Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά. Είμαι φοιτητής και βρίσκομαι στο τελευταίο εξάμηνο των σπουδών που πριν πάρω το πτυχίο μου και ξενοικιάσω. Σπουδάζω Καστοριά, οπότε όπως καταλαβαίνεται εδώ ο χειμώνας δεν αστειεύεται, το κρύο σκοτώνει. Επειδή λοιπόν φέτος ξέφυγε πάρα πολύ το πετρέλαιο σε θέμα τιμής και επειδή πέρυσι έφαγα κάποιες "π@π@ρες" και πλήρωνα έξτρα τρελά ποσά στο πετρέλαιο, είπα μετά απο 3 χρόνια θέρμανσης(αυτόνομης) να κόψω το πετρέλαιο και να στραφώ σε μία λύση που χρησιμοποιεί ρεύμα και όχι "μάυρο χρυσό".

Γενικά καλώς πριν αγοράσω οποιοδήποτε πράγμα, είτε κάνει 5€ είτε 500€ είτε 50000€, καλώς ή κακώς πάντα θα κάνω την έρευνα μου στο ίντερνετ και θα διαβάζω απόψεις, άρθρα, θέματα κτλ. έτσι ώστε να ξέρω τί είναι αυτό στο οποίο θα δώσω τα λεφτά μου, πόσο χρήσιμο θα είναι και τί ακριβώς θα μου προσφέρει πριν κάν το αγοράσω για να αποφύγω άσκοπη σπατάλη χρημάτων μιας και ο καιρός πλέον δεν επιτρέπει τέτοια πράγματα. Καθώς λοιπόν σάρωσα έστω και γρήγορα διάφορα τέτοια σχετικά θέματα σε αυτό το φόρουμ, μπορώ να πώ πως έχω μια γενική γνώμη στο τι προσφέρει η κάθε λύση.

Ξέρω πως η καλύτερη λύση σε θέμα ζέστης και οικονομίας είναι το κλιματιστικό με inverter. Το πρόβλημα μου είνα το εξής. Μιάς και σε 6 μήνες ακριβώς τελειώνω τις σπουδές μου και θα γυρίσω στον ζεστό τόπο της μόνιμης κατοικίας μου δεν με συμφέρει να αγοράσω με μισό χιλιάρικο ένα τέτοιο κλιματιστικό. Θέλω μία λύση μόνο για αυτόν τον χειμώνα πάνω απο όλα οικονομική καί όσο το δυνατότερον αποδοτική. Επείσης σημαντικό που πρέπει να αναφέρω είναι ότι το διαμέρισμα/γκαρσονίερα που μένω είναι ένας μεγάλος εννιαίος χώρος, φανταστείτε το σαν ένα μεγάλο δωμάτιο, που έχει μόνο ένα μπάνιο και είναι γύρο στα 45-55 τμ² (δύσκολο να ζεστάνεις τέτοιο χώρο). Δουλέυω κάθε μέρα οπότε συχνά λείπω απο το σπίτι. Επίσης δεν ξέρω πόσο σημαντικό είναι αλλά αναφέρω ότι τις περισσότερες ώρες αν όχι σχεδόν όλες τις περνάω στο γραφείο μου μπροστά απο τ ον υπολογιστή μου και τις υπόλοιπες στο κρεβάτι μου (zzZZzzZZzzz). Παρακάτω θα παραθέσω τις απόψεις μου σχετικά με την κάθε λύση και θα ήθελα οι "εξπέρ" του τομέα ή τέλος πάντων αυτοί που έχουν δοκιμάσει και ξέρουν να με διορθώσουν και όσο το δυνατόν να αναλύσουμε και να συζητήσουμε το θέμα γιατί θέλω να είμαι 101% σίγουρος ότι θα κάνω την καλύτερη επιλογή.

Και επειδή χρειάζομαι όσο το δυνατόν άμεσα να κάνω την επιλογή μου σταματάω να σας ζαλίζω με την πάρλα μου και σας λέω μέχρι τώρα τι έχω καταλάβει:

• Αερόθερμο: Φθηνό. Μέτρια κατανάλωση ρεύματος. Δεν κρατάει ζέστη αφου σβήσει. Μπορείς να το μετακινείς.

• Σόμπα Λαδιού: Ανθυγεινό? Χαμηλή τιμή. Μέτρια κατανάλωση ρεύματος. Κρατάει την ζέστη και αφού σβήσει. Μπορείς να το μετακινήσεις.

• Θερμάστρα Αλογόνου/Χαλαζία: Άμεση θερμότητα. Δεν κρατάει ζέστη μόλις σβήσει. Υψηλή κατανάλωση ρεύματος. Ξυραίνει τον αέρα. Μπορείς να το μετακινήσεις.

• Θερμοπομπός: Χαμηλή Κατανάλωση. Ζεστάνει μικρούς χώρους/δωμάτια. Δεν ξυραίνει τον αέρα. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στο μπάνιο χωρίς κίνδυνο να βραχυκυκλώσει.

• Κλιματιστικό: Πολύ Χαμηήλ Κατανάλωση. Αποδοτικό. Πολύ ακριβό.

Οπότε με βάση αυτά που γράφω αν είναι σωστά η αποδοτικότερη λύση θα ήταν ένα κλιματιστικό με inverter αλλά όπως κατάλαβα είναι τελίως άσκοπη επένδυση για λίγους μήνες και μετά απλά θα μείνει στο διαμέρισμα χωρίς να μπορώ να το πάρω μαζί μου με μεταφορική.

Η πρώτη λύση που σκέφτηκα και μου πρότεινε κάποιος γνωστός είναι θερμοπομπός που φέτος είναι αρκετά διαδεδομένη εναλλατική λύση και αποδοτική. Όμως αφού μίλησα με έναν πωλητή σε ένα κατάστημα μου είπε πώς μιας και είναι τόσο μεγάλος ο χώρος μου δεν με συμφέρει να πάρω θερμοπομπό γιατί ο θερμοπομπός πέρνει το αέρα απο το δωμάτιο και τον μετατρέπει σε ζεστό, οπότε για να νιώσω ζέστη σε τόσο μεγάλο χώρο θα πάρει πολύ χρόνο για να γίνει αυτό και ίσως ένας θερμοπομπός να μην είναι καν ικανός να το κάνει. Οπότε θα χρειαστώ τουλάχιστον 2 αν όχι 3 θερμοπομπούς. Μιλάμε για 300€+ γιατί αν πάρεις κάτι που θες να σου μείνει και μπορείς να το πάρεις μαζί σου καλό είναι να πάρεις κάτι καλό και αξιόπιστο.

Αφού απέκλησα τον θερμοπομπό ο ίδιος πωλητής που μου είπε πως εφόσον δεν μένω και τόσες ώρες στο σπίτι μιας και εργάζομαι κάνοντας την πρακτική άσκηση για την σχολή μου και λείπω την μισή μέρα η καλύτερη λύση είναι μιας θερμάστρα Χαλαζία. Μπορώ να το ανάβω μόνο όσες ώρες είμαι στο σπίτι και όταν φύγω μπορώ να το πάρω μαζί μου. Μου το άναψε κιόλας να δώ πώς είναι και όντως βγάζει αρκετή ζέστη. Και μιάς και έχει ροδάκια μπορώ να το μεταφέρω όπου βρίσκομαι είτε είναι στο κρεβάτι, είτε στον καναπέ, είτε στο γραφείο και τραπέζι. Από ότι διάβασα όμως η κατανάλωση μίας τέτοιας λύσης είναι πολύ μεγάλη και δεν θέλω να κόψω το πετρέλαιο και να καταλήξω να πληρώνω τα ίδια χρήματα στην ΔΕΗ για την θερμάστρα που θα πλήρωνα για "πολυτελής" και "ποιοτική" ζέστη με πετρέλαιο.

Σε αυτό το σημείο έχω ψιλοαπελπιστεί, οπότε παίδες οποιαδήποτε βοήθεια είναι καλοδεχούμενη.

Στο μόνο που κατέληξα είναι οτι στο κρεβάτι θα βάλω ένα θερμενόμενο υπόστρωμα απο κάτω για να ζεσταίνει το κρεβάτι πριν πέσω για ύπνο.

Α και κάτι τελευταίο, υπάρχει καμία φτηνή λύση για να βάλω κάτι στο μπάνιο να με στεγνώνει μόλις τελιώνω το μπάνιο χωρίς να το κάψει/βραχυκυκλώσει η υγρασία? Κάποιος είχε πεί για αερόθερμο αλλά δεν νομίζω να είναι καλή ιδέα να βρίσκεται στο μπάνιο όταν βγείς απο την ντουζίερα με τόσους υδρατμούς. Εκτός και αν κάνω λάθος.

Ευχαριστώ όλους εκ' των προτέρων για τις απόψεις σας και την υπομονή σας που διαβάσατε όλο το κατεβατό που έγραψα. :-D

Δημοσ.

Μάλλον το αερόθερμο θα προτιμούσα. Πάντως για το μπάνιο που λες, μπορεί να σου ζεστάνει γρήγορα το χώρο, αλλά καλύτερα να το βγάζεις έξω πριν ξεκινήσεις και γεμίσει ο χώρος υδρατμούς. Εγώ αυτό κάνω.

Δημοσ.

Κατ' αρχάς, αποκλείουμε την περίπτωση του να μη ζεστάνεις το διαμέρισμα;

Δεν trollάρω, σοβαρά μιλάω. Μέχρι πριν δύο χρόνια ήμουν κι εγώ φοιτητής σε πόλη με παρόμοιο κλίμα και δυνατό χειμώνα.

Τον πρώτο καιρό χρησιμοποιούσα κι εγώ πετρέλαιο (αυτόνομη θέρμανση) και αφού το χρυσοπλήρωσα, αποφάσισα να την κόψω στη θέρμανση.

Πριν πεις ότι εκεί είναι Καστοριά και δε γίνεται, σου λέω ότι στο σπίτι μου είχα φτάσει να έχω ~10°C, το λάδι είχε αλλάξει χρώμα :Ρ

Απ' ότι κατάλαβα δεν είσαι κοπέλα, οπότε ένας λόγος παραπάνω.

Αν τώρα δεν είσαι διατεθειμένος για κάτι τέτοιο, γνώμη μου είναι να τα βάλεις κάτω και να επιλέξεις την απολύτως οικονομικότερη λύση, αφού μιλάμε για μικρό χρονικό διάστημα, με τη λογική ότι αφού δε θα είσαι στο σπίτι πολλές ώρες, δε θα πάθεις τίποτα αν αισθάνεσαι και λίγη ψύχρα. Όταν πέφτεις για ύπνο, αρκετές κουβέρτες και καλό ντύσιμο.

Εκτός κι αν πρόκειται να την εκμεταλλευτείς και αφού ξενοικιάσεις, οπότε και θα σου πρότεινα να πάρεις την καλύτερη που αντέχει η τσέπη σου.

Δημοσ.

@kostas_dr Το αερόθερμο όμως για να με ζεστάνει δεν πρέπει να το έχω συνέχεια ανοιχτό? Οπότε θα καίει πολύ ρεύμα....

@phanispal Μέχρι τώρα με καλό ντύσιμο στο σπίτι, πολλές κουβέρτες μπορώ να πώ οτι παλεύεται. Αλλά μην ξεχνάς....είναι ακόμα Νοέμβριος. Επίσης πρέπει να ξέρεις ότι κάθε χρόνος που περνάει τα καιρικά φαινόμενα είναι όλο και πιο ακραία οπότε όλο και πιο κρύος Χειμώνας κάθε χρόνο. Πιστεύω δεν θα την παλέψω όλο τον χειμώνα χωρίς καθόλου ζέστη. Είμαι και από ζεστό μέρος και αυτό το κάνει ακόμα δυσκολότερο να προσαρμοστώ και να το συνηθίσω.

Όταν όμως λές να πάρω την καλύτερη λύση που αντέχει η τσέπη μου τι εννοείς? Γιατί αυτή είναι ακριβώς η ερώτηση που κάνω σε εσάς με αυτό το thread. Διότι ουσιαστικά δεν έχω καταλάβει ποιά είναι η "καλύτερη".

Δημοσ.

Αυτό εξαρτάται από σένα κι απ' το τι έχεις στο σπίτι που θα επιστρέψεις όταν ξενοικιάσεις.

Π.χ. μπορεί να μην έχεις κλιματιστικό (εγώ φέτος έβαλα), οπότε ίσως να μην απέκλειες το ενδεχόμενο να πάρεις ένα καλό ώστε μ' ένα σμπάρο δύο τρυγώνια.

Η μεταφορά του δεν είναι δύσκολη, χωράει άνετα σε αμάξι.

Αν πάλι έχεις και δεν πρόκειται να το εκμεταλλευτείς όταν ξενοικιάσεις, προφανώς δε σε συμφέρει.

Στη θέση σου, θα πήγαινα στην οικονομικότερη λύση. Ό,τι και να 'ναι, όλο και κάτι θα κάνει και θα σε βοηθήσει να περάσουν αυτοί οι μήνες.

Τώρα ποια είναι καλύτερη λύση, δεν το γνωρίζω δυστυχώς. Για τι σπίτι μιλάμε; Υπάρχει κάποιος κύριος χώρος στον οποίο κάθεσαι σχεδόν αποκλειστικά; Αν ναι, πόσα m²;

Δημοσ.

θερμαστρα Χαλαζια, στα 2000kW, δηλαδη ~0.18€/ωρα. Σε 20' καμινι θα ειναι το δοματιο. Κι εγω τετοιο εχω (απο περυσι) και ουτε κρυο ουτε τιποτα!! ;)

ΥΓ: κοστιζει καπου 45 - 60 €

Δημοσ.

@phanispal Στον τόπο της μόνιμης κατοικίας μου έχουμε κλιματιστικα (σε κάποια δωμάτια με inverter, σε κάποια απλά χωρίς inverter) και σκεφτόμαστε να επενδύσουμε σε ενεργειακό τζάκι ή αυτό που καίς τα pellets.

Αν διαβάσεις λίγο καλύτερα το πρώτο post μου θα βρείς όλες αυτές τις πληροφορίες που ζητάς..

Μιάς και σε 6 μήνες ακριβώς τελειώνω τις σπουδές μου και θα γυρίσω στον ζεστό τόπο της μόνιμης κατοικίας μου δεν με συμφέρει να αγοράσω με μισό χιλιάρικο ένα τέτοιο κλιματιστικό. Θέλω μία λύση μόνο για αυτόν τον χειμώνα πάνω απο όλα οικονομική καί όσο το δυνατότερον αποδοτική. Επείσης σημαντικό που πρέπει να αναφέρω είναι ότι το διαμέρισμα/γκαρσονίερα που μένω είναι ένας μεγάλος εννιαίος χώρος, φανταστείτε το σαν ένα μεγάλο δωμάτιο, που έχει μόνο ένα μπάνιο και είναι γύρο στα 45-55 τμ² (δύσκολο να ζεστάνεις τέτοιο χώρο). Δουλέυω κάθε μέρα οπότε συχνά λείπω απο το σπίτι. Επίσης δεν ξέρω πόσο σημαντικό είναι αλλά αναφέρω ότι τις περισσότερες ώρες αν όχι σχεδόν όλες τις περνάω στο γραφείο μου μπροστά απο τ ον υπολογιστή μου και τις υπόλοιπες στο κρεβάτι μου (zzZZzzZZzzz).

@nilosgr Βρήκα μία στα 3000W με 79€ και σχετικά καλής μάρκας με βάση τα σχόλια που διάβασα για αυτήν. Αλλά αυτά τα νούμερα που γράφεις που τα βρίσκεις? Έκατσες και τα υπολόγισες? Μου φένονται πολύ μικρά ποσά για αυτό ρωτάω..είχα την εντύπωση ότι με μία τέτοια θερμάστρα βγαίνει γύρω στα ~0.50€/ώρα..

Δημοσ.

Φίλε μου και εγώ Καστοριά σπούδασα και ξέρω τι κρύο είχε (αν επιτρέπεται σε ποιά περιοχή της Καστοριάς μένεις; Μανιάκοι, Νταηλάκι, μέσα στην Καστορια ;). Αφού λες ότι θα είσαι για 6 μήνες μόνο γιατί δεν βάζεις πετρέλαιο; Έτσι κι αλλιώς σε 6 μήνες θα έχουμε Μάιο, δεν θα το δουλεύεις μέχρι τότες το καλοριφέρ. Υπολόγισε μέχρι Μάρτιο το αργότερο. Αν το δουλεύεις με μέτρο δεν θα έχεις πρόβλημα, έτσι κι αλλιώς μόνος σου μένεις και τις περισσότερες ώρες θα λείπεις από το σπιτι είτε για μάθημα είτε για καφέ με τους φίλους σου. Δεν θα το έχεις ανοιχτό τις ώρες που λείπεις.

Δημοσ.

Μπορεί να μη θέλει να δίνει ~100€/μήνα, για να μην πω παραπάνω.

Ναι αλλά είναι για 6 μήνες, και δεν θα το ανάβει όλους τους μήνες. Εκτός αν θέλει να αγοράσει κάποια συσκευή από αυτές που αναφέρθηκαν στα προηγούμενα μυνήματα και όταν τελειώσει τις σπουδές να του μείνει για μελλοντική χρήση. Εγώ το σκέφτομαι με την λογική ότι αφού μένει μόνος του στο σπίτι και λείπει αρκετές ώρες (λέει ότι κάνει και την πρακτική του, οπότε σίγουρα λείπει αρκετές συνεχόμενες ώρες), δεν νομίζω να είναι τόσο βλάκας και να αφήνει ανοιχτό το καλοριφέρ όταν λείπει από το σπίτι. Και μιλάμε για πολλές ώρες.
Δημοσ.

Αν δε σκεφτεσαι το πετρελαιο, γνωμη μου θα ηταν μια σομπα υγραεριου. Για αυτα τα κρυα ειναι η καλυτερη.

Δημοσ.

@goku Φίλε ο σπιτονοικοκύρης μου ζητάει τον μήνα 100€ προκαταβολικά..οπότε έχει σε καμία περίπτωση δεν θέλω να περάσω τους 6 μήνες ξοδεύοντας 600€ σύνολο(αν δεν έχω κάψει επιπλέον)....είναι πολλά τα λεφτά....

@pournarasΣόμπα υγραερίου ε? Πρώτη φορά το ακούω, αλλά θα του ρίξω μιά ματία αν και ομολογώ οτι μου ακούγεται κάπως επικίνδυνο...Διαρροή->ΜΠΟΥΜ? :P

Δημοσ.

καλως σας βρηκα,φιλε ειμαι ακριβως στην ιδια θεση με σενα,το εχω ψαξει πολυ το θεμα το κλιματιστικο πρεπει απαραιτητως να ειναι inverter αλλα και ετσι δεν σε συμφερει,εδω που μενω εχει ενα πιο παλιας τεχνολογιας αλλα δεν αποδιδει,η καλυτερη λυση ειναι μια θερμαστρα με λαμπες χαλαζια οπως αναφερει ενας φιλος πιο πανω,ειδικα σε ενα ενιαιο χωρο σαν τον δικο σου,καποιες απο αυτες διαθετουν δοχειο για νερο για εφυγρανση της ατμοσφαιρας,οπως αυτη http://www.bestprice.gr/item/2153159139/luxell-lx2811-2800w/?fromq=luxell+lx2811+2800w,χωρις να εχω καμια διαθεση για διαφημηση απλα παραθετω μια.

Δημοσ.

Aircondition, και μετά το βγάζεις και το βάζεις στο κανονικό σου σπίτι. Θα σου κοστίσει +50/60 ευρώ παραπάνω η απεγκατάσταση-εγκατάσταση.

Αν δεν θέλεις κάτι τέτοιο, συνεννοήσου και με τον ιδιοκτήτη μήπως θέλει να το πληρώσετε μαζί και να του μείνει στο σπίτι.

Αν όμως δεν θέλεις να δώσεις πολλά λεφτά εγώ προτείνω αερόθερμο. Στο γραφείο, λίγο πριν κοιμηθείς, όταν ξυπνήσεις.

Στο κάτω κάτω, 6 μήνες είναι, θα περάσουν, δεν θα κάνεις επένδυση για μια ζωή.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...