Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πριν 1-2 χρόνια είχα πάρει έναν WD Green 1TB, γνωρίζοντας τα θέματα με το παρκάρισμα/ξεπαρκάρισμα των κεφαλών κλπ. Τον ήθελα για αποθήκη, οπότε έψαχνα ό,τι πιο φθηνό.. Τον είχα στην αρχή σε εξωτερική θήκη IcyBox, μου έκανε κάτι χαζά (για να τον δει ήθελε να ανοίξω πρώτα το ρεύμα στην θήκη και μετά να κουμπώσω το USB, καμιά φορά όταν το άνοιγα μου έλεγε ότι "you need to format this drive before you can use it), τα απέδωσα στην θήκη ή σε drivers (πριν το φορμάτ κάτι τέτοια θέματα είχαν λυθεί όταν πέρασα τους τελευταίους chipset drivers, όλως περιέργως αυτό δεν έγινε και μετά το φορμάτ). Μετά τον έβαλα εσωτερικό, δούλευε κανονικά, μέχρι που μια μέρα κόλλησε στην post screen. Το ξαναέβαλα στην θήκη και συνέχισε να δουλεύει (με τις ίδιες ιδιοτροπίες βέβαια).

Στο παρόν.. Ήρθε μάλλον η ώρα να μου πει αντίο, πήρα άλλο εξωτερικό και είπα να δω τι μπορώ να σώσω. Άρχισα λοιπόν να αντιγράφω αρχεία, το καλό είναι ότι τα unique αρχεία σώθηκαν, αλλά ό,τι αντιγράφω αντιγράφεται ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ. Αλλά λέμε για ΠΟΛΥ αργά. Δηλαδή φτάνει μέχρι και 100-200kb/sec. Για κάποιο λόγο μάλιστα, παίζει ρόλο το πλήθος των αρχείων και όχι το μέγεθος. Δηλαδή κάποια μεγάλα αρχεία τα αντέγραψε πιο γρήγορα, πιάνοντας πχ 2MB/sec, αλλά σε κάτι φακέλους που έχω αρκετές χιλιάδες αρχεία 10-20kb, κάνει 8 ώρες για να αντιγράψει 2000 αρχεία. Μιλάμε τώρα για 20ΜΒ συνολικά..

Στο Hard Disk Sentinel (από την θήκη) μου έβγαλε health κοντά στο 50%.

Μέχρι στιγμής, 2 φορές σκάλωσε ενώ αντέγραφε αρχεία (cannot read from disk). Τον συνέδεσα τώρα σαν εσωτερικό (προσωρινά βέβαια, δηλαδή με το κουτί ανοιχτό), τα πράγματα πάνε λίιιιγο καλύτερα όσον αφορά τις ταχύτητες, ειδικά σε αυτά τα πολλά μικρά αρχεία, αλλά πάλι σε κανά 2 αρχεία που είχαν πρόβλημα και ξαναδοκίμασα πάλι σκάλωσε..

Αυτό που ήθελα να μάθω είναι το εξής. Εφόσον ολοκληρώσω αυτήν την διαδικασία μεταφοράς των αρχείων, όσον δηλαδή μπορέσω να μεταφέρω, ο δίσκος πάει οριστικά στα σκουπίδια; Υπάρχει κάποιος τρόπος να κάνω κάτι σαν ριζικό φορμάτ, re-initialize ή κάτι τέτοιο, να μαρκάρει τα bad sectors και να χρησιμοποιήσω τα υπόλοιπα σαν αποθήκη (φυσικά όχι για unique αρχεία, αλλά για αρχεία που έχω και σε DVD και θέλω να έχω πιο εύκολη πρόσβαση); Αυτό με τις τραγικά χαμηλές ταχήτητες πρόσβασης με προβληματίζει, αλλά κάπου είχα δει για ένα patch που διορθώνει το θέμα με το παρκάρισμα των κεφαλών και λέω μήπως βοηθήσει.

Ή τουλάχιστον ποια στοιχεία να προσέξω από τα S.M.A.R.T. attributes για να καταλάβω τι παίζει με τον δίσκο και αν υπάρχει έστω κάποια ελπίδα σωτηρίας;

Δημοσ.

Oι "τραγικά χαμηλές ταχύτητες" δεν έχουν πάντως σχέση με το "παρκάρισμα κεφαλών" (IntelliBullshit). O δίσκος έχει πρόβλημα.

Το SMART τί να σου πει που δεν το βιώνεις ήδη πρακτικά...

"Βρες" (wink) το HDD Regenerator, τρέχα την 1η του επιλογή (scan and repair) που είναι ασφαλής για τ' αρχεία....και έλπιζε. Μην ιδρώσεις κι όλας όμως (στην ελπίδα) ... Διότι μάλλον δεν θα καταφέρει και πολλά. Μετά το πέρας, ξαναδοκίμασε ν' αντιγράψεις τα υπόλοιπα απ' τ' αρχεία.

Αφού τελειώσεις, disk reinitialization μέσα από το Hard Disk Sentinel (wink), restart, κοιτάς που παρουσιάζει bad sectors στο interface του, βγάζεις κομπιουτεράκι, υπολογίζεις στα πόσα GB αντιστοιχούν, και αναλόγως τον "κόβεις" σε partitions (με φορμάρισμα του δίσκου από το Disk Management των Win) (δώσε και λίγο "έρμα" στο μέγεθος των bad partitions - να μην είναι τσίμα-τσίμα δηλαδή). Όταν τελειώσεις (ΑΝ καταφέρεις να φτιάξεις partitions, διότι ενδέχεται ακόμα και να μην ξαναμπορέσεις - τουλάχιστον όχι σε όλη του τη χωρητικότητα), διαγράφεις τα τυχόν "σκάρτα partitions" για να μην τυχόν σου σκαλώνουν τα WIn εξ' αιτίας της ύπαρξής τους. ΕΙΝΑΙ διαδικασία, και επειδή πιο πολλή ανάλυση δε λέει (για να καταλάβεις τί περιέγραψα να κάνεις), κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς. Με τον τρόπο που έγραψες πάντως, νομίζω ότι το έχεις αρκετά, και μ' έπιασες.

Αν για κάποιο λόγο δεν πάει κατ' ευχήν η προσπάθεια να τον "σώσεις" πάντως, όχι πέταμα που έγραψες : http://www.insomnia.gr/topic/353340-χάλασε-ο-δίσκος-βάφτε-τον-μπλε-και-χαριστε-τον/ (τεσπα, σκέψου το)

Δημοσ.

Ωραίος Washcloud, θα το δοκιμάσω όταν τελειώσει με τα αρχεία, όσα αρχεία δηλαδή αντιγράψει. Το καλό είναι πως έσωσα κάτι φωτογραφίες που είχα μέσα..

Δημοσ.

...και μην ξεχνάς (κι όποιος διαβάζει αυτό) : ΚΡΑΤΑΜΕ ΠΑΝΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ. Εγκαίρως, ε. Γιατί μετά την απομάκρυνση από το κρασάρισμα, συνήθως ουδέν αρχείο αναγνωρίζεται......

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Washcloud, επειδή παρουσίασε θέμα κι άλλος σκληρός (όχι βέβαια από δική μου υπαιτιότητα, αλλά από γκασμαδιά τρίτου που έριξε εξωτερικό σκληρό ενώ αντέγραφε αρχεία) και παίζει να χρειαστεί παρόμοια (ή έστω κομμάτι) της διαδικασίας..

Το Regenerator το ξεχνάμε, πήρα τα σημαντικά αρχεία, τα υπόλοιπα ας τα χάσω, τα έχω και αλλού..

Ένα κομμάτι που σκάλωσα λίγο:

κοιτάς που παρουσιάζει bad sectors στο interface του, βγάζεις κομπιουτεράκι, υπολογίζεις στα πόσα GB αντιστοιχούν, και αναλόγως τον "κόβεις" σε partitions (με φορμάρισμα του δίσκου από το Disk Management των Win) (δώσε και λίγο "έρμα" στο μέγεθος των bad partitions - να μην είναι τσίμα-τσίμα δηλαδή).

Τα bad sectors δεν τα απομονώνει αυτόματα το λειτουργικό; Και βλέποντας πόσα είναι τα bad sectors χωρίζοντας σε partitions πώς θα ξέρω ΠΟΙΑ ακριβώς sectors θα μπουν στα partitions;

Και βασικά, αυτήν όλη την διαδικασία έχει σημασία (ή διαφορά) αν την κάνω με τον σκληρό συνδεδεμένο σαν εσωτερικό ή σαν εξωτερικό σε θήκη;

Δημοσ.

Όχι, αυτόματα δεν γίνεται πάντα.

Όσο για το κόψε-ράψε, σου είχα πει ότι είναι από μανούρα έως αδύνατο να κάτσω να γράψω τί ακριβώς μπορείς να κάνεις σε ΚΑΘΕ περίπτωση (καθώς δεν είναι όλες ίδιες), αλλά  σε γενικές γραμμές : από το interface του προγράμματος (HD Sentinel) που θα το έχεις βα΄λει να σκανάρει, θα ΔΕΙΣ σε ποιά σημεία του δίσκου (καθώς η γραφική αναπαράσταση είναι "γραμμική", αντιστοιχεί δηλαδή στη σειρά με την οποία είναι χωρισμένοι οι sectors σε πραγματική, φυσική διάταξη στον δίσκο) υπάρχουν bs, καθώς αυτοί θα είναι σημειωμένοι με κόκκινα τετραγωνάκια. Ε με το κομπιουτεράκι που είπα, θα κάτσεις και θα υπολογίσεις, με βάση την χωρητικότητα του δίσκου, σε ποιά σημεία αντιστοιχούν. Αν πχ είναι σε range μεταξύ των GB 50 και 55, θα προσπαθήσεις να φτιάξεις partition μέχρι το "GB 49" (μπορείς και πιο "περιορισμένα, πχ 49900ΜΒ, αλλά καλό είναι να δώσεις λίγη "σκάντζα" πριν και μετά από τους προβληματικους sector. Mετά θα προσπαθήσεις να φτιάξεις ένα "bad partition", πχ μεταξύ GB 50 και 55 (αν φτάνουν μέχρι εκεί οι διάσπαρτοι bs), και στη συνέχεια άλλο partition από το 56 μέχρι όσο είναι ακόμα καλή επιφάνεια του δίσκου (ίσως μέχρι το τέλος, αν είσαι τυχερός και δεν έχει άλλη συγκέντρωση bs)  και τέλος θα διαγράψεις το "bad partition", ώστε να μείνει ως "αδιαμόρφωτος χώρος". Εννοείται ότι όλη αυτή η μανούρα δεν σημαίνει ότι θα χάσεις ΑΠΛΑ τους bs, αλλά ένα κατά πολύ περισσότερο μεγάλο κομμα΄τι του δίσκου. Θεώρησέ το βέβαια σα να ακρωτηριάζεις ένα δάχτυλο (ή και χέρι ολόκληρο) με γάγραινα, προκειμένου να αφήσεις τον άλλον να πεθάνει.

Μπορείς να το κάνεις με τον δίσκο είτε εσωτερικό, είτε εξωτερικό - απλά με τον δίσκο εσωτερικό θα έχεις μεγαλύτερες ταχύτητες για ό,τι χρειαστείς να κάνεις (πχ το σκανάρισμα με το HDS).

Δημοσ.

Κατάλαβα.. Αρα αυτό δεν παίζει να το κάνω στον άλλο σκληρό που χτύπησε

( http://www.insomnia.gr/topic/470584-%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8C%CF%82-%CE%AD%CF%80%CE%B5%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CE%BD%CF%8E-%CE%B4%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B5-%CF%84%CE%B9-%CF%84%CE%B5/ )

αφού ακόμα και να τον διάβαζε κανονικά (τώρα του βάζω να κάνει κανονικό φορμάτ -όχι quick εννοώ- σαν εξωτερικό -εσωτερικό φοβάμαι να τον βάλω, αν δεις στο άλλο τόπικ 2 φορές ξεκίνησα re-initialization και τις 2 φορές πάγωσε ολόκληρο το PC- και μετά από λίγο με πετάει λέγοντας πως δεν μπορεί να το ολοκληρώσει) έβγαζε πράσινα σκούρα sectors κάθε 10 κουτάκια..

Ίσως το επιχειρήσω στον Green. Δεν ξέρω πάντως ρε γαμώτο μήπως είναι τίποτα άλλο πέρα από sectors, γιατί αργεί πάρα πολύ να τον δει, και όλες οι διαδικασίες γίνονται εκνευριστικά αργά. Και δεν φαίνεται να είναι λόγω bad sectors, μια φορά που ξεκίνησα την διαδικασία τα έβγαζε όλα κανονικά ανοιχτό πράσινο. Σαν να υπάρχει πρόβλημα στην επικοινωνία ή κάτι τέτοιο..

Δημοσ.

Δεν ξέρω μαν...Και δεν είμαι δυστυχώς σε φάση να σκεφτώ και πολύ, από μακρυά...Πάντως, όσο για την "επικοινωνία", τυπικά θα πω βρες να τον δοκιμάσεις και σε άλλο πισί, ή έστω ν' αλλάξεις καλώδια δεδομένων στο δικό σου...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...