Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το έγραψα και στο νήμα για τον Στρατό.

Όποιος μπορεί να το αποφύγει να το κάμει,φύγετε εξωτερικό και μόνο πληρώστε το πρόστιμο εάν και όταν θέλετε να γυρίσετε.

Ο ΕΣ τώρα είναι μια φαρσοτραγωδία(κωμωδία για τα στελέχη)που τρώνε οι Έλληνες άντρες στην μάπα.

Ακόμη και τα στελέχη(όσα έχουν τσίπα τέλος πάντων)παραδέχονται ότι όλα γίνονται για τα κωλοχώρια που ζουν από αυτό(όπως και τα γελοία ΤΕΙ που έφτιαξαν για τον ίδιο λόγο) και για το υδροκέφαλο στράτευμα.

Μόνο για να έχουν να παίζουν οι κωλοχωριάτες και οι άχρηστοι και υπεράριθμοι αξιωματικοί καλοί είναι τέτοιοι στρατιώτες.Δεν υπάρχει κανένας στρατηγικός ρόλος που μπορούν να επιτελέσουν οι Έλληνες κληρωτοί σε πραγματική σύρραξη.

Όλα για την μάσα και την βόλεψη των υμετέρων ψηφοφόρων.

Όσο για την "νομιμότητα" και το "σωστό" είναι απλά ηθικολογίες και γενικότερα βλακείες του χειρίστου είδους.

Όταν ο ίδιος ο λόγος ύπαρξης του συστήματος είναι η αλητεία και η λαμογιά δεν υφίσταται κανένας ουσιαστικός λόγος να ακολουθήσει κάποιος το "νόμο" και να φάει 9 μήνες από την ζωή του ζώντας σαν ζώο σε απάνθρωπες συνθήκες(ιδίως τώρα που τελείωσε ο πακτωλός χρημάτων).

Ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό.

Τα άλλα είναι οδοντόκρεμες.

• Like 1
  • Super Moderators
Δημοσ.

Εγώ ξέρω πως ο λόχος στον Έβρο, που έπρεπε να έχει 80 άτομα, είχε 40. Αυτό, για να καταρριφθεί ο μύθος πως επειδή κάποιοι λουφάρουν, δεν την πληρώνει κανείς. Σαφώς και την πληρώνει κάποιος. Απλά, προτιμάμε να μην το σκεφτόμαστε.

Δεύτερος μύθος είναι πως όποιος πήγε στρατό, το έκανε γιατί "δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς". Εγώ βρισκόμουν στο εξωτερικό, εργαζόμουν, θα μπορούσα να είχα μείνει και άντε να με βρουν αυτοί που για μεταπτυχιακά 2 ετών μοίραζαν αναβολές 10... Επέλεξα να επιστρέψω και να υπηρετήσω.

Επίσης, από τύχη βέβαια, έμαθα χρήσιμα πράγματα στο στρατό (αρτοποιΐα, οδήγηση βαρέων οχημάτων, σκοποβολή) αλλά αυτό ήταν γιατί ενδιαφέρθηκα εγώ να μάθω και να εκμεταλλευτώ το χρόνο εκεί.

Επομένως, υπάρχουν συνειδητοί και ασυνείδητοι παντού. Και λαμόγια που ξαφνικά "αρρωσταίνουν" ή βγάζουν "ψυχολογικά", και άλλοι που υπηρετούν και κοιτάνε πώς να φορτωθούν στο διπλανό τους και να τη βγάλουν σε βάρος τους (όπως ακριβώς στην κοινωνία, δηλαδή). Ο βολικός διαχωρισμός όμως σε "παρτάκηδες" και "θύματα" δεν πετυχαίνει τίποτε άλλο παρά να διαιωνίζει μύθους.

• Like 1
Δημοσ.

Eνω αν ο στρατος ηταν παραδειγμα αξιων και αξιοκρατιας εσεις οι επαναστατημενοι θα το βλεπατε αλλιως...

Το point: Αφου και παλι εναντια θα ειστε, αφου παντα θα βρισκετε δικαιολογιες για να αποριψετε κατι που δεν γουσταρετε για ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥΣ λογους, γιατι το (και μας) κουραζετε? :)

Ποια ιδεολογία μωρέ, με κόβεις για χίπη;  :-D 

Γιατί κατά τα τ'άλλα, εμείς, "οι επαναστατημένοι", πολεμήσαμε και σε ένα ισπανικό εμφύλιο εθελοντικά.

Εσείς, οι μη επαναστατημένοι, οι μάχιμοι, πότε κουνήσατε τον κώλο σας χωρίς να σας αναγκάσουν;

Όχι για ψευτοεπαναστατικές δικαιολογίες τύπου προσβόλης της αξιοπρέπειας κι άλλες τέτοιες πίπες, αλλά γιατί ο καθένας οφείλει να κάνει το καλύτερο δυνατόν που μπορεί για τον εαυτό του, ανά πάσα στιγμή. Επομένως, καθαρά συμφεροντολογικά [..]

Αξιοπρέπεια κι άλλες τέτοιες πίπες δεν ξέρω αν έχεις, αλλά τουλάχιστον είσαι ειλικρινής. Καθένας για την πάρτη του. Συγχαρητήρια. 

Επομένως, υπάρχουν συνειδητοί και ασυνείδητοι παντού. Και λαμόγια που ξαφνικά "αρρωσταίνουν" ή βγάζουν "ψυχολογικά", [..]

Από πού και ως που λαμόγια όμως; Υπάρχουν άλλες λύσεις;

Αν δηλώσεις αντιρρησίας συνείδησης (που αν θυμάμαι καλά μόνο αν επικαλεστείς θρησκευτικούς λόγους θα τα καταφέρεις), θα τιμωρηθείς με διπλασια εναλλακτική θητεία.

Δηλαδή ή μαλάκας ή ασυνείδητος; Ε, όχι, τρελός. Δέκα φορές τρελός.

• Super Moderators
Δημοσ.

Αν θέλεις να δηλώσεις αντιρρησίας συνείδησης, δήλωσε και υπηρέτησε όσο σου αναλογεί σε εναλλακτική, να σου βγάλω το καπέλο. Μαγκιά σου. Αυτό πιστεύεις, αυτό κάνεις. Κι αν είναι το πρόβλημα ο διπλός χρόνος θητείας, θα διακινδυνεύσω να εικάσω πως, και ίσος να ήταν ο χρόνος θητείας, σιγά μην πήγαιναν κάτι ψυχές...

Και ιδεολογία όμως, και τη βόλεψή σου, όχι. Δεν πάει έτσι. Λυπάμαι αν γίνομαι δυσάρεστος, αλλά πολύ απλά αυτό πιστεύω. Γέμισε ο τόπος επαναστάτες εκ του ασφαλούς. 

Ξέρω παιδιά εδώ μέσα που και να ήθελαν (που δε θέλουν) να υπηρετήσουν, δε θα έπρεπε να τους αφήσουν. Έχουν θέματα που δεν τους το επιτρέπουν. Ε, ξέρω κι άλλους που απλά φορτώθηκαν στα "θύματα" που πάνε και υπηρετούν.

Και άλλο πράγμα ο άνθρωπος που έχει πραγματικά ψυχολογικά προβλήματα, και άλλο αυτός που προσποιείται. Άλλο ο άρρωστος (μου έτυχε να συνοδεύσω στο 401 περιπτώσεις Ι5 σωματικές και ψυχολογικές αληθινές), άλλο ο γκιόζης που βάζει το χέρι μέσα στο χιτώνιο και κάνει το Ναπολέοντα ή αυτός που δε φοβάται/ντρέπεται να δηλώνει καρκινοπαθής με μουσαντένιες γνωματεύσεις. 

Άλλο και ο τύπος που τόσο μπορεί, τόσο κάνει, άλλο ο γελοίος που βάζει το μπαμπά του να χαρίζει ζάντες στον αρχιλοχία για να καβαντζώνει ο γιόκας του άδειες και εξόδους (περιστατικό από τη θητεία μου). Ξέρω και κάτι δημοσιογράφους που "υπηρέτησαν" στην Αθήνα και κάθε μέρα ήταν στη δουλειά τους. Γελοιότητες.

Υπάρχουν δηλαδή κι αυτοί που "υπηρετούν" και θα ήταν καλύτερα για όλους τελικά, παρά το χώσιμο που αναπόφευκτα προκύπτει, να τα μάζευαν και να πήγαιναν σπιτάκια τους.

Με άλλα λόγια, το γιατί δεν υπηρετεί κανείς δεν είναι μια σούμα που τους βάζει μέσα όλους. Όπως και το γιατί υπηρετεί κανείς. 

• Like 1
  • Super Moderators
Δημοσ.

Απλά μαθηματικά είναι, σε ένα στρατόπεδο έχεις x υπηρεσίες και y κόσμο να τις εκτελεί. Αν είχες 2y κόσμο να εκτελεί τις ίδιες x υπηρεσίες, τότε η θητεία θα κυλούσε πολύ ομαλότερα για όλους, πιο ξεκούραστα, με περισσότερες εξόδους κλπ.

καλά δεν γίνεται και πάντα έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που επειδή αυξήθηκε σημαντικά η δύναμη αυξήθηκαν αντίστοιχα κι οι υπηρεσίες για να μην κάθονται/έχουν εξόδους οι φαντάροι...

• Like 1
Δημοσ.

Αν θέλεις να δηλώσεις αντιρρησίας συνείδησης, δήλωσε και υπηρέτησε όσο σου αναλογεί σε εναλλακτική, να σου βγάλω το καπέλο. Μαγκιά σου. Αυτό πιστεύεις, αυτό κάνεις. Κι αν είναι το πρόβλημα ο διπλός χρόνος θητείας, θα διακινδυνεύσω να εικάσω πως, και ίσος να ήταν ο χρόνος θητείας, σιγά μην πήγαιναν κάτι ψυχές...

Και ιδεολογία όμως, και τη βόλεψή σου, όχι. Δεν πάει έτσι. Λυπάμαι αν γίνομαι δυσάρεστος, αλλά πολύ απλά αυτό πιστεύω. Γέμισε ο τόπος επαναστάτες εκ του ασφαλούς. 

Ας υπήρχε δίκαιη αντιμετώπιση στους αντιρρησίες συνείδησης, να γνωρίζαμε ποιοι είναι "επαναστάτες" εκ του ασφαλούς και ποιοι όχι.

Το να χαρακτηρίζουμε πάντως κάποιους λαμόγια επειδή εικάζουμε την αντίδρασή τους σε ένα υποθετικό σενάριο, δεν το βρίσκω πολύ τίμιο.

Δημοσ.

Εγώ ξέρω πως ο λόχος στον Έβρο, που έπρεπε να έχει 80 άτομα, είχε 40. Αυτό, για να καταρριφθεί ο μύθος πως επειδή κάποιοι λουφάρουν, δεν την πληρώνει κανείς. Σαφώς και την πληρώνει κάποιος. Απλά, προτιμάμε να μην το σκεφτόμαστε.

Δεύτερος μύθος είναι πως όποιος πήγε στρατό, το έκανε γιατί "δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς". Εγώ βρισκόμουν στο εξωτερικό, εργαζόμουν, θα μπορούσα να είχα μείνει και άντε να με βρουν αυτοί που για μεταπτυχιακά 2 ετών μοίραζαν αναβολές 10... Επέλεξα να επιστρέψω και να υπηρετήσω.

Επίσης, από τύχη βέβαια, έμαθα χρήσιμα πράγματα στο στρατό (αρτοποιΐα, οδήγηση βαρέων οχημάτων, σκοποβολή) αλλά αυτό ήταν γιατί ενδιαφέρθηκα εγώ να μάθω και να εκμεταλλευτώ το χρόνο εκεί.

Επομένως, υπάρχουν συνειδητοί και ασυνείδητοι παντού. Και λαμόγια που ξαφνικά "αρρωσταίνουν" ή βγάζουν "ψυχολογικά", και άλλοι που υπηρετούν και κοιτάνε πώς να φορτωθούν στο διπλανό τους και να τη βγάλουν σε βάρος τους (όπως ακριβώς στην κοινωνία, δηλαδή). Ο βολικός διαχωρισμός όμως σε "παρτάκηδες" και "θύματα" δεν πετυχαίνει τίποτε άλλο παρά να διαιωνίζει μύθους.

Μήπως ο λόχος ήταν σε στρατόπεδο που ήταν περιττό;

Ή ίσως οι επιπλέον 40 υπηρετούσαν σε άλλες "παραμεθόριες" περιοχές-στρατόπεδα ταΐζοντας πόλεις και χωριά;Ίσως πάλι υπήρχαν αυτοί οι 40 στα χαρτιά κάπου,αλλά ως συνήθως απαλλάχτηκαν λόγω μέσου.

Γιατί οι λογική διαχείριση δεν αφήνει ημιτελείς μονάδες σε στρατηγικά σημεία.

Από την άλλη μήπως η λογικότερη αναδιανομή θα εξάλειφε κάθε τέτοια δικαιολογία και ρίψη ευθυνών σε αυτούς που ουσιαστικά ελάχιστο αντίκτυπο έχουν;

Άλλα όπως έγραψα και πριν βολεύει πάρα πολλούς η παρούσα κατάσταση.

Δική σου επιλογή και δική σου η όποια ευθύνη,δεν είναι όλοι οι ίδιοι και οι καταστάσεις αυτών.

Ακόμη το ότι έμαθες είναι θέμα δικό σου,αλλά και της γενικότερης κατάστασης της μονάδας.

Υπήρχαν περιπτώσεις που δεν μπορούσες να μάθεις κάτι γιατί πολύ απλά το μόνο που γινόταν στην μονάδα ήταν σκοπιές και αγγαρείες με μηδενικό χρόνο εκπαίδευσης.

Αυτά τα άτομα πάνε στρατό γιατί ξέρουν ότι θα την περάσουν ζάχαρη λόγω του μέσου.Δεν είναι τα ίδια με αυτά που πολύ απλά δεν μπαίνουν γιατί επιλέγουν να φύγουν εξωτερικό.

καλά δεν γίνεται και πάντα έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που επειδή αυξήθηκε σημαντική η δύναμη αυξήθηκαν αντίστοιχα κι οι υπηρεσίες για να μην κάθονται/έχουν εξόδους οι φαντάροι...

Το αυτό έγινε στην μονάδα που ήμουν,γιατί δεν ήθελε ο διοικητής να φαίνεται ότι καθόμαστε.Μιλάμε για άνοιγμα σκοπιών που είχαν να λειτουργήσουν πάνω από δεκαετία με μηδενική αξία για την ασφάλεια του στρατοπέδου(σκοπιές σε άδεια κτήρια,σε παρατημένους όρχους με σκραπ οχήματα κ.ο.κ).

• Super Moderators
Δημοσ.

Ας υπήρχε δίκαιη αντιμετώπιση στους αντιρρησίες συνείδησης, να γνωρίζαμε ποιοι είναι "επαναστάτες" εκ του ασφαλούς και ποιοι όχι.

Το να χαρακτηρίζουμε πάντως κάποιους λαμόγια επειδή εικάζουμε την αντίδρασή τους σε ένα υποθετικό σενάριο, δεν το βρίσκω πολύ τίμιο.

Δε νομίζω ότι χρειάζεται. Υπάρχουν ήδη αυτοί που υπηρετούν ως αντιρρησίες συνείδησης, και αυτοί που βρίσκουν άλλους τρόπους να μην υπηρετήσουν καθόλου.

Εκτός κι αν αυτοί που υπηρετούν ως αντιρρησίες συνείδησης είναι λιγότερο αυθεντικοί αντιρρησίες ή έχουν πιο ελαστική συνείδηση από αυτούς δεν υπηρετούν γιατί η θητεία είναι διπλάσια, "ούτε ώρα στο στρατό" και τα λοιπά.

Τέλος πάντων, εγώ δε μπήκα στην κουβέντα για να κακοκαρδιστώ με κανέναν. Ο μόνος λόγος που έγραψα πέντε πράγματα είναι επειδή πιστεύω πως, ακριβώς όπως δεν είναι εξ ορισμού υπόλογος (πρωτίστως έναντι των συνανθρώπων του) όποιος δεν υπηρετεί, έτσι ακριβώς δεν είναι εξ ορισμού θύμα όποιος υπηρετεί.

Δημοσ.

Ποια ιδεολογία μωρέ, με κόβεις για χίπη;  :-D 

Γιατί κατά τα τ'άλλα, εμείς, "οι επαναστατημένοι", πολεμήσαμε και σε ένα ισπανικό εμφύλιο εθελοντικά.

Εσείς, οι μη επαναστατημένοι, οι μάχιμοι, πότε κουνήσατε τον κώλο σας χωρίς να σας αναγκάσουν;

Eλα, μπορεις καλυτερα απο το να καταφευγεις σε ιστορικες αναδρομες αλλων εθνων.

