Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η Canonical, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη της δημοφιλούς διανομής Linux Ubuntu, προχώρησε σήμερα σε μια κίνηση μέσα από την οποία ζητάει από τους χρήστες του να πληρώσουν εθελοντικά για τη χρήση του. Σε αντίθεση με τη Microsoft η οποία για κάθε εγκατάσταση των Windows που συνοδεύει ένα καινούργιο υπολογιστή υπάρχει ένα ποσοστό χρημάτων που αποκομίζει, η Canonical δεν έχει αντίστοιχα έσοδα.Η επιλογή αυτή υπάρχει στη σελίδα μεταφόρτωσης του Ubuntu όπου εμφανίζεται το κείμενο "Πληρώστε όσο νομίζετε ότι αξίζει" και "δείξτε την αγάπη σας για το Ubuntu". Υπάρχουν οκτώ διαφορετικές κατηγορίες για τις οποίες ο χρήστης μπορεί να διαχωρίσει το συνολικό ποσό που επιθυμεί να συνεισφέρει, ενώ η προεπιλεγμένη τιμή στην κάθε μία είναι τα $2 δολάρια, με τη συνολική συνεισφορά να φτάνει τα $16 δολάρια.

 

Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα παράκαμψης της δωρεάς και απευθείας έναρξη της μεταφόρτωσης της διανομής. "Επιτρέποντας στο χρήστη να επιλέξει ποια στοιχεία του Ubuntu του αρέσουν περισσότερο λαμβάνουμε πιο άμεσες αξιολογήσεις για τα χαρακτηριστικά του αλλά και για τα σημεία που χρειάζεται να δώσουμε περισσότερο προσοχή" τονίζει ο αντιπρόεδρος της Canonical Steve George.

 

how-much-is-Ubuntu-worth-640x895.png

To Ubuntu δεν είναι η μόνη διανομή Linux που ζητά τη συνδρομή των χρηστών του, καθώς και το Linux Mint ( το οποίο βασίζεται σε κώδικα του Ubuntu) έχει αντίστοιχη επιλογή δια δωρεές χρηστών. Αν και η ιστοσελίδα του Distrowatch κατατάσσει το Ubuntu στην τρίτη θέση όσον αφορά τη δημοτικότητα των Linux διανομών πίσω από το Mint και το Mageia, μια πιθανώς πιο εκτενέστερη αναφορά της Wikimedia κάνει λόγο για πάνω από 1.1 δισεκατομμύρια επισκέψεις από χρήστες Ubuntu στην ιστοσελίδας της σε ένα χρόνο. Ο αριθμός αυτός είναι αρκετά μεγαλύτερος από τη διανομή που ακολουθεί, τη Fedora της Red Hat με 36.7 εκατομμύρια επισκέψεις σε ετήσια βάση.

 

Ύστερα από οκτώ χρόνια παρουσίας στο χώρο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το κατά πόσο κερδοφόρα είναι η Canonical. Η εταιρεία έχει κυκλοφορήσει προϊόντα με την επωνυμία της αλλά και υπηρεσίες υποστήριξης, έχει επισυνάψει σύμφωνίες με κατασκευαστές υπολογιστών, ενώ πλέον ετοιμάζεται να στρέψει το βλέμμα της και στις φορητές συσκευές. Παρ' όλα αυτά δεν είναι γνωστό το κατά πόσο τα έσοδά της είναι ικανοποιητικά, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη κίνησή της στην ενσωμάτωση αποτελεσμάτων από προϊόντα του Amazon στο εργαλείο αναζήτησης του Ubuntu.

 

Link.png Site: arstechnica.com

  • Απαντ. 35
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Δεν μου αρέσει που το έχει πριν το download, μιας και είναι ενάντια στην φύση του free software.

 

Από την άλλη όμως κάπως πρέπει και οι εταιρίες FOSS εταιρίες να χρηματοδοτηθούν. Το donation είναι κάτι που υπάρχει πολλά χρόνια τώρα σε αυτό το χώρο, αλλά με την μορφή pay what you think it is worth ίσως να είναι πιο ενδιαφέρων

  • Like 3
Δημοσ.

Την κολοκυθιά θα παίξουμε? Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι αν πάρουμε αυτό που ψάχνουμε, ελάχιστη σημασία δίνουμε στα παρακείμενα.. Συνεπώς, όποιος θέλει να πληρώσει, θα το κάνει πριν το download. Μετά, μην τον είδατε τον Παναή.

  • Like 1
Δημοσ.

Δεν μου αρέσει που το έχει πριν το download, μιας και είναι ενάντια στην φύση του free software.

Η Canonical θα μπορούσε να πουλάει το binary (δηλ το εκτελεσιμο που κανεις download) και να μην παρέχει καθολου δωρεαν binaries, και να ηταν ακομη free software, αρκει ο κωδικας να ειναι διαθεσιμος σε ενα license εγκεγκριμενο απο το FSF. Πως ειναι αυτο free software; Πολυ απλά ο καθενας θα μπορουσε να παρει τον κωδικα και να φτιάχνει (και να μοιραζει) δικα του binaries. Βλεπε RHEL και CentOS.

  • Like 1
Δημοσ.

Εφόσον παραμένει η δυνατότητα δωρεάν χρήσης του λογισμικού χωρίς κανένα περιορισμό εαν δεν θελήσεις να πληρώσεις, δε βλέπω κάποιο πρόβλημα.

Προσωπικά θεωρώ πολύ τίμια την στάση τους και δε θα είχα πρόβλημα να πληρώσω όσα μπορώ / πιστεύω οτι αξίζει.

  • Like 3
Δημοσ.

το ubuntu το χρησιμοποιούν άνθρωποι που ξέρουν. και άνθρωποι πο ξέρουν, ξέρουν επίσης ότι αξίζει να δώσεις χρήματα στην προσπάθεια αυτή. πέρα από αυτό, υπάρχουν και φοιτητές που μπορεί να βοηθήσουν με πολύ μικρότερα ποσά. γενικά ότι και να αποκομίσει από αυτήν την τακτική η canonical, είναι κέρδος από τη στιγμή που δεν είχε τέτοιου είδους έσοδα

  • Like 1
Δημοσ.

Μόλις έκανα donate γύρω στα 10€ αν και δεν είναι η βασική μου διανομή πλέον.

 

Το θεωρώ απόλυτα τίμιο να ζητάς να δώσει ο κάθε ένας ο,τι μπορεί και θέλει.

 

Μιας και για 4-5 χρόνια χρησιμοποιούσα απροβλημάτιστα αυτή τη διανομή το αισθάνομαι σωστό να προσφέρω αυτό το λίγο που μπορώ.

  • Like 12
Δημοσ.

Μετα την καταρρευση του υπαρκτου σοσιαλισμου σε σοβιετια κινα κουβα και ελλαδα τωρα και οι διανομες λινουξ αντιλαμβανονται τη βαρβαρη και αντιλαικη πραγματικοτητα

  • Like 2
Δημοσ.

2 πολύ θετικές εξελίξεις,που περιμενουμε:

1.Τη συνεργασία με την google,για τη δημιουργία κατι αντίστοιχο με το διπλό UI τον windows8.

2.Η συνεργασία με κατασκευάστριες εταιρείες για μπεί ακόμα ένα λογισμικό στην αγορα των έτοιμων υλοποιήσεων pc και λαπτοπς!

Δημοσ.

Πολύ καλά το κάνει...Άσχετα με το πώς βλέπει ο καθένας την canonical σίγουρα έχει παίξει τεράστιο ρόλο στην διάδοση του Linux!Από εμένα πάντως θα πάρουν κάτι...

 

Sent from my iPhone using Insomnia

  • Like 2
Δημοσ.

Πολύ δίκαιο το θεωρώ!όσοι μπορούν και θέλουν μπορούν να βοηθήσουν ώστε να αναπτυχθεί το λειτουργικό ακόμα παραπάνω!!

 

Αποστολή από Xperia Mini με τη χρήση Insomnia App

Δημοσ.

Εφόσον εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που να απεξαρτηθούμε από τα παράθυρα αξίζει τον κόπο να το προσέξουμε...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...