tritonas00 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2012 Δουλεψε σε gpt ? wtf Εφτιαξες ξεχωριστο partition 2 MB partition για τον grub? Tι παιχτηκε ? Μπορουν να γινουν τα εξης παντως: Να μπει επιλογη για ξεχωριστο /usr και /var οπως ηδη εχει για /boot και /home Αν βρει οτι καποιο απο τα παραπανω ειναι σε btrfs να ρωταει οπως και για το root, αν θελεις να φτιαξει subvolume και να τα κανει mount αναλογως. Το fstab θελω να το γραφει απο την αρχη, να βαζει καποια standard options. Απο κει και μετα μπορει οταν το φτιαξει, να ρωταει τον χρηστη αν θελει να το κανει edit και να του το ανοιγει τοτε και να βαζει ο αλλος οτι θελει μεσα.
lexmark Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2012 Το fstab θελω να το γραφει απο την αρχη, να βαζει καποια standard options. Απο κει και μετα μπορει οταν το φτιαξει, να ρωταει τον χρηστη αν θελει να το κανει edit και να του το ανοιγει τοτε και να βαζει ο αλλος οτι θελει μεσα. κι εμένα θα μ'άρεσε κάτι τέτοιο!
martinoff Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2012 ναι, όταν κάνεις 1 partition mode ef02(bios boot partition) το βλέπει σαν mbr 1
tritonas00 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2012 ωραια. αυριο θα υλοποιησω αυτα που ειπα παραπανω. thanks για το feedback !
tritonas00 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 martinoff οταν μπορεις ξαναδοκιμασε, εγιναν πολλες αλλαγες. Κλασσικα με ενα / btrfs. Δεν χρειαστηκαν τελικα αλλα partitions.Τα ειχα μπλεξει λιγο στο μυαλο μου. Πλεον θα σε ρωτησει αν θες να φτιαξει subvolumes για home usr και var μεσα στο root subvolume Επισης σε οποιδηποτε exit ( εκτος απο το τελος) θα κανει delete και τα subvolumes που δημιουργηθηκαν μαζι με το υπολοιπο καθαρισμα.Για να ξανα-ξεκιναει ο χρηστης καθαρα. Μπηκε και το κομπρεσερ Επισης να ρωτηξω. Υπαρχει προβλημα ενα εξωτερικο partition πχ /home με ex4, να γινει mount μεσα σε εναν φακελο-subvolume ? Αν ειναι να σβησω καποιες εγγραφες.Το δοκιμασα και ετσι, σωστα ολα εγιναν, απλα ρωταω αν εχει βαση κατι τετοιο. Αιμα το commit 216f42e0d25aa0969a721fee2838545e8b4a3cb4
martinoff Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 κάτι άλλο που ξέχασα στο arch δεν υπάρχει πλέον /media (/run/media/$user) 700 lines and counting nice
tritonas00 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 χμμ λες να το βαλουμε να κανει mount καπου σιγουρα ? πχ /mnt/target ? Επισης ο syslinux εγκαθισταται κανονικα σε root btrfs σε subvolume ? Και σε gpt ? Παλι θελει το μικρο partition και μπαινει εκει σαν τον grub ?
martinoff Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 αυτό δεν είναι θέμα γιατί με ένα mkdir media είναι ok, αυτό έκανα δλδ αλλά το /mnt ίσως να είναι καλύτερη επιλογή και αυτό στην περίπτωση που κάνεις restore από archiso, δεν ξέρω ποια άλλη διανομή έβγαλε το /media κάνει boot από btrfs δεν κάνει από subvolume, θέλει ξεχωριστώ /boot και μετά μπορείς να βάλεις /root σε subvol και σε gpt εννοείτε αρκεί να φτιάξεις το 2Mb για ef02 η 500Μb /boot (EFI/UEFI) *στις εντολές του btrfs μπορείς να γράψεις μόνο τα δυο πρώτα γράμματα από τα option btrfs subvolume create = btrfs su cr 1
tritonas00 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 Ωραια. Eγινε η αλλαγη απο media σε mnt.Τα υπολοιπα θα μπουν στο documentation. Οπως ειναι το script, αν του εχεις δηλωσει απο πριν ξεχωριστο /home partition και μετα του πεις να κανει subvolume για home, τοτε αυτο το partition θα γινει mounted μεσα στο home subvolume. Αυτο ειναι καλο ή οχι ? Να το αφησω με αυτην την συμπεριφορα ?
martinoff Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 σε /home στον ίδιο δίσκο ναι, σε /home σε διαφορετικό δίσκο όχι, θέλει άλλη καταχώριση στο fstab αλλιώς θα κάνει raid τους δίσκους να το αφήσεις όπως το έχεις άποψή μου δλδ αν έχει πάρει και το /home η tar να κάνει subvolume /home, αν όχι τπτ θα κάνει /boot χωρίς /home/$user και θα πρέπει να το βάλει ο ίδιος στο fstab πχ, το backup που πείρα εχτές δεν με ενδιαφέρει να πάρω backup το /home γιατί είναι σε raid6, θέλω απλός να έχω backup το λειτουργικό που τρέχει από usb και όταν μας αφήσει χρόνους να βάλω ένα άλλο και να παίζει τον ssd όμως στο desktop το θέλω όλο, και /home και όλα τα .conf 2
tritonas00 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 Ωραια. Αν κανεις δοκιμη με τις νεες αλλαγες και τα subvolumes σε vbox πες. Μενει να μπουν οι εγγραφες για το syslinux οταν εχουμε root σε subvolume και να δοκιμαστουν και σε debian και fedora. και να μπει uefi support, ωστε αν επιλεγει uefi να γινεται καταλληλα εγκατασταση ο grub. αν επιλεγει uefi μαλλον δεν θα υπαρχει επιλογη για syslinux γιατι αποτι διαβαζω θελει αλλο πακετο απο git και ματσακονιες.
martinoff Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 να αφήσεις απ έξω το uefi, και ο καλύτερος bootloader από τι διαβάζω είναι ο efistub και σε grub2 έχουν αναφερθεί πολλά προβλήματα, ειδικά σε mac (ακόμα και bricked bios firmware) όλες οι motherboard προσφέρουν συμβατότητα με bios-legacy boot εκτός από macbook και κάτι vaio κοίτα εδώ για uefi τα βήματα https://gist.github.com/4108795 1
mandos Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2012 (επεξεργασμένο) Το backup script ενδέχεται να κάνει corrupt τίποτα? Να το τρέξω στο arch να δώσω feedback? Πάντα με uefi,gpt,btrfs+subvolumes. Δεν έχω ακόμα virtual για δοκιμές, αρνείται το arch να μπει σε virtual σήμερα. update: Σιγα μην σας περίμενα να ξυπνήσετε... Το έκανα δοκιμή, τι ζημιά μπορεί να κάνει ένα tar? Λοιπόν, τρέχει. Δεν έχω zenity, με πήγε μέσω CLI. Δεν έχω os-prober (δεν έχω άλλα os). Δεν έχω grub-bios αλλά grub-efi-x86_64 και grub-common. Του είπα να ΜΗΝ πάρει το /home, αλλά αυτός επιμένει να το τραβάει. Έκανα δύο δοκιμές. Επίσυνάπτω το patch όπου χρειάστηκε τρελή έμπνευση για να το φτιάξω (δες παρακάτω απάντηση για νέα συννημένο) Επίσης, σε ότι αφορά τα fedora-targets. Μπορεί το script να καταλαβαίνει σε τι σύστημα είναι. Άσχημη λύση: με "uname -a" και να ψάχνει για την λέξη κλειδί. Ωραία λύση: με "cat /etc/*-release" και να ψάχνει εκεί την λέξη κλειδί. Δεν έχω fedora για να κάνω δοκιμές. Αλλά αν μου δώσετε το output της εντολής ευχαρίστως να το δοκιμάσω. Αν έχει κάτι κοινό με το CentOS τότε το Fedora θα απαντήσει όμορφα και ωραία "Fedora" στην παραπάνω εντολή. Οπότε εύκολα μπορεί το script να προεπιλέξει την κατάλληλη επιλογή και να ζητήσει από τον χρήστη απλά την επιβεβαίωση. Επεξ/σία 29 Δεκεμβρίου 2012 από mandos 1
tritonas00 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2012 Mandos thanks για το feedback ! 1.Το αρχικο post ειναι ολιγον αρχαιο, δεν υπαρχει zenity πλεον, μονο text mode.Gui θα μπει αργοτερα μαλλον σε python. 2.Δες καλυτερα το readme εδω https://github.com/tritonas00/system-tar-and-restore 3.Ξερουμε το προβλημα με το home θα το κοιταξει ο warlock οταν μπορει. 4.Αποτι καταλαβα μονο το backup ετρεξες, οχι το restore ετσι ? Δεν θα σου κανει εγκατασταση σωστα τον grub σε uefi οπως ειναι τωρα. Θα πρεπει να τον κανεις με το χερι πριν πατησεις enter οταν σου ζητησει για να τερματισει το restore script. (chroot /mnt/target εντολες ) 5.subvolumes πλεον εχουν μπει (root σε subvolume και σε ρωταει αν θες να φτιαξει ξεχωριστα subvolumes για home usr και var μεσα στο root subvolume) 6. To ειχαμε σκεφτει αυτο που λες για να βρισκει την διανομη αυτοματα, αλλα ειπαμε να βαλουμε λιστουλα ------------------------------------------------------------------------- τωρα ειδα το patch σου. Ηθελαν τα παιδια, οταν του πεις να κανει exclude το /home, να κραταει μονο κρυφα αρχεια και κρυφους φακελους. Για αυτο εχει γινει μπερδεματακι.Να δουμε τι θα κανει ο warlock αλλιως αν δεν γινεται, βαζουμε το --exclude=/home/* Σαφως αλλη μια λυση ειναι να βαλουμε να σβηνει ολο το /home να τελειωνουμε μια και καλη... :P
mandos Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2012 (επεξεργασμένο) Αρχικά, δίνω σωστό patch (το άλλο είχε ένα θέμα με ένα whitespace...) για το /home: Στη συνέχεια, το παρακάτω attachment εντοπίζει το Fedora. Μπορεί εύκολα να εντοπίσει και άλλες distro αν θέλουμε. Παρακαλώ να το δοκιμάσει κάποιος σε Fedora και να μας πει με βεβαιότητα. Για ακόμα περισσότερη σιγουριά θα μπορούσαμε να κοιτάμε και το ίδιο το tar, αν μας λέει κάπου ότι είναι patched (πχ tar --version αν μας κάνει). Έξυπνο αυτό με τα κρυφά. Θα περιμένω να δω τι κάνει ο Warlock και αν μπορώ να βοηθήσω κάπου ευχαρίστως. Τέλος, ναι, μόνο το backup έτρεξα. Δεν θα τρέξω το restore τώρα κόντα. Όσο για το UEFI. Εγώ το /boot/efi δεν το έχω mounted. Αντιστοιχεί το /dev/sda1. Ποιος ο λόγος? Δεν αλλάζει και ποτέ Οπότε αν το restore μου επαναφέρει το /dev/sda2 δεν βλέπω το λόγο να μην δουλέψει, ανεξαρτήτως του τι τρέχει με τον Grub. Τα λέω καλά? edit: attachments removed γιατί είχα σε plain-text το mail της δουλειάς και φοβάμαι για τίποτα spambots.Είτε θα τα κάνω archive είτε θα τα στείλω στον tritona απευθείας να τα δει και να πει γνώμη. Επεξ/σία 29 Δεκεμβρίου 2012 από mandos
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα