panosce Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2012 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2012 Σέ νέο υπολογιστή ΄σκέπτομαι νά εγκαταστήσω δύο δίσκους Seagate ST3750525AS, 750GB ο καθένας, καί θά ήθελα η συνδεσμολογία νά είναι "καθρέπτης" (mirror) ώστε ο δεύτερος νά λειτουργεί σάν buck-up τού πρώτου. Η μητρική υποστηρίζει RAID. Τά ερωτήματά μου είναι άν οι δίσκοι αυτοί επιτρέπουν μιά τέτοια συνδεσμολογία, άν αυτό χρειάζεται κάποιο συμπληρωματικό software / firmware, άν είναι κάτι δύσκολο είτε στην εγκατάσταση είτε στη λειτουργία / συντήρηση, καί γενικώς άν τά όσα σκέπτομαι είναι στό σωστό δρόμο. Επίσης άκουσα ότι οι Western Digital προσφέρονται πολύ περισσότερο γιά συνδεσμολογία RAID, αλλά είναι έτσι? Υπάρχει κάποια διαφορά στη συγκεκριμένη συνδεσμολογία, ανεξάρτητα τού άν κάποιος θεωρεί καλύτερη τη μία μάρκα η την άλλη? Ευχαριστώ
MoviemakerGr Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2012 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2012 Μια χαρά θα το κάνεις και δεν χρειάζεσαι καλύτερους δίσκους αφού θα κάνεις raid 1 και όχι 0. Δεν θα δυσκολευτείς καθόλου αν ακολουθήσεις το manual της μητρικής σου που πρέπει να λέει αναλυτικότατα πως να το κάνεις και τι παρέμβαση πρέπει να κάνεις πριν εγκαταστήσεις λειτουργικό σύστημα πάνω στην συστοιχία. Στην ουσία χρειάζεσαι έναν οδηγό που σου παρέχει η μητρική σου σε εξωτερικό media που αυτό μπορεί να είναι και το dvd της.
panosce Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2012 Ευχαριστώ γιά τή γρήγορη απάντηση. Άν κατάλαβα καλά, θά πρέπει, αφού ενώσω τούς δίσκους σε συστοιχία μέ καλώδια συγκεκριμμένων προδιαγραφών (α. πού προσδιορίζονται από τη μητρική η από τούς δίσκους? β.πού έρχονται μέ τή μητρική, τούς δίσκους η πού αγοράζω πχ από τό Πλαίσιο?) πρέπει μέ βάση τόν οδηγό τής μητρικής νά κάνω κάποια παρέμβαση software πρίν εγκαταστήσω τό λειτουργικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζομαι άλλον κατάλληλο υπολογιστή σε λειτουργία?
MoviemakerGr Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2012 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2012 Τα καλώδια δεν είναι "ειδικά" και έρχονται με την μητρική σου. Αν έχεις αποφασίσει πια μητρική θα πάρεις κατέβασε από σήμερα το εγχειρίδιο και ρίξε του μια ματιά θα σε βοηθήσει και είναι αναλυτικότερο απ'οτι μπορώ να γίνω εγώ. Το Software που χρειάζεσαι 99% θα το έχει το συνοδευτικό DvD εσύ διαβάζοντας κ βρίσκοντας πιο ακριβώς αρχείο είναι μπορείς να το έχεις σ'ενα usb για τον φόβο των Ιουδαίων.. Πρώτα πρέπει να ορίσεις απο bios τον controler σε Raid Mode, μετά στο πρώτο boot να μπεις με ctrl+? στο raid utilities και να ορίσεις ότι θέλεις raid σε αυτούς τους δίσκους τον τύπο (1) κλπ.. μετα θα βάλεις το dvd του λειτουργικού και σε καποια στιγμή σου λεει αν θελεις ν'ανεβασεις κάποιον ξεχωριστό driver εκει επιλέγεις ναι και βάζεις η το dvd η το usb..
HamerZ Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2012 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2012 Καλού κακού βέβαια θα κρατάς backup και σε 3ο δίσκο.
MoviemakerGr Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2012 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2012 Καλού κακού βέβαια θα κρατάς backup και σε 3ο δίσκο. Όχι μωρέ μην του λες τέτοια έχει δικό του recovery αν συμβεί η στραβή.. εκτός πια και αν είναι το αντίθετο του Γκαστονε..
panosce Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2012 Καί πάλι ευχαριστώ πολύ. Κοίταζα τό άρθρο περί RAID στή Wikipedia καί λέει ότι μπορεί νά βασισθεί είτε στό λειτουργικό σύστημα, είτε σε hardware controller/PCI card είτε σε firmware. Φαίνεται σάν νά θεωρεί καλύτερη τη λύση τού hardware controller, αναφέρεται δε ειδικά στά Windows XP καί λέει ότι παρουσιάζουν κάποια προβλήματα ρυθμίσεων. Ο νέος υπολογιστής θά τρέχει τά Windows 7. Τί μέ συμβουλεύεται νά κάνω?
MoviemakerGr Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2012 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2012 Σε Hardware βασίζονται το 90% σήμερα. Πες μας την μητρική σου αν θέλεις να σου πούμε και άλλα.. δεν θα έχεις πρόβλημα αν είσαι "επιμελής"
panosce Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2012 Μέ πήρε ο ύπνος χθές, μόλις είδα την απάντηση. Η μητρική πού σκέπτομαι νά πάρω είναι η MB Gigabyte Z77X-UD5H. Καλημέρα
MoviemakerGr Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2012 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2012 (επεξεργασμένο) Καλημέρα.Η σημερινή λογική πάντως λέει SSD δίσκο για λειτουργικό σύστημα και άλλον έναν μηχανικό γύρω στα 2TB για τα προγράμματα σου στον οποίο μπορείς να μάθεις ένα 3ου κατασκευαστή πρόγραμμα κ να κρατάς εσύ ένα image του δίσκου σου όποτε νομίζεις απαραίτητο.. για τι χρήση προορίζεται το μηχάνημα ? πας σε αυτή την μητρική γιατί σ'ενδιαφερει το overclocking ? αν θέλεις άνοιξε ένα θέμα συμπληρώνοντας την φόρμα να σε βοηθήσουμε και στην σύνθεση γενικότερα. http://www.insomnia....σης-υπολογιστή/ Επεξ/σία 30 Νοεμβρίου 2012 από MoviemakerGr
JIMBOAthens Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2012 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2012 και άλλον έναν μηχανικό γύρω στα 2GB για τα προγράμματα σου Τόσο μεγάλο? Πέρα από την πλάκα +1 σε αυτά που λέει ο ΜovieMakerGR... 1
panosce Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2012 Πολύ καλή τη βλέπω την ιδέα γιά λειτουργικό σέ SSD. Είμαι πολιτικός μηχανικός καί ενδιαφέρομαι ο υπολογιστής νά είναι δυνατός γιά νά μπορεί νά τρέξει AutoCAD 3D, civil 3D καί sketchup 3D μέ καλή απόδοση. Τή μητρική τή διάλεξα γιατί έχει chipset Z77 καί γιατί κάνει σχεδόν τά πάντα (αναβαθμίζεται σέ i7, έχει υποστήριξη crossfire x, SLI, κλπ) καί δε ξέρω τί μπορεί νά ξημερώσει αύριο. Βασικά δέν είμαι σίγουρος γιά την επιλογή κυρίως γιατί άν κατάλαβα καλά δέχεται κάρτες γραφικών μόνο DDR3, πράγμα πού δε ξέρω τί σημαίνει άν αύριο θελήσω νά πάρω μία καλή Quadro. Δέν μέ ενδιαφέρει κατ' αρχήν τό overclocking. Θά συμπληρώσω τη φόρμα γιά τη σύνθεση καί θά τη στείλω. Ευχαριστώ καί πάλι
MoviemakerGr Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2012 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2012 Πολύ καλή τη βλέπω την ιδέα γιά λειτουργικό σέ SSD. Είμαι πολιτικός μηχανικός καί ενδιαφέρομαι ο υπολογιστής νά είναι δυνατός γιά νά μπορεί νά τρέξει AutoCAD 3D, civil 3D καί sketchup 3D μέ καλή απόδοση. Τή μητρική τή διάλεξα γιατί έχει chipset Z77 καί γιατί κάνει σχεδόν τά πάντα (αναβαθμίζεται σέ i7, έχει υποστήριξη crossfire x, SLI, κλπ) καί δε ξέρω τί μπορεί νά ξημερώσει αύριο. Βασικά δέν είμαι σίγουρος γιά την επιλογή κυρίως γιατί άν κατάλαβα καλά δέχεται κάρτες γραφικών μόνο DDR3, πράγμα πού δε ξέρω τί σημαίνει άν αύριο θελήσω νά πάρω μία καλή Quadro. Δέν μέ ενδιαφέρει κατ' αρχήν τό overclocking. Θά συμπληρώσω τη φόρμα γιά τη σύνθεση καί θά τη στείλω. Ευχαριστώ καί πάλι Όχι δεν ισχύει αυτό που λες .. DDR3 μνήμες παίρνει,κάρτα γραφικών βάζεις όποια θέλεις αλλά οι σύγχρονες 3D έχουν περισσότερους cuda cores πλέων απο τις quadro οι οποίες είναι ασύμφορες και ενδείκνυνται μόνο για άκρως επαγγελματικό rendering. Αλλά όταν είσαι έτοιμος συμπλήρωσε την φορμα και θα τα πούμε αναλυτικά.
washcloud Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2012 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2012 Επίσης άκουσα ότι οι Western Digital προσφέρονται πολύ περισσότερο γιά συνδεσμολογία RAID, αλλά είναι έτσι? Ποιός α(ργο)σχολ(ος) στο είπε αυτό; έναν μηχανικό γύρω στα 2GB ...έτσι, να βγαίνουν και ηλικίες στη (& στα...) φόρα (Πάνο, γενικά δεν είναι δύσκολη φάση το να στήσεις μια RAID διάταξη. 2 δίσκους θες, και ρυθμίσεις απ' το BIOS που σου 'πε ο Μούβης. Ακολούθα αυτά που σου διευκρίνησε, όταν με το καλό πάρεις μητρική, και όλα θα πάνε μπόμπα. Έτσι γενικά στα λέω αυτά, για να μην αγχώνεσαι δηλαδή. Δεν είναι ο σκοπός του ποστ μου να είναι κατατοπιστικό επί του θέματός σου). 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα