cyberrobot Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 Share Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 Καλησπέρα σε όλους, Στο μηχανάκι που χρησιμοποιώ, το οποίο είναι ολίγον γερασμένο, έχω ένα δίσκο 80GB sata I όπου έχω βάλει το λινουξάκι μου. Υπάρχουν και άλλοι δίσκοι πιο γρήγοροι αλλά έχουν πράγματα μέσα και είναι σεταρισμένοι για Windows. Σιγά σιγά ωστόσο ο χρόνος που δαπανώ στο λίνουξ είναι σημαντικά μεγαλύτερος η ταχύτητα του δίσκου είναι ανυπόφορη..... Ψαχουλεύοντας το spare hardware μου, εντόπισα άλλον ένα 80αρι δίσκο. Σκεφτικά λοιπόν να τους βάλω σε raid είμαι μεταξύ raid 0 k 1. Η ερώτηση μου είναι η εξής, πιο από τα δύο θεωρείτε καλύτερο για την περίπτωση μου και προτείνετε και αν θα χρειαστεί να ξαναστίσω όλο το σύστημα μου από την αρχή (δηλαδή πιο θα με βασανίσει λιγότερο βραδιάτικα); Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
άδικος Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 Share Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Για να ανεβάσεις επιδόσεις & να κερδίσεις σε throughput πρέπει να στήσεις raid0. Το raid1 είναι για redundancy (ασφάλεια δεδομένων) & δεν έχει κέρδος σε επιδόσεις. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
martinoff Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 Share Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 το να λες είσαι ανάμεσα σε raid 0 και 1 ειναι σαν να λες το ταβερνιάρη δεν ξέρω τι να παραγγείλω ψάρι η κρέας το raid 0 σου δίνει ταχύτητα γιατί γράφει τα μισά δεδομένα στον ένα δίσκο και τα άλλα στον άλλον οπότε κάνει το "μισό" χρόνο σε κάθε δίσκο το raid 1 σου δίνει ασφάλεια και κάνει ακριβός το αντίθετο, γράφει τα δεδομένα και στους δυο δίσκους άρα κάνει το "διπλάσιο" χρόνο εάν το κάνεις από motherboard να ξέρεις απλά ότι εάν κάτι πάθει η motherboard θα δυσκολευτείς πάρα πολύ να πάρεις τα δεδομένα σου εάν το κάνεις με mdadm (είναι software raid) θέλει λίγο διάβασμα και στο προτείνω Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
cyberrobot Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 Μέλος Share Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 Με βάση το Wikipedia, στο raid 1 κερδίζεις μόνο στο read. Συγχωρήστε με αν διάβασα τον πίνακα λάθος ή αν είναι εντελώς θεωρητικά αυτά που γράφει. Απλά το σκεφτόμουν γιατί και οι δύο δίσκοι δεν είναι στο άνθος της ηλικίας τους... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
άδικος Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 Share Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 το να λες είσαι ανάμεσα σε raid 0 και 1 ειναι σαν να λες το ταβερνιάρη δεν ξέρω τι να παραγγείλω ψάρι η κρέας το raid 0 σου δίνει ταχύτητα γιατί γράφει τα μισά δεδομένα στον ένα δίσκο και τα άλλα στον άλλον οπότε κάνει το "μισό" χρόνο σε κάθε δίσκο το raid 1 σου δίνει ασφάλεια και κάνει ακριβός το αντίθετο, γράφει τα δεδομένα και στους δυο δίσκους άρα κάνει το "διπλάσιο" χρόνο Εννοείς τον ίδιο περίπου χρόνο με έναν δίσκο, ή διπλάσιο από αυτό σε raid0 (χοντρικά πάντα και με το minimum των 2 δίσκων). Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
martinoff Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 Share Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 raid0 με raid1 εννοώ για αυτό και σε " ", δεν είναι ακριβός έτσι, ούτε ο μισός χρόνος είναι αλλά ούτε και ο διπλάσιος Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
cyberrobot Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 Μέλος Share Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 Μάλιστα, τότε θα πάω σε raid 0 και στην τελική θα πετάξω το workspace μου σε κάνα dropbox/ubuntu one. Ούτως η άλλως δεν κρατάω πολύ πράμα στον Ηome φάκελο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mphxths Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 Share Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 εγω προτεινω να παρεις εναν ssd (120gb περιπου) και βαλε το λινουξακι εκει. Η ολη διαδικασια και το κερδος απο αυτην δεν θα αποδωσουν οσο θα θελες.... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
cyberrobot Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 Μέλος Share Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 εγω προτεινω να παρεις εναν ssd (120gb περιπου) και βαλε το λινουξακι εκει. Η ολη διαδικασια και το κερδος απο αυτην δεν θα αποδωσουν οσο θα θελες.... Δίκιο έχεις αλλά εκτός από SSD θέλω CPU,MOBO & RAM άσε που το άμαζον δεν μας κάνει και την χάρη φέτος! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Luciddream Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 Share Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 εάν το κάνεις από motherboard να ξέρεις απλά ότι εάν κάτι πάθει η motherboard θα δυσκολευτείς πάρα πολύ να πάρεις τα δεδομένα σου έπεσα τυχαία πάνω στο τοπικ απλά να γράψω κάτι πάνω σε αυτό, σε intel τσιπάκια έχεις firmware raid οπότε και σε άλλη μητρική να πάς δεν έχεις θέμα.. υποθέτω και η AMD θα έχει κάτι παρόμοιο. εγώ για παράδειγμα πήγα απο μια Gigabyte που είχα αγοράσει το 2007 με X38 τσιπ (ICH9), σε μια Asus Z68, φόρτωσα τους δίσκους πάνω και μπήκα στο λειτουργικό με την μία. όσο για την ταχύτητα όταν ειναι φορτωμένος ο δίσκος είναι χαλαρά κοντά στο διπλάσιο ίσως και παραπάνω Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
martinoff Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 Share Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 Μάλιστα, τότε θα πάω σε raid 0 και στην τελική θα πετάξω το workspace μου σε κάνα dropbox/ubuntu one. Ούτως η άλλως δεν κρατάω πολύ πράμα στον Ηome φάκελο. με raid 0 θα έχεις 160GB (raid1 80GB) σου φτάνουν και σου περισσεύουν για ότι κάνεις στο linux να κρατάς τακτικά backup με tar σε ένα τρίτο δίσκο και θα είσαι ok o ssd είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις αλλά δεν ξέρω αν συμφωνεί ο στουρναρας 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
cyberrobot Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 Μέλος Share Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 το στικάκι είναι έτοιμο κάνω reboot φτιάχνω bootladers και τα σχετικά και τα περνάω. Άμα σε κάνα 3ωρο δεν έχω επιστρέψει πάει να πει ότι το PC το παίζει Ζακ Κουστώ στον Πατραϊκό.... 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
martinoff Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 Share Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 έπεσα τυχαία πάνω στο τοπικ απλά να γράψω κάτι πάνω σε αυτό, σε intel τσιπάκια έχεις firmware raid οπότε και σε άλλη μητρική να πάς δεν έχεις θέμα.. υποθέτω και η AMD θα έχει κάτι παρόμοιο. πονεμένη ιστορία, άστο και μην ξαναπείς software raid από motherboard θα πέσει να σε φάει ένα μέλος *μην δίνεις σημασία στο τελευταίο, άσχετο από σένα. εγώ μαζί σου εγώ για παράδειγμα πήγα απο μια Gigabyte που είχα αγοράσει το 2007 με X38 τσιπ (ICH9), σε μια Asus Z68, φόρτωσα τους δίσκους πάνω και μπήκα στο λειτουργικό με την μία. δεν ξέρω πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα, δεν εμπιστεύομαι τις motherboard για raid πλέον όσο για την ταχύτητα όταν ειναι φορτωμένος ο δίσκος είναι χαλαρά κοντά στο διπλάσιο ίσως και παραπάνω εάν ο ένας δίσκος έχει 60Mb/s και ο άλλος 90Mb/s δεν μπορείς να έχεις 150Μb/s αλλά κάπου κοντά στα 120 πόσο παλιά είναι η motherboard, sata/ide controller, πόσα bad sector έχει ο δίσκος κτλ κτλ κτλ είναι πολλά που επηρεάζουν, έτσι δεν είναι ; το στικάκι είναι έτοιμο κάνω reboot φτιάχνω bootladers και τα σχετικά και τα περνάω. Άμα σε κάνα 3ωρο δεν έχω επιστρέψει πάει να πει ότι το PC το παίζει Ζακ Κουστώ στον Πατραϊκό.... εάν είναι να φτιάξεις με mdadm καντο από ένα debian live cd/usb (netinstall iso) φτιάξε το raid και σταμάτα την εγκατάσταση. Μετά μπες με ubuntu και κανε τα υπόλοιπα Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mphxths Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 Share Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 πουλαω scsi raid adapter + scsi δισκους για να κανει ο TS raid με σοβαροτητα και ηθος... τι raid απο μητρικες ακουω Μια φορα ειχα στησει (πριν καν 3αρι-4αρι χρονια) raid σε ubuntu server edition (σε πελατη) , και τον επαιζε ανα τακτα χρονικα διαστηματα (το raid). Εχασα πασα εμπιστοσυνη... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
cyberrobot Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 Μέλος Share Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2012 Μάλλον κατάφερα να χάσω τον bootloader δεν βαριέσαι στα@@ τα windows. Τα δεδομένα να μην έχασα.... Το έφτιαξα απο το bios αλλά μετα επέλεξα σαν στόχο τον ένα απο τους δύο δίσκους καλά έκανα; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα