Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας,

Είμαι νέος στην παρέα εδώ και έγινα μέλος γιατί είδα διάφορες από τις συζητήσεις εδώ και θα ήθελα να θέσω και εγώ ένα ερώτημα.Είμαι μαθητής της τρίτης τάξης του Λυκείου και φέτος ήρθε η ώρα μου να δώσω και εγώ πανελλαδικές εξετάσεις.Η πληροφορική είναι μια επιστήμη που μου αρέσει εδώ και χρόνια κ θέλω να σπουδάσω κάτι πάνω σε αυτό.Το ερώτημα είναι τι;ενδιαφέρομαι περισσότερο για πρακτική εξάσκηση και λιγότερο θεωρητική και είμαι ανάμεσα σε μερικές σχολές οι όποιες δεν ξέρω ακόμα τι μπορούν να μου προσφέρουν.Οι σχολές είναι Πληροφορικής του ΑΠΘ,ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης,και Πληροφορικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Μπορείτε να με κατατοπίσετε σχετικά με επαγγελματικές βλέψεις που μπορώ να έχω τελειώνοντας μια από αυτές τις σχολές όπως επίσης αν τελειώνοντας το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης μπορώ να παρακολουθήσω μεταπτυχιακά στο εξωτερικό.

Ευχαριστώ.

• Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Όπως έγραψα και σε ένα άλλο thread....

Η μόνη διαβάθμιση που υπάρχει στο εάν είναι καλύτερο το ΑΕΙ από το ΤΕΙ ή μία Πολυτεχνική σχολή είναι η θεια Μαρίκα απέναντι που δεν ξέρει τι της γίνεται. Επίσης, τα ΙΕΚ είναι πολύ υποτιμημένα.

Εν ολίγης, εάν θες μία τεχνική εκπαίδευση τότε δες ΤΕΙ. Εάν θες μία τεχνολογική προσέγγιση, τότε Πολυτεχνική σχολή και εάν θες μία επιστημονική προσέγγιση τότε ΑΕΙ. Επίσης, εάν δεν σε ενδιαφέρουν όλα αυτά και απλά θες να δουλέψεις πάνω στον κλάδο, τότε ΙΕΚ.

Η Πληροφορική έχει την τύχη να έχει αναγνωριστεί από τους μαθηματικούς ως επιστήμη και, συνεπώς, είναι μία από τις 4ς (μαζί με αυτήν).

Εάν καταλήξεις στα παραπάνω, τότε δες τον τομέα που ειδικεύεται κάθε τμήμα. Δεν είναι όλα ίδια. Δες τι πρόγραμμα σπουδών έχει, τι τιμάει περισσότερο στο 3ο και 4ο έτος (ή και 5ο) και βάσει αυτών διάλεξε.

Όσο για τα μεταπτυχιακά... ένα μεταπτυχιακό από σχολή ΤΕΙ ΣΤΕΦ (είναι μέσα σε αυτές και το ΤΕΙ πληροφορικής) αναγνωρίζεται ως BEng στο UK. Οπότε κάνεις MSc χαλαρά.

Το σημαντικό είναι να μην κολλάς με τα στερεότυπα των προηγούμενων γενιών. Δες τι σου ταιριάζει και αυτό διάλεξε. Μην διαλέξεις με βάσει εάν είναι ΑΕΙ, ΤΕΙ, Πολυτεχνείο.

Δημοσ.

Σιγά..

Το μόνο για το οποίο σε ενημέρωσα ήταν η αντιστοιχία του BEng με ένα πτυχίο από ΤΕΙ σχολής (και όχι τμήματος, το τμήμα είναι υπό-μονάδα της σχολής) ΣΤΕΦ.

Για τα άλλα πιο πολύ προσωπική δουλειά πρέπει να κάνεις με καθαρό κεφάλι και σκέψεις μακριά από στερεότυπα.

Δημοσ.

Φιλέ timonkaipumpa , κάθεσαι και γράφεις της ίδεις αρλούμπες σε όλα τα ποστ σου .

Το να λες ότι ΑΕΙ ΤΕΙ και Πολυτεχνία κάνουν τα ιδία πράγματα είσαι βαθιά νυχτωμένος .

Δεν θέλω να σου ανοίξω τα μάτια καθώς πολύ προσπάθησαν αλλά μάταια , απλά μην παραπληροφορείς τα παιδιά που θέλουν να μάθουν 2 πράγματα πριν κάνουν επιλογή σχολής , γιατί από τα γραφόμενα σου είναι σίγουρο ότι δεν έχεις ιδέα για αυτά που γράφεις .

Δημοσ.

Επειδή έκανα ένα έτος σε ΤΕΙ και μετά πέρασα πολυτεχνείο μπορώ να πω ότι η διαφορά είναι τεράστια. Περισσότερο στη νοοτροπία φοιτητών.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα :

Κατά τη διάρκεια εξεταστικής στο ΤΕΙ ήμασταν 300-400 άτομα, γεμίζαμε αίθουσες , αμφιθέατρα επιπλέον γραφεία για να χωρέσουμε όλοι (πάνω από μια ώρα διαδικασία) και 10 λεπτά αφού δινόταν τα θέματα 70-80% δίναν λευκή κόλλα. Σχεδόν άδειες οι αίθουσες.

Αντίστοιχα στο ΕΜΠ δε σηκωνόταν σχεδόν κανείς πριν τις 2.5 ώρες

Μη μιλήσω και για τη διαφορά στο επίπεδο θεμάτων...

Δημοσ.

Καταρχάς να απαντήσω στον disqualified και να πω ότι δεν με ενδιαφέρει κάτι σε Κρήτη. Επίσης ούτε το πολυτεχνείο με ενδιαφέρει γιατί οι πιθανότητες να πιάσω τα μόρια που απαιτούνται είναι μηδαμινές.Οπότε θα ήθελα να με κατατοπίσετε περισσότερο σε αυτές τις 3 σχολές που προανέφερα.

Δημοσ.

Φιλέ timonkaipumpa , κάθεσαι και γράφεις της ίδεις αρλούμπες σε όλα τα ποστ σου .

Το να λες ότι ΑΕΙ ΤΕΙ και Πολυτεχνία κάνουν τα ιδία πράγματα είσαι βαθιά νυχτωμένος .

Δεν θέλω να σου ανοίξω τα μάτια καθώς πολύ προσπάθησαν αλλά μάταια , απλά μην παραπληροφορείς τα παιδιά που θέλουν να μάθουν 2 πράγματα πριν κάνουν επιλογή σχολής , γιατί από τα γραφόμενα σου είναι σίγουρο ότι δεν έχεις ιδέα για αυτά που γράφεις .

φίλε on3st4b

Κάνε μου μία παράθεση που να λέω ότι ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

Εάν δεν το κάνεις, τότε σαφώς αυτός που λέει αρλούμπες αλλά και ψέματα είσαι εσύ.

Επειδή έκανα ένα έτος σε ΤΕΙ και μετά πέρασα πολυτεχνείο μπορώ να πω ότι η διαφορά είναι τεράστια. Περισσότερο στη νοοτροπία φοιτητών.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα :

Κατά τη διάρκεια εξεταστικής στο ΤΕΙ ήμασταν 300-400 άτομα, γεμίζαμε αίθουσες , αμφιθέατρα επιπλέον γραφεία για να χωρέσουμε όλοι (πάνω από μια ώρα διαδικασία) και 10 λεπτά αφού δινόταν τα θέματα 70-80% δίναν λευκή κόλλα. Σχεδόν άδειες οι αίθουσες.

Αντίστοιχα στο ΕΜΠ δε σηκωνόταν σχεδόν κανείς πριν τις 2.5 ώρες

Μη μιλήσω και για τη διαφορά στο επίπεδο θεμάτων...

Το τι επίπεδο επικρατεί στον μέσο όρο των φοιτητών (ή και στην πλειοψηφία εάν θες) σε ένα ΤΕΙ δεν μειώνει την γνώση που θα αποκομίσει κάποιος από ΤΕΙ εάν δουλέψει συνειδητά και συνεχόμενα.

Φυσικά, αυτό δεν μειώνει την θέση ενός απόφοιτου άλλης σχολής. Ο κάθε ένας έχει την δική του, πλήρως σεβαστή και χρήσιμη, θέση στην "αλυσίδα" παραγωγής.

Δημοσ.

Το ότι θα τελειώσεις μια σχολή δεν σημαίνει ότι θα βρεις δουλειά (χάλια αγορά εργασίας) ή ότι θα έχεις και γνώσεις. Ένα καλό πτυχίο ίσως να σου ανοίξει πόρτες, αλλά το να θα σε κρατήσουν είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Στην παλιά δουλειά μου πήραμε ένα παλικάρι που είχε τελειώσει πληροφορική ΑΕΙ Θεσσαλονίκης, είχε κάνει μαστερ στην Αγγλία και είχε ένα διδακτορικό που ήταν κάπου στη μέση. Σε ένα μήνα έφαγε πόδι γιατί δεν ήξερε βασικές αρχές προγραμματισμού και βάσεων. Ο χώρος μας θέλει μεράκι και όρεξη. Αν τα έχεις τότε θα γίνεις καλός.

Δημοσ.

...

Σε ένα μήνα έφαγε πόδι γιατί δεν ήξερε βασικές αρχές προγραμματισμού και βάσεων. Ο χώρος μας θέλει μεράκι και όρεξη. Αν τα έχεις τότε θα γίνεις καλός.

Το μεράκι κι η όρεξη είναι βασικές προϋποθέσεις σε όλες τις δουλειές. Στην πληροφορική λόγω του τεράστιου εύρους της παίζει σημαντικό ρόλο και η εξειδίκευση. Αμέσως μετά παίζει ρόλο το πόσο γρήγορα είναι σε θέση κάποιος να εξειδικευτεί σε κάτι με το οποίο δεν είναι εξοικειωμένος.

Σε αυτό το 2ο είναι που κατά την άποψή μου βοηθάει σημαντικά μια ανώτατη σχολή. Δηλαδή τηρουμένων ίδιων όλων των υπόλοιπων αναλογιών (δηλαδή φοιτητές ίδια έξυπνοι, ίδια εργατικοί, με ίδιο μεράκι, με ίδια θέληση, κλπ) τότε ο απόφοιτος μιας ανώτατης σχολής έχει κατά κανόνα πολύ ευρύτερο πεδίο... περισσότερο ανοιγμένο το μυαλό του αν προτιμάτε, ή να το πω αλλιώς πιο σφαιρική εικόνα του κλάδου.

Δηλαδή, το ιδανικό για κάθε εργοδότη είναι επιμελής απόφοιτος ανώτατης σχολής, με εξειδίκευση (π.χ. στο master του) ακριβώς πάνω στη δουλειά που τον χρειάζεται την δεδομένη στιγμή (αλλά και για ότι άλλο προκύψει μελλοντικά).

Δημοσ.

Να πω και γω τα δικά μου.

Αν μπορέσεις σε συμβουλεύω να μπεις είτε σε πανεπιστημιακή είτε σε πολυτεχνική σχολή.

Έχεις περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσεις καλύτερες θεωρητικές βάσεις. Παράλληλα μπορείς να καλύψεις το πρακτικό κενό σου με προσωπική ασχολία.

Όσο για το μεταπτυχιακό, θα σου πω αυτό που γνωρίζω για την Ολλανδία. Εδώ το Computer Science ειναι 5ετές. 3 χρόνια bachelor και 2 master. Ερχόμενος από ΤΕΙ ή αντιστοιχη 4ετής σχολή της ΕΕ, μπορείς να παρακολουθήσεις όπως ακριβώς και οι φοιτητές του πανεπιστημίου το 2ετές πρόγραμμα.

Τέλος για το αν το μεταπτυχιακό θα σε βοηθήσει εξαρτάται από την εξειδίκευσή σου, το πόσο δούλεψες, την αγορά εργασίας εκείνη τη περίοδο και το πόσο τυχερός είσαι. Πρώην συμφοιτητές στο μεταπτυχιακό δυσκολεύτηκαν αρκετά να βρουν δουλειά ενώ άλλους τους πήραν σε καλές εταιρείες στην Ευρώπη και στην Αμερική με το που τελείωσαν...

Δημοσ.

Το μεράκι κι η όρεξη είναι βασικές προϋποθέσεις σε όλες τις δουλειές. Στην πληροφορική λόγω του τεράστιου εύρους της παίζει σημαντικό ρόλο και η εξειδίκευση. Αμέσως μετά παίζει ρόλο το πόσο γρήγορα είναι σε θέση κάποιος να εξειδικευτεί σε κάτι με το οποίο δεν είναι εξοικειωμένος.

Σε αυτό το 2ο είναι που κατά την άποψή μου βοηθάει σημαντικά μια ανώτατη σχολή. Δηλαδή τηρουμένων ίδιων όλων των υπόλοιπων αναλογιών (δηλαδή φοιτητές ίδια έξυπνοι, ίδια εργατικοί, με ίδιο μεράκι, με ίδια θέληση, κλπ) τότε ο απόφοιτος μιας ανώτατης σχολής έχει κατά κανόνα πολύ ευρύτερο πεδίο... περισσότερο ανοιγμένο το μυαλό του αν προτιμάτε, ή να το πω αλλιώς πιο σφαιρική εικόνα του κλάδου.

Δηλαδή, το ιδανικό για κάθε εργοδότη είναι επιμελής απόφοιτος ανώτατης σχολής, με εξειδίκευση (π.χ. στο master του) ακριβώς πάνω στη δουλειά που τον χρειάζεται την δεδομένη στιγμή (αλλά και για ότι άλλο προκύψει μελλοντικά).

Στην επιλογή μεταξύ ενός "εύκολα_προσαρμόσιμου" και ενός "έμπειρου_με_hands_on", μεγάλο ρόλο, κατά την γνώμη μου, παίζει το είδος του έργου που έχει να βγάλει η εταιρεία/εργοδότης. Σε μία ιδανική κατάσταση, όλοι έχουν διάκριτους ρόλους.

Επίσης, αυτή η αλλαγή και η εξειδίκευση σε κάτι νέο δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει εύκολα από μία ηλικία και πέρα. Όχι γιατί δεν υπάρχει το υπόβαθρο... αλλά δεν υπάρχει χρόνος και όρεξη και αντοχή. Έτσι, από μία ηλικία και πέρα αυτό το "ατού" νομίζω ότι εξαλείφεται.

Δημοσ.

Στην επιλογή μεταξύ ενός "εύκολα_προσαρμόσιμου" και ενός "έμπειρου_με_hands_on", μεγάλο ρόλο, κατά την γνώμη μου, παίζει το είδος του έργου που έχει να βγάλει η εταιρεία/εργοδότης. Σε μία ιδανική κατάσταση, όλοι έχουν διάκριτους ρόλους.

Επίσης, αυτή η αλλαγή και η εξειδίκευση σε κάτι νέο δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει εύκολα από μία ηλικία και πέρα. Όχι γιατί δεν υπάρχει το υπόβαθρο... αλλά δεν υπάρχει χρόνος και όρεξη και αντοχή. Έτσι, από μία ηλικία και πέρα αυτό το "ατού" νομίζω ότι εξαλείφεται.

Δεν είναι απόλυτο, πρέπει να σταθμιστεί.

Δεν εννοώ χρηματικά μόνο.

Από μια ηλικία και μετά chances are πως ο... ηλικιωμένος :lol: έχει ήδη εξειδικευτεί σε διάφορα. Αν η απαιτούμενη νέα εξειδίκευση ανήκει ήδη στο παλμαρέ του (έστω και σε πιο μακρινό παρελθόν), νομίζω τον προτιμάς hands-down.

Δημοσ.

Έστω ότι μπαίνω σε ένα ΤΕΙ υπάρχει τρόπος είτε μέσα από κατατακτήριες εξετάσεις η από τίποτα άλλο να περάσω σε μια πανεπιστημιακή η πολυτεχνική σχολή;Και αν ναι θα συνέφερε κάτι τέτοιο;;;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...