Tablet Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2012 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2012 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα, Έχω έναν ssd Corsair Force GT 120GB sata 3 κλπ.. Eίμαι σε Mountain 10.8.2 & trim Enable. 'Εχω κάποιες ερωτησεις σχετικα με την απόδοση.. 1η - Το shutdown και το sleep αργούν αισθητά σε σχέση με τον μηχανικό δίσκο. 2η - Στο "black magic speed test" μου δινει write "150 Mbs" & Read "~500Mbs" (φυσιολογικό;;; ) τα specs του δίσκου είναι ~500Μb read/write 3η - Υπάρχει κάποιο tip για να συντηρείτε σε καλή κατάσταση ο δίσκος (διαγραφει αρχείων κλπ );; Επεξ/σία 11 Οκτωβρίου 2012 από Tablet
xtraktor Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2012 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2012 Καλησπέρα, Έχω έναν ssd Corsair Force GT 120GB sata 3 κλπ.. Eίμαι σε Mountain 10.8.2 & trim Enable. 'Εχω κάποιες ερωτησεις σχετικα με την απόδοση.. 1η - Το shutdown και το sleep αργεί αισθητά σε σχέση με τον μηχανικό δίσκο. 2η - Στο "black magic speed test" μου δινει write "150 Mbs" & Read "~500Mbs" (φυσιολογικό;;; τα specs του δίσκου είναι ~500Μb read/write 3η - Υπάρχει κάποιο tip για να συντηρείτε σε καλή κατάσταση ο δίσκος;; εγω θα σου προτεινα να δοκιμασεις και το NovaBench μιας και δεν πολυ εμπιστευομαι το black magic
Tablet Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2012 To Novabench μου δίνει 250Mb/s write.. Τελικα ποιο είναι το σωστο ρε παιδια; Για τα αλλα 2 ερωτηματα γνωριζει κανεις;;
z_dimitris Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2012 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2012 Λοιπόν, άκου την φiλοσοφία των ssd. μπορώ να γράψω δεδομένα άμεσα σε μια κενή σελίδα (π.χ. 4KB) αλλά, αν αυτή δεν είναι κενή η εγγραφή γίνεται σε επίπεδο πολλών σελίδων (π.χ. 128) κάνοντας τα πρώτα erase ακόμα και αν αλλάζει μια μόνο σελίδα 4K. (πιθανότατα να μην κατάλαβες αλλα παραθέτω παράδειγμα) Έτσι έχουμε σταδιακή μείωση της απόδοσης και ανάγκη για αναδιάταξη (Garbage Collection, TRIM). Παράδειγμα: Έστω ότι έχω μια ομάδα 16 σελίδων (μέγεθος σελίδας 4KB) του ssd. (Έστω Ομάδα 1) Free | Free | Free| Free Free | Free | Free| Free Free | Free | Free| Free Free | Free | Free| Free Έστω ότι θέλει να γράψει δεδομένα που καταλαμβάνουν σε χώρο τέσσερις σελίδες A, B, C, D. O ssd γίνεται τώρα: A | B | C | D Free | Free | Free| Free Free | Free | Free| Free Free | Free | Free| Free Έστω ότι θέλει να γράψει σελίδες E, F, G, H. Η εικόνα του ssd: A | B | C | D E | F | G | H Free | Free | Free| Free Free | Free | Free| Free Τώρα αν θέλει να τροποποιήσει τις σελίδες A, B, C, D σε A', B', C', D': A | B | C | D --> αυτές τις τέσσερις σελίδες τις μαρκάρει ως ληγμένες (stale). E | F | G | H A' | B' | C' | D' --> και δεσμεύει άλλον νέο/άδειο χώρο σελίδων στην ομάδα Free | Free | Free| Free Το σημαντικό τώρα είναι πως για να γράψει πάλι σε σελίδες που έχουν ήδη εγγραφεί, πρέπει να κάνει erase όλη την ομάδα. (Αν δεν ίσχυε αυτό απλά θα έσβηνε τα A, B, C, D και θα τα έκανε A', B', C', D'). Garbage Collection - Πως ξανακερδίζω τα stale pages? A | B | C | D E | F | G | H A' | B' | C' | D' Free | Free | Free| Free Παίρνω μια νέα κενή ομάδα (έστω Ομάδα 2) Free | Free | Free| Free Free | Free | Free| Free Free | Free | Free| Free Free | Free | Free| Free και αντιγράφω σε αυτήν τις χρήσιμες σελίδες της Ομάδας 1. Η εικόνα της Ομάδας 2 είναι: E | F | G | H A' | B' | C' | D' Free | Free | Free| Free Free | Free | Free| Free Έπειτα κάνω erase όλη την ομάδα 1 και έτσι έχω, Ομάδα 1: Free | Free | Free| Free Free | Free | Free| Free Free | Free | Free| Free Free | Free | Free| Free Συμπεράσματα: Προφανώς, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για αυτό, είναι δουλειά του οδηγού συσκευής και του λειτουργικού συστήματος. Καταλαβαίνεις τώρα γιατί η ανασυγκρότηση δίσκου δεν πρέπει να γίνεται σε ssd. Μόνο φθορά στον δίσκο προκαλούν. Θεωρητικά οι ssd υποστηρίζουν συγκεκριμένο αριθμό εγγραφών-επανεγγραφών (wearing), αλλά μην φοβάσαι έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής από έναν σκληρό δίσκο. Μετά από καιρό χρήσης όταν όλες οι ομάδες είναι μισογεμάτες τέτοιες διαδικασίες, είναι συχνό φαινόμενο, οπότε η ταχύτητα εγγραφής μειώνεται. Μην απογοητεύεσαι όμως σε κάθε περίπτωση δεν συγκρίνεται με τους σκληρούς δίσκους που έχουν μηχανικά μέρη!
Tablet Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2012 Μετά από καιρό χρήσης όταν όλες οι ομάδες είναι μισογεμάτες τέτοιες διαδικασίες, είναι συχνό φαινόμενο, οπότε η ταχύτητα εγγραφής μειώνεται. Μην απογοητεύεσαι όμως σε κάθε περίπτωση δεν συγκρίνεται με τους σκληρούς δίσκους που έχουν μηχανικά μέρη! Πολυ ενδιαφερον το πραδειγμα σου βεβαια θέλει λιγο διαβασμα παραπανω... Οταν γινεται format στον δίσκο διορθώνονται οι ομάδες;; - Εγω βλεπω στα speedtest που τρεχω πως εχω μια απόκλιση της τάξεως των 100mb απο το ενα στο άλλο (που δεν ειναι και λίγα..) και απο την αλλη ειναι πολυ χαμηλότερα από αυτα που δινει ο κατασκευαστής ~450mb.. - Και απο την άλλη το shutdown και το sleep αργούν αισθητά σε σχέση με τον μηχανικό δίσκο. Αυτο που οφειλεται;; Yπάρχει άλλος με ssd σε mbp sata 3 να δωσει καποιο feedback? Υ.Γ ειμαι φρέσκο σεταρισμενος..
z_dimitris Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2012 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2012 Για ρίξε μια ματιά στο άρθρο. Ωραίο άρθρο Ozelot. - Εγω βλεπω στα speedtest που τρεχω πως εχω μια απόκλιση της τάξεως των 100mb απο το ενα στο άλλο (που δεν ειναι και λίγα..) και απο την αλλη ειναι πολυ χαμηλότερα από αυτα που δινει ο κατασκευαστής ~450mb.. Είσαι σίγουρος ότι το δικό σου MacBook διαθέτει δίαυλο PCI που υποστηρίζει Sata 3, γιατί μπορεί να έχει Sata 2 (3Gbit/s). Αν δεν το ξέρεις, δεν γίνεται αντιληπτό μιας και όλες οι sata έχουν αναδρομική συμβατότητα, απλά ένας δίσκος Sata 3 σε διασύνδεση Sata 2 δεν θα πιάνει τις βέλτιστες ταχύτητες. Ωστόσο τις βέλτιστες ταχύτητες της Sata 3 (6Gbit/s) ούτως η άλλως δεν τις πιάνουν ακόμα οι δίσκοι ssd!
Tablet Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2012 Είσαι σίγουρος ότι το δικό σου MacBook διαθέτει δίαυλο PCI που υποστηρίζει Sata 3' date=' γιατί μπορεί να έχει Sata 2 (3Gbit/s). Αν δεν το ξέρεις, δεν γίνεται αντιληπτό μιας και όλες οι sata έχουν αναδρομική συμβατότητα, απλά ένας δίσκος Sata 3 σε διασύνδεση Sata 2 δεν θα πιάνει τις βέλτιστες ταχύτητες. Ωστόσο τις βέλτιστες ταχύτητες της Sata 3 (6Gbit/s) ούτως η άλλως δεν τις πιάνουν ακόμα οι δίσκοι ssd![/quote'] Το πρόβλημα του shutdown /sleep λύθηκε πηγαίνοντας system pref->start up disk->επιλογή του ssd και επανεκίνηση ..όλα καλά τώρα..Εγώ δεν κατάλαβα το εξής..Οταν γίνεται format ο δίσκος ισιωνει η δεν παίζει ρόλο;
ozelot Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2012 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2012 Εγώ δεν κατάλαβα το εξής..Οταν γίνεται format ο δίσκος ισιωνει η δεν παίζει ρόλο; Όταν έχει εκανείς ενεργοποιημήνο το Trim Enabler ή το Disk Tester ή κάποιο άλλο αξιόπιστο utility, βασικά δεν υπάρχει κανένας λόγος για φορμάρισμα του δίσκου. Αν βέβαια το σύστημα για παράδειγμα παρουσιάζει περιοδικά κολλήματα, μια επίμονη μπλε οθόνη ή μια progress bar κατά το startup, τότε ίσως ένα φορμάρισμα να είναι απαραίτητο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα