sDr Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2012 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2012 Καλησπέρα παιδιά! Είμαι καινούριος στην παρέα σας και θα ήθελα να με συχωρέσετε αν η ερώτηση μου έχει απαντηθεί προηγουμένως, αλλά όσων κ αν έψαξα τα προηγούμενα εκατοντάδες μηνύματα, δεν κατάφερα να βρω κάτι! Αν κάποιος έχει υπόψη του προηγούμενο ποστ, ας μου κοινοποιήσει το σύνδεσμο. Η βασική ερώτηση μου είναι η εξής : Ποια η διαφορά μεταξύ PCI και PCI-e? Ένας κύριος στο διαδίκτυο , το μοναδικό σύνδεσμο που βρήκα παρεπιπτόντως επί του θέματος, έλεγε : "Η βασική διαφορά είναι στο (η στα) κανάλια μετάδοσης των πληροφοριών. Οι παλιές θύρες PCI διακινούσαν τις πληροφορίες σε ένα διαμοιρασμένο κανάλι (parallel bus). Αντίθετα οι PCI express χρησιμοποιούν συγκεκριμένο αριθμό καναλιών διπλής μετάδοσης (εκπομπή και λήψη) ο οποίος χρησιμοποιείται για συγκεκριμένη δουλειά (point-to-point) επιτρέποντας άνετη κυκλοφορία Full Duplex. Παρά το ότι σε μερικές περιπτώσεις οι δύο τεχνολογίες παρέχουν ίδιους ρυθμούς μετάδοσης, η PCI express τα καταφέρνει καλύτερα όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν πολλαπλά κανάλια." Θα σας έλεγα ψέματα , αν σας έλεγα ότι πολυκατάλαβα τίποτα... Οπότε σύμφωνα με τα παραπάνω και εφόσον συμφωνείται, είναι εύλογη η δημιουργία μερικών υποερωτημάτων.... όπως : Μήπως εννοεί ότι δεν απορροφάει αρκετούς πόρους? Έχει διαφορά όμως, όσον αφορά την ποιότητα? Και τι ακριβώς παίζει με τα κανάλια? Είμαι πραγματικά άσχετος με τις κάρτες ήχου, αλλά δεν χρειάζομαι να μάθω αρκετά, μόνο ότι αφορά την ποιότητα. Και έχω κάτι παραπάνω από αμυδρή, υποψία , ότι τα κανάλια παίζουν ρόλο... σωστά? Για να μη σας ζαλίζω με πράγματα τα οποία ίσως είναι απλά για σας, αλλά κουραστικά να τα επεξηγείται, να σας πω ότι ενδιαφέρομαι για ακουστικά και μόνο, οπότε για οποιαδήποτε απάντηση σας παρακαλώ να εκ λάβετε ως πρωταρχικό αυτόν τον παράγοντα... γιατί, μεταξύ μας, δεν βλέπω νόημα στο να έπαιρνα ηχοσύστημα στο δωμάτιο μου και να μη το αξιοποιούσα όπως θα πρεπε λόγω όχι μόνο λόγω του ότι και να το στήσεις πάλι θα κάνεις κάπου λάθος στο τέλος οπότε πάλι δε θα το ευχαριστιέσαι αλλά κυρίως λόγω της περιορισμένης έντασης λόγω κατοικημένη περιοχής. Όσον αφορά τα ακουστικά πάλι, έχω κάτι Philips με 35 ευρώ και θεωρώ ότι με υπερκαλύβουν καθώς τα άλλα με 400 ευρώ δε νομίζω ότι το ανθρώπινο αυτί μπορεί να πιάσει τη διαφορά στη ποιότητα ήχου με τα δικά μου, μια νυχτερίδα ή ένας σκύλος ίσως ναι! Αν και ο φίλος μου που σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Ιονίου στην Κέρκυρα Ήχος και συστήματα, κάτι τέτοιο, και είναι και DJ, ισχυρίζεται ότι καταλαβαίνεις άνετα τη διαφορά...Βέβαια αυτός εννοεί προφανώς την ηχομόνωση που ενδεχομένως έχουν και βολέβουν σε εσωτερικούς/εξωτερικούς χώρους διασκέδασης...αλλιώς τα ίδια υλικά έχουν πάνω κάτω όλα τα ακουστικά....Παρεπιπτόντως εγώ ακούω παλιά rock κυρίως , οπότε και δίκιο να χει, αυτά που ακούω εγώ, καθώς δεν μπορούν να επεξεργαστούν/βελτιωθούν περισσότερο (για ευνόητους λόγους), δε θα χει καμία διαφορά πιστεύω όταν μιλάμε για κάποιο επίπεδο ακουστικών στο δικό μου περίπου και άνω , αντίθετα με τα σημερινά που είναι όλα ηλεκτρονικά/ψηφιακά. Θα μου πείτε ύστερα από αυτό , τι με κάνει να νομίζω ότι ι κάρτα ήχου θα παίξει ρόλο.... Ε λοιπόν αναρωτιέμαι το ίδιο! Ήδη ακούω χωρίς πρόβλημα, είμαι ευχαριστημένος και ακόμα όποτε ακούω Live παλιό ξέρω εγώ κ κάπως "θορυβώδες", ξέρω ότι είναι η εγγραφή... Παρόλα αυτά άνθρωπος είμαι , μπορεί να παραλείπω κάτι σημαντικό που ακόμα έστω κ αν δε μου δώσει να συνειδητοποιήσω την αύξηση της ποιότητας που ακούω, τουλάχιστον , να επιβαρύνω όσο λιγότερο γίνεται τον υπολογιστή... Αυτό που με νοιάζει δηλαδή πέρα από την βασική ερώτηση στην αρχή, είναι να μου δώσετε να καταλάβω ποιο είναι το πιο σημαντικό μέχρι το λιγότερο σημαντικό πράγμα που αφορά την ποιότητα ήχου μουσικής στο pc. Όπως π.χ. είναι η εγγραφή του κομματιού... αν είναι κακή, η καλή κάρτα ή τα ακουστικά δεν πρόκειται να με σώσουν. Επίσης δε με νοιάζουν τα παιχνίδια ή οι ταινίες. Θέλω να μου πείτε π.χ. : 1) Η εγγραφή του κομματιού που ακούς. ( π.χ. wmv > mp3, όσο το μεγαλύτερο ρυθμό μετάδοσης kbps, μπλα μπλα ) 2)Κάρτα ήχου ( π.χ. PCI < PCI-e , προσέχεις αριθμό καναλιών ξέρω εγώ,όσα περισσότερα τόσο το καλύτερο,πόση μνήμη, μπλα μπλα ) 3)Ακουστικά ( τα οποία από ότι έχω ψάξει , οι διαφορές είναι στο σχεδιασμό κυρίως, γιατί η αντίσταση, οι συχνότητες, το υλικό των ακουστικών και τα λοιπά , δηλαδή οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι κοινά, τα βρίσκεις ίδια και σε φτηνά κ σε ακριβά ακουστικά....) Παιδιά για πρώτη φορά σας κούρασα βάζω στοίχημα, να ξέρετε όμως ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα! Από μια απλή ερώτηση που ήθελα να κάνω όταν ξεκίνησα να γράφω, παρασύρθηκα και γύρισε σε έκθεση. Είμαι πολύ της λεπτομέρειας και ήθελα να γνωρίζετε τις απόψεις μου όσο πιο αναλυτικά γινόταν ώστε να μου δώσετε ανάλογη απάντηση σε οποιαδήποτε εσφαλμένη εντύπωση έχω , που, σύμφωνα με τα παραπάνω δεν πρέπει να ναι και λίγες εδώ που τα λέμε! Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και λυπάμαι πάλι που σας κούρασα! Υποσημείωση : Μη ξεχάσετε για τα κανάλια! Εκεί πιστεύω βρίσκεται το κλειδί.
TheELF Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2012 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2012 Οι pci είναι «μονόδρομες» από την κάρτα στον Η/Υ, οι pci-e είναι «αμφίδρομες» και έχει προτέρημα μόνο όταν θέλεις να στέλνεις μεγάλο όγκο δεδομένων στην κάρτα,δηλαδή αν κάποιος θέλει να κάνει επεξεργασία ήχου(ή άλλων δεδομένων).Στην ποιότητα δεν έχει καμία απολύτως επιρροή. Τα κανάλια σε νοιάζουν μόνο αφού θέλεις να παίξεις κάτι με πολλά κανάλια,μιας και αυτά που ακούς φαντάζομαι είναι κατά το 99.99% σε στέρεο ή χαμηλότερα, καλύπτεστε με κάρτα που έχει μόνο δυο κανάλια. 1.Σαφώς και η ποιότητα εγγραφής είναι το Α και το Ω στην ποιότητα και σε όσο ασυμπίεστη(flac π.χ. ) μορφή έχει γίνει η εγγραφή ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ τόσο ποιο καλή ποιότητα θα έχεις. Αν γράφεις βέβαια από παλιές κασέτες δεν έχει σημασία αφού η αρχική ποιότητα θα είναι πολύ χαμηλή. 2.Σημασία έχει μόνο η ποιότητα της κάρτας, δεν έχουν όλες το ίδιο microchip και την ίδια ποιότητα στα υλικά και στην κατασκευή ,μπορεί άνετα μια κινεζιά με τα σούπερ ντούπερ χαρακτηριστικά να έχει πολύ χειρότερο ήχο από μια απλούστατη στερεοφωνική sound blaster. 3.Δεν μπορείς να το ψάξεις αυτό αν δεν είσαι ηλεκτρονικός και αν δεν έχεις τα σχέδια μπροστά σου,εκεί θα δεις τη υλικά έχει μέσα το κύκλωμα και τη ηχεία έχει και θα δεις διαφορά. Βέβαια αν δεν έχεις ακουστικό αυτή όπως λες όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα. 1
sDr Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2012 Υπάρχουν άνθρωποι με ακουστικό αυτί? Έχω διαβάσει ότι μετά τα 20 , μερικές φορές και μέχρι τα 25 ... αρχίζει και πέφτει το εύρος της συχνότητας που ακούει το αυτί του ανθρώπου, αλλά πραγματικά δε πιστεύω κάποιος να μπορεί να ξεχωρίσει τα 22Κhz από τα 24kzh , όχι τουλάχιστον στη παλιά μουσική που ακούω εγώ, και όχι σε μουσικές τύπου Hip hop, λαϊκά και πόσα άλλα σημερινά είδη που δε σε νοιάζει η ποιότητα... όχι βέβαια ότι είναι και πλούσια σε ήχο...Στα digital master και re-master και δε ξέρω εγώ τι άλλο , ίσως εκεί να ξεχωρίζει κάπως δεν ξέρω.Εγώ πάντως συνήθιζα να ακούω πολύ δυνατά μουσική και σε ψείρες. Αυτό ήταν μέγα λάθος γιατί τα μεγάλα που πιάνουν όλο το αυτί διαχέουν τον ήχο αλλιώς και πιο "μαλακά" στο τύμπανο και ας είναι τέρμα. Έτσι τα αυτιά μου βούιζαν μερικές φορές όταν την έκλεινα για λίγο και ξέρω ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από αυτό και συχαίνομαι αν μετά τα 30-40... πέσει η απόδοση μου..δε θέλω να το σκέφτομαι... Μέχρι σήμερα πάντως δεν βλέπω κάποια εμφανής πτώση. Τέλος πάντων... Οπότε για να συνοψίσουμε φίλε μου και σε ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια, μόνο η εγγραφή με ενδιαφέρει και η κατασκευή γενικότερα της κάρτας, και αφού χρησιμοποιώ μόνο ακουστικά, μου αρκούν και 2 κανάλια μόνο... σωστά? Τώρα πως γίνεται να ξέρω να καταλαβαίνω απλά και γρήγορα, ποια κάρτα φαίνεται καλή από κατασκευαστική άποψη αφού από τα τεχνικά χαρακτηριστικά δε βγάζεις άκρη? Έχεις καμιά-δυο προτάσεις? Χωρίς να σε βάζω να μου αναλύεις φυσικά, απλά 2-3 στάνταρ πράματα που θα πρέπει να γνωρίζω, όταν διαβάζω περιληπτικά τα χαρακτηριστικά μιας κάρτας. Επίσης εκεί που λέει απόδοση ήχου...έχει -3 db και άλλα bit rates και δεν καταλαβαίνω τίποτα... ενώ αυτά πρέπει να ξέρω μάλλον για να καταλάβω την ποιότητα ήχου που αποδίδει...Α και αν μπορείς πες μου τη διαφορά μεταξύ 24-bit D-A Converter of Digital Sources και 24-bit A-D Converter for Analog Inputs . Ποιο με ενδιαφέρει και γιατί? Π.χ. στην τύχη ας πάρουμε αυτήν την κάρτα : http://www.e-shop.gr...l?id=PER.522638 Τι κοιτάζω ακριβώς που να αφορά την ποιότητα του ήχου και μόνο? Είπες π.χ. το chip. Κοιτάζω τα bit rates? Όσο μεγαλύτερα τόσο το καλύτερο ξέρω εγώ? Το sample rate και resolution με ενδιαφέρει για την ποιότητα ήχου? αυτά θέλω να μου διευκρινήσεις επιγραμματικά όχι αναλυτικά.. και να θεωρείς πάντα δεδομένο ότι μιλάμε για ακουστικά πάντα κ μόνο. Σ' έπρηξα πάλι , αλλά νομίζω μ'αυτό ολοκληρώνω τις απορίες μου, εκτός αν προκύψει κάτι από την απάντηση σου, αν και ο,τι είναι θα ναι μικρό γιατί νομίζω θα με καλύψεις με αυτά τελείως λογικά. Να σαι καλά και σ'ευχαριστώ και πάλι φίλε μου.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα