αναλογικά δεν είναι πολύ καλά ενω θα έπρεπε να είναι καμπάνα (νομίζω όμως ότι κάποιος από τους γειτόνους κούνησε τις κεραίες σε μια προσπάθια να "φτιάξει" το σήμα).

Αυτό που θέλω είναι να βάλω μια κεραία στραμένη προς Υμμητό για τα ψηφιακά και μόνο. Κανονικά το Γαλάτσι δεν βλέπει Υμμητό ελέω Τουρκοβουνίων, Αττικού άλσους, Πολυγώννου κτλ, όμως δείτε αυτό:

dsc0014hh.jpg

1. Αυτό που φαίνεται στο κουτάκι είναι κεραίες προς την πλευρά του Υμμητού. Ξέρει κανείς αν είναι το κέντρο εκπομπής; Δοκιμάζω για οπτική επαφή (τρίαινα, χελιδόνα) ή για ανακλάσεις (πλέγμα);
  2. Βλέπω και σε άλλες πολυκατικοίες κεραίες στραμμένες προς τον Υμμητό, άλλες είναι χελιδόνες και άλλες τρίαινες. Τι θα συμβουλεύατε να πάρω;
  3. Δε θέλω να αφήσω τους γειτόνους χωρίς τηλεόραση οπότε λέω να κοτσάρω και τρίτη κεραία στον ιστό της πρώτης φώτο μέχρι τουλάχιστον να βεβαιωθώ ότι παίζει ικανοποιητικά. Βλέπετε κανά πρόβλημα σε αυτό;
  4. Ο ενισχυτής-μείκτης έχει 4 εισόδους όπως βλέπετε, 2 για VHF και 2 για UHF. Αν συνδέσω την τρίτη κεραία στη δεύτερη είσοδο UHF χωρίς να βγάλω την πρώτη UHF θα υπάρχει πρόβλημμα;
  5. Βλέπω πως πάνω στις υπάρχουσες κεραίες υπάρχει από ένα μάυρο κουτάκι Bosch. Ενισχυτής είναι; Θα χρειαστεί να πάρω και για την καινούργια κεραία ή έχουν πάνω ήδη;
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δύσκολα τα πράγματα...

Καταρχάς η κεραία που έχετε ειναι οτι πιο απλο σε Yagi UDA με σχετικά μικρη απολαβή. Περαν αυτοί ο ανακλαστήρας της εχει πολύ στενη γωνιά λήψης λόγω σχεδιασμού.

Ο ενισχυτής σας ειναι αρκετά κάλος και πολυ δυνατός.

Εφόσον κοιταει Πάρνηθα δεν μπορεις να κανεις ποιοτική λήψη σε ψηφιακά.

Στα ερωτήματα σου τωρα

1 Δεν θα πρότεινα τρίαινα. Ειναι κατευθύντικες και για μεγάλες αποστάσεις. Θα πρότεινα χελιδόνα μεσαίου μεγέθους με μεγάλο ανακλαστήρα. Εαν τα σήματα φτάνουν σε αρκετή ισχύ ίσως και τυπου πανελ να σου κανει καλή δουλειά. Αυτο ομως μονο με πεδιομετρο μπορει να μετρηθεί σωστά.

2. Απαντάται στο 1

3. Οχι κάλο θα ηταν να την βαλεις σε ξεχωριστό κοντάρι. Η μια κεραία θα στέλνει ανεπιθύμητες ανακλάσεις στην άλλη. Πόσο μαλλον οταν αυτες προέρχονται απ την Πάρνηθα.

4. Δεν μπορεις να το κανεις αυτο. Καθως θα χρησιμοποιούν ολοι μια κοινή έξοδο που εχει ο ενισχυτής. Τωρα λήψη απο δυο κέντρα γεννά φόβους και προβλήματα, καθως καναλια που ειναι σε κοινές συχνότητες θα δημιουργούν το ενα πρόβλημα στο αλλο. Κοινώς θες δεν θες θα δημιουργήσεις πρόβλημα. Χρειάζεσαι δικο σου ενισχυτή και νεα καλωδίωση μονο για εσένα.

5. Θα χρειαστεί να πάρεις έναν μικρο. Μπορεί βεβαία και οχι εάν οδηγάς λίγες tv.

Εαν σε αφήνει η πολυκατοικία να τραβήξεις νεο καλώδιο μεχρι κάτω, τα υπόλοιπα ειναι πιο άπλα. Εαν πάλι ειναι δύσκολο τοτε η κεντρική σας κεραια χρίζει συντήρησης η μαλλον καλύτερα αντικατάστασης καθως σχεδιαστικά δεν ειναι οτι καλύτερο. Ετσι και αλλιως η Πάρνηθα στα μεσα του 2013 θα μεταβεί στα ψηφιακά και αυτή.

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...