Vole Maulder Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2012 Η κατηγορία των RPGs, το έχω ξαναπεί, έχει ανοίξει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Είναι από stat building μέχρι guns 'n conversation (που είναι το Mass Effect κι άλλα σαν αυτό). Εχεις stats, έχεις conversation options, έχεις ένα RPG. Στην τελική, βγάζει πιο πολύ νόημα να πεις ένα τέτοιο παιχνίδι role playing game, παρά ένα σαν το Dark Souls ή το Final Fantasy, αν πιάνεις το συνειρμό μου. Τέλος πάντων, ποια είναι αυτή η πληθώρα για σένα και ποια θα αντικαθιστούσες στη λίστα με τις υποψηφιότητες; Οπως είπες, φέρει βαρύτητα τέτοιος τίτλος, οπότε πρέπει να λάβουμε υπόψη, πέρα από προσωπικά γούστα, και το τι πρόσφερε το καθένα στο gaming, πόσο καλά το έκανε και πόσο επιδραστικό ήταν. Μη μου πεις κανένα Last Story, ξέρω 'γώ Με τον νικητή της κατηγορίας συμφωνείς;
ikaruga24 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2012 Εχουν μεινει στην αποξω παιχνιδια οπως το Okami, Vanquish, Final Fantasy 12, Mario Galaxy, Metroid Prime, Resident Evil 4, Bayonetta, Little big planet και πολλα ακομα που αν κατσω να σκεφτω θα φτιαξω wall of text τα οποια ανετα θα μπορουσαν να βρισκονται στη λιστα. Για τον νικητη ναι οκ το δεχομαι αν και σε προσωπικο επιπεδο το Mario Galaxy ειναι που αξιζει αυτον τον τιτλο. Τωρα για τα RPG ας μην ξεκινησουμε για το τι ειναι και τι δεν ειναι, υπαρχουν ορισμενα στανταρ που πρεπει να εκπληρωθουν για να θεωρειται RPG ενα παιχνιδι. Αν ειναι να μεινουμε μονο σε αυτα που εγραψες τοτε και το Toca Race driver 2 και 3 και αυτα RPG θεωρουνται. Και το X-com και αυτο RPG ειναι... Ναι οκ, συμφωνουμε οτι τα τελευταια χρονια εχουν ερθει οι γραμμες πολυ κοντα η μια στην αλλη για το τι ειναι τι αλλα καποια πραγματα παραμενουν σταθερα. Το Mass effect 3 (και 2) δεν ειναι RPG με την πολυ κλασσικη εννοια των gaming ορων. Σιγουρα δεν αποκομιζεις την ιδια εμπειρια παιζοντας Xenoblade chronicles και την ιδια παιζοντας Mass Effect και σιγουρα δεν θα προτεινες σε καποιον που γουσταρει Xenoblade να κοιταξει και το Mass effect.
Vole Maulder Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2012 Οπως δε θα πρότεινες και τίποτα από τα δύο που λες σε κάποιον που γουστάρει Elder Scrolls, Baldur's Gate, Diablo ή ακόμα και Final Fantasy. Αυτό δεν κάνει λιγότερο RPG το ένα ή το άλλο, ανήκουν απλώς σε διαφορετικές υποκατηγορίες και οικογένειες. Η πολύ κλασική έννοια των όρων δεν έχει εφαρμογή πια, αυτό λέω. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Το αν καλώς ή κακώς έχουν αλλάξει είναι άλλη κουβέντα, στην οποία νομίζω πως αν διαφωνούμε πολύ δύσκολα θα συμφωνήσουμε, επειδή μάλλον η βάση του καθενός ορίζεται από διαφορετικές εμπειρίες που σχημάτισαν τις αντιλήψεις για το είδος. Δε μιλάω μόνο για εμάς τους δύο, αλλά για οποιονδήποτε μπορεί να μπει στην κουβέντα. Καλά παιχνίδια όσα αναφέρεις, αλλά δεν είπες τι θα έβγαζες από τα υποψήφια. Προσωπικά, ίσως να συμφωνούσα, πέρα από το Μάριο, με το Resi 4 (αλλά το λέω πολύ διστατικά, γιατί ενώ σε επίπεδο gameplay ήταν ψιλοσταθμός, σε επίπεδο σεναρίου και storytelling ήταν λίγο...εχμ...εντάξει, κανένα Resi δεν το εκθειάζεις για την ιστορία του) και το Okami (πάλι ίσως, γιατί υπάρχει ένα Zelda στις υποψηφιότητες).
ikaruga24 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2012 Φυσικα και θα τα προτεινες. Ο μονος λογος να μην προτεινεις καποιο απο αυτα σε καποιον ειναι να εχει καποιο στραβωμα με east/west ιστοριες και τροπους παιχνιδιου αλλα τα RPG ειναι RPG. Το mass effect 1 ΕΙΝΑΙ RPG, το 2 και 3 οχι. Σε γενικες γραμμες το gaming RPG πρεπει να εκπληρωνει 3 βασικα στοιχεια. 1. Character development τοσο σε ιστορια οσο και σε gameplay (Mass effect +) 2. statistics (+) 3. world exploration και ελευθερια κινησεων (-) Το τριτο κομματι ουτε καν υπαρχει για το mass effect. Σε βαζει σε μια σειρα απο "levels" τα οποια απαξ και τα τελειωσεις δεν μπορεις να ξαναπας και ακομα και ετσι τα ιδια τα levels δεν προσφερουν και τιποτα ιδιαιτερο καθως τελειωνουν αρκετα γρηγορα. Ουτε και υπαρχει world complexity με καποιο τροπο. Ειτε αυτος ο κοσμος ειναι τεραστιος, ειτε εχει night/day κυκλους, ειτε χρονικα triggers για διαφορα συμβαντα, ειτε light/dark worlds...ελπιζω να γινομαι κατανοητος. Τωρα για το αν το Resi 4 δεν εχει και κανενα σοβαρο σεναριο ενδιαφερει λιγο δεδομενου το παιχνιδι που ειναι. Ουτε το Zelda και ουτε το Mario εχει κανενα σοβαρο σεναριο αλλα με ανεση διεκδικουν τη θεση τους για game of the decade. Κριμα που δεν βαλανε μεσα στη λιστα τους "best videogame story of the decade" να μπει μεσα το Xenosaga και να τους βαλει γκολ απο τα αποδυτηρια.
Vole Maulder Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2012 Ναι, αλλά εγώ δε θα έβαζα το Mario Galaxy δίπλα στο Resi 4 μόνο με το gameplay υπόψη. Το έχεις παίξει πρόσφατα το Ρέζι; Θεωρείς ότι κρατά στο χρόνο το ίδιο, έχοντας παίξει παιχνίδια που θεωρούνται κληρονομιά του; Το HL², όσα fps και να έχω παίξει από τότε, όποτε το ξαναπαίζω είναι το ίδιο καλό παιχνίδι. Το Resi 4, αν και όταν το είχα πρωτοπαίξει τα είχα παίξει από το πόσο καλό ήταν, ήμουν σε φάση "φίλε, το καλύτερο παιχνίδι που έχει βγει" και τέτοια, τώρα νιώθω πως έχει παλιώσει κάπως. Σίγουρα μου αρέσει ακόμα, και σίγουρα υπάρχει και μια δόση ελαφράς νοσταλγίας και σκέψεις τύπου "κοίτα να δεις πώς έχει καταντήσει η σειρά τώρα και πώς θα μπορούσε να είχε συνεχίσει", αλλά αρκούν αυτά; Οσο για το world exploration, έχεις ένα δίκιο, αλλά και πάλι RPG θα το θεωρούσα αν είχε τα 1 και 2. Ισως RPG/κάτι, για λόγους ακρίβειας. Να σου πω και κάτι που έχω παρατηρήσει. Το Mass Effect, από όσους το έχω προτείνει ή ξέρω να το έχουν παίξει, μόνο σε RPGάδες άρεσε. Σε actionάδες ή shooterάδες όχι. Το έβρισκαν αργό, βαριούνταν τους διαλόγους, δεν τους ενδιέφερε η ιστορία, δεν τους ένοιαζε καν να ασχοληθούν με τα λίγα stats που σε αφήνει να πειράξεις το 2 και το 3. Ηταν φάση default Shepard, soldier, skip skip skip, boom boom, "ωωω ρε φίλε, πρέπει να διαλέγω κι όπλα;" Και, προσωπική άποψη, αν και θα ήθελα exploration πολύ σε αυτή τη σειρά επειδή τον λατρεύω τον κόσμο που έχουν φτιάξει, σε σχέση με το πώς ήταν το όλο "RPG package" του 1, προτιμώ τα επόμενα, και το 3 περισσότερο. Ναι, είναι πιο streamlined μηχανιστικά, αλλά αν η πιο "true RPG" εκδοχή του είναι σαν του 1, με αυτό το ανούσιο inventory management και το αδέξιο combat, καλύτερα streamlined. Βέβαια τίποτα δε θα τους εμπόδιζε να το κάνουν streamline και να έχει κι εξερεύνηση, αλλά άλλο αυτό. Το Xenosaga το προσπάθησα πολύ να μου αρέσει, αλλά δεν. Προσπάθησα και να καταλάβω γιατί αρέσει, αλλά ούτε αυτό το κατάφερα. Βέβαια, τελευταία αναρωτιέμαι και γιατί μου άρεσαν κι εμένα τα παλιά Final Fantasy όποτε έχω προσπαθήσει να τα ξαναπαίξω, οπότε ίσως κάποιο θέμα έχω αποκτήσει με τα ιαπωνικά, δεν ξέρω. (To έπαιξα πέρυσι, πριν βγει το άλλο στο Wii. Από τα λίγα παιχνίδια που με έχει πάρει ο ύπνος, ντρέπομαι λίγο που το λέω )
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα