Προς το περιεχόμενο

Διανομη βασισμενη σε arch η οχι?

KoKoPsOpSaRoS

Προτεινόμενες αναρτήσεις

βασικα καλημερα σας :) επειδη ακουω παρα πολυ καλα λογια και με εχει φαει η απορια να δω πως ειναι σε θεμα σταθεροτητας και αν μπορω να το λειτουργησω...και επειδη δεν μπορω να το εγκαταστησω διοτι ο installer μου φαινεται αρκετα δυσκολος και δεν ειμαι προχωρημενος στο linux λειτουργικο..εκανα ενα googlαρισμα και ειδα καποιες διανομες βασισμενες πανω στο arch και ειδα το chakra και το manjaro...το chakra ειναι με kde και το manjaro με xfce...προς το παρον ειμαι με mint και δεν μπορω να πω οτι εχω παραπονο απλα θελω να δοκιμασω ετσι για αλλαγη...το ερωτημα ειναι αξιζει να βαλω μια απτις παραπανω διανομες που ειναι πιο ευκολες στην εγκατασταση απτο κανονικο arch? ειναι προτιμοτερο να βαλω το κανονικο παρα αυτες τις διανομες? και αν οχι ποια προτεινετε? manjaro η chakra? (το pc ειναι dekstop και σχετικα καινουργιο 4gb ram amd x4 500gb western και γραφικων 9800gt 1gb) τα ειπα περιλυπτικα γιατι πιστευω δεν παιζουν ρολο οι λεπτομερειες απτο hardware!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Απλές σκέψεις:

Αφού το μόνο που σε αποτρέπει από το να εγκαταστήσεις το Arch είναι ότι σου φαίνεται δύσκολος ο τρόπος εγκατάστασης θα μπορούσες πρώτα να το δοκιμάσεις σε ένα Virtualbox. Ξεκινάς να κάνεις εγκατάσταση με βάση αυτό και αυτό. Εγώ νομίζω ότι θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα.

Μένεις λίγο καιρό με το Vbox και όταν είσαι έτοιμος το περνάς και κανονικά. Εγώ αυτό έκανα με τον openbox πάντως. Το έστησα σε ενα Vbox έπαιξα μαζί του μέχρι να αρχίσω να καταλαβαίνω τι γίνετε σε ικανοποιητικό βαθμό και ύστερα (όταν είχα χρόνο και όρεξη) το πέρασα στο desktop.

Μπορεί αυτές οι διανομές να είναι αρκετά καλές. Όμως, και πάλι θα σου κρύβουν πράγματα με τους γραφικούς installers και τις έτοιμες ρυθμίσεις. Έτσι χάνεις το νόημα του να χρησιμοποιείς μια διανομή σαν το Arch. Μία από τις δυνάμεις του Arch είναι ότι ξέρεις το σύστημά σου αφού εσύ το έχτισες, έκανες τις ρυθμίσεις και εγκατέστησες τα πακέτα.

Ελπίζω να κατάλαβες αυτά που ήθελα να πω και να τα εξέφρασα σωστά(γιατί είναι και μια δύσκολη ώρα).

Εχω χρησιμοποιησει το manjaro (εχει και cinnamon , οχι μονο xfce) καθως και ενα αλλο που βρηκα , το cinnarch (καπως ετσι)

Μια χαρα arch-based διανομες ειναι με text-mode installer..(οχι gui αν και το cinnarch λεει οτι σκεφτεται για graphical installer).

Οσο και αν το κατεχω το αθλημα λινουξ αρνουμαι να κανω ινσταλλ με το συστημα του gentoo (που εχει υιοθετησει το arch πλεον).Απλα.

To archboot (ανεπίσημο πακέτο από επίσιμο developer του core) έχει ακόμα τον παλιό installer (AIF) και δεν είναι λιγότερο arch από το arch.

Απλά με το archboot ενδέχεται να πετύχεις και κανένα bug

https://wiki.archlin...ex.php/Archboot

Αυτό που είπε ο mandos. Είχα δοκιμάσει να εγκαταστήσω το mandjaro σε ένα pc για τη μάνα μου επειδή βαριόμουν να στήνω arch ( :P), αλλά και να δω τι λέει, και σε κάποιο upgrade έκδοσης κόλλησε...

Από ότι είδα δε χρησιμοποιεί όλα τα epositories του arch, οπότε θα κρέμεσαι από τα χίδια των εκεί devs, ό,τι και αν σημαίνει αυτό..

http://www.cinnarch.com/about/

και παραθετω...

"Cinnarch uses the Arch Linux official repo and AUR"

την πιπιλα ας αρχισουμε τα compiles ή ας κανουμε εγκαταστασεις ΚISS βαζοντας το λειτουργικο βημα-βημα , τμημα τμημα...πακετο πακετο...λιωνοντας πανω στην κονσολα και μεχρι να τα περασεις ολα και να τα σεταρεις θελεις κανα δυο μερες....με την λογικη να μην ΒΑΡΥΝΕΙ το 8πυρηνο πισι μας με τα 16γιγα ραμ...ας την αφησουμε κατα μερος.

Εγω ψηφιζω arch...αλλα οχι να μου πρηχτουν στην εγκατασταση...οποτε δεν χαλιεμαι με καποιο arch-based distro.

@mphxths η εγκατάσταση την πρώτη φορά είναι ίσως δύσκολη, αλλά αν μπεις στο σκεπτικό του arch είναι πιο γρήγορη από το να βάλεις light-xp με προπερασμένο office, σε ένα 3ωράκι έχεις πλήρες σύστημα.

Το cinearch δεν το έχω δουλέψει για να ξέρω. Το archboot το ξέρω, είναι μια χαρά

Αν θες μια διανομή με προ εγκατεστημένα προγράμματα και να είναι Arch τότε βάλε το Bridge linux http://millertechnologies.net/ πάντως να γνωρίζεις πως αξίζει τον κόπο και τον χρόνο που θα διαθέσεις για να στήσεις το δικό σου Arch κομμάτι κομμάτι. Μέχρι πριν από λίγο καιρό ασχολούμουν μόνο με Debian και όσες προσπάθειες και αν έκανα να στήσω Arch είχαν αποτυχία. Δοκίμασα το Bridge και τώρα μετά από 3 μήνες στήνω το δικό μου Arch όπως το θέλω. Με τις οδηγίες για εγκατάσταση (μετά τον Μάϊο μπορώ να πω ότι η εγκατάσταση είναι εύκολη). Αν θες να δεις το Arch (αλλά μην περιμένεις να μάθεις πολλά βάλε έτοιμη διανομή) αν θες να μάθεις κάτι παραπάνω και να μην μείνεις σε επιλογές Windows (επόμενο επόμενο) τότε να διαθέσεις λίγο χρόνο και να στήσεις το Arch όπως το θες. :-D :-D

ως συνήθως, bla bla bla blabla ατελείωτο bla bla

στο arch ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ compile, σε κανένα στάδιο της αρχικής η μετά εγκατάστασης. ΕΊΝΑΙ BINARY BASED !

εάν θες να χτίσεις, χτίζεις τα πάντα

για την καραμέλα πακέτο-πακέτο, βήμα-βήμα

εάν δόσεις μετά τα τρία script εγκατάστασης

pacman -Syyu xorg kde*

δεν θέλει τπτ άλλο, είναι έτοιμο

*στην θέσει του kde βάλε ότι DE σε βολεύει/θες

@martinoff εννοουσα ΚΑΙ το gentoo οταν εγραψα το ποστ μου.

Απο κει και περα οταν στηνεις ενα συστημα δεν βαζεις μονο xorg/kde(ή καποιον αλλον de)

flashplugin , libreoffice,<media player> , τυχον codecs , browser(s) , email client , torrent client , acpi/sensors/fancontrol/whatever εχει σχεση με τον τομεα αυτον....και η λιστα συνεχιζει...(+ οποια ρυθμιση θελουν ολα αυτα)

οπως τα λες μπλα μπλα μπλα και ατελειωτο μπλα μπλα...για μια λογικη που υιοθετει το gentoo και το arch (kiss my ass δηλ) με την λογικη ποια ?χτιστο κομματι κομματι για να ειναι οπως το θες?και ελαφρυ?που ζουμε στην εποχη του pentium 1 me 1gb ram?

ας σοβαρευτουμε...

δηλ αν υπηρχε ενα text-mode installer και σου ελεγε...ΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙΣ περαν του main system?και σου ειχε μια λιστα απο κατω....θα ηταν λιγοτερο hardcore custom super duper distro?

ειπαμε ενταξει να μαθουμε...ενταξει να δουμε under the hood...αλλα δεν εισαι ευχρηστος...ξερω ξερω...δεν στοχευει εκει...

@angelaki το χω πει πολλακις..το λειτουργικο συστημα..οποιο και αν ειναι αυτο..πρεπει να ειναι ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ..πρεπει να εξυπηρετει και τον σκοπο που προοριζεται περαν του διδακτικου σκοπου.

Τι σε χαλαει δηλ να εχεις μια ετοιματζα διανομη και να πειραματιζεσαι πανω της?Μηνμου πεις οτι μονο με hardcore διανομες που σε "αναγκαζουν" να τα κανεις ολα χειροκινητα εξαρχης μπορεις να πειραματιστεις...

και ubuntu που λεει ο λογος μπορεις να το βαλεις κατω και να του αλλαξεις τα φωτα..το χω ξαναγραψει...

@angelaki το χω πει πολλακις..το λειτουργικο συστημα..οποιο και αν ειναι αυτο..πρεπει να ειναι ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ..πρεπει να εξυπηρετει και τον σκοπο που προοριζεται περαν του διδακτικου σκοπου.

Τι σε χαλαει δηλ να εχεις μια ετοιματζα διανομη και να πειραματιζεσαι πανω της?Μηνμου πεις οτι μονο με hardcore διανομες που σε "αναγκαζουν" να τα κανεις ολα χειροκινητα εξαρχης μπορεις να πειραματιστεις...

και ubuntu που λεει ο λογος μπορεις να το βαλεις κατω και να του αλλαξεις τα φωτα..το χω ξαναγραψει...

Δεν με χαλάει κάτι στις άλλες διανομές αλλά και στο Ubuntu, Kubuntu, lubuntu, Xubuntu ή Debian με Gnome, Kde, Lxde το σύστημα ήταν πολύ πιο αργό από ότι τώρα με το Arch. Το ξέρω πως όλα είναι το ίδιο αλλά αν κάτσεις να αφαιρέσεις αυτά που δεν θες να κλείσεις ότι τρέχει και δεν το θες να φτιάξεις αυτό που έρχεται έτοιμο όπως το θες είναι σχεδόν το ίδιο (σε χρόνο και γνώσεις) με το να κάνεις καθαρή εγκατάσταση Arch. Το Gentoo θέλει παραπάνω χρόνο γιατί κάνει compile όλα τα πακέτα.

οι πειραματισμοί γίνονται σε VM, το σύστημα σου δεν είναι για πειραματισμούς, κι όταν επιλέξεις να είσαι με rolling/bleeding edge κάποια στιγμή θα την πάθεις, από το πιο απλό να κολλήσει ο Χ μέχρι το kernel panic πως το αντιμετωπίζεις με την ετοιμάτζα

arch με νοοτροπία ubuntu δεν υφίσταται, δεν μπορούν να συνυπάρχουν

• Like 1

Off topic

Δεν έχω δει σχεδόν κανέναν να λέει όχι σε κάποιον αρχάριο χρήστη να πάει σε debian based εστω linux mint debian edition . Και το προτείνουν αντί για το καθαρό απλό και λιτό debian ? Γιατί λέτε στον τότε στο παιδί να μην βάλει κάτι άλλο ή να προτείνετε archbased , μου αρέσει το archbang και του λέω να το δοκιμάσει .

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...