Pserimos Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2012 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2012 Καλημέρα και από εμένα.Σας διαβάζω αρκετές μέρες τώρα προσπαθώντας να ενημερωθώ όσο το δυνατόν περισσότερο σχετικά με το στήσιμο ενός νέου υπολογιστή (πρόβλημα για το οποίο θα απευθυνθώ σε εσάς σε άλλο topic εν καιρώ). Η ερώτηση μου είναι η εξής..Έχω έναν δίσκο IDE WD400EB-00CPF0 (από παλαιό υπολογιστή)o οποίος έχει αρχεία μέσα ( φωτό - βίντεο ) τις οποίες θα ήθελα με το στήσιμο του νέου υπολογιστή να τις ψηφιοποιήσω. Μπορώ να τον βάλω πάνω στο καινούργιο υπολογιστή που σκέφτομαι να φτιάξω? Υποθέτω πως όχι λόγω τεχνολογίας κ.λ.π..Αλλίως πως μπορώ να έχω πρόσβαση σε αυτόν? Κάποιος μου ανέφερε για case εξωτερικό που μπορεί να τοποθετηθεί και να διαβαστεί από εκεί..(στην περίπτωση πάντα που ο δίσκος δεν έχει αλλιωθεί υποθέτω ).Καμιά ιδέα? Μπορεί η ερώτηση να είναι απλοϊκή αλλά δυστυχώς είχα χρόνια να ασχοληθώ με το άθλημα και έχω μείνει πίσω.. Ευχαριστώ. Υ.Γ : Στο άμεσο μέλλον θα σας ζαλίσω και με άλλες ερωτήσεις οι οποίες θα αφορούν το στήσιμο του νέου μου p.c.
washcloud Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2012 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2012 να τις ψηφιοποιήσω ...χμ...;! Κατά τ' άλλα : Ο δίσκος ο ίδιος καν ΔΕΝ είναι "τόσο παλιός" - συνεπώς και τα περιεχόμενα αρχεία τόσο καιρό εκεί μέσα, ούτως ώστε να "φοβάσαι πως έχουν πάθει ντε και καλά ζημιά" (...από την άλλη, όταν τα 10 περίπου χρόνια θεωρούνται -ίσως/μάλλον αυθαίρετα πάντως- ως "όριο" ενδεικτικό για να σταματήσει κανείς να βασίζεται σε κάποιο μέσο και να το παροπλίζει, ποιός ξέρει τί όντως θα βρεις εντός του, αν έχεις καιρό να τον χρησιμοποιήσεις). Τεσπα, εγώ λέω ότι θα είναι ακόμα τζιτζί δίσκος και (κυρίως) αρχεία, αλλά η πράξη πάν' απ' όλα θα δείξει... Όσο για το πώς θα έχεις πρόσβαση σε αυτόν : αν η νέα μητρική θα έχει IDE connector, κανένα πρόβλημα να τον συνδέσεις/χρησιμοποιήσεις. Λίγο δύσκολο όμως (πια) να βρεις μητρική που ΘΕΛΕΙΣ και να έχει τέτοιον. Κι να βρεις, πιθανώς δεν θα σου αρέσει/κάνει κάποιο/α από τα υπόλοιπά της χαρακτηριστικά, και δεν θα θες να "περιοριστείς" με το να πάρεις μία που ντε και καλά να έχει connector για IDE συσκευές. Η άλλη επιλογή είναι να πάρεις και μία PCI (και συγκεκριμένα μάλλον PCI-e, καθώς και μητρική με PCI δύσκολο επίσης να βρεις πια - οπότε περιορίζονται οι επιλογές σου αναφορικά με τη νέα μητρική) controller card, η οποία να έχει σχετικό connector (συνήθως 2 τέτοιους μάλιστα). Τρίτη επιλογή είναι να πάρεις μια θήκη που να συνδέεται μέσω USB, όπως κι εσύ είπες, και συγκεκριμένα μία "3.5άρα" (έχει να κάνει με το φυσικό μέγεθος του σκληρού - δηλαδή ψάχνεις ΟΧΙ για 2.5άρα, που παίρνει σκληρούς "μεγέθους για λάπτοπ"). Ψάξε για "IDE 3.5 USB case" (πχ στο Skroutz.gr - πρόσεξε στα χαρακτηριστικά αυτού που θα πας ν' αγοράσεις, γιατί καμμιά φορά βγάζει κι απότελέσματα είτε για 2.5άρηδες σκληρούς, είτε για SATA, ταυτόχρονα. Βεβαιώσου δηλαδή ότι θα είναι αυτό που θες). Δώσε και βάση στο τζαμπεράκι του σκληρού, όταν θα πας να τον συνδέσεις στη θήκη, μην πχ είναι στη θέση "slave" και δεν σου αναγνωρίζεται ο σκληρός. Για την ακρίβεια, σε WD δίσκο, πρέπει να το βγάλεις εντελώς, απ' τη στιγμή που θα είναι μόνος του ο δίσκος. Τέλος, ίσως η καλύτερη - και σίγουρα οικονομικότερη περίπτωση, είναι ένας adaptor, που να κουμπώνει πάνω σε SATA θύρα της νέας μητρικής, και να βγάζει σε IDE connector. Ψάξε για SATA to IDE adaptor (ή και converter), μέσω του SKroutz που λέγαμε. Γύρω στο/ή και λιγότερο από 10άρι θα σου βγει. (...οι κάρτες, ανάλογα αν είναι express ή όχι, θα βγουν 15 με 25 περίπου, και μια USB θήκη γύρω στο 15άρι με 20άρι). Η επιλογή δική σου.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα