enteacher04 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Γεια σας, Επειδή δεν έχω πολλές γνώσεις επί του θέματος, είπα να ρωτήσω το εξής: Έχω έναν επεξεργαστή AMD 64 X2 5200+ με 4GB RAM, και σκέφτομαι να τον αναβαθμίσω, γιατί ψιλοκολλάει στην νεότερη έκδοση του CAD προγράμματος που χρησιμοποιώ. Επειδή πολλά χρήματα δεν έχω, οι επιλογές μου είναι νομίζω οι εξής: 1) Να κάνω overclocking του επεξεργαστή - εξάλλου εκεί είναι που τα minimum requirements του προγράμματος "κολλάνε". Αξίζει να του κάνω overclocking; Θα έχει δηλαδή αύξηση της απόδοσης; Επίσης, αν τελικά είναι και του κάνω overclocking, πώς ακριβώς γίνεται αυτό; Υπάρχουν οδηγίες στο ίντερνετ με εικόνες, κτλ (γιατί είμαι και άσχετος στο συγκεκριμένο "σπορ"); 2) Να αλλάξω επεξεργαστή. Πριν αρχίσω να ψάχνω για για καινούργιο motherboard, CPU, ίσως και μνήμες, κτλ, και επειδή όλα αυτά είναι ακριβά, θα ήθελα να ρωτήσω αν θα άξιζε να κρατήσω το τωρινό μου Motherboard και να αγοράσω έναν μεταχειρισμένο επεξεργαστή. Το motherboard μου είναι το MSI K9N6PGM2-V, και εδώ είναι μια λίστα με τους επεξεργαστές που υποστηρίζει (από το επίσημο site της MSI). Επειδή όπως είπα είμαι και άσχετος, δεν ξέρω ποιος από αυτούς τους επεξεργαστές της λίστας είναι ο καλύτερος, και θα ήθελα αν μπορεί κάποιος να μου πει τους 2-3 καλύτερους επεξεργαστές που υποστηρίζει το motherboard, ώστε να τους ψάξω στις αγγελίες των μεταχειρισμένων και να αγοράσω κάποιο από αυτά τα μοντέλα. Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται με το BIOS. Παρατηρώ ότι στο site της MSI, δίπλα από κάθε επεξεργαστή που υποστηρίζει το motherboard μου, έχει και ένα zip αρχείο με την έκδοση του BIOS που χρειάζεται να έχω εγκατεστημένο. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω ποια έκδοση του BIOS έχω τώρα εγκατεστημένη, και θα ήθελα να μου πείτε πώς μπορώ να το δω αυτό. Αν τελικά η έκδοση που έχω τώρα δεν με καλύπτει για έναν νεότερο επεξεργαστή που θα πάρω, τότε πώς εγκαθιστώ την νεότερη έκδοση του BIOS που θα κατεβάσω; Υπάρχουν οδηγίες; Ευχαριστώ και συγνώμη αν σας κούρασα.
adtakhs Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Η motherboard σου έχει πολύ αδύναμο κύκλωμα τροφοδοσίας επεξεργαστή με αποτέλεσμα να δέχεται τους πολύ χαμηλής κατανάλωσης PHENOM II X4 και ATHLON II X4 επεξεργαστές της AMD , οι οποίοι έχουν αποσυρθεί από την αγορά !!! Επίσης όλοι όσοι υποστηρίζει ήταν οι energy efficient σειρά που ΔΕΝ την αγόραζε και πολύ ο κόσμος λόγω του ότι είχε χαμηλότερες επιδόσεις και ήταν ακριβή ! Αρα πολύ δύσκολα θα βρεις τέτοιον επεξεργαστή ! Οι καλύτεροι επεξεργαστές που μπορεί να φορέσει αυτό το motherboard είναι οι AMD PHENOM II X4 910e AMD PHENOM II X4 905e AMD ATHLON II X4 610e AMD PHENOM II X3 705e Εγώ θα σου πρότεινα να κάνεις κάτι άλλο ! 1) Να πουλήσεις στα μεταχειρισμένα επεξεργαστή μητρική και μνήμες για 70€ ! 2) και να πας σε : AMD PHENOM II X4 965 BE QUAD CORE 3,4Ghz (94€) http://www.skroutz.gr/s/87869/AMD-Phenom-II-X4-965-Box.html KINGSTON 8GB DDR3 BEST 1866Mhz (39€) http://www.skroutz.gr/s/2604419/Kingston-HyperX-Beast-8GB-DDR3-1866MHz-Dual-Kit-XMP.html ASROCK 960GM U3S3 FX (55€) [έχει IDE σύνδεση για σκληρούς και dvd-rw και usb III και SATA III) http://www.skroutz.gr/s/1861516/Asrock-960GM-U3S3-FX.html?keyphrase=ASROCK++960GM+U3S3+FX ------------------------------------------------------------------- Σύνολο : 188€ ! Δηλαδή θα πληρώσει 118€ για την αναβάθμιση ! Το συστηματάκι αυτό είναι αρκετά δυνατό και μπορεί να σταθει στις εργασίες που κάνεις με άνεση. Αν οι σκληροί σου και οι οπτικές συσκευές σου είναι SATA υπάρχει μητρική με 39€ ! MSI 760GM-PX23 http://www.skroutz.gr/s/385606/MSI-760GM-P23-FX.html Υπάρχουν και άλλα δυο φτηνότερα σύνολα ! Α) Στην παραπάνω σύνθεσή σου να βάλει τον AMD ATHLON II X4 640 (72€) http://www.skroutz.gr/s/270070/AMD-Athlon-II-X4-640-Box.html?keyphrase=AMD+X4+640 Β) Σύνθεση στο FM1 SOCKET με AMD ATHLON II X4 631 2,6Ghz (57€) http://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=26059&cat=2 ASROCK A75 HVS (51€) (NATIVE Sata III και USB III) http://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=25293&cat=3 KINGSTON 8GB DDR3 BEAST 1866Mhz (39€) http://www.skroutz.gr/s/2604419/Kingston-HyperX-Beast-8GB-DDR3-1866MHz-Dual-Kit-XMP.html ---------------------------------------------------------------- Σύνολο: 147€ !!
enteacher04 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες. Μερικές ακόμα απορίες: 1) Επειδή δεν έχω και τόσες απαιτήσεις από τον υπολογιστή μου, και επειδή και τα χρήματα δεν είναι πολλά, μήπως θα μπορούσα να κάνω overclock τον τωρινό μου επεξεργαστή; Αν ναι, πώς ακριβώς γίνεται αυτό; 2) Αν τελικά αλλάξω επεξεργαστή, μήπως κάποιοι από τους υποστηριζόμενους επεξεργαστές είναι καλοί για τις ανάγκες μου; Πχ κάποιοι Phenom X4 που υποστηρίζονται έχουν την ένδειξη "e" που απ' ότι μου λες σημαίνει "energy efficient" και δεν υπάρχουν, αλλά κάποιοι άλλοι όχι. Για παράδειγμα ο Phenom X4 9850, ή και κάποιοι Phenom X3, κτλ. Πάντως σε ευχαριστώ για τις προτάσεις σου, και μπορεί να τον σκεφτώ, ειδικά για το τελευταίο σετάκι που μου πρότεινες
dimpa16 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Καλημερα και χρονια πολλα. Στις ερωτησεις σου τωρα... Κανοντας overclocking,αυξανεις την συχνοτητα του επεξεργαστη σου ,οποτε μια αυξηση της αποδοσης,σιγουρα την εχεις.Θα χρειαστει να ριξεις λιγο διαβασμα και πολυ πειραματισμο.Το overclocking ειναι συναρτηση πολλων κοματιων του συστηματος με βασικο το τροφοδοτικο, τις μνημες και την καλη ψυξη.Το αποτελεσμα δεν ειναι ποτε ιδιο ακομα και γι`αυτους που εχουν ιδια συστηματα. Στην περιπτωση σου,δεν ξερω ποσο ικανοποιημενο θα σε αφησει το αποτελεσμα,αλλα,αν το συστημα σου το επιτρεπει,δεν εχεις να χασεις τιποτα.Κανε ενα καινουριο post στην ενοτητα overclocking & case modding και θα παρεις βοηθεια απο τα παιδια που το κατεχουν... Τωρα,οσο αφορα την αγορα επεξεργαστη,οπως λεει και ο adtakhs... Η motherboard σου έχει πολύ αδύναμο κύκλωμα τροφοδοσία επεξεργαστή με αποτέλεσμα να δέχεται τους πολύ χαμηλής κατανάλωσης PHENOM II X4 και ATHLON II X4 επεξεργαστές της AMD , οι οποίοι έχουν αποσυρθεί από την αγορά !!!Επίσης όλοι όσοι υποστηρίζει ήταν οι energy efficient σειρά που ΔΕΝ την αγόραζε και πολύ ο κόσμος λόγο του ότι είχε χαμηλότερες επιδόσεις και ήταν ακριβή !Οι καλύτεροι επεξεργαστές που μπορεί να φορέσει αυτό το motherboard είναι οιAMD PHENOM II X4 910eAMD PHENOM II X4 905eAMD ATHLON II X4 610e Εγω θα προσθετα και τους 9850,9750 και 8850,8750. Ειλικρινα,ομως,δεν ξερω αν θα σε καλυψουν στις αναγκες σου (δεν εχω δουλεψει CAD και δεν ξερω)ας πει καποιος που γνωριζει αν θα σε καλυψουν. Bios. Κατεβασε απο εδω http://www.insomnia.gr/files/file/22-cpu-z/ το cpu-z (πολυ χρησιμο προγραμα),πηγενε εκει που λεει Mainboard και εκει που λεει BIOS θα δεις την Version που εχει η μητρικη σου. Οσο για το φλασαρισμα νεας εκδοσης Bios της μητρικης σου,το τελευταιο που εχει βγαλει ειναι το 9,9 το κατεβαζεις απο εδω: http://www.msi.com/product/mb/K9N6PGM2-V.html#/?div=BIOS και για το πως γινεται,διαβαζεις απο εδω: http://www.msi.com/service/biosupdate/ ΑΛΛΑ,ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΣΙΓΟΥΡΕΥΤΕΙΣ 100%, ΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ. 1
adtakhs Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Θέλει floppy disk για να κάνεις αναβάθμιση σε αυτή την μητρική απ`όσο θυμάμαι ! Επίσης οι επιλογές για κλοκάρισμα είναι πολύ περιορισμένες γιατί είναι VALUE μοντέλο με αδύναμο κύκλωμα τροφοδοσίας ! Δεν νομίζω πως με λίγο κλοκάρισμα θα κάνεις κάτι ιδιαίτερο ! Ποια κάρτα γραφικών φοράει το σύστημά σου ??? dimpa16 οι 9850 και οι 9750 επεξεργαστές έχουν βγει σε δυο εκδόσεις των 95Watt και των 125Watt !! Είναι λίγο δύσκολο να βρει τους 95watt τους και θα μπλέξει με part number κ.λ.π. ! Ασε που ούτε αυτοί κυκλοφόρησαν πολύ στην αγορά ! Τα 125Watt κυκλοφόρησαν περισσότερο !
dimpa16 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Θέλει floppy disk για να κάνεις αναβάθμιση σε αυτή την μητρική απ`όσο θυμάμαι ! Επίσης οι επιλογές για κλοκάρισμα είναι πολύ περιορισμένες γιατί είναι VALUE μοντέλο με αδύναμο κύκλωμα τροφοδοσίας ! Δεν νομίζω πως με λίγο κλοκάρισμα θα κάνεις κάτι ιδιαίτερο ! Ποια κάρτα γραφικών φοράει το σύστημά σου ??? dimpa16 οι 9850 και οι 9750 επεξεργαστές έχουν βγει σε δυο εκδόσεις των 95Watt και των 125Watt !! Είναι λίγο δύσκολο να βρει τους 95watt τους και θα μπλέξει με part number κ.λ.π. ! Ασε που ούτε αυτοί κυκλοφόρησαν πολύ στην αγορά ! Τα 125Watt κυκλοφόρησαν περισσότερο ! Οπως τα λες,γι`αυτο και θελει προσοχη μην παρει κανεναν στα 125Watt και του μεινει αμανάτι...
adtakhs Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Για κλοκάρισμα του επεξεργαστή δες το παρακάτω link ! Η δικιά σου περίπτωση είναι ο δεύτερος τρόπος κλοκαρίσματος γιατί ο επεξεργαστής σου έχει κλειδωμένο max πολλαπλασιαστή ! Στους AMD ATHLON X2 64 η συχνότητα του NORTHBRIDGE και του HT είναι ίση με 1000Mhz και όχι με 2000Mhz όπως είναι στους PHENOM και FX για τους οποίους έχω γράψει τον οδηγό ! Αρα δεν πρέπει η συχνότητα να ξεπεράσει τα 1000Mhz ! Επίσης δεν υπάρχει turbo για να το κάνεις disable ! http://www.adslgr.com/forum/threads/683068-Πως-να-κάνω-σωστά-το-o-c?p=4913997#post4913997
enteacher04 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Κανοντας overclocking,αυξανεις την συχνοτητα του επεξεργαστη σου ,οποτε μια αυξηση της αποδοσης,σιγουρα την εχεις. [...] Στην περιπτωση σου,δεν ξερω ποσο ικανοποιημενο θα σε αφησει το αποτελεσμα,αλλα,αν το συστημα σου το επιτρεπει,δεν εχεις να χασεις τιποτα.Κανε ενα καινουριο post στην ενοτητα overclocking & case modding και θα παρεις βοηθεια απο τα παιδια που το κατεχουν... Τωρα,οσο αφορα την αγορα επεξεργαστη,οπως λεει και ο adtakhs...[...] Εγω θα προσθετα και τους 9850,9750 και 8850,8750. Ειλικρινα,ομως,δεν ξερω αν θα σε καλυψουν στις αναγκες σου (δεν εχω δουλεψει CAD και δεν ξερω)ας πει καποιος που γνωριζει αν θα σε καλυψουν. Οι ανάγκες μου όπως είπα και πριν δεν είναι μεγάλες - ακόμα και ο τωρινός επεξεργαστής μου με ψιλοκαλύπτει - απλά στην τελευταία έκδοση του προγράμματος "κολλάει" ελαφρώς. Άρα ίσως να μου αρκεί ένα μικρό overclocking. Πάντως, υπάρχει πλέον και ένα νέο σενάριο: Μπορώ να δώσω το μηχάνημα μου στην αδερφή μου που θέλει ένα desktop, και να αγοράσω ένα καινούργιο (μάλλον μεταχειρισμένο βέβαια, αλλά πάντως καλύτερο από αυτό που έχω τώρα). Oi 9850/9750 είναι, απ' ότι λένε εδώ πέρα, δυσεύρετοι. Ίσως να τσεκάρω όμως τους 8850,8750. Αν τους βρω σε καλή τιμή, ίσως να τους αγοράσω. Επίσης, μια ερώτηση ακόμα (επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι είμαι ελαφρώς άσχετος, οπότε ίσως να λέω και χαζομάρες): Θυμάμαι από φίλους να λένε ότι κάποιοι από τους τριπύρηνους AMD μπορούν να γίνουν τετραπύρηνοι, αλλά και ότι κάποιοι AMD έχουν ενσωματωμένη κάρτα γραφικών. Εμένα όλα αυτά μου φαίνονται λίγα περίεργα, αλλά καλό θα ήταν να ρωτήσω αν οι 8850,8750 ανήκουν σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες (?)
adtakhs Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Οι τριπύρηνοι μπορούν να γίνουν τετραπύρηνοι , όπως και μερικοί 4-πύρηνοι να γίνουν 6-πύρηνοι ! Βέβαια πρέπει να είσαι τυχερός και να πετύχει κλειδωμένο πυρήνα που να δουλεύει ! Πχ. οπως ο δικός μου που από 4-πύρηνος 960Τ έγινε 6-πύρηνος 1600Τ και τον κλόκαρα και από τα 3Ghz στα 4,1Ghz ! Όμως χρειάζεσαι μητρική με UCC για να το κάνεις αυτό και η δική σου δεν έχει ! Με overclock σου το υπογράφω δεν θα κερδίσεις τίποτα. Επίσης οι σειρά PHENOM I και ATHLON I δεν ήταν και ότι καλύτερο σε δύναμη για να πεις πως αξίζει να δόσεις χρήματα για αυτούς ! Ηταν ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ από τους ATHLON X2 64 (winston πυρήνες) σε δύναμη ανά πυρήνα και έβγαιναν και σε χαμηλές συχνότητες ! Από ATHLON II X4 και PHENOM II X4 αξίζει ! Οι επεξεργαστές με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών λέγονται APUS και μπαίνουν σε FM1 και FM2 socket ! Στο FM1 socket αξίζουν οι A6 -3650 QUAD CORE 2,6Ghz (70€) (ενσωματωμένη κάρτα γραφικών 6530D) A8- 3850 QUAD CORE 2,9Ghz (85€) ((ενσωματωμένη κάρτα γραφικών 6550D) Στο FM2 socket που είναι νεότερο αξίζουν οι A10-5800K QUAD CORE 3,8Ghz (123€) ( (ενσωματωμένη κάρτα γραφικών 7660D) A10-5700 QUAD CORE 3,3Ghz (127€) (ενσωματωμένη κάρτα γραφικών 7660D) Όμως κανένας από τους παραπάνω, με εξαίρεση ίσως τον 5800Κ δεν μπορούν να πιάσουν τον PHENOM II X4 965BE 3,4Ghz (94€) ! Για αυτό σε ρώτησα ποιο πριν τι κάρτα γραφικών έχεις !!!!
enteacher04 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Ευχαριστώ, θα δω πόσο κοστίζουν οι 8850,8750 μεταχειρισμένοι, και ανάλογα και με το αν η αδερφή μου θα πάρει αυτή το μηχάνημα μου ή όχι, θα αποφασίσω. Σας ευχαριστώ πάντως όλους για τον κόπο σας!
adtakhs Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Αν πάντως είναι να στήσεις νέα πλατφόρμα, μην πας σε μεταχειρισμένα ! Αν κινηθείς έξυπνα, με σχεδόν το ίδιο budget μπορείς να πάρεις το ίδιο δυνατά πράγματα καινούρια με τις εγγυήσεις τους !
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα