Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Tην καλημέρα μου και Χρονιά πολλά στις Αννούλες. Παιδιά ,έχω στο σπίτι έναν υπολογιστή ενός φίλου ο οποίος είναι Ρ4 με σέλερον και 512 μνήμη. Έίναι AMD εάν παίζει κάποιο ρόλο και η μητρική δεν έχει Onboard κάρτα γραφικών. Υπάρχει πάνω ένα cdrom και ένα dvd. Υπάρχει ένας σκληρός δίσκος 40GB ide ΄όπως και όλες οι άλλες συσκευές επάνω στον υπολογιστή. Λοιπόν είχα τον δίσκο του συνδεμένο στο λάπτοπ μου και του έκανα διαμόρφωση. Μετά το έβαλα μέσα στον υπολογιστή του φίλου μου ,έβαλα το cd των windows και αφού ρύθμισα να κάνει boot από το cd έκανα εκκίνηση. Έκανα όλη την διαδικασία για το φορμάτ και στο σημείο που μου λέει ότι θα κάνει επανεκκίνηση για να συνεχίσει την εγκατάσταση , bootάρει και αμέσως γράφει error loading operating system και κολλάει....

Να σημειώσω ότι το τζαμπεράκι του σκληρού είναι στην θέση μαστερ. Πάντως στο σημείο που έχει κολλήσει και βλέπω αυτά που γράφει για τις συσκευές ide ,παρατηρώ ότι αναφέρει :

pri master disk : cd-rom

pri slave disk: dvd ,ata

sec master disk : chs,ata,33,41111MB

sec slave disk: none

παίζει κανέναν ρόλο αυτό? υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να κάνω και δεν κάνω σωστά?

Δημοσ.

Καλό θα ήταν ο δίσκος να είναι στο primary master,μπες και στο bios και δες αν υπάρχει ρύθμιση για την σειρά δίσκων(όχι εκκίνησης) και δες να είναι πρώτος και εκεί ο δίσκος.

• Like 1
Δημοσ.

Καλό θα ήταν ο δίσκος να είναι στο primary master,μπες και στο bios και δες αν υπάρχει ρύθμιση για την σειρά δίσκων(όχι εκκίνησης) και δες να είναι πρώτος και εκεί ο δίσκος.

Καλημέρα. Υπάρχει ρύθμιση στο bios όπου δείχνει την σειρά boot...Που θα δω εάν υπάρχει σειρά δίσκων? Επίσης στην σειρά για το boot φαίνεται το cd-rom ,αλλά δεν φαίνεται το dvd παρόλο που εγώ το cd των windows το βάζω στο dvd και ξεκινάει. Μετά έχει και hdd0 ,hdd1 ,hdd2 ,όλα αυτά στην σειρά εκκίνησης. ...

so?

Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια...

Δημοσ.

Ε,τώρα σε ξένο Bios...ζήσε μαι μου...

Μπορεί και να μην έχει,σε εμένα πάντως και σε αρκετά bios ξεχωριστά διαλέγεις π.χ. να ξεκινάει από τον σκληρό και αλλού επιλέγεις ποιος από τους σκληρούς σου να είναι πρώτος δεύτερος κτλ...

Το ποιο σωστό πάντως, μιας και είναι και παλιός Η/Υ, είναι να τον βάλεις στην θέση primary master να του αλλάξεις δηλαδή θέση ide,και να ξανά κάνεις install επιλέγοντας και από την σχετική επιλογή να σβήσεις όλα τα διαμερίσματα και να φτιάξεις νέο έτσι ώστε να έχει 100% σίγουρα σωστό mbr.

Δημοσ.

Ε,τώρα σε ξένο Bios...ζήσε μαι μου...

Μπορεί και να μην έχει,σε εμένα πάντως και σε αρκετά bios ξεχωριστά διαλέγεις π.χ. να ξεκινάει από τον σκληρό και αλλού επιλέγεις ποιος από τους σκληρούς σου να είναι πρώτος δεύτερος κτλ...

Το ποιο σωστό πάντως, μιας και είναι και παλιός Η/Υ, είναι να τον βάλεις στην θέση primary master να του αλλάξεις δηλαδή θέση ide,και να ξανά κάνεις install επιλέγοντας και από την σχετική επιλογή να σβήσεις όλα τα διαμερίσματα και να φτιάξεις νέο έτσι ώστε να έχει 100% σίγουρα σωστό mbr.

Καλησπέρα...έχει 2 θέσεις ide επάνω η μητρική...στην μία είναι το cdrom και το dvd με μια καλωδιοταινία και στην άλλην είναι ο σκληρός με άλλη καλωδιοταινία.... δηλαδή εάν αλλάξω την μεταξύ τους θέση , αυτομάτος ο υπολογιστής θα δει primary master τον σκληρό?

Δημοσ.

Θεού θέλοντος,ναι.

Επειδή όμως είναι παλιά μητρική,ενδέχεται να πρέπει να μπεις στο bios και να κάνεις μια σάρωση για να βρει της συσκευές.

Δημοσ.

Φτάνει μόνο να αλλάξουν θέση τα καλώδια.

Στις παλιές μητρικές που έχουν μόνο ide controller απ' ότι ξέρω (από όσες έχω δει δηλαδή) δεν μπορεί να οριστεί ποια θα είναι primery και ποια secontary συσκευή. Μόνο σε sata γίνεται αυτό.

Δημοσ.

Οντως μπορουσες...

H primary IDE συσκευη πρεπει να τοποθετηθει στην ακρη της καλωδιοταινιας.

Και η secondary IDE συσκευη, στη μεσαια θεση της καλωδιοταινιας.

Αυτο ειναι το "cable select" που εχουν οι IDE συσκευες στο πισω μερος για την τοποθετηση του jumper.

Δημοσ.

Οντως μπορουσες...

H primary IDE συσκευη πρεπει να τοποθετηθει στην ακρη της καλωδιοταινιας.

Και η secondary IDE συσκευη, στη μεσαια θεση της καλωδιοταινιας.

Αυτο ειναι το "cable select" που εχουν οι IDE συσκευες στο πισω μερος για την τοποθετηση του jumper.

Μπερδεύεσαι. Το cable select ορίζει ποιος θα είναι master και ποιος slave. Το primary/secontary ορίζεται από την θέση στην οποία είναι συνδεμένο το καλώδιο.

Εγώ όπως είπα δεν έχω δει μητρική της εποχής του p4 που να μπορεί να αλλαχτεί μέσα από το bios το prim/sec των δίσκων ide. Ίσως να γίνεται σε ακριβότερα μοντέλα μητρικών από αυτές που έχω δει.

Δημοσ.

Τώρα που τα λέμε με το σάρωση εννοούσα ότι εκεί που βγάζει τους δίσκους αν δεν είναι στο auto,να της ψάχνει σε κάθε εκκίνηση,πρέπει να μπεις και να τους ορίσεις εσύ ο ίδιος το τι είναι,αλλιώς δεν τους βλέπει.

Δημοσ.

Εχεις δικιο, αυτο ηθελα να πω απλα εγραψα (και λαθος μου), την slave συσκευη ως secondary, ενω μπορει να ειναι και master (secondary master)!

Αν αφησεις τις συσκευες χωρις jumper ή με το jumper στο cable select, θα μπουν αναλογα με το σε ποια θεση της καλωδιοταινιας τις τοτοθετησες, αυτο ηθελα να πω...

Δημοσ.

Sorry που το τραβάω αλλά χωρίς γέφυρα δε δουλεύουν οι συσκευές σε cs. Θα υπάρχει πρόβλημα αναγνώρισης τους. Υπάρχουν κάποιες που για να φαίνονται master δε θέλουν γέφυρα (πχ wd δίσκοι) αλλά μέχρι εκεί. Και οι 2 δε γίνεται.

Δημοσ.

Το hardware δεν ειναι το φορτε μου, οποτε σε εμπιστευομαι. :-)

Αλλα απο τους δικους μου πειραματισμους θυμαμαι πως επαιζαν κανονικα οι δισκοι χωρις jumpers.

Βεβαια δεν εχω αγορασει ποτέ IDE δισκο που να μην ειναι WD, οποτε ισως γι'αυτο η λανθασμενη εντυπωση μου...

Δημοσ.

Την καλησπερα μου.....συνοψιζοντας παιδια ,θα κοιταξω τις συνδεσεις στην καλωδιοταινια ,το bios και οσα μου αναφερατε πιο πανω. Οι συσκευες ide cdrom και dvd εχουν και αυτες ρυθμισεις (τζαμπερσ και τετοια) η εχει να κανει αποκλειστικα και μονο με την συνδεση τους επανω στην μητρικη και την θεση της καλωδιοταινιας τους?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...