Anubis13 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2012 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2012 Καλησπέρα, θα ηθελα μια βοηθεια σε μια ασκηση βασεων δεδομενων καθως εχω μερικες αποριες. πρεπει να φτιαξω τα μοντελα (ER και relational) για μια εταιρεια που αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα σύστημα προσωπικου. Με το σύστημα αυτό στοχεύει να μηχανογραφήσει διαδικασίες που αφορούν το προσωπικό (π.χ., τη μισθοδοσία, κλπ), καθώς και τις διαδικασίες για τα προγράμματα παροχών (ασφαλίσεις, ιατρική περίθαλψη, εφάπαξ, κλπ.) που καλύπτει ή συμμετέχει η εταιρεία. Συνεπως αποφασισα να φτιαξω τις οντοτητες μου 1) Υπαλληλος 2) Μισθοδοσια 3) Ωρομισθιο 4) Ημερομισθιο 5) Παροχες 6) Συγκεντρωτικα οικονομικα στοιχεια Ως εδω εχω την απορια αν μια οντοτητα ειναι απαραιτητο να εχει ενα πρωτευον κλειδι(μπορει να παραμεινει ως αδυναμη). Στις ασκησεις παλαιοτερων ετων δεν βλεπω κατι τετοιο και αναρωτιεμαι αν ειναι σωστο αυτο. Επισης εχω δωσει στον υπαλληλο ενα SSN που ειναι το πρωτευον κλειδι του και στην μισθοδοσια ενα κωδικο μισθοδοσιας. πρεπει ο κωδικος μισθοδοσιας να βρισκεται στα πεδια του υπαλληλου? Τελος εχω μια ερωτηση στα συνολα συσχετισεων που εχω φτιαξει · Η συσχέτιση ΠΑΙΡΝΕΙ συνδέει την οντότητα ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ με την οντότητα ΠΑΡΟΧΕΣ. Η συσχέτιση είναι Ν:1 γιατί κάθε ένας υπάλληλος δικαιούται να έχει ένα σετ παροχών, ενώ ένα σετ παροχών μπορεί να το παίρνουν πολλοί υπάλληλοι. Η συσχέτιση είναι μερική, αφού αν δεν υπάρχει υπάλληλος δεν υπάρχουν παροχές υπαλλήλων, ενώ ενδέχεται να υπάρχει υπάλληλος που να μην παίρνει παροχές. · Η συσχέτιση ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ συνδέει την οντότητα ΠΑΡΟΧΕΣ με την οντότητα ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ. Η συσχέτιση είναι 1:1 γιατί το σετ παροχών που αναλογεί σε έναν υπάλληλο διαμορφώνει την μισθοδοσία του, η οποία είναι μοναδική. Η συσχέτιση είναι ολική από την πλευρά των παροχών αφού αν υπάρχουν παροχές, υπάρχει σίγουρα και μισθοδοσία, ενώ είναι μερική από την πλευρά της μισθοδοσίας αφού δεν είναι σίγουρο ότι για κάθε υπάλληλο υπάρχουν παροχές. Θελω να μου πειτε αν τις εχω προσδιορισει σωστα και πως μπορω να τις μετατρεψω στο relational μοντελο
nrkmaiden Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2012 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2012 Κλειδι αν θες μπορει να βαλεις δικο σου,καλο θα ηταν ακομα και στις ασθενεις οντοτητες να υπαρχει ενα κλειδι.Οι παροχες νομιζω πρεπει να ειναι Ν/Μ εκτος βεβαια αν η εκφωνηση λεει οτι οι υπαλληλοι μπορουν να παρουν ενα σετ παροχων.
Anubis13 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2012 Ευχαριστώ φίλε μου. Ωραια θα δοκιμασω να βαλω ενα κλειδι στις ασθενεις οντοτητες βεβαια πως δικαιολογουμε οτι παραμενουν ασθενεις με κλειδι? Η εκφωνηση δεν το διευκρινιζει. Και εγω λεω οτι ειναι Ν/Μ αλλα οι partners μου διαφωνουν, διοτι τις θεωρουν ως σετ παροχων.
nrkmaiden Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2012 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2012 Δε νομιζω να χρειαζεται επιπλεον δικαιολογηση απλα το κλειδι θα το υπογραμμισετε με διακεκομμενη γραμμη. σας βολευει να ειναι μην ειναι Ν/Μ για το σχεσιακο παντως.Δε θα κανετε εναν εξτρα πινακα.
Anubis13 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2012 Δε νομιζω να χρειαζεται επιπλεον δικαιολογηση απλα το κλειδι θα το υπογραμμισετε με διακεκομμενη γραμμη. Σωστός. σας βολευει να ειναι μην ειναι Ν/Μ για το σχεσιακο παντως.Δε θα κανετε εναν εξτρα πινακα. Η συσχετιση διαμορφωνουν πως σου φαινεται?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα