enteacher04 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2012 Γεια σας, η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι "ειδικός" στους υπολογιστές, απλά παρατήρησα κάτι περίεργο στο μηχάνημα μου και είπα να ρωτήσω: Τρέχοντας το CPU-Z, ένα προγραμματάκι για να βλέπεις πληροφορίες για το hardware του υπολογιστή σου, μου έβγαλε τα εξής στοιχεία για τις μνήμες μου: Οι μνήμες μου είναι DDR2 στα 667 MHz. Γιατί λοιπόν τρέχουν σε χαμηλότερη συχνότητα; Είναι φυσιολογικό αυτό; Η αλήθεια είναι ότι δεν ενδιαφέρομαι αυτή τη στιγμή για overclocking, απλά ήθελα να δω αν οι μνήμες δουλεύουν στη σωστή συχνότητα ή όχι.
phanispal Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2012 Τρέχουν στα 400MHz. Τις έχεις στο auto @ BIOS;
enteacher04 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2012 Ναι, στο auto είναι. Να τις αλλάξω χειροκίνητα; Ποια ακριβώς είναι η ρύθμιση που θα πρέπει να βάλω;
phanispal Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2012 Frequency/Voltage Control -> Adjust DDR2 Memory Frequency Τι επιλογές σου βγάζει;
enteacher04 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2012 Επειδή τώρα είμαι στη δουλειά, δε μπορώ να το δω αυτό. Θα σου πω σε λίγες ώρες που θα γυρίσω σπίτι όμως. Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον
phanispal Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2012 Δε χρειάζεται να μ' ευχαριστείς, απλά να ρωτήσεις αν υπάρχει καμια θέση και για μένα :Ρ
enteacher04 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2012 Μόλις τσέκαρα τις ρυθμίσεις στο BIOS και στο Frequency/Voltage Control -> Adjust DDR2 Memory Frequency μου έβγαλε τις επιλογές "Auto" και "Manual". Όταν επέλεξα "Manual", μου έβγαλε από κάτω μια νέα επιλογή, την "Memory Clock", η οποία δέχεται τις τιμές 400, 533, 667, 800 και 1067. Δοκίμασα μάλιστα να βάλω την τιμή 667, έσωσα τις αλλαγές, μπήκα κανονικά στα windows, αλλά...το CPU-Z εξακολουθεί και τώρα να μου δίνει τις ίδιες μετρήσεις (!!!) Τι πρέπει να κάνω; ΥΓ: Σκέφτηκα μήπως τελικά το μηχάνημα είναι σωστά ρυθμισμένο, απλά ίσως να εφαρμόζει κάποιο "πλάνο εξοικονόμησης ενέργειας" όταν δεν υπάρχει φόρτος εργασίας και γι' αυτό κατεβάζει αυτόματα τη συχνότητα της μνήμης, του επεξεργαστή, κτλ (βλέπω στο CPU-Z ότι μεταβάλλονται). Έχω εξάλλου ενεργοποιημένο και το Cool'n'Quiet της AMD που νομίζω αυτό το ρόλο παίζει. Πάντως, το μηχάνημα είναι desktop, όχι laptop, και άρα δε νομίζω να έχει τόσο μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. Τι λέτε εσείς; ΥΓ2: @phanispal Για θέση εργασίας εκεί που δουλεύω δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτα. Και εμείς στον αέρα είμαστε...
phanispal Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2012 Δε θυμάμαι περίπτωση στην οποία να πέφτουν τα ρολόγια του DRAM. Του επεξεργαστή, της GPU, της μνήμης της κάρτας γραφικών, ναι. Της μνήμης του συστήματος όχι. Είδες εσύ να παίζει μεταξύ 200 και 333MHz;
enteacher04 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2012 Ναι, παρατηρώ ότι το DRAM frequency αλλάζει μεταξύ 200 και 333 MHz (!!!)
adtakhs Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Τον επεξεργαστή τον δουλεύεις με Cool N Quiet ενεργοποιημένο από το bios ? Αν ναι ποια μητρική έχεις ? Μήπως είναι MSI ? Οι μνήμες σου παίζουν στα 400Mhz βάση της καρτέλας του CPU-z που δείχνεις αλλά με αλλαγή της ρύθμισης στο bios μπορούν να παίξουν και στα 667Mhz ! Όμως υπάρχει μια περίπτωση η μητρική (αν είναι με Nvidia Chipset σειράς 560, 570) να κάνει με ενεργοποιημένο το Cool n Quiet ΔΥΝΑΜΙΚΗ διαχείρηση της συχνότητας του ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ και της ΜΝΗΜΗΣ μαζί !!!! Ανοξε λοιπόν την καρτέλα του CPU-Z και κάνε μια αποσυμπίεση με WINRAR και πες μας αν ανεβαίνουν οι χρονισμοί των μνημών !!! Αν δεν ανεβαίνουν προτείνω να πας και να τις ανεβάσεις στα 667 από το bios !! Και ταυτόχρονα να ενεργοποιήσεις το COOL N QUIET στο BIOS και να πας στην καρτέλα διαχείρισης ενέργειας των WINDOWS XP και να βάλεις ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και αν έχεις WINDOWS 7 / VISTA να πας και να βάλει balance !!! Σε XP για να δουλέψει το cool n quiet χρειάζεται έναν DRIVER που τον κατεβάζεις από εδώ : http://drivers.softpedia.com/get/Other-DRIVERS-TOOLS/Others/Asus-Crosshair-AMD-Cool-n-Quiet-Driver-V1320.shtml Ετσι τα WINDOWS κάνουν δυναμική διαχείρηση της συχνότητας και της τάσης που δίνει το κύκλωμα στον επεξεργαστή σου σε συνάρτηση με το έργο που καλείται να εκτελέσει ! Ετσι έχεις χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, χωρίς να μειώνονται οι επιδόσεις !!! Για αυτό βρε παιδιά οι ATHLON 64, ATHLON X2 64 ήταν στην εποχή τους οι TOP επεξεργαστές !!! Γιατί υποστήριζαν πράγματα που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους ! ***Το σκαμπανεύασμα στην συχνότητα του επεξεργαστή ΔΕΝ επιφέρει καμιά μείωση επιδοσεων ! Ομως σε συστήματα με ανάλογο CHIP της Nvidia, έχω παρατηρήσει πως αν οι μνήμες ρυθμιστούν στο AUTO , και ακολουθούν το πρόγραμμα διαχείρισης τους επεξεργαστή, υπάρχει μείωση στην ΣΠΙΡΤΑΔΑ του συστήματος ! Θα πρότεινα λοιπόν οι μνήμες να ρυθμιστούν MANUAL στα 667Mhz !!! Υπάρχει βέβαια και μια πιθανότητα ακόμα και με manual ρύθμιση να ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ να ακολουθούν το COOL n QUIET , αυτό εξαρτάται από το BIOS της μητρικής ! Εκεί δεν μπορείς να κάνεις κάτι !
enteacher04 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Ναι, μάλλον περί αυτού πρόκειται. Έχω MSI motherboard, με nvidia chip, και έχω ενεργοποιημένο το cool'n'quiet στο bios. Έχω τα windows7< οπότε μάλλον δε χρειάζεται driver για να δουλέψει όπως στα windows xp που αναφέρεις. Έβαλα τις μνήμες χειροκίνητα στα 667MHz, αλλά πάλι τα ίδια. Οπότε μάλλον ισχύει αυτό που λες ότι "Υπάρχει βέβαια και μια πιθανότητα ακόμα και με manual ρύθμιση να ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ να ακολουθούν το COOL n QUIET , αυτό εξαρτάται από το BIOS της μητρικής ! Εκεί δεν μπορείς να κάνεις κάτι !"
adtakhs Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2012 Ναι είναι το bios που χρησιμοποιούσε η MSI σε αυτή την σειρά μητρικών τόσο χάλια, που ότι και να του ζητήσεις να κάνει ΔΕΝ το κάνει !! Μπορεί να απενεργοποιήσεις το COOL N QUIET από το bios για λίγο και να κάνεις δοκιμές για το πως τραβάει με και χωρίς αυτό το σύστημά σου ! Κάπου μέσα στο bios έχει μια επιλογή που αν θυμάμαι καλά γράφει " APS TABLE κάτι", δοκίμασε να την απενεργοποιήσεις μπας και αλλάξει ο τρόπος που δουλεύει η μητρική το Cool n Quiet ! Σε κάποιο μοντέλο , δεν θυμάμαι, το είπα πετύχει ! και ενώ δούλευε το cool n quiet στο επεξεργαστή οι μνήμες έμεναν σταθερές ! Αυτά έχω να σου πω, τίποτε άλλο ! Πάντως αυτές οι MSI τους έθαβαν τους ATHLON X2 εντελώς σε αντίθεση με τις ASUS M2N οι οποίες δίδασκαν !!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα