Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πολλές επιχειρήσεις και ιδιώτες ανοίγουν την προσωπική τους γραμμή ίντερνετ εθελοντικά. Μπορεί να μην το γνωρίζουν, όμως είναι ήδη μέλη ενός νέου παγκόσμιου κινήματος. Το Open Wireless Movement είναι ένας συνασπισμός που τάσσεται υπέρ των ανοικτών ασύρματων δικτύων, ώστε να γίνει το διαδίκτυο πιο ανοικτό και διαθέσιμο σε όλους.Ανοιχτό δίκτυο σημαίνει ώθηση στην καινοτομία, οικονομία, προώθηση της ενημέρωσης, της εξέλιξης και της μόρφωσης, αλλά είναι ταυτόχρονα και μια πράξη αλληλεγγύης απέναντι σε όσους δε μπορούν να αντέξουν οικονομικά την απόκτηση και συντήρηση μιας δικής τους γραμμής.

Το κίνημα παρέχει εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τα ανοικτά ασύρματα, ενώ λειτουργεί με εθελοντές μηχανικούς για την ανάπτυξη τεχνολογιών για την κοινή χρήση ασύρματων εύκολα και με ασφάλεια.

Στο προσεχές μέλλον θα παρέχει στους χρήστες εργαλεία για τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας κατά το άνοιγμα των δικτύων, καθώς ήδη οι μηχανικοί του κινήματος χτίζουν δρομολογητές (routers) που θα μας επιτρέπουν να «ανοίξουμε» το ίντερνέτ μας χωρίς να χάνουμε σε ποιότητα και ταχύτητα ή να κινδυνεύει η ασφάλειά μας από κακόβουλες επισκέψεις.

Όσοι ενδιαφερόμενοι και οργανώσεις, είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στην κίνηση.

Το κίνημα εγκαινιάστηκε ήδη από ένα συνασπισμό 10 οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των Electronic Frontier Foundation, Internet Archive και Fight for the Future.

Source.png Πηγή: Doctv.gr

Επεξ/σία από SPANK
Δημοσ.

Πω - πω, τι λες τώρα!

Πραγματικά φοβερό το θέμα!

Θίγει ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο βασίζεται σε μια γενικότερη φιλοσοφία ελεύθερης κοινωνικής διακίνησης αγαθών, με τρόπο που διαφοροποιεί το ζήτημα της "ιδιοκτησίας", εκεί που πραγματικά δεν έχει νόημα να είναι τόσο κλειστό και απόλυτο.

Δυστυχώς όμως, θεωρώ ότι εδώ στην Ελλάδα, δεν θα ήταν καθόλου εύκολο να προχώραγε η όλη προσπάθεια όσο θα της έπρεπε.

Ο κυριότερος λόγος έχει να κάνει με το οικονομικό του πράγματος.

Για να λειτουργήσει όλο αυτό σωστά, θα πρέπει να έχουμε πάνω απ' όλα, μια κοινή συνείδηση μεταξύ μας, σχετικά με το πότε θα πρέπει να πληρώσουμε για κάτι και πότε όχι.

Δυστυχώς εδώ, όταν κάτι έχει την παραμικρή πιθανότητα να βρεθεί δωρεάν για εμάς, ανεξάρτητα δηλαδή με το αν το πληρώνει τελικά κάποιος άλλος σαν εμάς, πέφτουμε με τα μούτρα στο δωρεάν, θεωρώντας έως και αυτονόητο το ότι έτσι είναι λογικό να κάνουμε.

Με αυτή τη νοοτροπία, σα βασική μας προϋπόθεση, δεν είναι δυνατόν να γίνει ποτέ αντιληπτό το πώς θα έπρεπε να λειτουργούσε σα μηχανισμός η ελεύθερη διακίνηση ώστε να είμαστε όλοι τελικά ωφελημένοι.

Διότι, αν όλοι μας προσπαθούμε να έχουμε μια υπηρεσία έστω κι επί πληρωμής αλλά παράλληλα την διαθέτουμε ελεύθερα προς δημόσια χρήση, τότε πολύ απλά δεν θα έχουμε να χάσουμε και τίποτα αφού, μαζί μ' εμάς, θα την διαθέτουν και ένα σωρό άλλοι γύρω μας. Έτσι, όταν θα έχουμε πλέον προσωπικά την προσωρινή ανάγκη ελεύθερης πρόσβασης κάπου, θα μπαίναμε όπου αυτό μας προσφερόταν με τις καλύτερες επιτόπιες προϋποθέσεις, βάσει π.χ. βέλτιστου σήματος, μέγιστης ταχύτητας κλπ.

Το απόλυτο όφελος δηλαδή!!!

• Like 3
Δημοσ.

Αν και η περίπτωση της κοινής συνείδησης σε παρόμοια σενάρια δεν αποκλείεται εντελώς από τη μέση νοοτροπία μας (βλ. awmn), νομίζω πιο συνηθισμένο είναι το φαινόμενο "Ubuntu/Zbutsam".

• Like 3
Δημοσ.

αν υπήρχε πάντως δυνατότητα να έχω ασφάλεια και ταυτόχρονα να επιλέγω το ποσοστό της συνολικής μου σύνδεσης που θα είχα ελεύθερο σε όλους (π.χ. από τα 20 Mbps να δίνω τα 4 Mbps) γιατί να μην το έχω ελεύθερο ;

• Like 3
Δημοσ.

Στα περισσότερα access points της προκοπής (πχ. Draytek) μπορεί να γίνουν και τα δύο. Η ασφάλεια είτε με isolated SSIDs, είτε με VLANs και παράλληλα σετάρισμα του bandwidth management. Το θέμα όμως είναι ότι αυτά τα μηχανάκια κοστίζουν.

• Like 1
Δημοσ.

Στην συνδεση του σπιτιου μου το 99% ειναι για δικο μου οφελος ενω το υπολοιπο 1% ο προμηθευτης το παρεχει δωρεαν σε ολους τους χρηστες της εταιρειας, κυριως για moile internet, Ας πουμε οτι καθεσαι στην καφετερια με το smartphone/tablet και απεναντι ειναι το σπιτι ενος αλλου χρηστη/ες οπου σου παρεχει/ουν συνδεση σε πολυ καλη ποιοτητα. το δικο μου κομματι ειναι κανονικα με κωδικο και δεν μπορει κανεις να το χρησιμοποιησει.

• Like 1
Δημοσ.

Να σας πω την προσωπική μου εμπειρία που ελπίζω να είναι μεμονομένο γεγονός.

Είχα το δίκτυο μου ελεύθερο και κάποια στιγμή κάποιος μπήκε και όχι μόνο το κλείδωσε αλλα έβαλε και κωδικό πρόσβασεις στο router μου. Ξέρω οτι έπρεπε να είχα αλλάξει τον default κωδικό αλλα δεν φαντάστικα οτι θα μπορούσε κάποιος να το κάνει αυτό.

Δημοσ.

Είχα το δίκτυο μου ελεύθερο και κάποια στιγμή κάποιος μπήκε και όχι μόνο το κλείδωσε αλλα έβαλε και κωδικό πρόσβασεις στο router μου. Ξέρω οτι έπρεπε να είχα αλλάξει τον default κωδικό αλλα δεν φαντάστικα οτι θα μπορούσε κάποιος να το κάνει αυτό.

Ποιο παλιά γινόταν και χωρίς να έχεις ασύρματο router. Κάποιος από την δική του γραμμή δοκίμαζε i.p. από την ίδια ομάδα με την δική του και σε έβαζε σε μπελάδες.

Δημοσ.

Γι' αυτό δεν αφήνουμε εντελώς ελεύθερο το ασύρματο δίκτυό μας. Πάντα πρέπει να υποθέτουμε το χειρότερο.

Δεν είναι μόνο ότι σου άλλαξε τον κωδικό, αλλά και ότι ενδεχομένως μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία σου, στα email password σου και γενικά στα πάντα. Και αν αυτός ο γείτονας δεν ήξερε πώς να το κάνει, ίσως να το έκανε ο παραδίπλα (που ως σούπερ χακεράς δεν θα άφηνε και ίχνη). Είπαμε, πάντα υποθέτουμε το χειρότερο.

Γι' αυτό να μοιράζουμε Internet αλλά να το κάνουμε με όσο μεγαλύτερη ασφάλεια μπορούμε. Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα των isolated SSIDs ή των VLANs, μπορούμε πχ. να χρησιμοποιήσουμε κάποιο περισσευούμενο access point, το οποίο θα δουλεύει χωρίς password, θα το συνδέσουμε στο router με καλώδιο, θα το δηλώσουμε σε διαφορετικό υποδίκτυο και θα το βγάζουμε απευθείας στο Internet, χωρίς όμως να "μιλάει" με το δικό μας δίκτυο.

Δημοσ.

Καλή αυτή η κίνηση αλλά φαντασθείτε στον κίνδυνο που θα εκτεθεί κανείς αν αφήσει το router του ξεκλειδωτο, όπως η χρησιμοποίησή του για τη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών.

Επομένως την επόμενη φορά που θέλουμε να κάνουμε ένα καλό, σκευτόμαστε και τις παρενέργειες.

• Like 1
Δημοσ.

Να λες καλα που σου ετυχε ο συγκεκριμενος. Για να σου το κλειδωσε δυο τεινα συμβαινουν:

Ειτε προκειται για πανηλιθιο που δε σκεφτηκε οτι με το να σε κλειδωσει θα σε αναγκασει να ασχοληθεις με την ασφαλεια του δικτυου σου, και αργα η γρηγορα θα το κλειδωσεις εσυ και πλεον δεν θα μπορει να το σπασει.

Ειτε το εκανε ακριβως για να σε ταρακουνησει και να σου δωσει να καταλαβεις οτι πρεπει να ασχοληθεις και λιγο με τη ασφαλεια σου.

Το συνηθες ειναι απλως να κραταει καποιος καβατζα τη συνδεση χωρις να προξενει την προσοχη.

Να σου κανει ζημια στον υπολογιστη σου δεν ειναι και τοσο απλο. Υπαρχουν βεβαια εργαλεια, αλλα αμα εχεις μοντερνο λειτουργικο (πχ windows 7) με ενεργοποιημενο το firewall και ενα τυπικο AV, δεν νομιζω να γινεται με κατι ετοιματζιδικο.

Δημοσ.

Γι' αυτό δεν αφήνουμε εντελώς ελεύθερο το ασύρματο δίκτυό μας. Πάντα πρέπει να υποθέτουμε το χειρότερο.

Δεν είναι μόνο ότι σου άλλαξε τον κωδικό, αλλά και ότι ενδεχομένως μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία σου, στα email password σου και γενικά στα πάντα. Και αν αυτός ο γείτονας δεν ήξερε πώς να το κάνει, ίσως να το έκανε ο παραδίπλα (που ως σούπερ χακεράς δεν θα άφηνε και ίχνη). Είπαμε, πάντα υποθέτουμε το χειρότερο.

Γι' αυτό να μοιράζουμε Internet αλλά να το κάνουμε με όσο μεγαλύτερη ασφάλεια μπορούμε. Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα των isolated SSIDs ή των VLANs, μπορούμε πχ. να χρησιμοποιήσουμε κάποιο περισσευούμενο access point, το οποίο θα δουλεύει χωρίς password, θα το συνδέσουμε στο router με καλώδιο, θα το δηλώσουμε σε διαφορετικό υποδίκτυο και θα το βγάζουμε απευθείας στο Internet, χωρίς όμως να "μιλάει" με το δικό μας δίκτυο.

Ή απλά αν κάποιος δεν ξέρει τα κλειδώνει όλα και τέλος.

Όσο υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ένα διαδικτυακό έγκλημα από το δίκτυο μου (που θα έχω αφήσει ελεύθερο) και να το ρίξουν επάνω μου, ξεκλέιδωτο ασύρματο δεν αφήνω. Ποτέ δεν ξέρεις. Άσε τα απλά... αρχεία, φωτό, camera κτλ.

Αλλά αν μπορούσα να εξασφαλίσω ποιότητα (για μένα) και ασφάλεια, θα άφηνα ελεύθερο και αν μπορούσα, τις ώρες που κοιμάμαι, όλο το bandwith

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...