Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θέλω να συρράψω δυό βιντεο που το ένα είναι 16:9 και το άλλο 4:3 και θέλω να τα τροποποιήσω είτε το ένα είτε το άλλο έτσι ώστε να έχω καλύτερο αποτέλεσμα. Και τα δύο είναι από youtube και σε 720p.

Δημοσ.

Γράφεις ότι και τα δύο video είναι 720p. Αυτό σημαίνει πως και τα δύο είναι ανάλυσης 1280x720; Με το 4:3 να έχει encoded μαύρες μπάρες δεξιά-αριστερά; Αν ναι, τότε τί σε εμποδίζει να τα ενώσεις απευθείας χωρίς reencoding με κάποιο πρόγραμμα όπως το Avidemux ή το mkvmerge GUI;

Αν υπάρχει διαφορά στην ανάλυση (το 16:9 είναι 1280x720, αλλά το 4:3 άλλη, π.χ. 960x720), τότε θα πρέπει πριν τα ενώσεις, κάποιο από τα δύο να έρθει στην ανάλυση του άλλου. Το οποίο σημαίνει αναγκαστικά reencode και μάλιστα σε format ίδιο με του άλλου, ώστε να μπορείς να τα ενώσεις χωρίς επιπλέον reencoding.

Αν έχεις διάθεση, και για να βοηθήσουμε περαιτέρω, μπορείς να ποστάρεις εδώ για το κάθε video τις παρακάτω πληροφορίες;

1. Αναφορά τεχνικών χαρακτηριστικών του από το πρόγραμμα ανάλυσης video MediaInfo

2. Ένα screenshot στην εγγενή ανάλυση του κάθε video, όπου θα φαίνεται η ύπαρξη ή μη μαύρων λωρίδων και το μέγεθός τους

Δημοσ.

Καλησπέρα και ευχαριστώ για τη βοήθεια!

Ναι, το 16:9 έχει 1280p πλάτος με 720p ύψος και το 4:3 960p πλάτος και 720p ύψος αντίστοιχα.

2jiedw.jpg

20zcx79.png

352lp2e.png

2rhvkls.png

Δημοσ.

Πρέπει να προσθέσεις στο 2o video 2 συμμετρικές μαύρες μπάρες, τέτοιου μεγέθους ώστε να γίνει από 960x720 --> 1280x720. Και να το κωδικοποιήσεις σε format video και ήχου ίδιο με αυτό του πρώτου. Όταν λέμε ίδιο, όχι απλά ίδια κατάληξη αρχείου και ανάλυση! Ίδια τα πάντα: 24fps λέει το 1ο αρχείο; 24 θα κάνεις και το 2ο. High Profile και Level 3.1 το 1ο αρχείο; Ίδιες ρυθμίσεις θα κάνεις και για το 2ο. Κλπ κλπ. Αυτό γίνεται για να εξασφαλίσεις ότι μετά θα μπορούν τα δύο κομμάτια να ενωθούν με μη απωλεστικό τρόπο.

Τέλος, ενώνεις το 1ο αρχείο με το νέο 2ο με κάποιο πρόγραμμα που ειδικεύεται σε αυτό. Π.χ. το Avidemux ή το mkvmerge GUI.

Δημοσ.

Δηλαδή θα γίνει η εικόνα σαν κανονική 1280x720 και χωρίς μαύρες μπάρες στα πλάγια όπως είναι η άλλη από πάνω;; Και χωρίς παραμόρφωση;; Γιατί έχω δει άλλα βιντεο που από 960x720 έγιναν 1280x720 και η εικόνα έγινε αλλοιωμένη. Το γράφω αυτό μήπως θα ήταν καλύτερα να κάνω το αντίστροφο όπως γράφω και επάνω. Αν ναι, αυτό με τις μπάρες που θα προστεθούν και την κωδικοποίηση με τι πρόγραμμα μπορώ να το κάνω;; Όσο για την ένωση γίνεται και με το Windows Live Movie Maker, ετσι δεν είναι;;

Δημοσ.
Δηλαδή θα γίνει η εικόνα σαν κανονική 1280x720 και χωρίς μαύρες μπάρες στα πλάγια...

Ίσα ίσα, το αντίθετο έγραψα:

Πρέπει να προσθέσεις στο 2o video 2 συμμετρικές μαύρες μπάρες, τέτοιου μεγέθους ώστε να γίνει από 960x720 --> 1280x720...

Γιατί έχω δει άλλα βιντεο που από 960x720 έγιναν 1280x720 και η εικόνα έγινε αλλοιωμένη.

Αν εννοείς ότι έγινε stretching (δηλαδή σαν να «τραβάμε» την εικόνα για να ξεχειλώσει), λογικό είναι να επήλθε αλλοίωση γιατί άλλαζει ο λόγος πλευρών της ωφέλιμης περιοχής της εικόνας. Ο μόνος τρόπος να μην αλλάξει είναι να μην κάνεις stretching, αλλά είτε προσθήκη μαύρων λωρίδων στον έναν άξονα είτε ψαλίδισμα (cropping) στον άλλο άξονα.

Το γράφω αυτό μήπως θα ήταν καλύτερα να κάνω το αντίστροφο όπως γράφω και επάνω.

Δεν πρόσεξα να γράφεις για κάποιο «αντίστροφο». Σε ποιο σημείο;

Αν ναι, αυτό με τις μπάρες που θα προστεθούν και την κωδικοποίηση με τι πρόγραμμα μπορώ να το κάνω;

Μαύρες μπάρες θα πρόσθετα με τη βοήθεια ενός Avisynth script, το οποίο μετά θα τάιζα σε κάποιο πρόγραμμα encoding που δέχεται Avisynth input και δίνει τη δυνατότητα λεπτομερούς ρύθμισης των παραμέτρων κωδικοποίησης. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι π.χ. το MeGUI.

Όσο για την ένωση γίνεται και με το Windows Live Movie Maker, ετσι δεν είναι;;

Γίνεται, αλλά καλύτερα να το αποφύγεις. Το Movie Maker δε μπορεί να κάνει μη απωλεστική ένωση και θα ξανακωδικοποίησει και τα δύο video εισόδου, οπότε θα έχεις χωρίς λόγο απώλεια ποιότητας. Καλύτερα να τα ενώσεις με το Avidemux ή το mkvmerge GUI.

Δημοσ.

Μαύρες μπάρες θα πρόσθετα με τη βοήθεια ενός Avisynth script, το οποίο μετά θα τάιζα σε κάποιο πρόγραμμα encoding που δέχεται Avisynth input και δίνει τη δυνατότητα λεπτομερούς ρύθμισης των παραμέτρων κωδικοποίησης. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι π.χ. το MeGUI.

Μπάρες περνάς και με το avidemux, το έχει σαν απλό φίλτρο και δέχεται είσοδο και για της τέσσερεις πλευρές, δεν χρειάζεται να μάθει να φτιάχνει script για κάτι τόσο απλό.(έχει και αρκετές ρυθμήσεις για την κοδικοποίηση οπότε δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα και εκεί)

Δημοσ.

Αφού και τώρα είναι με δυό μπάρες στα πλάγια, ποια θα είναι η αλλαγή τότε;; Ο λόγος που θέλω να το κάνω είναι για να γίνουν όμοια τα δύο video. Είτε 1280x720, είτε 960x720 δηλαδή και τα δύο. Ίσως να μην έχω καταλάβει κάτι.

Το αντίστροφο που γράφω στο θέμα του τοπικ και στον τίτλο εννοώ (1280x720-->960x720). Και αν κατάλαβα καλά είναι ο τρόπος που γράφεις με το ψαλίδισμα και μάλλον αυτό πρέπει να κάνω για να είναι ίδιο όλο το video. Θες να μου πεις τον τρόπο για αυτό;;

Μπάρες περνάς και με το avidemux, το έχει σαν απλό φίλτρο και δέχεται είσοδο και για της τέσσερεις πλευρές, δεν χρειάζεται να μάθει να φτιάχνει script για κάτι τόσο απλό.(έχει και αρκετές ρυθμήσεις για την κοδικοποίηση οπότε δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα και εκεί)

Φίλε αν κατάλαβα καλά με τον τρόπο που γράφετε το video (το 960x720) θα παραμείνει με τις δύο πλαινές μπάρες και μετά την επεργασία και έτσι θα μείνει όταν ενωθούν και τα δυο μαζί. Εγώ όμως θέλω να τα κάνω όμοια όπως εξηγώ και παραπάνω (είτε 1280x720, είτε 960x720). Μήπως ξέρεις και εσύ τον τρόπο με το ψαλίδισμα;;

Δημοσ.

Καταρχήν, επιμένεις ότι το 2ο video σου έχει ήδη μαύρες μπάρες. Έλα που δεν έχει όμως! Αυτό που εσύ βλέπεις ως μαύρες μπάρες δεξιά-αριστερά, είναι στην πραγματικότητα νεκρή περιοχή του interface από τον video player που χρησιμοποιείς. Αν δεν είχες οθόνη wide αλλά μία από τις παλιές με αναλογία πλευρών 4:3 (για την ακρίβεια ήταν 5:4 νομίζω, αλλά είναι κοντά για το παράδειγμα), τί θα έλεγες; Ότι το 2ο video ως δια μαγείας δεν έχει πια μαύρες μπάρες; Και ότι το 1ο video απέκτησε επίσης ως δια μαγείας μαύρες μπάρες επάνω-κάτω; :) Καταλαβαίνεις τί θέλω να πω...

Όσον αφορά το ψαλίδισμα τώρα, να ξέρεις ότι έτσι θα χάσεις μέρος της εικόνας. Για την ακρίβεια:

1. Για να γίνουν και τα δύο videos 960x720, θα πρέπει να ψαλιδίσεις το 16:9 video στον οριζόντιο άξονα κατά (1280-960) = 320 ολόκληρα pixels

2. Αν θες να γίνουν και τα δύο 1280x720, θα πρέπει να ψαλιδίσεις το 4:3 video στον κάθετο άξονα κατά (720 - 540) = 180 pixels. Και μετά να το κάνεις resize από 960x540 σε 1280x720

Είσαι σίγουρος ότι θες να ακολουθήσεις αυτόν το δρόμο; Το μόνο πλεονέκτημα που έχει είναι ότι στο ενωμένο αποτέλεσμα δε θα υπάρχουν καθόλου μαύρες μπάρες...

• Like 1
Δημοσ.

Ναι, σαν να κατάλαβα νομίζω τι γίνετε. Στην ουσία όμως αφού στο νέο video που θα δημιουργηθεί θα υπάρχουν στα πλάγια αυτές οι μαύρες μπάρες (ως εικόνα έστω και όχι ως νεκρή περιοχή του interface), στο αποτέλεσμα δεν παραμένει το ίδιο;; Δηλαδή όταν τα ενώσω με το άλλο (το 1280x720), θα συνεχίσουν να είναι διαφορετικά (δηλαδή : όταν θα τρέχει το 1280x720 θα είναι πλήρες η εικόνα και όταν θα τρέχει το πρώην 960x720 θα έχει τις μαύρες μπάρες στα πλάγια)...

Οπότε αναγκαστικά μένει να χρησιμοποιήσω το ψαλίδισμα. Και όπως βλέπω το καλύτερο θα είναι με τον 2. τρόπο μιας και θα είναι μικρότερη η απώλεια. Εγώ πάντως αφού μάθω την διαδικασία θα το δοκιμάσω και με τους δύο για να συγκρίνω μετά το καλύτερο αποτέλεσμα. Aν θέλεις γράψε μου την διαδικασία να το κάνω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μήπως ξέρεις τον τρόπο για να το γυρίσω στα ελληνικά;;

Kαι ποιο πρέπει να διαλέξω από τις επιλογές στο 0:31, 2:07 (εκτός και αν στον ήχο δεν πειράζω τίποτα) και 2:17;;

Επεξ/σία από SOTHRHS9
Δημοσ.

Το βιντεάκι το παράθεσα για να δεις τα σχετικά με το crop, όχι για να το ακολουθήσεις ακριβώς κατά γράμμα. Θα ήταν τρομερά μεγάλη σύμπτωση ένα τυχαίο video στο YouTube να έχει ακριβώς τις ρυθμίσεις που θα χρειαστείς εσύ για την περίπτωσή σου, έτσι δεν είναι;

Δημοσ.

Ναι, δεν εννοούσα για τις διαστάσεις του crop, αλλά για το που πρέπει να το ρυθμίσω στις άλλες επιλογές που έχει και όπως καταλαβαίνεις μάλλον, δεν έχω ιδέα :-) και όσο και αν το ψάχνω από χθες τίποτα δεν κατάφερα. Να μην στα πολυμπλέκω (επειδή το άλλο το 960x720 κομμάτι το διέγραψα επειδή το είχα επεξεργαστεί με το windows live movie maker και το ξανακατέβασα) θέλω να κόψω τα τελευταία 07:14 λεπτά του video από κάτω και μετά να περικόψω την εικόνα του όπως σου έγραφα.

2mpwept.png

update

Μόλις το επιλέγω για open μου βγάζει αυτή την ειδοποίηση (δεν γνωρίζω βέβαια αν έχει σημασία)

2q19qwy.png

Δημοσ.

Το Movie Maker στερείται βασικών δυνατοτήτων όπως είναι αφαίρεση/προσθήκη μαύρων λωρίδων. Αν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις για να ενώσεις τα videos σου, θα πρέπει το ένα από αυτά (το 4:3) να το προετοιμάσεις με άλλο πρόγραμμα.

Λοιπόν, ξέχνα Avidemux κλπ κλπ. Υπάρχει πολύ απλό πρόγραμμα για να κάνεις αυτό που θέλεις: Freemake Video Converter

Κατέβασε και εγκατέστησε το παραπάνω πρόγραμμα. Τρέξε το, φόρτωσε το 960x720 video σου και μετέτρεψέ το σε MP4 (άσχετα που είναι ήδη MP4), βάσει των παρακάτω εικόνων-οδηγιών:

post-43041-0-78811800-1350639838_thumb.png

post-43041-0-19169400-1350639845_thumb.png

post-43041-0-33037600-1350639847_thumb.png

Το νέο video που θα πάρεις θα έχει πλέον 16:9 λόγο πλευρών και χωρίς παραμόρφωση. Τώρα, μπορείς να κάνεις την ένωση των δύο 16:9 videos στο Movie Maker...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...