rpil Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2012 Share Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2012 Το Enlightenment 17 (ή Ε17 ή DR17), είναι ένα όχι και τόσο διαδεδομένο γραφικό περιβάλλον, εξ' αιτίας της μη σταθερότητάς του, αφού εδώ και χρόνια βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Η τελευταία σταθερή έκδοση του Εnlightenment, ήταν η 16 (ή 16.999), η οποία όμως στερείται ομορφιάς σε σχέση με την ασταθή διάδοχό της. Ας θυμηθούμε κάποια από τα παλιά ονόματα διανομών με το Ε17 ως βασικό desktop: Geubuntu (μετέπειτα OpenGEU) Elbuntu Elive Pentoo MoonOS Δεν ήταν λίγες και οι διανομές που δοκίμασαν κάποιες Ε17 εκδόσεις, όπως οι Linux Mint, Sabayon, PCLinuxOS. Μέχρι σήμερα, επιβίωσαν το Pentoo (βασισμένο σε Gentoo με αντικείμενο τον έλεγχο ασφαλείας των δικτύων) και το Elive (που όμως είναι σε αδράνεια). Τα δύο τελευταία χρόνια, η μηχανή των developers του Ε17 πήρε και πάλι μπρος, και νέες διανομές ξεφύτρωσαν με default περιβάλλον εργασίας το πανέμφορφο Ε17. Κάποια ονόματα: Sparky Linux (με βάση το Debian) Hybryde Linux (που όμως περιέχει και με άλλα desktops) Bodhi Linux (βασισμένο σε Ubuntu, ίσως η πιο δραστήρια κοινότητα για το E17 αυτή τη στιγμή) Snowlinux Guard (κάτι σαν Gentoo anti-virus) Exlight Core17 (Tiny Core με Ε17) Petite Linux (από το Open Suse) Στον οδηγό αυτόν, θα δούμε πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε το E17 σε Gentoo Linux. Αφού ολοκληρώσουμε την βασική εγκατάσταση του Gentoo, όπως περιγράφουμε εδώ http://forum.hellug....hp?topic=6647.0, ορίζουμε τον χρήστη ως εξής: >Login: root Password: (Το root password που επιλέξαμε κατά τη διάρκεια της βασικής εγκατάστασης) # useradd -m -G users,wheel,audio -s /bin/bash rpil (όπου rpil, το username σας) # passwd rpil Password: (Βάζουμε το password του χρήστη) Re-enter password: (Το ξαναδίνουμε για επιβεβαίωση) Αρχικά μάς ενδιαφέρει να εγκαταστήσουμε το γραφικό περιβάλλον, το οποίο αποτελούν οι xorg-drivers και ο xorg-server. Συνδεδεμένοι ως root, ανοίγουμε το αρχείο /etc/portage/make.conf και προσθέτουμε: ># nano -w /etc/portage/make.conf INPUT_DEVICES="evdev synaptics" VIDEO_CARDS="radeon" (αν έχουμε ΑΤΙ Drivers) VIDEO_CARDS="nouveau" (αν έχουμε Nvidia) Δίνουμε: ># emerge xorg-drivers Αν μας ζητήσει USE Changes, δίνουμε: ># echo "πακέτο και έκδοση" >> /etc/portage/package.use Aφού περάσουμε τους xorg-drivers, περνάμε στην εγκατάσταση του xorg-server. Δίνουμε: ># echo "x11-base/xorg-server udev" >> /etc/portage/package.use για να γίνει compile o xorg-server με το USE Flag "udev". Και αμέσως μετά ># emerge xorg-server Δίνουμε κατά σειρά: ># env-update # source /etc/profile Εγκαθιστούμε τον ultra minimal window manager "twm" και το τερματικό xterm, για να δοκιμάσουμε αν έγινε σωστά η εγκατάσταση του X. ># emerge twm xterm και δοκιμάζουμε δίνοντας: ># startx Αν δούμε μια κακάσχημη οθόνη με τρία τερματικά, είμαστε στον σωστό δρόμο. Μπορούμε να διαγράψουμε τους "βοηθούς": ># emerge --unmerge twm xterm Eπειδή ο Ε17 χρειάζεται αρκετές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε παραθυρικό σύστημα, προτείνω μια προσωρινή εγκατάσταση του Fluxbox. Όσοι έχετε διάθεση να δημιουργείτε φακέλους και αρχεία με την κονσόλα, παραλείψτε τις παρακάτω εντολές. ># echo "x11-wm/fluxbox -gnome -kde truetype vim-syntax" >> /etc/portage/package.use # emerge fluxbox xlockmore eterm $ echo "exec startfluxbox" > ~/.xinitrc $ startx Θα βρεθούμε στο desktop του Fluxbox, όπου και θα μπορούμε πλέον να κινηθούμε και με γραφικό περιβάλλον. Κάνουμε εγκατάσταση κάποια πακέτα που θα μας διευκολύνουν στις εργασίες μας και που θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και όταν θα έχουμε εγκαταστήσει το Ε17: ># emerge gedit # emerge sudo # emerge eix # emerge gentoolkit Αρχικά θα χρειαστεί να εγκαταστήσουμε τον layman, μέσω του οποίου θα αποκτήσουμε πρόσβαση στο overlay του Enlightenment. Για να λειτουργήσει όμως, θα πρέπει να τον κάνουμε compile με το USE flag "subversion". Έτσι, αφού ανοίξουμε το αρχείο /etc/portage/package.use: > # sudo gedit /etc/portage/package.use θα γράψουμε μέσα τα εξής: "=app-portage/layman-1.4.2-r3 subversion" Και στη συνέχεια: ># emerge app-portage/layman Αφού κατεβάσουμε τον layman και μερικά άλλα πακετάκια μαζί του, προσθέτουμε το overlay του Enlightenment: ># layman -fa enlightenment Κατόπιν, κάνουμε το sync του layman με την εντολή: ># layman -S Δημιουργούμε έναν φάκελο με την ονομασία package.keywords. Επειδή ενδέχεται να υπάρχει και αρχείο με το ίδιο όνομα, μετονομάζουμε το αρχείο σε package.keywords.file και το τοποθετούμε στον νέο φάκελο. Δημιουργούμε τον φάκελο ή με δεξί κλικ στο /etc/portage (αν έχουμε εγκαταστήσει το Fluxbox) ή με την εντολή: ># mkdir /etc/portage/package.keywords Και στη συνέχεια: > # cd /etc/portage/package.keywords # ln -s /var/lib/layman/enlightenment/scripts/package.keywords.livecvs enlightenment Με τον ίδιο τρόπο δημιουργούμε φάκελο με το όνομα /etc/portage/package.use, όπου και τοποθετούμε τυχόν αρχείο με τον ίδιο τίτλο, μετονομάζοντάς το σε package.use.file Μέσα εκεί δημιουργούμε αρχείο με το όνομα enlightenment.use, όπου και γράφουμε τις εξής γραμμές: >dev-libs/e_dbus X media-libs/evas X jpeg png svg xpm fontconfig dev-libs/ecore X curl Μπαίνουμε στο /etc/portage/make.conf: > # sudo gedit /etc/portage/make.conf και προσθέτουμε τη γραμμή: source /var/lib/layman/make.conf Στη συνέχεια: ># sudo gedit /etc/portage/package.use/enlightenment.use Εκεί γράφουμε: >=x11-wm/enlightenment-9999 Δίνουμε: ># layman -S # eix-update # eix enlightenment (για να δούμε αν μας εμφανίζει τον Ε17. Προσοχή: ο x11-wm/enlightenment-16.999 είναι ο Ε16) # emerge -av enlightenment:0.17 Δυστυχώς, ο Ε17 δεν διαθέτει πλέον Display Manager. Tόσο ο Entrance, όσο και η Elsa που τον αντικατέστησε, δεν αναπτύσσονται. Έτσι, έχουμε την ελευθερία να χρησιμοποιήσουμε είτε τον gdm, είτε κάποιον άλλον display manager. Προτείνω τον gdm που αναγνωρίζει αμέσως την session. ># emerge gdm Και αμέσως μετά: > # sudo gedit /etc/conf.d/xdm Γράφουμε μέσα: DISPLAYMANAGER="gdm" και δίνουμε: ># rc-update add xdm default # reboot Αφού βεβαιωθούμε ότι βγήκαμε σε E17, διαγράφουμε τα πακέτα του Fluxbox: ># emerge -C fluxbox xlockmore eterm 3 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mandos Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2012 Share Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2012 ωραίο το ιστορικό, μπράβο να ρίξω ιδέα για wiki? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mask2011 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2012 Share Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2012 Πολύ ωραίος οδηγος. Αλλά και μόνο που πήρα μία γεύση για το πως γίνονται οι εγκαταστάσεις στο Gentoo δεν θα το δοκίμαζα ποτέ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mandos Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2012 Share Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2012 ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ GENTOO? τώρα όπως είσαι κάνε ένα installation να πάρεις το βάπτισμα, μετά ο κόσμος θα σου φαίνεται πιο όμορφος 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
rpil Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2012 Μέλος Share Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2012 ωραίο το ιστορικό, μπράβο να ρίξω ιδέα για wiki? Για εξήγησε... Πολύ ωραίος οδηγος. Αλλά και μόνο που πήρα μία γεύση για το πως γίνονται οι εγκαταστάσεις στο Gentoo δεν θα το δοκίμαζα ποτέ. Καλά, έχεις ήδη Arch και κολλάς στην εγκατάσταση του Gentoo; Τα ίδια έλεγα κι εγώ πριν 5 χρόνια και μέχρι σήμερα έχω κάνει πάνω από 5 επιτυχημένες εγκαταστάσεις Gentoo και 3 Funtoo! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mandos Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2012 Share Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2012 @rpil ότι είναι οδηγός είναι καλύτερο να μπαίνει στο http://www.insomnia.gr/wiki/_/linux/ γιατί στο φόρουμ θα χαθεί. Η διαδικασία είναι εύκολη, αν και δεν έχω καταχωρήσει κάτι τα τελευταία 2 χρόνια για να πω την αλήθεια στο insomnia wiki Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mask2011 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2012 Share Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2012 Μην με βάζετε σε τέτοιο τρυπάκι... Μου φαίνεται βουνό. Όλα compile κλπ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mphxths Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2012 Share Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2012 Εχω βαλει gentoo μερικες φορες...αλλα μολις αρχιζουν τα compiles με πιανει η βαρεμαρα..και το βγαζω.... καλη λυση ειναι και το sabayon για οποιον θελει να γευτει gentoo (χωρις τα compiles).... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
rpil Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2012 Μέλος Share Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2012 @rpil ότι είναι οδηγός είναι καλύτερο να μπαίνει στο http://www.insomnia.gr/wiki/_/linux/ γιατί στο φόρουμ θα χαθεί. Η διαδικασία είναι εύκολη, αν και δεν έχω καταχωρήσει κάτι τα τελευταία 2 χρόνια για να πω την αλήθεια στο insomnia wiki Κατάλαβα! Θα το ποστάρω κι εκεί ή θα μεταφέρει κάποιος το θέμα; Εχω βαλει gentoo μερικες φορες...αλλα μολις αρχιζουν τα compiles με πιανει η βαρεμαρα..και το βγαζω.... καλη λυση ειναι και το sabayon για οποιον θελει να γευτει gentoo (χωρις τα compiles).... Το Sabayon το είχα χρόνια σ' ένα laptop μου. Πήγαινε ρολόϊ, αναβάθμιζε πυρήνα μόνο του, μέχρις ότου πέρασε αυθαίρετα σε grub2 και δεν μπόρεσα να το επαναφέρω, μέχρι που έσωσα τα αρχεία μου και το ξαπόστειλα. Άσε που οι καινούριες εκδόσεις του, απαιτούν την υποστήριξη ...PAE (δεν έχω ιδέα τι στα κομμάτια είναι αυτό!) για να τρέξουν! Χίλιες φορές Gentoo! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mphxths Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2012 Share Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2012 Μωρε gentoo με τα χιλια..αλλα οταν αρχιζει να compilarei κατι χοντρα πακετα (π.χ. libreoffice , gnome/kde/οτιδηποτε ) με τις ωρες...με εκνευριζει σε σημειο που σκεφτομαι αν αξιζει ο κοπος... θα μου πεις αυτα γινονται στην αρχη μονο (υποθετω)....αλλα...και παλι... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
martinoff Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2012 Share Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2012 @rpil ευχαριστούμε @mask δεν είναι βουνό και έχει handbook πολύ καλό, σαν το wiki του arch, αλλά τον i7 με makeopts j17 τον σκίζει για πλάκα και εκεί που θες να κλείσεις το pc, λες δεν κάνω και ένα emerge world και τελικά τον κλείνεις την επόμενη μέρα 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
rpil Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2012 Μέλος Share Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2012 @rpil ευχαριστούμε @mask δεν είναι βουνό και έχει handbook πολύ καλό, σαν το wiki του arch, αλλά τον i7 με makeopts j17 τον σκίζει για πλάκα και εκεί που θες να κλείσεις το pc, λες δεν κάνω και ένα emerge world και τελικά τον κλείνεις την επόμενη μέρα Να είστε καλά! Παιδιά, αν ακολουθήσετε τον οδηγό μου για την εγκατάσταση, το Gentoo περνιέται μια χαρά. Θέλει λίγη υπομονή στην αρχή και μετά να μην ξεχνάτε να ενημερώνετε τον "κόσμο" (emerge -uDNav world). Μωρε gentoo με τα χιλια..αλλα οταν αρχιζει να compilarei κατι χοντρα πακετα (π.χ. libreoffice , gnome/kde/οτιδηποτε ) με τις ωρες...με εκνευριζει σε σημειο που σκεφτομαι αν αξιζει ο κοπος... θα μου πεις αυτα γινονται στην αρχη μονο (υποθετω)....αλλα...και παλι... Τα μεγάλα πακέτα, τα ελαχιστοποιείς. Εμένα μού έβγαζε κάθε μέρα για compile τον ...Chromium (!!! - μιλάμε για 3ωρο compile!). Τον μάσκαρα και ησύχασα! Τον Firefox τον αντικατέστησα με Firefox-bin που γίνεται compile σε 5 λεπτά. EDIT: Το πέρασα στο wiki. Θα περάσω και τον οδηγό εγκατάστασης Gentoo αν θέλετε, για να είναι μαζεμένα όλα. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mandos Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2012 Share Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2012 Πρόσεξε γιατί ουκ ολίγοι εδώ μέσα είναι έτοιμοι να σε ακολουθήσουν στα μονοπάτια του Gentoo, πρόσεξε μην ξεκινήσεις κίνημα!! (εγώ δεν ξαναγυρνάω... για την ώρα) 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
rpil Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2012 Μέλος Share Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2012 (επεξεργασμένο) Χα,χα,χα, ο δρόμος είναι ανοικτός και τα σκυλιά δεμένα! Επεξ/σία 25 Οκτωβρίου 2012 από rpil Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mask2011 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2012 Share Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2012 Α δεν θέλω τέτοια... Μου βγήκε η πίστη να μάθω αυτά που έχω μάθει τεσπα για το Arch. Μην μου τα αλλάζετε τωρα..... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα