Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα!

 

Πριν λίγες μέρες έπεσα πάνω στο οικογενειακό cache φωτογραφιών. Πολλά διαμάντια εκεί μέσα, από τη μητέρα μου με ντύσιμο mad (wo)men από τη δεκαετία του '60 στο γραφείο μέχρι φωτογραφίες από το Μικρασιατικό πόλεμο και άλλες, 100 χρόνων.

 

Οπότε μου μπήκε ότι πρέπει οπωσδήποτε να τις αρχειοθετήσω. Πρώτο βήμα: αγορά scanner (ίσως αυτό ή αυτό), αλλά... μετά;

 

Σκεφτόμουνα ότι υπάρχουν κάμποσα προγράμματα αρχειοθέτησης, από Picasa μέχρι ACDSee, αλλά το πρόβλημα είναι να είναι futureproof. Έχω την εντύπωση πως η καλύτερη λύση θα ήταν μία εικόνα (jpeg χαμηλής συμπίεσης - μάλλον TIFF θα χρειαζόταν νέο RAID), με ένα txt με ίδιο όνομα για την καθεμία, με την περιγραφή.

 

Οι ερωτήσεις:

 

-Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να υποστηρίζει εξαγωγή των metadata σε αρχείο κειμένου;

-Υπάρχει πρόγραμμα που να εισάγει τα σχόλια ώς metadata στο αρχείο εικόνας; (δεν ξέρω καν αν το jpg υποστηρίζει σχόλια)

-Υπάρχει κανένας καλύτερος τρόπος για αρχειοθέτηση, ή ανακαλύπτω τον τροχό από την αρχή;

 

Ευχαριστώ!

Δημοσ.

Σ'ευχαριστώ, τα είδα (το Picajet είναι ενδιαφέρον, και δεν το ήξερα!), αλλά κανένα δεν απαντά στους προβληματισμούς μου... δεν με ενδιαφέρουν τα bells&whistles, γιατί όπως είπα το κύριο μέλημά μου είναι η διαχρονικότητα. Άρα δεν μπορώ να βασιστώ σε διάφορα όμορφα κουμπάκια του κάθε προγράμματος... :(

 

Ευχαριστώ πάντω, το εκτιμώ!

Δημοσ.

Αυτό με την διαχρονικότητα δεν το κατάλαβα. Τι ακριβώς θέλεις να γίνεται στο μέλλον;

Αν έχεις κρατημένο το πρόγραμμα τότε ποιο το πρόβλημα σου; Αν θα τρέχει στα windows 18 μετά από 24 χρόνια;

Η ποιο future proof λύση είναι να κρατήσεις τις φοτωγραφίες σε χαρτί, να γράψεις στο πίσω μέρος τους τι θέλεις και να τις αρχειοθετήσεις σε άλμπουμ.

Τον επόμενο αιώνα μπορεί να μην υπάρχουν υπολογιστές ή μπορεί να μην υπάρχει καν ηλεκτρικό ρεύμα!

Δημοσ.

Τώρα... παίρνεις τα δύο άκρα. Δοκίμασε λίγο προς τη μέση, δηλαδή ένα διαχρονικό ψηφιακό φορμά. Προφανώς το πρόβλημά μου είναι να τρέχει στο Chromium125 σε 24 χρόνια. Αυτό εννοούμε με αρχειοθέτηση...

Δημοσ.

Εντάξει, κατάλαβες φυσικά ότι υπερέβαλα αστειευόμενος.

Όποιο πρόγραμμα και να χρησιμοποιήσεις για αρχειοθέτηση, εννοείτε ότι με αυτό μόνο θα πρέπει να συνεχίσεις να δουλεύεις αφού δεν υπάρχει κάτι defacto στο cataloging.των φωτογραφιών.

Το ποιο "διαχρονικό" είναι να τις βάλεις σε φακέλους με κάποιο σύστημα που σε βολεύει π.χ. βάση συγγένειας και μετά χρονολογικά παρά να χρησιμοποιήσεις κάποιο πρόγραμμα.

Αν πας σε πρόγραμμα τουλάχιστον φρόντισε να εξάγει την βάση του σε csv, xls ή txt για να μπορείς να την χρησιμοποιήσεις και αλλού.

Δημοσ.

Αυτό ακριβώς ρώταγα :) Αν υπάρχει κάποιο που να εξάγει τα δεδομένα, ακριβώς για να μην είμαι δεμένος στο πρόγραμμα.Όμως, ενώ οκ, το csv είναι αρκετά διαχρονικό, δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα κρατήσει... Βέβαια θα μου πεις, εντάξει, το csv είναι plain text οπότε κάτι κάνεις σε κάθε περίπτωση.

 

Συμφωνώ με αυτό που λες περί φακέλων, αυτό κάνω εξ'άλλου και τώρα (νομίζω οι περισσότεροι από εμάς).Αλλα ισχύει η ερώτηση περί των σχολίων σε ξεχωριστό αρχείο... ρε μήπως τελικά χρειάζεται κάτι σαν 19021225_ο_προπάππους_στο_αμπέλι,jpg και να τελειώνω? :D

 

Καλημέρα!

  • Like 1
Δημοσ.

ρε μήπως τελικά χρειάζεται κάτι σαν 19021225_ο_προπάππους_στο_αμπέλι,jpg και να τελειώνω? :D

Αυτός νομίζω είναι ο πιο διαχρονικός τρόπος. ;)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...