chrisSerres Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2012 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2012 Καλησπερίζω και πάλι το αγαπημένο μας φόρουμ... Αυτή τη φορά με απασχολεί ένα θέμα που όσο κι αν το γούγλαρα δεν βρήκα καλές/ικανοποιητικές απαντήσεις. Έχω λοιπόν το Γνωστό σε όλους ενεργό subwoofer logitech z-5500. Ο ενισχυτής που φοράει, δίνει: subwoofer: 188 rms watt 8ohm μπροστά αριστερό-δεξί: 2x62 rms watt 8ohms center κεντρικό: 1x69 rms watt 8ohms πίσω δεξί-αριστερό: 2x62 rms watt σε απλά watt υπολογίζουμε σχεδόν τα διπλάσια για το καθένα από τα παραπάνω. Λόγο συγκυριών οι δορυφόροι δεν υπάρχουν(έπρεπε στο θέμα να γράψω προσθήκη αλλά τώρα δεν αλλάζει). Το ζητούμενο, να βρω κατάλληλα ηχεία στα ohms και στα watt που μπορούν να σηκώσουν χωρίς να πάθει ζημιά ο ενισχυτής ή τα ηχεία. Και επίσης με ενδιαφέρει να αντικαταστήσω και το μεγάφωνο του sub, για να βάλω κάποιο καλύτερο στις συχνότητες. Το πρόβλημα είναι ότι όποτε βρίσκω κάποιο ηχείο, π.χ. έχει τα Ωμ που πρέπει, αλλά είναι πολλά η πολύ λίγα τα watt και κάτι τέτοια περίεργα... Διαθέτω ως 150-170€ για την αγορά δορυφόρων και την αντικατάσταση ηχείου woofer.. Ίσως ακούγεται λίγο το ποσό, αλλά σκοπεύω αφού καταλήξω σε κάποια, να τα ψάξω και στο ebay. Αν ξέρει κατέχει κάποιος από ηχητικά ας προτείνει κάποιο σετ από κάτω, το οποίο θα μπορέσω να το συνδυάσω έτσι ώστε να μη κάψω τον ενισχυτή ή τα ηχεία.. Με τα φτωχά που ξέρω περί "ήχου" ας πούμε μου άρεσαν ετούτα στα 47.60€ : http://www.emimikos....<!--NoParse1--> αλλά παρόλο που σε μερικά σάιτσ λέει πως έχουν αντίσταση 8ΩΜ, ο κύριος Μιμίκος μου απάντησε μέσω μέιλ και λέει πως είναι στα 6Ωμ... Ακούω προτάσεις Αν δεν έθεσα κάτι σωστά πείτε μου να το αναλύσω πληρέστερα
profi Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2012 Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2012 αν είναι λιγότερα ohm δεν πειράζει...τα οδηγεί πιο εύκολα ο ενισχυτής!! έχω συνδέσει κ 4αρια κ 6αρια στο ίδιο σύστημα ( αγνώστων watt ) μιας κ τα έχω κ εγώ!! επίσης πρόβλημα έχεις αν ο ενισχυτής είναι δυνατότερος από όσο αντέχουν τα μεγάφωνα οπότε κ τα καίει αν τον δυναμώσεις αρκετά...αν ο ενισχυτής είναι αδύναμος κ τα μεγάφωνα θηρία απλά δεν θα έχεις καλό ακουστικό αποτέλεσμα! δεν έχω χρόνο τώρα να σου προτείνω μεγάφωνα όλο κ κάποιος άλλος θα εμφανιστεί (δεν έχω κ ιδέα από τιμές)!! αυτό που θα σου πρότεινα σίγουρα όμως είναι να μην ασχοληθείς κ πάρα πολύ γιατί ο ενισχυτής δεν είναι κ πολύ καλός ώστε να αναδείξει καλά ηχεία κ πολύ λεπτομέρια!! οπότε δώσε 130 για τα koda που λες μαζί με το κεντρικό....φτιάξε κ ένα παθητικό crossover για το γουφερ να το κόβει στα 120hz γιατί το μπουμ μπουμ πλάκα έχει αλλά καλύπτει τα πάντα κ χαλάει τον ήχο!! ΜΗΝ αγοράσεις γουφερ,δεν αξίζει,καλό είναι κ αυτό ( Tangband )....με τα 40 που σου περισσεύουν,αν έχεις όρεξη....φτιάξε μια σωστή καμπίνα για το γουφερ,θα δεις τεραστια διαφορα,κ σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερο από το να βάλεις σε αυτό το κουτί ένα ηχείο των 40 ευρώ!! αυτά από εμένα ( κ εγώ αυτό θα κάνω με τα δικά μου ) αν θες διάβασε κ αυτό έτσι ενημερωτικά http://soundnews.ro/2011/05/29/logitech-z906-review-english-version/ EDIT θηρία εννοώ να θέλουν πολύ ρεύμα για να αποδόσουν ( όσο μεγαλύτερη ευαισθησία σε db έχουν,τόσο λιγότερο ρεύμα ζητάνε για να αποδώσουν το ίδιο)....οι δορυφόροι των logitech έχουν 86db ( όχι κ τόσο καλά ) άρα κάποια με μεγαλύτερη ευαισθησία θα ζορίσουν λιγότερο τον ενισχυτή για να δώσουν το ίδιο αποτέλεσμα με τα logi! επίσης όλοι οι δορυφόροι είναι ίδιοι....κ είναι αυτοί http://www.parts-express.com/pe/showdetl.cfm?partnumber=264-809 οπότε μην δίνεις κ πολύ σημασία στα specs της Logitech!!
deesnider Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2012 Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2012 αν ο ενισχυτής είναι δυνατότερος από όσο αντέχουν τα μεγάφωνα οπότε κ τα καίει αν τον δυναμώσεις αρκετά...αν ο ενισχυτής είναι αδύναμος κ τα μεγάφωνα θηρία απλά δεν θα έχεις καλό ακουστικό αποτέλεσμα! Ασχέτως του αν έχει κάποιο νόημα η κίνηση που θέλει να κάνει ο ts, οφείλω να σου επισημάνω ότι αυτό που λες πιο πάνω είναι λάθος. Τα μεγάφωνα «καίγονται» εξ αιτίας της παραμόρφωσης του σήματος που δέχονται και όχι εξ αιτίας της ισχύος. Ένας δυσανάλογα μικρός σε σχέση με τα ηχεία ενισχυτής, είναι αυτός που θα «κάψει» τα μεγάφωνα αυξάνοντας την ένταση, ακριβώς διότι, όσο αυξάνεται η ένταση προκειμένου να διεγερθούν τα μεγάλα ηχεία, αυξάνεται δραματικά η παραμόρφωση. Εν ολίγοις, αν ο ενισχυτής είναι αδύναμος και τα μεγάφωνα «θηρία», το πρόβλημα δεν είναι απλώς το κακό ακουστικό αποτέλεσμα, αλλά το ότι ο κάτοχος θα πάρει αργά ή γρήγορα τα μεγάφωνα αγκαλιά...
profi Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2012 Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2012 δεν το ξέρω σίγουρα για να σου απαντήσω!! ξέρω οτι καίγονται αν ξεπεράσεις την μέγιστη διαδρομή της ανάρτησης αυτό με την παραμόρφωση δεν το ξέρω!! δηλαδή αν ένα μεγάφωνο παίζει παράσιτα για αρκετή ώρα θα καεί?? παραμόρφωση εννοείς οτι στα μέγιστά του ένας ενισχυτής παράγει ό,τι να'ναι σήμα με spikes εκτός ελέγχου κ καίει τα μεγάφωνα?? δεν σε αμφισβητώ...ρωτάω!!κανένα αρθράκι?? ( επίσης ποτέ δεν δυναμώνω ενισχυτή στο τέρμα,η παραμόρφωση του ήχου που υπάρχει συνήθως κ οφείλεται σε διάφορους παράγοντες (τρίζει η ντουλάπα πχ ) με ενοχλεί πολύ κ ας μην πρόκειται να κάψει τίποτα !!
chrisSerres Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2012 σας ευχαριστώ πάρα πολύ, δηλαδή μπορώ από ότι κατάλαβα να βάλω και ηχεία κάτω των 8ohm ) ευχαριστώ Οπότε παίρνω δυο ζευγάρια από τα ηχεία που ανέφερα ποιο πάνω, και ένα κεντρικό και είμαι οκ
profi Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2012 Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2012 με λίγο διάβασμα....ο deesnider έχει ένα δίκιο!! μπορεί να τα κάψει,σε μεγάλες εντάσεις πρίν κάψει την ασφάλειά του!! με λίγη προσοχή θα είσαι εντάξει,δηλαδή 1)αν ακούς να ηχεία να τρίζουν κ να μπουκώνουν δεν είναι καλό μπορεί να καούν (μόνα τους)! 2)σε δυνατές εντάσεις προσέχεις να μην υπερθερμαίνεται ο ενισχυτής πίσω από το γούφερ που σημαίνει οτι τραβάει πολύ ρεύμα για να οδηγήσει τα ηχεία κ μπορεί να καεί! 3)αν σε μεγάλες εντάσεις ακούς το λεγόμενο cliping (σαν πως να το πω,σαν να τρίζει μαχαίρι στο πιάτο αλλά δυνατά) σημαίνει οτι είσαι στα όρια του ενισχυτή αλλά μπορεί να σου κάψει τα ηχεία πριν κάψει μόνο την ασφάλειά του ή καεί ο ίδιος!αυτό μπορεί να συμβεί κ χωρίς cliping αλλά θα έχει ζεσταθεί αρκετά θεωρώ!! με αυτά τα 3 πάντα στο μυαλό σου νομίζω δεν θα έχεις πρόβλημα! ε desnider? επίσης αν το δωμάτιό σου είναι νορμάλ μεγέθους,δεν θα χρειαστεί ποτέ να τα δυναμώσεις πάνω από το μισό (4 χρόνια δεν το εχω κάνει σε 12 τετραγωνικά!) αν κάνεις πάρτυ πρόσεχε!! για τα koda στο ξαναλέω...καλά τα βλέπω,για την τιμή τους...δεν ξέρω αν μπορείς να βρείς σημαντικά καλύτερα!!κ δεν νομίζω να τα αναδείξει τα καλύτερα ο ενισχυτής! το control pod το έχεις?
deesnider Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2012 Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2012 (επεξεργασμένο) δεν το ξέρω σίγουρα για να σου απαντήσω!! ξέρω οτι καίγονται αν ξεπεράσεις την μέγιστη διαδρομή της ανάρτησης αυτό με την παραμόρφωση δεν το ξέρω!! δηλαδή αν ένα μεγάφωνο παίζει παράσιτα για αρκετή ώρα θα καεί?? παραμόρφωση εννοείς οτι στα μέγιστά του ένας ενισχυτής παράγει ό,τι να'ναι σήμα με spikes εκτός ελέγχου κ καίει τα μεγάφωνα?? δεν σε αμφισβητώ...ρωτάω!!κανένα αρθράκι?? ( επίσης ποτέ δεν δυναμώνω ενισχυτή στο τέρμα,η παραμόρφωση του ήχου που υπάρχει συνήθως κ οφείλεται σε διάφορους παράγοντες (τρίζει η ντουλάπα πχ ) με ενοχλεί πολύ κ ας μην πρόκειται να κάψει τίποτα !! Tο «ζόρισμα» της ανάρτησης των μεγαφώνων είναι διαφορετικό ζήτημα. Αυτό το σημείο όντως αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο από έναν δυσανάλογα ισχυρό ενισχυτή, οπότε εφόσον αναφερόσουν σ' αυτό, σαφώς είχες δίκιο. Η παραμόρφωση από την άλλη μεριά, είναι τελείως άλλο «καπέλο». Σχετικά με το υπογραμμισμένο, που αφορά στην ερώτησή σου, πολύ απλοϊκά πάρε ως δεδομένο το εξής: Όσο αυξάνουμε την ένταση σε οποιοδήποτε ενισχυτή (μεγάλο ή μικρό, «καλό» ή όχι και τόσο καλό), αυξάνεται πάντα και η παραμόρφωση (απλώς, όσο καλύτερης κατηγορίας είναι ο ενισχυτής, τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό παραμόρφωσης - αλλά ποτέ ανύπαρκτο - όσο η ένταση αυξάνεται). Αυτό είναι τεχνικά αναπόφευκτο. Το πόση παραμόρφωση θα έχουμε σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο έντασης, εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα του ενισχυτή. Έστω λοιπόν ότι έχουμε δύο πανομοιότυπα ζεύγη ηχείων (ας πούμε 150wrms/8Ω και ίδιας ακριβώς ευαισθησίας), εκ των οποίων το ένα το «οδηγούμε» με έναν «καλής» κατηγορίας ενισχυτή π.χ. 2Χ100wrms/8Ω και το άλλο με έναν ίδιας κατηγορίας ποιότητας, αλλά ισχύος 2Χ60wrms/8Ω. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, την ενδεχομένως υψηλή ένταση που επιθυμούμε (μέσα στα λογικά πλαίσια της οικιακής ακρόασης), μπορούμε να την έχουμε και με τους δύο ενισχυτές, αρκεί τα ηχεία να είναι αρκετά υψηλής ευαισθησίας και οι ενισχυτές να δίνουν επαρκές «ρεύμα». Το συγκεκριμένο επίπεδο έντασης που επιθυμούμε να φτάσουμε όμως, ο ισχυρότερος ενισχυτής θα το αγγίξει πολύ πιο άνετα, με το ποτενσιόμετρο της έντασης σε αρκετά χαμηλότερη θέση, άρα και παραμορφώνοντας το σήμα σημαντικά λιγότερο, συγκριτικά με το λιγότερο ισχυρό (τελείως μπακαλίστικα, θα έχουμε την ίδια ένταση με το volume του ισχυρού ενισχυτή π.χ. στο 5, όταν στο λιγότερο ισχυρό θα πρέπει να το βάλουμε π.χ. στο 8, οπότε εκ των πραγμάτων θα ανεβάζουμε και το επίπεδο παραμόρφωσης, με αποτέλεσμα τα μεγάφωνα - ειδικά αυτά των υψηλών και μεσαίων συχνοτήτων, τα οποία είναι και πιο ευαίσθητα στον τομέα αυτό - να δέχονται «κακής» ποιότητας σήμα, το οποίο τελικώς τα «καίει»). Είναι προφανές βέβαια, ότι και όταν επιδιδόμαστε σε «κανιβαλισμούς» του τύπου να τερματίζουμε την ένταση ενός «κτήνους» ενισχυτή, τον οποίο έχουμε συνδεδεμένο σε δυσανάλογα μικρά σε ισχύ, ή ιδιαίτερα υψηλής ευαισθησίας (άρα και ευκολότερα στη διέγερση) ηχεία, ερχόμαστε στην περίπτωση στην οποία αναφέρθηκες («ξήλωμα» της ανάρτησης, ή ακόμα - ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους - και «σκίσιμο» της χοάνης των μεγαφώνων). Επεξ/σία 28 Οκτωβρίου 2012 από deesnider
profi Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2012 Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2012 ωραίος... "Όσο αυξάνουμε την ένταση σε οποιοδήποτε ενισχυτή (μεγάλο ή μικρό, «καλό» ή όχι και τόσο καλό), αυξάνεται πάντα και η παραμόρφωση." αυτό το είχα σβήσει από το μυαλό μου τελείως κ σκεφτόμουν παραμόρφωση = ποτενσιόμετρο κοντά στο τέρμα!! σε φυσιολογικές συνθήκες ( νορμάλ εντάσεις για τις δυνατότητες του συστήματος,κοντινά ταιριάσματα ηχείων ενισχυτών κτλ ) αυτό που λες "καίει" να φανταστώ εννοείς σε βάθος αρκετού χρόνου κάτι θα χαλάσει πιο γρήγορα από αν ήταν σε ιδανικό ταίριασμα??
