Προς το περιεχόμενο

System tar & restore Project

tritonas00

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Screenshot και πες μου με ποια python το τρέχεις.

Επίσης εξήγησε μου τη λογική του transfer (μήπως είναι καλύτερα σε ξεχωριστο tab?) και τα btrfs

Άκυρο το screenshot, το είδα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Eχω και τα 2 πακετα (λογω dependency αλλων), python και python2. (Αrch)

Υλοποιηθηκε το "URI" (και καλα) :P . Πλεον με -f δινουμε ή path ή url και τα αναγωριζει αναλογα.

Οσον αφορα το transfer ειναι απλο: Αν δωθει -t, το script τρεχει σε transfer mode (μεταφερει το τρεχον / με rsync). Αυτο στα arguments, γιατι μεσα ρωταει να επιλεξουμε mode.

Αν δωθει -t και -f file μαζι, το script δεν τρεχει βγαζοντας σχετικο μηνυμα. 

Η μονη διαφορα που εχουν τα restore και transfer modes ειναι στο αν θα δουλεψει το script απο backup file ή απο το τρεχον /. Ολα τα αλλα ειναι κοινα (partitions,btrfs bootloader,subvolumes,mount options, kernel options)

Οποτε αν το βαλεις σε αλλο tab θα ειναι ουσιαστικα ολα τα ιδια εκτος απο το URI και archiver που δεν θα υπαρχουν. Αν τα βαλεις στο ιδιο tab καλο θα ειναι να βαλεις -t και -f να αλληλοαναιρουνται.

Το -o ενεργει μονο σε transfer mode και του λεει να μεταφερει μονο τα κρυφα του /home, αντι για ολοκληρο.

btrfs subvolumes: το -R δεχεται ονομα root subvolume και το -O δεχεται οτι αλλα subvolumes θελει ο χρηστης να φτιαξει.Δηλαδη:

restore.sh -R __active -O '/var /usr /home'

Αν το root filesystem δεν ειναι btrfs, το script βγαζει σχετικο μηνυμα και προχωραει χωρις subvolumes.

Επεξ/σία από tritonas00

Τον bootlοader βαλτον κενο απο default. (σε περιπτωση που καποιος θελει να βαλει αλλον bootloader με το χερι-chroot)

Τα: URI, Kernel options, Custom partitions με πρεπει να μπαινουν με ' '

Το tooltip στα Custom partitions ειναι αναποδα, πρεπει να ειναι /mnt/data=/dev/sda2 ή βαλε κανα πιο χτυπητο παραδειγμα: /var=/dev/sda2 /usr=/dev/sda3

Tα tooltips των boot και swap partitions δειχνουν /home στο τελος

Πρεπει να μπει και μια λιστα με τους δισκους μονο, για τους bootloaders.

Αυτα  :P

Τις αλλαγές στο API, όπως αυτή με την ενοποίηση των -f και -u ίσως είναι καλύτερα να την κρατήσεις για την επόμενη major release.

Επίσης ίσως καλό θα ήταν να κρατούσες και το -u ως συνώνυμο του -f για backward compatibility, αν και ίσως το project δεν έχει το απαιτούμενο user base για να δικαιολογήσει τόση «δυσκαμψία».

Τα υποχρεωτικά arguments (πχ το -d στο backup και το -f στο restore) γιατί τα δίνεις με "-"; Δεν θα μπορούσαν να δίνονται σκέτα; Πχ

backup.sh /path/to/destination/folder

Επίσης τα quotes γιατί τα θέλουν τα paths; Για τα κενά;

Το transfer μάλλον θα το βάλω σε ξεχωριστό tab, γιατί είναι και τα username και password που δεν χρειάζονται. Explicit is better than implicit.

Πρεπει να μπει και μια λιστα με τους δισκους μονο, για τους bootloaders.

Το argument πως δίνεται; πχ -g /dev/sda ή -S /dev/sdc ???

Κάτι άλλο που δεν ξέρω αν έχει νόημα ειναι να υλοποιηθούν 2 τύποι quiet. Το ένα (πχ -qq) να είναι τελείως αυτόματο, δηλαδή να μη σταματάει πουθενά. Το άλλο (πχ -q) να μην ρωτάει για στοιχεία αλλά να ζητάει την επικύρωση του χρήση πριν προχωρήσει όταν εμφανίζονται warnings όπως αυτό του btrfs.

Τις αλλαγές στο API, όπως αυτή με την ενοποίηση των -f και -u ίσως είναι καλύτερα να την κρατήσεις για την επόμενη major release.

Σιγα την αλλαγη στο API :P

if [[ "$BRuri" == /* ]]; then
  BRfile="$BRuri"
else
  BRurl="$BRuri"
fi
Δηλαδη, αν αυτο που δινουμε ξεκιναει με / τοτε θεωρησε το path ενω οτιδηποτε αλλο url.

Επίσης ίσως καλό θα ήταν να κρατούσες και το -u ως συνώνυμο του -f για backward compatibility, αν και ίσως το project δεν έχει το απαιτούμενο user base για να δικαιολογήσει τόση «δυσκαμψία».

Οντως θα το κρατησω, μιας και σε ενα iso που εχω φτιαξει εχω καρφωσει -u ftp://mplampla στην εντολη, και βαριεμαι να ξαναφτιαχνω iso :P

Τα υποχρεωτικά arguments (πχ το -d στο backup και το -f στο restore) γιατί τα δίνεις με "-"; Δεν θα μπορούσαν να δίνονται σκέτα;

Με arguments το εχουμε απο την αρχη, δεν ξερω κατα ποσο γινεται οπως λες.

Επίσης τα quotes γιατί τα θέλουν τα paths; Για τα κενά;

Ναι και περιεργους χαρακτηρες.

Το argument πως δίνεται; πχ -g /dev/sda ή -S /dev/sdc ???

Ναι. Επισης πρεπει να δειχνει και το raid στην λιστα με τους δισκους (πχ /dev/md0)

(Αν δωθει raid σε bootloader, τοτε τον εγκαθιστα σε ολους τους δισκους του raid αυτου.)

Κάτι άλλο που δεν ξέρω αν έχει νόημα ειναι να υλοποιηθούν 2 τύποι quiet. Το ένα (πχ -qq) να είναι τελείως αυτόματο, δηλαδή να μη σταματάει πουθενά. Το άλλο (πχ -q) να μην ρωτάει για στοιχεία αλλά να ζητάει την επικύρωση του χρήση πριν προχωρήσει όταν εμφανίζονται warnings όπως αυτό του btrfs.

Το μονο warning που μπορει να βγει κατα την διαρκεια του script αν αυτο ξεκινησει απο arguments, ειναι αυτο του btrfs. Οποτε μαλλον δεν εχει νοημα να μπει ενα ακομα argument, για ενα warning. Μετα παμε σε errors οπου αναλογα με το error ειτε ζητειται επικυρωση και γυριζει μια βαθμιδα πισω για να δωθει σωστο input (πχ αν δωσουμε ακυρο url, κακο/ακυρο archive κλπ), ειτε τερματιζει μονο του (pebkac errors, πχ το root partitions να μην ειναι αδειο, να δωθει κανενα ακυρο mount option κλπ)

Με arguments το εχουμε απο την αρχη, δεν ξερω κατα ποσο γινεται οπως λες.

γίνεται πολύ εύκολα

στο script τα διαβάζεις $1 το πρώτο,  $2 το δεύτερο κλπ

$0 είναι το όνομα του script

αλλά δεν μου φαίνεται καλή ιδέα γιατί πρέπει να τα δίνεις με τη σωστή σειρά μετά γιατί αλλιώς θα γίνει μαντάρα

• Like 1

Καλησπέρα συγνώμη μεν που δεν έχω διαβάσει αναλυτικά και δε ξέρω τους στόχους σας,

Αλλά μιας και καλύπτετε το md raid πιθανά να θέλετε και btrfs/zfs

If exists btrfs command

try {

btrfs device scan

btrfs filesystem show

parse output

}

Λ.χ για αρχή

if type "btrfs" > /dev/null 2>&1;

btrfs device scan

btrfs filesystem show

echo warning btrfs found but not supported yet

fi

Αντίστοιχα και με zfs list

Hope this helps a bit :-)

• Like 1

τι λε ρε tmjuju που δεν έχουμε btrfs

για να ξαναδείς το κώδικα παρακαλώ :P

και btrfs έχουμε, και subvolume και mount options και lzo compress από την αρχή της εγκατάστασης 

για zfs τώρα σε λίγο αφού στήσει κάνα vm γιατί δεν τσίμπησε με την πρώτη

BVlWPDD.jpg

pmav, ειναι OK να βαλω στο changelog: improved partition detection (thanks to pmav) ?

Mπρουμε να βαλουμε και καποιο τηλεφωνο :P

martinoff για πες περιληπτικα τι εχουμε στο zfs?

create pools και mount them οπου θελουμε?

σε linux είναι ακόμα περίπλοκα τα πράγματα και αρκετά επικίνδυνα για root σε zfs (αφού αυτό μας ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο)

για bsd είναι πολύ εύκολο να μεταφέρεις το root με zfs send/recive (transfer mode) δεν νομίζω ότι είναι στο target group το bsd και ειδικά όσοι έχουν μεταβεί σε zfs

φτιάχνεις ένα pool me zpool και μετά από κάτω όσα subvolume θες

mount κάνει μόνο του στο όνομα του pool (/poolname) εκτός αν του πεις να μην κάνει η να κάνει με άλλο όνομα

δες στο thread του bsd αυτά που έγραψα

• Like 1

Τρίτωνα θύμησε μου, ο martinoff μιλούσε πάντα για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο ή είναι νέο κουσούρι;

δεν νομίζω ότι είναι στο target group το bsd και ειδικά όσοι έχουν μεταβεί σε zfs

:P :D

pmav, ειναι OK να βαλω στο changelog: improved partition detection (thanks to pmav) ?

Mπρουμε να βαλουμε και καποιο τηλεφωνο

Περίμενε να σου στείλω και τη φωτογραφία που έχω και στο eligiblegreeks.com

• Like 2

Τρίτωνα θύμησε μου, ο martinoff μιλούσε πάντα για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο ή είναι νέο κουσούρι;

Πρεπει να ειναι BSD τακτικη. :P

• Like 1

τι λε ρε tmjuju που δεν έχουμε btrfs

για να ξαναδείς το κώδικα παρακαλώ :P

και btrfs έχουμε, και subvolume και mount options και lzo compress από την αρχή της εγκατάστασης 

για zfs τώρα σε λίγο αφού στήσει κάνα vm γιατί δεν τσίμπησε με την πρώτη

BVlWPDD.jpg

μπράβο παίδες! χλιδές!

Υπόσχομαι να κάτσω να σας διαβάσω καλύτερα, γιατί μου ακούγεται πολύ ενδιαφέρον :-)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...