Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 161
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Εγώ εδώ, μεταξύ άλλων, δεν καταλαβαίνω κάτι:

Τι ακριβώς συζητάμε; Ή μάλλον, τι ακριβώς προσπαθεί ο ένας να πείσει τον άλλον;

1. Το αν η Nielsen Norman Group έκρινε σωστά το προϊόν της Microsoft;

Μα το πόσο "σωστά" η μη, σχετίζεται απόλυτα με το αν, αυτά που λέει, είναι κοινά αποδεκτά, από μόνα τους, από το ευρύ κοινό που χρησιμοποιεί ήδη ή θα χρησιμοποιήσει στην πορεία, το προϊόν που η Nielsen Norman Group προσπαθεί να "κρίνει" δημοσίως!

Δηλαδή, επί της ουσίας, κάθε τέτοιου τύπου κριτική είναι, εν τη γεννέση της, στην απλούστερη εκδοχή μάταια και στην πιο "υποψιασμένη" εκδοχή σκόπιμη.

Ως προς το κατά πόσο "σκόπιμη" μπορεί να είναι, μη ξεχνάμε το ότι η Nielsen Norman Group δεν κάνει ότι κάνει αφιλοκερδώς ή απλώς για το καλό των αναγνωστών της. Πάνω απ' όλα, για την Nielsen Norman Group, δικά τους οικονομικά συμφέροντα διαχειρίζονται με τον συμφερότερο για αυτούς κάθε φορά τρόπο. Άρα, για αυτόν και μόνο τον λόγο, πρέπει να έχουμε κατά νου πως και τα όσα λέει και το πώς τα λέει και το πού τα λέει και το πότε τα λέει, μεταφράζονται σε ζεστό χρήμα για αυτούς.

Στην περίπτωσή μας δε, το ότι "η Apple ακολουθεί τα guidelines του" (όπως ειπώθηκε πριν), θα πρέπει να το θεωρήσουμε ως μια τελείως μονόδρομης κατεύθυνσης "σχέση" και όχι π.χ. αμφίδρομης ένα πράμα; Δεν ξέρω, απλά με βάζει σε σκέψεις...

Κακία( ; ): Αλήθεια, έχει δει (στα σοβαρά) κανείς από την Nielsen Norman Group, τον σχεδιασμό του ίδιου τους τους του ιστοχώρου;!

Είναι δυνατόν "συμβουλευτική εταιρία" που, όπως οι ίδιοι λένε στο "What We Do" τους, ασχολούνται με "on the full range of user experience platforms: websites, intranets, email, social media, applications (both mobile apps and traditional software), consumer devices, services, and many others", να έχουν την ιστοσελίδα που έχουν και να θέλουν μετά να πείσουν για το "έργο" τους; Τι να πω;!...

2. Το αν η Microsoft είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρία, με συντριπτική πλειοψηφία επιτυχημένων εμπορικά και χρηστικά προϊόντων, μέσα από την τεράστια γκάμα προϊόντων της;

Μα η απάντηση εδώ δεν είναι προφανής;!

Προφανώς και είναι!

Όποιος προσπαθεί, με οποιονδήποτε τρόπο, να πείσει για το αντίθετο, ή σκοπιμότητες εξυπηρετεί ή εθελοτυφλεί ή θέλει να αντιδρά απλώς για να φαίνεται ότι έχει κι αυτός άποψη με "βαρύτητα" ή, στην απλούστερη, δεν έχει καμία πείρα στον χώρο της πληροφορικής.

Δεν το παίζω σκληρός κριτής της όποιας "αντίθετης" άποψης. Απλά εκφράζω την κοινή λογική.

Το πόσο "ψαγμένη" είναι η Microsoft σε τομείς που ασχολείται εντατικότατα δεκαετίες τώρα, δεν θέλει και πολύ ανάλυση. Από μόνο του αυτό, είναι αρκετό στο να μας βάζει στη διαδικασία να σκεφτόμαστε και 2η και 3η αλλά και 4η φορά πριν εκφέρουμε μια άποψη για το κατά πόσο "λάθος" είναι η Α ή η Β "πολιτική" της, στην ανάπτυξη εφαρμογών και, πολύ περισσότερο θα έλεγα, λειτουργικών συστημάτων.

3. Το αν το "Metro UI" και τα "Live Tiles" του, εξυπηρετούν ή όχι;

Μα προφανώς και εξυπηρετούν αλλά, βέβαια, για τη δουλειά που έχουν φτιαχτεί να κάνουν.

Δε νομίζω ότι ισχυρίζεται κανείς πως, όλα αυτά τα "καλούδια", είναι πανάκια για το οτιδήποτε μπορεί να θέλει να κάνει κανείς σε ένα λειτουργικό σύστημα. Προφανώς και δεν είναι. Φτιάχτηκαν για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες ανάγκες και σύγχρονες προσεγγίσεις χρήσης με έναν όμορφο, λειτουργικό και απλό τρόπο. Έως εκεί όμως. Δεν μας τα έβαλαν ως υποχρεωτικό μονόδρομο χειρισμού στο νέο λειτουργικό σύστημα (ειδικά στις μη "RT" εκδόσεις του).

Άρα, ξαναλέω, "προς τι το μίσος κι ο αλληλοσπαραγμός" στο θέμα;

Όποιος τα θέλει τα χρησιμοποιεί, όποιος δεν τα θέλει τα αποφεύγει εύκολα και παραμένει στην πιο "κλασική" για αυτόν χρήση του λειτουργικού συστήματος.

Πού είναι το πρόβλημα σε επίπεδο χρήσης λοιπόν των Windows 8;! Μήπως στο ότι, όντως, η Microsoft τείνει στο να μας προβάλει κάπως περισσότερο το νέο της Interface της;! Ε ωραία, το κάνει! Και τι μ' αυτό;! Πού μας χαλάει δηλαδή αυτό;! Και, τέλος πάντων, ποια (επιτυχημένη) εταιρία ανά την υφήλιο δεν κάνει κάτι ανάλογο σε νέα της προϊόντα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο;!

Από τη στιγμή που δεν μας επιβάλει πλήρη αλλαγή στον τρόπο χρήσης, δεν μπορώ να εστιάσω σε κανένα πραγματικό κακό.

• Like 6
Δημοσ.

Συμφωνώ ότι η MS θέλει να δημιουργήσει ένα ενιαίο περιβάλλον εργασίας,βλέπε Apple, άλλα δεν μπορείς να κρίνεις τα tiles όταν βρίσκονται ακόμη σε βρεφικό στάδιο... έχουν δρόμο ακόμη, αν και προσωπικά τα βρίσκω μια χαρά.

Το είναι το λειτουργικό flat, δεν υπάρχει καν σαν δικαιολογία... είμαι γραφίστας στο επάγγελμα οπότε μια άποψη περί οπτικής επικοινωνίας την έχω και δεν το βρίσκω καθόλου δύσκολο στην χρήση.

Το θέμα εξοικείωσης με το UI και γενικά με το λειτουργικό σύστημα είναι τύπου ότι μάθει ο καθένας.

Δηλαδη η μετάβαση από DOS σε 3.1, τι ήταν?

Καιρός πλέον να αλλάξει η συνηθισμένη επιφάνεια εργασίας με κάτι νέο. (Μπαίνουμε στην εποχή που όλα οδεύουν στο touch screen)

Έπειτα, κάποια στιγμή πρέπει να μάθουν να δουλεύουν, τι θα πει ότι ο μέσος χρήστης δουλεύει το ποντίκι?

Αν θέλει να κάνει την ζωή του πιο εύκολη να πιάσει το ρημάδι το πληκτρολόγιο...

Για τον δε επαγγελματία, δεν το συζητώ καν, επιβάλλετε να μάθει να δουλεύει γρήγορα και αποδοτικά.

Και δεν πρόκειται να διδάξω εγώ ή άλλα 10 άτομα σε κάποιον πως να δουλεύει. Αυτό θα το κάνει είτε η MS είτε η Apple.

Δεν μπορώ να καταλάβω πως μια οθόνη που εμφανίζεται κατα στην έναρξη, έχει δημιουργήσει τόσο μεγάλο πρόβλημα... από την στιγμή που μπορείς και να την παρακάμψεις με προγράμματα, ή απλά να πατήσεις στην επιφάνεια εργασίας και να δουλέψεις όπως πάντα.

Γιατί πραγματικά ΜΟΝΟ περί αυτού γίνεται λόγος.

• Like 4
Δημοσ.

Θεωρώ ότι, κατά βάση, απλά προσφέρουν και μια εναλλακτική προσέγγιση σε ορισμένες διαδικασίες. Μια εναλλακτική μάλιστα, που σαφώς και είναι βασισμένη σε πολύ μελετημένες τεχνικές σύγχρονης χρήσης υπολογιστή.

Η κλασική προσέγγιση ωστόσο στα όσα γνωρίζαμε από Windows δεν έχει χαθεί. Υπάρχει εκεί κανονικά και μάλιστα όσοι τυχόν θέλουν αποκλειστικά και μόνο αυτήν, μπορούν σχετικά εύκολα να το κάνουν.

Και αν, μετά απ' τα όσα λέω εδώ, η κουβέντα τείνει να γυρίσει στο γνωστό θέμα αφαίρεσης του Start button, να προλάβω και να πω πως, ουσιαστικά, απλώς άλλαξε η προσέγγιση των όσων έκανε το Start button, με τα σαφώς πολύ περισσότερα και πολύ πιο οργανωμένα που τώρα κάνει το γενικότερο Start (λέγε με Metro UI).

Άρα, "προς τι το μίσος κι ο αληλοσπαραγμός;!"...

Κατά τ' άλλα, μόνο καλά στοιχεία έχουν προστεθεί στα νέα Windows και, μερτικά από αυτά μάλιστα, είναι και πραγματικά πολύ πιο σωστά σχεδιασμένα για να μη μιλήσω για την πολύ πιο ολοκληρωμένη εσωτερική αρχιτεκτονική που έχουν πλέον για διάφορα ζητήματα γιατί, το ότι διαχειρίζονται απίστευτα σωστότερα ένα σωρό βασικά μέρη του υπολογιστή μας, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Μέχρι και το κόστος τους εκλογίκευσαν σε απίστευτο βαθμό!

Νομίζω πως, κανονικά, όλοι μας θα έπρεπε να εκτιμάμε κάποια πράματα και να μην πέφτουμε στις παγίδες των όποιων αντίπαλων συμφερόντων έτσι, αμαχητί...

Ναι και κάποιος που μίλησε σωστά και λογικά στο θέμα.... Οι υπόλοιποι συνεχίζετε να κραζεται..... Τα windows 8 τα σπάνε απλά, Σε ολους τους τομεις... προσαρμοστείτε.... Στην τελικη δεν σας αναγκάζει κανένας να τα βάλετε....

• Like 2
Δημοσ.

Windows 9 θες να πεις.

Απο οτι φαινεται, τα 8 τεινουν να γινουν τα νεα Vista.

Δεν νομίζω ότι θα γίνουν Vista

Δημοσ.

και μόνο για την top διαχείρηση των πόρων του συστήματος που κάνουν τα 8αρια αξίζουν και με το παραπάνω . Για μηχανάκια τετραετίας και πάνω είναι μονόδρομος , με έναν απλό Conroe duo 6600 και 2 GB Ram είσαι άρχοντας . Τώρα το metro πράγματι είναι πιο πολύ για κοπελίτσες με φουστίτσες και κοκινοσκουφίτσες , αλλά δεν μπορεί να τα έχει όλα κανείς σε αυτή τη ζωή και συμβιβάζεσαι . Το είδε τις προάλλες μια γνωστή μου και τρελλάθηκε στο στυλ <ουάου να και το facebook μπροστά μου , α να και ο ναρκαλιευτής και οι πασιέντζες τέλοιοοοοο " οπότε καταλαβάινετε το target group και βγάλτε συμπεράσματα .Πάντως παιδικές ασθένεις έχουν ακόμα , το update δεν δουλεύει καλά , οι drivers θέλουν δουλειά , το net 4.5 που χρησιμοποιούν δεν σε καλύπτει απόλυτα οπότε πρέπει να εγκαταστήσεις και το 3.5 σε κάθε περίπτωση γιατί πολλές εφαρμογές δεν έχουν αναβαθμισθεί , αλλά που θα πάει θα στρωσει .

Δημοσ.

Όλες αυτές οι μελέτες είναι με παραγγελία. Ανάλογα με το ποιος παραγγέλει βγαίνει και το αποτέλεσμα. Με ένα google search βρίσκω ανάλυση που θα τα εκθειάζει!

Είμαι σίγουρος ότι η ms δεν άλλαξε τα πάντα έτσι στην τύχη. Δεν παύει να είναι leader και δεν θα ήθελε να χάσει την δυναμική της.

• Like 1
Δημοσ.

Εμενα το μονο που με χαλαει ειναι που λειπει το aero ετσι τσαμπουκαλιστικα, καλα στα laptop αντε να το καταλαβω λογω battery efficiency αλλα στα desktop με μια gtx 580 oc που εχω εγω ας πουμε ηιατι να μην εχω aero;;;;;

• Like 2
Δημοσ.

Εμενα το μονο που με χαλαει ειναι που λειπει το aero ετσι τσαμπουκαλιστικα, καλα στα laptop αντε να το καταλαβω λογω battery efficiency αλλα στα desktop με μια gtx 580 oc που εχω εγω ας πουμε ηιατι να μην εχω aero;;;;;

Όπως συνήθισες τα aero θα συνηθίσεις και το metro. Δεν είναι τίποτα.

• Like 1
Δημοσ.

Ναι!

Αυτό, θα μπορούσε να πει κανείς ότι, όντως είναι ένα θέμα, καθαρά όσο αφορά όμως μέρος της αισθητικής του νέου λειτουργικού και όχι της λειτουργικότητάς του.

Το μόνο που τολμώ να υποθέσω, έχει να κάνει με το ότι μπορεί να κατέληξαν στο ότι επιβάρυνε κάπως "υπέρμετρα" τον γενικότερο εσωτερικό σχεδιασμό - αρχιτεκτονική του νέου λειτουργικού συστήματος και άρα, κρίθηκε προτιμότερο να εγκαταλειφθεί παρά να συντηρείται και να "σέρνει προς τα πίσω" άλλα, σημαντικότερα ζητήματά του.

• Like 1
Δημοσ.

Να συνηθισει το ανιαρο design των 8; γιατι;

Γούστα δεν είναι αυτά? Οι άσχημοι δεν έχουν δικαιώματα?

Δημοσ.

Το θεμα ειναι οτι οι κριτικες ειναι μονοπλευρες.

Δεν λεμε οτι τα 8 ειναι ο ορισμος του UI ουτε οτι δεν θα μπορουσαν να γινουν καλυτερα. Ομως το να πηγαινεις απο την αντικειμενικη κριτικη στα ακρα (θετικα και αρνητικα) ειναι παραλογο. Ειδικα δε αν αυτοχαρακτηριζεις ερευνα αυτο που κανεις.

Εγω σαν advanced end user ειμαι απολυτα ικανοποιημενος με τα 8. Και μαλιστα εχοντας παραλληλα XP στην δουλεια που κανει την προσαρμογη στο νεο UI πιο δυσκολη λογω της εναλλαγης απο 8 σε XP. Θα ηθελα γενικα καποια πραγματακια να ειναι καλυτερα αλλα αυτο δεν επηρεαζει την συνολικη μου εμπειρια χρησης. Και ειμαι με 23" οθονη και οχι 20" που ελεγε ο φιλος πριν.

• Like 2
Δημοσ.

Συμφωνώ ότι η MS θέλει να δημιουργήσει ένα ενιαίο περιβάλλον εργασίας,βλέπε Apple, άλλα δεν μπορείς να κρίνεις τα tiles όταν βρίσκονται ακόμη σε βρεφικό στάδιο... έχουν δρόμο ακόμη, αν και προσωπικά τα βρίσκω μια χαρά.

Το είναι το λειτουργικό flat, δεν υπάρχει καν σαν δικαιολογία... είμαι γραφίστας στο επάγγελμα οπότε μια άποψη περί οπτικής επικοινωνίας την έχω και δεν το βρίσκω καθόλου δύσκολο στην χρήση.

Το θέμα εξοικείωσης με το UI και γενικά με το λειτουργικό σύστημα είναι τύπου ότι μάθει ο καθένας.

Δηλαδη η μετάβαση από DOS σε 3.1, τι ήταν?

Καιρός πλέον να αλλάξει η συνηθισμένη επιφάνεια εργασίας με κάτι νέο. (Μπαίνουμε στην εποχή που όλα οδεύουν στο touch screen)

Είναι σε βρεφικό στάδιο, ok, αλλά η Microsoft θέλει να τα πουλήσει. :P

Εγώ είμαι προγραμματιστής και το θέμα UI το βρίσκω κάθε μέρα μπροστά μου. Η αισθητική καλή είναι σαν έννοια, αλλά η χρηστικότητα είναι πολύ πιο σημαντική για μια διεπαφή. Το site του Nielsen μπορεί να μην είναι τέρας αισθητικής, αλλά μια χαρά κάνει αυτό που σκοπεύει να κάνει. Μπερδεύτηκε κανείς να μην μπορεί να βρει κάτι στο site του? Nope.

Τέλος, δεν είμαι εναντίον του νέου. Τα παραθυριακά περιβάλλοντα ήταν πιο χρηστικά από το DOS γιατί ακριβώς δεν χρειαζόταν να αποστηθίσει κανείς απόκρυφες εντολές ή διαδρομές or w/e. Προσφέραν γραφική αναπαράσταση εννοιών όπως αρχεία, φακέλους κοκ. Ήταν βήμα μπροστά στην χηστικότητα. Τούτο δω είναι βήμα πίσω.

Εσείς που ψάχνετε μπαμπούλες που πληρώθηκαν να φάνε την Microsoft κοκ, αναρωτηθείτε για την απάντηση της απλής ερώτησης που σας έκανα: Πως ακριβώς είναι πιο χρηστικά τα windows 8 από τα 7? Ο τύπος σας τα εξηγεί μια χαρά για τα προβλήματα που συναντά κανείς χρησιμοποιώντας τα και σεις απλά μιλάτε για συνήθεια.

Newsflash: Σε αντίθεση με τα Vista, εδώ αν τα 8 δεν βολέψουν τον κόσμο που θέλει να αγοράσει νέο σύστημα, αυτός θα γίνει πελάτης της Apple ή της Google. Τόσο απλά.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...