chrisSerres Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2012 με λίγο διάβασμα....ο deesnider έχει ένα δίκιο!! μπορεί να τα κάψει,σε μεγάλες εντάσεις πρίν κάψει την ασφάλειά του!! με λίγη προσοχή θα είσαι εντάξει,δηλαδή 1)αν ακούς να ηχεία να τρίζουν κ να μπουκώνουν δεν είναι καλό μπορεί να καούν (μόνα τους)! 2)σε δυνατές εντάσεις προσέχεις να μην υπερθερμαίνεται ο ενισχυτής πίσω από το γούφερ που σημαίνει οτι τραβάει πολύ ρεύμα για να οδηγήσει τα ηχεία κ μπορεί να καεί! 3)αν σε μεγάλες εντάσεις ακούς το λεγόμενο cliping (σαν πως να το πω,σαν να τρίζει μαχαίρι στο πιάτο αλλά δυνατά) σημαίνει οτι είσαι στα όρια του ενισχυτή αλλά μπορεί να σου κάψει τα ηχεία πριν κάψει μόνο την ασφάλειά του ή καεί ο ίδιος!αυτό μπορεί να συμβεί κ χωρίς cliping αλλά θα έχει ζεσταθεί αρκετά θεωρώ!! με αυτά τα 3 πάντα στο μυαλό σου νομίζω δεν θα έχεις πρόβλημα! ε desnider? επίσης αν το δωμάτιό σου είναι νορμάλ μεγέθους,δεν θα χρειαστεί ποτέ να τα δυναμώσεις πάνω από το μισό (4 χρόνια δεν το εχω κάνει σε 12 τετραγωνικά!) αν κάνεις πάρτυ πρόσεχε!! για τα koda στο ξαναλέω...καλά τα βλέπω,για την τιμή τους...δεν ξέρω αν μπορείς να βρείς σημαντικά καλύτερα!!κ δεν νομίζω να τα αναδείξει τα καλύτερα ο ενισχυτής! το control pod το έχεις? το έχω το control pod φίλε, σε ευχαριστώ και εσένα για τις ευκολονόητες συμβουλές
deesnider Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2012 Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2012 σε φυσιολογικές συνθήκες ( νορμάλ εντάσεις για τις δυνατότητες του συστήματος,κοντινά ταιριάσματα ηχείων ενισχυτών κτλ ) αυτό που λες "καίει" να φανταστώ εννοείς σε βάθος αρκετού χρόνου κάτι θα χαλάσει πιο γρήγορα από αν ήταν σε ιδανικό ταίριασμα?? Με δεδομένες τις «φυσιολογικές» συνθήκες, τις οποίες διευκρινίζεις στην παρένθεση, από τεχνικής τουλάχιστον πλευράς - και δεδομένου ότι μιλάμε για κάποια «αξιοπρεπή» μηχανήματα και όχι ...πανηγυριώτικα! - δε δικαιολογείται να προκληθεί κάποιο πρόβλημα, το οποίο να οφείλεται στα ίδια τα μηχανήματα. Όσο για το «βάθος χρόνου», ακόμα και μη ιδανικό ταίριασμα να έχουμε (ειδικά αν μιλάμε για σημαντικά ισχυρότερο ενισχυτή σε σχέση με τα ηχεία και όχι το αντίστροφο), ζήτημα φθοράς με την πάροδο του χρόνου δεν υφίσταται. Εφόσον είμαστε λογικοί στη χρήση και δεν «τσιτώνουμε» το ρυθμιστικό έντασης του ...χτήνους, δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα. Απλά θα παίρνουμε το μέγιστο που που μπορούν να αποδώσουν τα ηχεία μας, δουλεύοντας τον ενισχυτή στο ...ρελαντί! Ακόμα όμως κι αν υπάρχει ο αντίστροφος συσχετισμός (μικρός ενισχυτής/μεγάλα ηχεία), ενώ όντως το ρίσκο είναι μεγαλύτερο, το πρόβλημα είναι απείρως πιθανότερο να δημιουργηθεί τη στιγμή που θα απαιτήσουμε από τον ενισχυτή ένταση την οποία αδυνατεί να δώσει χωρίς έντονη παραμόρφωση, παρά στην πορεία του χρόνου χρήσης. Πάντα όμως με δεδομένο ότι δε μιλάμε για ενισχυτή του σωρού, αφού υπάρχουν και κάτι εγκληματικές κατασκευές (με άθλιας ποιότητας τροφοδοτικά και ρυθμιστικά έντασης) τις οποίες αγοράζουν άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα τι παίρνουν, που αρχίζουν να παραμορφώνουν πριν ακόμα τις ...αποσυσκευάσεις!
chrisSerres Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2012 Με δεδομένες τις «φυσιολογικές» συνθήκες, τις οποίες διευκρινίζεις στην παρένθεση, από τεχνικής τουλάχιστον πλευράς - και δεδομένου ότι μιλάμε για κάποια «αξιοπρεπή» μηχανήματα και όχι ...πανηγυριώτικα! - δε δικαιολογείται να προκληθεί κάποιο πρόβλημα, το οποίο να οφείλεται στα ίδια τα μηχανήματα. Όσο για το «βάθος χρόνου», ακόμα και μη ιδανικό ταίριασμα να έχουμε (ειδικά αν μιλάμε για σημαντικά ισχυρότερο ενισχυτή σε σχέση με τα ηχεία και όχι το αντίστροφο), ζήτημα φθοράς με την πάροδο του χρόνου δεν υφίσταται. Εφόσον είμαστε λογικοί στη χρήση και δεν «τσιτώνουμε» το ρυθμιστικό έντασης του ...χτήνους, δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα. Απλά θα παίρνουμε το μέγιστο που που μπορούν να αποδώσουν τα ηχεία μας, δουλεύοντας τον ενισχυτή στο ...ρελαντί! Ακόμα όμως κι αν υπάρχει ο αντίστροφος συσχετισμός (μικρός ενισχυτής/μεγάλα ηχεία), ενώ όντως το ρίσκο είναι μεγαλύτερο, το πρόβλημα είναι απείρως πιθανότερο να δημιουργηθεί τη στιγμή που θα απαιτήσουμε από τον ενισχυτή ένταση την οποία αδυνατεί να δώσει χωρίς έντονη παραμόρφωση, παρά στην πορεία του χρόνου χρήσης. Πάντα όμως με δεδομένο ότι δε μιλάμε για ενισχυτή του σωρού, αφού υπάρχουν και κάτι εγκληματικές κατασκευές (με άθλιας ποιότητας τροφοδοτικά και ρυθμιστικά έντασης) τις οποίες αγοράζουν άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα τι παίρνουν, που αρχίζουν να παραμορφώνουν πριν ακόμα τις ...αποσυσκευάσεις! να΄σε καλά φίλε και εσύ, σ'ευχαριστώ
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα