indepther Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2012 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2012 Γεια σας φίλοι, cool & beautiful nerds Έχει κανείς σας κάποια ιδέα για τους μισθούς που παίζουν στο χώρο αυτή τη στιγμή? Και ποιο συγκεκριμένα για Junior, Senior and Lead Web Developers? Έχει διαφορά στα λεφτά αν ειδικεύεσαι σε .NET ή PHP ή κάτι άλλο? Και τι γίνεται με την κρίση… έχουν πέσει οι μισθοί στο χώρο ή δεν μας έχει αγγίξει τόσο όσο άλλους τομείς? Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν κάποιος είχε στοιχεία ή γενικά κάποια ιδέα για οποιοδήποτε από τα παραπάνω.
defacer Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2012 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2012 Νομίζω πως διαφορά στα λεφτά κάνουν κυρίως 3 πράγματα: Η κρίση Το πόσα λεφτά βγάζει ο εργοδότης σου από τη δουλειά που κάνεις Το πόσο καλά πουλάς τον εαυτό σου (το οποίο έχει και αντικειμενική συνιστώσα -- δηλαδή πόσο αξίζεις -- αλλά και υποκειμενική, δηλαδή πόσο καλή πώληση έκανες) Πιθανώς σε .NET τα λεφτά να είναι κάπως καλύτερα λόγω του #1: δεν πρόκειται να κάνει κανένας "projectάκι" σε .ΝΕΤ γιατί τζάμπα κόπος, οπότε γενικά τα projects είναι μεγαλύτερα οπότε και οι πελάτες μεγαλύτεροι οπότε και τα λεφτά που κινούνται εκεί περισσότερα. Μη ξεχνάμε ότι το πόσο κοστίζει κάτι εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και από το... πόσα λεφτά έχει ο αγοραστής. 1
moukoublen Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2012 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2012 [...] Πιθανώς σε .NET τα λεφτά να είναι κάπως καλύτερα λόγω του #1: δεν πρόκειται να κάνει κανένας "projectάκι" σε .ΝΕΤ γιατί τζάμπα κόπος, οπότε γενικά τα projects είναι μεγαλύτερα οπότε και οι πελάτες μεγαλύτεροι οπότε και τα λεφτά που κινούνται εκεί περισσότερα. [...] Απ την άλλη σκέφτομαι οτι σε PHP είναι εύκολο να πάρεις ενα wordpress - drupal ή άλλο μεγάλο cms και να παρέχεις (ίσως με κάποιες αλλαγές αν "πάνε" τα χέρια σου και βασικά οι γνώσεις σου) ποιοτικότατες λύσεις με πολύ λίγα λεφτά. Και έτσι να έχεις δουλειά εν αντιθέσει με κάποιον που στο .ΝΕΤ θα πρέπει να το ξεκινήσει απο το 0 οπότε και να χρεώσει τα πολλαπλάσια. Τώρα σε σχέση με το "projectακι" σε .ΝΕΤ γιατί το λες αυτό; Με ενα απλό ASP.NET Web Forms θεωρώ πως μια χαρά κάνεις "projectάκι" και μάλιστα με πολύ λίγο κόπο (και γνώσεις) (γενικα το ASP.NET Web Forms το θεωρώ -και το έχω ξαναπεί κάπου- ο,τι πιο χειρότερο έχει περάσει απο τα μάτια μου [αν και έχει και κάποιες όμορφες ιδέες] παρόλαυτα φτιάχνεις για πλάκα απλές CRUD εφαρμογές σε αυτό)
defacer Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2012 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2012 Τώρα σε σχέση με το "projectακι" σε .ΝΕΤ γιατί το λες αυτό; Με ενα απλό ASP.NET Web Forms θεωρώ πως μια χαρά κάνεις "projectάκι" και μάλιστα με πολύ λίγο κόπο (και γνώσεις) (γενικα το ASP.NET Web Forms το θεωρώ -και το έχω ξαναπεί κάπου- ο,τι πιο χειρότερο έχει περάσει απο τα μάτια μου) Δεν λέω πως δεν γίνεται, σαφώς γίνεται. Λέω πως δε θα καθήσει επαγγελματίας που έχει το ελεύθερο της επιλογής να κάνει μικρό project σε .ΝΕΤ γιατί Πολύ συχνά μικρό project = μικρός πελάτης, ο οποίος συνήθως βολεύεται με PHP/MySql και μπορεί να μην έχει ούτε λόγο ούτε διάθεση να μπλέξει επιπλέον με IIS/SQL Server. Εδώ να σημειώσω ότι δεν θεωρώ ικανό αντεπιχείρημα το "μα είναι εύκολο να τα στήσεις", γιατί εκτός από στήσιμο χρειάζεται και administration. Αν δεν ξέρω να το κάνω (όπως υποθετικά ξέρω σε Apache/MySql) τότε είναι πρόβλημα γιατί βάζω στη δουλειά μου ένα εργαλείο που δε μπορώ να συντηρήσω => εξαρτώμαι από τρίτους ακόμα και για "απλά" πράγματα. .NET στην πράξη πάει χέρι χέρι με statically typed languages, στις οποίες για να δουλέψεις πρέπει να γράψεις κανα δυο χιλιάδες classes. Αν το μέγεθος του έργου είναι μικρό δε νομίζω πως δικαιολογείται η επιπλέον δουλειά που θα χρειαστεί να κάνεις για να παίξεις. At the end of the day το χρήστη δεν τον ενδιαφέρει αν το έχεις κάνει με classes ή με inline assembly, οπότε το θέμα είναι κατα πόσο η επιπλέον "γραφειοκρατεία" θα μειώσει το κόστος συντήρησης αρκετά για να δικαιολογήσει το κόστος τοποθέτησής της.
moukoublen Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2012 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2012 Ναι, έχεις δίκιο. Ειδικά το #2 είναι πολύ σωστή σκέψη (δεν το είχα προσεγγίσει έτσι μέχρι στιγμής). Σε σχέση με το #1 μια αίσθηση που έχω εισπράξει είναι η εξής (και την παραθέτω για σχολιασμό): όπως αντίστοιχα για τον μέσο μικρό πελάτη είναι πιο εύκολο ενα php/mysql/apache system γιατί είναι δωρεάν έτσι έχω την αίσθηση για μια μικρομεσαία εταιρεία (και σε μέγεθος αλλά κυρίως σε επίπεδο κατάρτισης) είναι πιο εύκολο να βρίσκεται στον κόσμο της microsoft (sql server (with tools), .net visual studio κ.τ.λ.) καθώς του προσφέρει πολλές ευκολίες στην περίπτωση που δεν θέλει-μπορεί να ασχοληθεί πιο βαθιά. Δεν ξέρω αν είναι σωστή αυτή η αίσθηση που μου έχει δημιουργηθεί. Φυσικά δε λέω ότι το .NET / sql server είναι "ρηχό". Λέω οτι μπορείς σε αυτό να μείνεις σε ρηχό επίπεδο και παρολαυτά η δουλειά να """γίνεται""".
x_maras Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2012 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2012 Στην Ολλανδία (αν σε ενδιαφέρει φυσικά) τη θέση του developer τουλάχιστον δεν την έχει χτυπήσει η κρίση. Για web developer συνήθως εξαρτάται για τι θέση ψάχνεις π.χ. front-end τους ενδιαφέρει να έχεις καλή γνώση javascript, css ίσως να έχεις δουλέψει με templates και διάφορα σχετικά. Για back-end δεν πολυβλέπω τη .ΝΕΤ. Κυρίως PHP, Ruby και Python. Φυσικά SQL και τελευταία βλέπω και τη MongoDB να έχει ζήτηση. Οι περισσότερες εταιρείες τους ψαχνουν ξεχωριστά, εκτός αν πρόκειται για πολύ μικρή εταιρεία και χρειάζονται άτομο που ξέρει λίγο απ' όλα. Τώρα οι μισθοί πάλι είναι ανάλογα το μέγεθος της εταιρείας. Οι backend παίρνουν περισσότερα από τους front-end, αλλά μικρές διαφορές Αναλογως τις γνώσεις και την προυπηρεσία οι μισθοί κυμαίνονται σε Junior: 2000 - 2500/μήνα μικτά Senior: 2500 - 4000/μήνα μικτά Lead Developer: εξαρτάται την εταιρεία πάνω απο 3000 και πάνω Έβαλα μικτά γιατί το πόσα καθαρά παίρνεις εξαρτάται από πολλούς παράγωντες, όπως γυναίκα, παιδιά, ακόμη και από το ίδιο το εισόδημα. Όσα περισσότερα βγάζεις τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσόστό φόρου. Επίσης το κόστος ζωής είναι διπλάσιο από αυτό στην Ελλάδα. 1
indepther Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2012 Στην Ολλανδία (αν σε ενδιαφέρει φυσικά) τη θέση του developer τουλάχιστον δεν την έχει χτυπήσει η κρίση. Για web developer συνήθως εξαρτάται για τι θέση ψάχνεις π.χ. front-end τους ενδιαφέρει να έχεις καλή γνώση javascript, css ίσως να έχεις δουλέψει με templates και διάφορα σχετικά. Για back-end δεν πολυβλέπω τη .ΝΕΤ. Κυρίως PHP, Ruby και Python. Φυσικά SQL και τελευταία βλέπω και τη MongoDB να έχει ζήτηση. Οι περισσότερες εταιρείες τους ψαχνουν ξεχωριστά, εκτός αν πρόκειται για πολύ μικρή εταιρεία και χρειάζονται άτομο που ξέρει λίγο απ' όλα. Τώρα οι μισθοί πάλι είναι ανάλογα το μέγεθος της εταιρείας. Οι backend παίρνουν περισσότερα από τους front-end, αλλά μικρές διαφορές Αναλογως τις γνώσεις και την προυπηρεσία οι μισθοί κυμαίνονται σε Junior: 2000 - 2500/μήνα μικτά Senior: 2500 - 4000/μήνα μικτά Lead Developer: εξαρτάται την εταιρεία πάνω απο 3000 και πάνω Έβαλα μικτά γιατί το πόσα καθαρά παίρνεις εξαρτάται από πολλούς παράγωντες, όπως γυναίκα, παιδιά, ακόμη και από το ίδιο το εισόδημα. Όσα περισσότερα βγάζεις τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσόστό φόρου. Επίσης το κόστος ζωής είναι διπλάσιο από αυτό στην Ελλάδα. Έχω και εγώ δουλέψει εξωτερικό σε Αγγλία και Κύπρο, αλλά τώρα ως senior-lead developer είπα να επιστρέψω Ελλάδα και μάλιστα εν μέσο κρίσης… Τουλάχιστον έχω σπίτι εδώ και δεν έχω δάνεια, αλλά πρέπει να ξεχάσω τους μισθούς που έπαιρνα. Έτσι όπως τα λες και γενικός από την εντύπωση που έχω, δεν αξίζει να πας σε άλλη χώρα της Ευρώπης, τουλάχιστον όχι για δουλειά μόνο. Προσωπικά αν θα ξαναέφευγα από Ελλάδα, θα ήταν μόνο για Αυστραλία ή Καναδά, αλλά θέλω να μείνω εδώ έστω και με λίγα (αν και δεν έχω την παραμικρή ιδέα για τι λίγα μιλάω, μόνο υποθέσεις κάνω).
indepther Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2012 Νομίζω πως διαφορά στα λεφτά κάνουν κυρίως 3 πράγματα: Η κρίση Το πόσα λεφτά βγάζει ο εργοδότης σου από τη δουλειά που κάνεις Το πόσο καλά πουλάς τον εαυτό σου (το οποίο έχει και αντικειμενική συνιστώσα -- δηλαδή πόσο αξίζεις -- αλλά και υποκειμενική, δηλαδή πόσο καλή πώληση έκανες) Πιθανώς σε .NET τα λεφτά να είναι κάπως καλύτερα λόγω του #1: δεν πρόκειται να κάνει κανένας "projectάκι" σε .ΝΕΤ γιατί τζάμπα κόπος, οπότε γενικά τα projects είναι μεγαλύτερα οπότε και οι πελάτες μεγαλύτεροι οπότε και τα λεφτά που κινούνται εκεί περισσότερα. Μη ξεχνάμε ότι το πόσο κοστίζει κάτι εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και από το... πόσα λεφτά έχει ο αγοραστής. Συμφωνώ με την παράγραφο για το .NET, έχει λογική η σκέψη σου. Για το 3) που λες, δεν το συνιστώ (δλδ να πουλιέσαι ακριβότερα από όσο αξίζεις), γιατί μετά θα σε φάει το άγχος για να κρατήσεις τη θέση αυτή με τα παραπάνω λεφτά, που ίσως και να μην τα αξίζεις. Βέβαια αν είναι σε εταιρία που δεν είναι Software House, τότε αλλάζει, γιατί εκεί θα είναι δύσκολο να ανακαλύψουν ότι τους ακριβοπουλήθηκες (μέχρι και να κλαίγεσαι μπορείς για τα λίγα που παίρνεις ). Αλλά αν γουστάρεις το developing, συνήθως δεν θες τέτοιες δουλειές. Πρακτικά πράγματα φίλε μου. Για senior σε PHP, γύρω στα 1500 καθαρά. Για senior σε .NET, ειδικά σε τίποτα Ευρωπαϊκά, γύρω στα 1700 - 2000 καθαρά. Αυτα τα λεφτά έχω πάρει σε σοβαρές εταιρίες στο παρελθόν. Εάν σου δώσουν πιο λίγο είναι αστείοι και λαμόγια καλύτερα να το κλείσουν το μαγαζάκι... Άσε τι κρίση και τα κόλπα. Εάν είσαι καλός. Χώστους! Now you talking man!! ... finally some numbers Έεεετσι μην ρίχνουμε τις τιμές μας. Ποιο μάγκες είναι αυτοί που έχουν supermarket πχ και συνεχίζουν να μας κοπανάνε. Αυτά τα λαμόγια θέλω να αποφύγω!!!!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα