Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θα πω κατι που σας θα αφησει αφωνους.

Ασχολουμαι με υπολογιστες απο το σωτηριον ετος 1988 (PC XT).

Ομως, στα χρονια που ακολουθησαν (δεκαετιες δηλαδη) ΑΡΝΗΘΗΚΑ πεισματικα να βαλω

μια συνδεση Internet σπιτι μου !!! ΓΙΑΤΙ ??? Γιατι, το 1995 που ηρθαν τα Win95, ολα τα

executables για δικτυωση, HTML, Java και browsing ηταν ενσωματωμενα στον πυρηνα του

λειτουργικου. Εχωντας μαθει σε standalone PCs ... εγινα τουρκος ! Και παρεμεινα τουρκος.

Αφησα να περασουν 17 ολοκληρα χρονια πηγαινωντας σε νετ-καφε για τις ιντερνετικες μου

αναγκες.

Γιατι τα λεω ολα αυτα ?

Γιατι θα κανω συνδεση ΤΩΡΑ και θελω να με βοηθησετε να προσεξω τα βασικα.

Ξερω απο υπολογιστες (προγραμματιζα σε assembly), ομως ΔΕΝ ξερω ΓΡΙ απο δικτυα !!!

Και οταν λεμε δεν ξερω, εννοω οτι η μικρη αδερφουλα σας ξερει χιλιες φορες περισσοτερα

απο μενα !!!!! Παμε παρακατω ....

Εχω μια MSI K7N2 Delta-L με ενσωματωμενη καρτα δικτυου (10/100 mbps).

ΔΕΝ θελω να δωσω συνδεση σε καμια αλλη συσκευη (ακομα και αν αποκτησω στο μελλον).

Θελω η ιντερνετικη συνδεση να καταληγει ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ στην καρτα δικτυου μου και ΜΟΝΟ εκει.

Εφοσον ειναι 10/100 (εστω και αρχαικη) μαλλον αρκει για συνδεση 24 mbps. Εσεις τι λετε ?

ΑΝ χρειαστει να αγορασω modem, να δεχτω το modem που προτεινει ο παροχος η οχι ?

Μαλλον, προσανατολιζομαι σε παροχο ιδιο με τον φορεα (δηλαδη, ΟΤΕ, δηλαδη Conn-X).

Να μην βλεπω ξυνισμενα μουτρα τεχνικων (αν και οποτε ερθουν). Βρισκομαι Θεσ/νικη

περιοχη Ραδιο-Σιτυ και το υποκαταστημα του ΟΤΕ ειναι δυο τετραγωνα απο το σπιτι μου.

ΔΕΝ ξερω αν εκει μεσα ειναι και το DSLAM. Εδωσα τον αριθμο τηλεφωνο μου σε εκεινο το

ερωτηματολογιο και λεει οτι η γραμμη μου σηκωνει απο 2 μεχρι 24 mbps (οχι οτι το πιστεψα,

αλλα ετσι λεει). Σκεφτομαι να ειναι Double Play το πακετο (σταθερη τηλεφωνια + ADSL).

ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ .... ουτε συνδρομητικη τηλεοραση, ουτε κινητη τηλεφωνια.

Επισης,

ποιος Google Chrome ειναι γρηγοροτερος για WinXP με SP1 ?

Εννοειται με οσο το δυνατον καλυτερη υποστηριξη (ΗΤΜL, Java, Flash, κλπ)

Να προτιμησω το αντιβιωτικο που δινει το Conn-X η να βαλω το NOD32

που ετσι και αλλιως εχω αγορασμενο (και ειμαι πολυ ικανοποιημενος).

Αυτα για αρχη .... (τα φωτα σας, παρακαλω)

Δημοσ.

Δε χρειάζεσαι κάτι παραπάνω.

Μαζί με τη σύνδεση θα σου φέρουν ένα modem/router που θα έχει τουλάχιστον μία ethernet port.

Θα βάλεις λοιπόν ένα καλωδιάκι ethernet από το router-ακι στην κάρτα του pc-ιου σου και όλα οκ.

Και ναι, μην πάρεις άλλο modem/router. Δεν έχει κανένα νόημα. Αυτό που θα σου φέρουν θα είναι προρυθμισμένο με τα όσα χρειάζεται για τον πάροχο σου και θα σε καλύψει 10000%.

Τώρα το ποιος google chrome δεν υφίσταται ως ερώτηση.

Τον τελευταίο θα βάλεις και θα κάνει πάντα update στον τελευταίο (αλώστε το κάνει μόνος του, δεν το ελέγχεις).

Δεν υπάρχει κανένας μα κανένας μα κανένας μα κανένας (*1000^1000) λόγος να μένεις σε πιο παλιά έκδοση.

Όπως επίσης, γιατί δεν έχεις SP3 στα (ήδη παλιά) windows XP;

Πιθανά να χρειάζεται για έναν σύγχρονο browser.

Και αν δε βάλεις σύγχρονο browser να χαρείς όλα τα καλούδια του web καλύτερα να μην βάλεις internet καθόλου (γνώμη μου).

[ Δεν είχες βάλει ήδη κάποιο Double Play πακέτο και πλήρωνες τηλέφωνο;;;; Θύμα :D ]

Δημοσ.

Mα ειναι ενας απο τους λογους που ΠΡΕΠΕΙ να βαλω double play.

Πληρωνω ασυγχωρητα πολλα για σταθερη τηλεφωνια.

(ναι, ειμαι θυμα ... αλλα εν γνωσει μου και απο γινατι)

Δημοσ.

Εεε ... σας παρακαλω ... ας μην ξεκιναμε απο το τελος !

Τι ταχυτητα συνδεσης να επιλεξω (καλυτερο κοστος/αποδοση) ?

Τι να πειραξω εκει με την επιλογη του ΒΙΟS για MAC address ?

Να την αφησω υσηχη ?

(οκ ... θα βαλω SP2 ... με πεισατε)

Δημοσ.

αν θεωρησουμε οτι θα πας για conn-x θα βαλεις 24αρα με απεριοριστα αστικα. Για Browsing φυσικα και θα σου κανει η 2αρα αλλα δε νομιζω οτι αξιζει

Δε χρειαζεται να πειραξεις τιποτα στο bios.

Οι τελευταιες εκδοσεις των browsers ισως απαιτουν και το SP3 δε μπορω να σου πω με σιγουρια γιατι δε χρησιμοποιω συστηματικα XP απο το το 2007

Δημοσ.

Δε χρειάζεται να πειράξεις τίποτα και ποτέ. :-)

Με το που θα βάλεις το καλώδιο ethernet και θα ανοίξει το λειτουργικό θα σου δώσει IP (εσωτερικά για το σπίτι) το router στο pc σου και θα σε βγάζει στο internet. Οπότε μη σε απασχολεί τίποτε. Αρκεί φυσικά να έχεις τους drivers της κάρτας δικτύου στο λειτουργικό σου (που λογικά θα τους έχει βρεi αυτόματα αλλιώς θα είναι στο cd της motherboard).

Όσο για την ταχύτητα, οποιαδήποτε πάνω απο 2-3 Μbpps θα σου είναι μια χαρά για να ξεκινήσες. Αν όμως η διαφορά της τιμής είναι μικρή βάλε όσο πιο μεγάλη ταχύτητα μπορείς. Αν η διαφορά τις τιμής είναι μεγάλη ας πάρεις το βάπτισμα με μια μέτρια ταχύτητα και μετά ανάλογα με το τι δραστηριότητες θα αναπτύξεις μπορείς όταν ανανεώσεις το συμβόλαιο να αυξήσεις την ταχύτητα. Κάπως έτσι το σκέφτομαι εγώ.

Π.χ. μπορεί να γλυκαθείς από τα torrent και να θες να κατεβάζεις τα πάντα. Οπότε ανεβάζεις ταχύτητα.

Μπορεί να μην κάνεις τίποτε άλλο εκτός απο απλό σερφάρισμα και μια στο τόσο κανα κατέβασμα οπότε μια μέτρια ταχύτητα είναι αρκετή.

[ Αυτό που πρέπει να σε απασχολεί είναι να βάλεις SP3. Αφού θα βάλεις κάποιο SP γιατί να κινηθείς μίζερα; Γιατί να μην πας στο τελευταίο που εμπεριέχει και τo SP2 αλλά και διάφορες άλλες κρίσιμες αναβαθμίσεις; :unsure: Αφού θα την κάνεις δηλαδή την κίνηση, κάνε την καλά, τζάμπα είναι) και να κάνεις και όλα τα updates μιας και θα έχεις internet. (Κατά τι γνώμη μου πάντα, προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης :-) ) ]

( Γενικά τι σύστημα έχεις από άποψη hardware; )

Δημοσ.

SR71B ,

καλωσήλθες στη νέα χιλιετία :-D

όπως λέει και ο moukoublen:

σχεδόν όλες οι συνδέσεις πάνω από 2-3 Μb/s είναι μια χαρά

και εάν θες ανεβάζεις ταχύτητα

όμως θα πρέπει να βάλεις SP3 οπωσδήποτε για λόγους ασφαλείας

... αλλιώς μην μπαίνεις στο Διαδίκτυο ... ειδικά με τον IE

Δημοσ.

Εκανα μια αποπειρα να εγκαταστησω τον Chrome (version 1.0.154.59) πανω στο SP1.

ΔΟΥΛΕΨΕ ... δεν μου ζητησε καμια αναβαθμιση. Βεβαια, χωρις internet, ως browser.

Οκ .... η 1.0.154.59 ειναι παλαιολιθικη, προφανως δεν θα δειχνει σωστα ολα τα sites

(ισως και να μην μπορει να τα δειξει καν).

Αλλα, απο την στιγμη που εχω δουλεψει το ESET Smart Security 5 (που ειναι antivirus+firewall)

ποιος ο λογος να τρομοκρατηθω με την απουσια SP3 ? Τοσο must ειναι ? ....

Τι κανει το firewall της Microsoft που ΔΕΝ κανει η σουϊτα της ESET ?

(αντιλαμβανομαι, οτι σε μερικες μερες θα εχουν απαντηθει οι ερωτησεις μου .... ομορφα η αγρια)

Το συστημα μου ειναι αρχαιο (σοδειας 2004). Τα γραψα πιο πανω ....

Αλλα οχι τοσο αρχαιο ωστε να μην μπορω να μπω στο νετ.

Δημοσ.

2 γιγαβυτα.

(πες μου οτι ειναι λιγη ? :-D )

ΜΒ = ΜSI K7N2 Delta-L (BIOS update v5.9)

CPU = AMD Athlon XP 3200 (32bit)

VGA = Sapphire Radeon 9800 Pro (128ΜΒ)

Audio = Creative SB Audigy 2 ZS

HDD = WD Caviar Blue 160 GB (IDE)

DVD = Plextor PX-L871A (IDE)

Πες μου οτι ο Chrome δεν δεχεται τοσο ταπεινα specs ? :-D

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ποιος ο λογος να τρομοκρατηθω με την απουσια SP3 ? Τοσο must ειναι ? ....

Μπορώ να σου επιχειρηματολογήσω (και ευχαρίστως θα το κάνω :-) ) στο γιατί είναι σχεδόν "υποχρεωτικό" να ακολουθούμε τα updates κάθε προγράμματος που μας υποδεικνύουν οι κατασκευαστές τους αλλά...

Αλλά θέλω να μου εξηγήσεις γιατί αυτή η, πως να την πω, άρνηση στο να ακολουθήσεις την εξελικτική πορεία τη στιγμή που είναι το pc του σπιτιού σου και όχι κάτι εταιρικό οπότε αλλάζουν οι συνθήκες.

(Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ έτσι, καμία αρνητική διάθεση δεν έχω, ίσα-ίσα)

Τώρα όσο για τα updates γενικότερα. Είναι πολύ απλό. Όταν οι developers και οι μηχανικοί λογισμικού βγάζουν update για κάτι που έχουν φτιάξει μάλλον ξέρουν καλύτερα αν πρέπει να εγκατασταθεί ή όχι.

Η φοβία μας μην τυχόν η αλλαγή φέρει κάτι το διαφορετικό έξω από αυτά που έχουμε συνηθίσει (που είναι ανθρώπινη) είναι αναπηρία και πρέπει να την καταβάλουμε.

Και υπόψιν αυτό δεν ισχύει καν στο θέμα του update γιατί στο upadate περισσότερες φορές βελτιώνεται κάτι (άρα μένει ίδιο στο επίπεδο της αλληλεπίδρασής μας μαζί του) και λιγότερες φορές αλλάζει.

Να το πω αλλιώς. Στα project-ακια που έχω φτιάξει (μη φανταστείς τίποτα τρελλό, μικρά πράγματα για την ώρα) ανά καιρούς όλο και κάτι μπορεί να ανακαλύψω και να το διορθώσω. Μπορεί να είναι ένα εν-δυνάμη σφάλμα. Μπορεί να είναι κάτι μικρό ή κάτι μεγάλο. Μπορεί να μην είχαν έρθει ποτέ σε επαφή με αυτό το σφάλμα αυτοί που δουλεύουν το πρόγραμμα. Αλλά ανα πάσα στιγμή μπορεί να γίνει. Και τέλος πάντων οι χρήστες δε μπορούν να έχουν ιδέα για το πόσο σημαντικό είναι κάτι το οποίο δε ξέρουν. Ε, όταν λοιπόν στέλνω το update θα μου φαινότανε τρομερά παρανοϊκό να μου πουν "Όχι. Μπορεί να έκανες κάποια βελτίωση αλλά εγώ θα μείνω στην πρώτη έκδοση γιατί... έτσι!"

Άρα λοιπόν όταν η ίδια η microsoft σου λέει "βάλε αυτά τα updates είναι κρίσιμα" γιατί να μην το κάνεις;

(Το hardware σου είναι μια χαρά και δυο τρομάρες. Και windows 7 σηκώνει)

(Καλά το google chrome 1 τη στιγμή που τώρα κυκλοφορεί ο 22 είναι απλά .... εγκληματικό :shock: :-D )

Υ.Γ. Θυμάμαι να είμαι μικρός οταν βγήκε το SP2... ... ... ... ... φαντάσου ... ... ... ... ... :devil:

Επεξ/σία από moukoublen
Δημοσ.

H αληθεια ειναι οτι ειμαι πολυ διστακτικος απεναντι στην αναγκαιοτητα των Service Packs.

Θελω να επιλεγω ΕΓΩ, τι εχω αναγκη να αναβαθμισω και τι οχι. Και για να γινω πιο σαφης

... ΔΕΝ θελω να εγκαθισταται ενα update που σχεδον σιγουρα θα απενεργοποιησω μετα.

Ενα απο αυτα ειναι το Firewall της Microsoft. Υπαρχουν firewall κατα πολυ ανωτερα.

ΓΙΑΤΙ πρεπει να μπει κατι που θα αδρανοποιηθει ?

Ο λογος ειναι απλος : MAAAAAAAARKETING !!!!

Ε οχι, το λειτουργικο συστημα για μενα ειναι Δημοσιο Αγαθο (οπως το νερο) και ΔΕΝ

υποχρεουμαι να το αγορασω με δεκα νταλικες πλαστικα ποτηρακια, Θα αποφασισω ΕΓΩ

τι ποτηρι θα παρω και απο που. Με την Microsoft ... ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟ.

Υπαρχουν ομως και πιο μεγαλες ενοχλησεις.

Απο το SP2 και πανω, εγκαθισταται το ψηλοτερο DMA Mode που μπορει να τρεξει

ενας σκληρος δισκος. Ομως, μερικοι δισκοι αποδιδουν καλυτερα σε ενα DMA Mode ...

χαμηλοτερο !!!! Ειναι εξοργιστικα εκνευριστικο το Service Pack να ΜΗΝ σου δινει την

επιλογη να τρεξεις τον δισκο σε αυτο το χαμηλοτερο mode. Πρεπει να καταφυγεις σε

κολπακια με την registry.

Παντως, ακομα και αν ειναι ΚΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ υπερ του (μεσου) χρηστη

η αναβαθμιση του λειτουργικου μεσω service packs, εχω μεγαλωσει και γαλουχηθει

απο μια αλλη εποχη ... οπου ο πυρηνας του λειτουργικου ηταν μονο τρια αρχεια

(IO.SYS - MSDOS.SYS - COMMAND.COM) και αποφασιζα εγω, τι παραπανω θα

φορτωθει στην μνημη. Σημερα, αποφασιζουν ΑΛΛΟΙ για εμενα .... και αυτο δεν μου

αρεσει. Μπορει να ΜΗΝ εχω πολλες επιλογες, αλλα οσο μπορω να παιδευομαι με

εναν Chrome v16 χωρις να χασω ανεπιτρεπτα πολλα σε browsing ,,,, θα το κανω.

Τραχυς ο δρομος .... αλλα ελευθερος .....

Δημοσ.

Καταρχήν είμαστε offtopic και δεύτερον ελπίζω να μην παρεξηγείς την διάθεσή μου.

Δεν θέλω να αισθανθείς ότι κρίνω την όποια στάση σου, απλά συζητάμε.

Το βρίσκω ενδιαφέρον προς συζήτηση το ζήτημα για αυτό συνεχίζω.

Αν δε θέλεις, θα το σταματήσω.

Λοιπόν.

[...]

ΔΕΝ θελω να εγκαθισταται ενα update που σχεδον σιγουρα θα απενεργοποιησω μετα.

Ενα απο αυτα ειναι το Firewall της Microsoft. Υπαρχουν firewall κατα πολυ ανωτερα.

ΓΙΑΤΙ πρεπει να μπει κατι που θα αδρανοποιηθει ?

Ο λογος ειναι απλος : MAAAAAAAARKETING !!!!

[...]

Όντως. Το firewall είναι κάτι που σου "επιβάλλεται" από τη microsoft (εντός πολλών εισαγωγικών γιατι αν θες το απενεργοποιείς το βάζεις να μην ξεκινάει καν με το boot και τελείωσες).

Άλλα αυτό είναι ένα. Τα fixes των SP2 και SP3 είναι μερικές εκατοντάδες (δες τα links)!!!

Ο λόγος για όλα τα άλλα (και κρίσιμα) updates θα ήταν αστείο να πιστεύουμε οτι είναι το marketing.

Marketing ως προς τι;

Αφού το λειτουργικό το έχει πουλήσει (θεωρητικά) σε εσένα. Γιατί να δαπανά μετά εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια να σου φτιάχνει patches και updates;

Προφανώς γιατί αυτό είναι η έννοια του support που βαστάει από την απαρχή της πληροφορικής.

Δεν νομίζω να αμφιβάλουμε σε αυτό έτσι;

Και νομίζω θα ήταν παράλογο να πούμε οτι τα sp και τα updates γενικότερα δεν κάνουν το λειτουργικό καλύτερο!

-

Γενικά έχω μια ιδέα λίγο πειραγμένη αλλά θα στην προτείνω. :rolleyes: :mrgreen:

Αφού σου αρέσει η εποχή που μεγάλωσες (και με το δίκιο σου), έχε ένα παλιό pc με το τότε λειτουργικό (DOS, windows 95, 98, ο,τι θες τέλος πάντων), να το πειράζεις και να το λειτουργείς όπως θέλεις (και να μη χάσεις την άνεση και την ομορφιά που αισθανόσουν με αυτά).

Και ακολουθα όμορφα και ωραία την εξέλιξη στο καινούριο pc ώστε να μπορείς να απολαμβάνεις και να μαθαίνεις τα νέα πράγματα.

Ή φτιάξε ένα virtual machine (δωρεάν είναι) με παλιό λειτουργικό να "ξεδίνεις" εκειπάνω.

-

Και θα σου παραθέσω την δική μου μικρή εμπειρία (μιας πρέπει να είσαι μεγαλύτερος μου κατά πολύ αλλά δεν έχει σημασία).

Όταν βγήκαν τα windows XP, άργησαν να έρθουν στα χέρια μου, και εγώ είχα μάθει τα λίγα πραγματάκια που ήξερα (φυσικά δεν έφτασα σε αντίστοιχο βάθος με εσένα) σε windows 98, ME (για λίγο) και 2000.

Στα XP δεν μπορούσα να πάω με τίποτα. Μου φαινόντουσαν όλα τόσο διαφορετικά και αυτό με τρόμαζε.

Και επειδή ο,τι μας φοβίζει θέλουμε να το μειώνουμε και να το κατακρίνουμε, έλεγα ότι είναι χάλια, ότι είναι καρικατούρα τις microsoft κτλ.

Το αποτέλεσμα ήταν να μένω σε 2000 (που τα καθημερινά πράγματα που ήθελα να κάνω γινόντουσαν καλύτερα στα XP) και έτσι να "χάνω" την εξέλιξη.

Κάποια στιγμή πείρα στροφές (ήμουν και μικρός βέβαια) και τα άλλαξα.

-

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...