Το point μου εξαλλου το επιασες με την πρωτη. Δεν σας φταιει ο στρατος ως στρατος που δεν πατε (οσοι δεν πατε), ουτε το τι επικρατει εκει μεσα. Το ξερετε οτι το ξερουμε, γιατι κι εμεις (πιθανως κι εσυ) αναγκαστικα πηγαμε και φαγαμε ενα 12μηνο εκει μεσα, αλλα τουλαχιστον εχουμε το θαρρος να πουμε "αν ειχα τροπο να τον γλυτωσω θα τον γλυτωνα επειδη βαριεμαι 1 χρονο αγκαριες/σκοπιες/μεταθεσεις/διαταγες/να χασω τη γκομενα κλπ". Απλα, ντομπρα κι ομορφα. Δεν θα σας παρεξηγησει κανεις. Πιο πολυ σας παρεξηγουν οταν βαζετε ιδεολογικο μανδυα και φιλοσοφιες για να κρυψετε κατω απτο χαλι τον ωχαδελφισμο και την οκνηρια απλα για να μην τα δουμε εμεις που ειμαστε χαζοι.

Υπαρχουν βεβαια και αυτοι που ευθαρσως λενε "δεν παω στρατο γιατι βαριεμαι", αλλα τουλαχιστον, ειναι ενα βημα πιο μπροστα στο να μπορουν να αναλαβουν την ευθυνη των πραξεων τους (οχι μονο στο θεμα του στρατου, αλλα γενικοτερα), σε αντιθεση με τους αλλους που για παντα θα φταιει κατι αλλο εκτος απο τους ιδιους. Σημερα ειναι οι καραβαναδες, αυριο θα ειναι το συστημα, μεθαυριο ο εργοδοτης, μετα το κρατος κλπ κλπ κλπ, οτι βολευει καθε φορα, μεχρι να φτασουμε και στην γκομενα που φοραγε προκλητικο μινι. Γενικα αυτο που παντα φταινε οι αλλοι για οτι συμβαινει και για οτι κανετε, προσεξτε το οσο ειναι νωρις, πρωτου το μετατρεψετε σε τροπο ζωης.

• Super Moderators
Δημοσ.

Μήπως ο λόχος ήταν σε στρατόπεδο που ήταν περιττό;

Ή ίσως οι επιπλέον 40 υπηρετούσαν σε άλλες "παραμεθόριες" περιοχές-στρατόπεδα ταΐζοντας πόλεις και χωριά;Ίσως πάλι υπήρχαν αυτοί οι 40 στα χαρτιά κάπου,αλλά ως συνήθως απαλλάχτηκαν λόγω μέσου.

Γιατί οι λογική διαχείριση δεν αφήνει ημιτελείς μονάδες σε στρατηγικά σημεία.

Από την άλλη μήπως η λογικότερη αναδιανομή θα εξάλειφε κάθε τέτοια δικαιολογία και ρίψη ευθυνών σε αυτούς που ουσιαστικά ελάχιστο αντίκτυπο έχουν;

Άλλα όπως έγραψα και πριν βολεύει πάρα πολλούς η παρούσα κατάσταση.

Δική σου επιλογή και δική σου η όποια ευθύνη,δεν είναι όλοι οι ίδιοι και οι καταστάσεις αυτών.

Ακόμη το ότι έμαθες είναι θέμα δικό σου,αλλά και της γενικότερης κατάστασης της μονάδας.

Υπήρχαν περιπτώσεις που δεν μπορούσες να μάθεις κάτι γιατί πολύ απλά το μόνο που γινόταν στην μονάδα ήταν σκοπιές και αγγαρείες με μηδενικό χρόνο εκπαίδευσης.

[...]

Βγάζαμε ψωμί και μοιράζαμε καύσιμα για το βορειοδυτικό Έβρο. Άχρηστοι δεν ήμαστε με τίποτε. Έχω βγει με χιόνια και αλυσίδες για να πάω ψωμί σε φυλάκια. Έχω μοιράσει καύσιμα Κυριακές και νύχτες. Δεν το λέω για να μου πει κάποιος "μπράβο", ούτε υπηρέτησα για να μου πει κανένας "μπράβο". Έτσι αισθανόμουν, έτσι έκανα. Και σαφώς στάθηκα τυχερός που ήμουν σε μονάδα που έκανε τέτοιες δουλειές, φανερά χρήσιμες. Ούτε λέω πως δεν υπάρχουν άσχετες αγγαρείες, κακότροποι-απολίτιστοι αξιωματικοί, βδέλες συνάδελφοι ή ό,τι άλλο.

Και το ότι γινόταν (μπορεί και να γίνεται, έχω χρόνια που έχω απολυθεί) τρελός χαμός με άσχετα στρατόπεδα και σπάσιμο μονάδων, δε νομίζω να υπάρχει καμία σοβαρή αντίρρηση. Αλλά, τα επιχειρησιακά σχέδια τα είδα με τα μάτια μου, 120 εν καιρώ πολέμου, 80 εν καιρώ ειρήνης και είχαμε 40 (ούτε, 38 ή 39 πρέπει να ήταν) άτομα. Και όταν φύγαμε εμείς οι "παλιοί" με μετάθεση, άφησα πίσω μου 28 συναδέλφους. Τι να λέμε τώρα; 

Και το χειρότερο ήταν φεύγοντας από τον Έβρο, όταν στο αεροπλάνο που μας κατέβασε Αθήνα για τις τελικές μεταθέσεις (18μηνο γαρ) τα αχαρακτήριστα μόλις αντίκρυσαν τα φώτα της Αττικής, άρχισαν να αλλαλάζουν "Ελλάδα, επιτέλους γυρίσαμε στην Ελλάδα". Είναι μια εικόνα που δε θα την ξεχάσω ποτέ.

Κι ένα άλλο που δε θα ξεχάσω ποτέ, ήταν πως ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, φόρτωνα πετρέλαιο έξω από την Ορεστιάδα, πέρασα το δρόμο να πάρω σάντουιτς και αναψυκτικό, και μου τα κέρασε ο καφετζής κι ένας θαμώνας που γιόρταζαν. Κι ας μη με ήξεραν.

Τέλος πάντων, ό,τι είχα να πω το είπα, καλή συνέχεια σε όλους και καλή τύχη στον ts εκεί που θα πάει.

Δημοσ.

Δε νομίζω ότι χρειάζεται. Υπάρχουν ήδη αυτοί που υπηρετούν ως αντιρρησίες συνείδησης, και αυτοί που βρίσκουν άλλους τρόπους να μην υπηρετήσουν καθόλου.

Εκτός κι αν αυτοί που υπηρετούν ως αντιρρησίες συνείδησης είναι λιγότερο αυθεντικοί αντιρρησίες ή έχουν πιο ελαστική συνείδηση από αυτούς δεν υπηρετούν γιατί η θητεία είναι διπλάσια, "ούτε ώρα στο στρατό" και τα λοιπά.

Τέλος πάντων, εγώ δε μπήκα στην κουβέντα για να κακοκαρδιστώ με κανέναν. Ο μόνος λόγος που έγραψα πέντε πράγματα είναι επειδή πιστεύω πως, ακριβώς όπως δεν είναι εξ ορισμού υπόλογος (πρωτίστως έναντι των συνανθρώπων του) όποιος δεν υπηρετεί, έτσι ακριβώς δεν είναι εξ ορισμού θύμα όποιος υπηρετεί.

Δεν είναι ζήτημα αυθεντικής ή ελαστικής συνείδησης. Επαναλαμβάνομαι, αλλά στην ουσία όσοι υπηρετούν ως αντιρρησίες συνείδησης, τιμωρούνται.

Κάποιοι το δέχονται αυτό σαν τιμωρία, κάποιοι άλλοι όχι. Κάποιοι έχουν ακόμα πιο γερά στομάχια και δηλώνουν αρνητές στράτευσης (δεν δέχονται ούτε την εναλλακτική θητεία), με αποτέλεσμα να σέρνονται μια ζωή στα στρατοδικεία. Δεν κρίνω κανέναν τους.

Η εναλλάκτική θητεία πάντως, στρατός δεν είναι. Οπότε το "ούτε μια ώρα στο στρατό" στέκει για κάθε περίπτωση, χεχ.

Με την τελευταία σου παράγραφο συμφωνώ, ίσως πιο πολύ και από εσένα που την γράφεις. ;p

Eλα, μπορεις καλυτερα απο το να καταφευγεις σε ιστορικες αναδρομες αλλων εθνων.

Το point μου εξαλλου το επιασες με την πρωτη. Δεν σας φταιει ο στρατος ως στρατος που δεν πατε, ουτε το τι επικρατει εκει μεσα. Το ξερετε οτι το ξερουμε, γιατι κι εμεις αναγκαστικα πηγαμε και φαγαμε ενα 12μηνο εκει μεσα, αλλα τουλαχιστον εχουμε το θαρρος να πουμε "αν ειχα τροπο να τον γλυτωσω θα τον γλυτωνω επειδη βαριεμαι 1 χρονο αγκαριες/σκοπιες/μεταθεσεις/διαταγες/να χασω τη γκομενα κλπ". Απλα, ντομπρα κι ομορφα. Δεν θα σας παρεξηγησει κανεις. Πιο πολυ σας παρεξηγουν οταν βαζετε ιδεολογικο μανδυα και φιλοσοφιες για να ριξετε τον ωχαδελφισμο κατω απτο χαλι και να μην τον δουμε.

Εσύ το έθεσες ιδεολογικά το ζήτημα, ιδεολογική απάντηση πήρες.

Το να μην ανέχεσαι από τον κάθε κομπλεξικό να σε κάνει σκουπίδι, δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση. Απλή, αυτονόητη και ανθρώπινη τάση αξιοπρέπειας είναι.

Αν μπορούσες να συζητήσεις με κάποιον που δεν ξέρεις χωρίς να βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα γι'αυτόν, θα είχε περισσότερο νόημα η κουβέντα.

Δημοσ.

Το να μην ανέχεσαι από τον κάθε κομπλεξικό να σε κάνει σκουπίδι, δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση. Απλή, αυτονόητη και ανθρώπινη τάση αξιοπρέπειας είναι.

Ωραια τα λες, πανω απ'ολα ρομαντικοτατα, αλλα ειναι κριμα που ζεις στην Ελλαδα και στην πραξη ειτε θα αναθεωρησεις συντομα, ειτε εχεις αναθεωρησει ηδη, αρα ολα αυτα τα "αυτονοητα" βρισκουν κενο.

*Εκτος αν εισαι εξασφαλισμενος και δεν εχεις αναγκη, αρα παμε αλλου. Αλλα και παλι...

Γενικα, μακαρι σε ολη τη ζωη η "μειωση που δεχεσαι ως ατομο/αξιοπρεπεια" να αρχιζε και να τελειωνε στο στρατο, που στην τελικη μονο γελωτα προκαλει και ειναι και ανευ σημασιας. Δηλαδη το να θετετε ως υψιστης σημασιας την θεατρινιστικη "μειωση της αξιοπρεπειας σας" μεσα στο στρατο απο καραβαναδες, με κανει να αναρωτιεμαι αν αντιμετωπισατε ζορια στην πραγματικη ζωη ή πώς θα αντιδρασετε οταν τα αντιμετωπισετε, ως προς θεματα αξιοπρεπειας κλπ που ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ θα εχεις επιλογη να αντιδρασεις, αλλα πρακτικα η μονη σου επιλογη θα ειναι να συμβιβαστεις και μοκο. Συνμεπως σιγα τα ωα αν ενας καραβανας ερθει και μου φωναξει στα μουτρα επειδη δεν εκανα σωστο το φακελο. ΣΙΓΑ ΤΑ ΩΑ! Ειχα φαει και καμπανα επειδη μου βγηκε νευρικο την ωρα που μου φωναζε. Διοτι μονο γελιο μου ερχοταν οταν ο αλλος επαιζε θεατρο και επρεπε κι εγω να παιξω τον αντιστοιχο ρολο και να βαρεσω προσοχη και καλα στις φωνες. Πωπω, μου μειωσε την αξιοπρεπεια επειδη στριγγλιζε στη μουρη μου που δεν εκανα καλες γωνιες στο φακελο. Και μετα μου την ξαναμειωσε επειδη με εβγαλε αναφερομενο και εφαγα 2ημερη κρατηση (=καταπατηση ανθρωπινων δικαιωματων για να ομιλω την καθομιλουμενη σου κιολας :) ). Απανθρωπο!

C'mon pls.

• Like 1
Δημοσ.

Θα πρεπει να υπάρχει μια επιτροπη να εξεταζει οσους προκειται να μπουν σε δουλεια και να τους διευκολυνει οπως εκανε και με τις σπουδες. Πλεον η δουλεια ειναι πανω απο ολα. Τι τον ενδιαφερουν τον αλλον οι πλακιτσες και οι αναμνησεις? σου λεει θελει να θρεψει τους γονεις του δεν εχει χρονο για πλακιτσες. 

Οι ψεύτες να έκαναν παραπανω θητεια αναλογα με το μεγεθος του ψέμματος. Έβαλαν την επιτροπη να ψάξει χωρις λογο και την ταλαιπώρησαν :P + οτι ενας ψευτης στην κοινωνια ειναι προβλημα θα συμμετεχει στανταρ σε απατες μετα και θα απασχολει συχνα προβληματα. 

Ωραια τα λες, πανω απ'ολα ρομαντικοτατα, αλλα ειναι κριμα που ζεις στην Ελλαδα και στην πραξη ειτε θα αναθεωρησεις συντομα, ειτε εχεις αναθεωρησει ηδη, αρα ολα αυτα τα "αυτονοητα" βρισκουν κενο.

*Εκτος αν εισαι εξασφαλισμενος και δεν εχεις αναγκη, αρα παμε αλλου. Αλλα και παλι...

Γενικα, μακαρι σε ολη τη ζωη η "μειωση που δεχεσαι ως ατομο/αξιοπρεπεια" να αρχιζε και να τελειωνε στο στρατο, που στην τελικη μονο γελωτα προκαλει και ειναι και ανευ σημασιας. Δηλαδη το να θετετε ως υψιστης σημασιας την θεατρινιστικη "μειωση της αξιοπρεπειας σας" μεσα στο στρατο απο καραβαναδες, με κανει να αναρωτιεμαι αν αντιμετωπισατε ζορια στην πραγματικη ζωη ή πώς θα αντιδρασετε οταν τα αντιμετωπισετε, ως προς θεματα αξιοπρεπειας κλπ που ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ θα εχεις επιλογη να αντιδρασεις, αλλα πρακτικα η μονη σου επιλογη θα ειναι να συμβιβαστεις και μοκο. Συνμεπως σιγα τα ωα αν ενας καραβανας ερθει και μου φωναξει στα μουτρα επειδη δεν εκανα σωστο το φακελο. ΣΙΓΑ ΤΑ ΩΑ! Ειχα φαει και καμπανα επειδη μου βγηκε νευρικο την ωρα που μου φωναζε. Διοτι μονο γελιο μου ερχοταν οταν ο αλλος επαιζε θεατρο και επρεπε κι εγω να παιξω τον αντιστοιχο ρολο και να βαρεσω προσοχη και καλα στις φωνες. Πωπω, μου μειωσε την αξιοπρεπεια επειδη στριγγλιζε στη μουρη μου που δεν εκανα καλες γωνιες στο φακελο. Και μετα μου την ξαναμειωσε επειδη με εβγαλε αναφερομενο και εφαγα 2ημερη κρατηση (=καταπατηση ανθρωπινων δικαιωματων για να ομιλω την καθομιλουμενη σου κιολας :) ). Απανθρωπο!
C'mon pls.

Τι θα πει ΣΙΓΑ ΤΑ ΩΑ ? η άσχημη συμπεριφορα ειναι θέμα. Σωστα τονισες ομως οτι δεν παιζει μονο στο στρατο αυτο θα παιξει αυριο μεθαυριο και σε άλλα ποστα πρωτα απο ολα στην εργασια αμα μπλεξεις με κανεναν κομπλεξικο ανώτερο. Αλλα μην το υποτιμας γιατι εδω μπορει να το παιζεις χαλαροτητα  αλλα εκει μπορει να ησουν απο τους πρωτους που μετα στο θάλαμο θα άρχιζες τα παραπονα πισω απο τον λοχια. Ο καθενας αμα δεν ειναι ηλιθιος και σκάρτος χαρακτηρας πρεπει να προσεχει πως μιλαει ειδικα αμα δεν του εχει δωσει ο αλλος σοβαρα δικαιωματα. 

Και στην τελικη δεν ειναι ετσι ο αλλος μπορει να εχει προβληματα ειναι μεσα σε ενα περιβαλλον που δεν μπορει να φυγει πρεπει να προσεχεις δεν πληρωνεται κτλπ κτλπ. Αυτα αμα καποιος εχει μυαλο στο κεφαλι του πρεπει να τα σκεφτει πριν φωναξει σε εναν γιατι αμα ο αλλος τρελαθει και παει και φουνταρει θα τον τρεχουνε. Δεν αντιδρανε ολοι το ιδιο στο πειραγμα και τις φωνες αλλος ειναι χαλαρος αλλος τρελος. Να ηξερες ποσα εχουν γινει και δεν τα λενε μονο και μονο επειδη καποιο στελεχος δεν φέρθηκε σωστα. Οταν σου φερνουν καποια ατομα εχεις ευθυνη να τα διαχειριστεις ετσι ωστε να βγει η θητεια ηρεμα και να μην υπάρξουν προβληματα οχι να αρχιζεις να βαζεις φωνες και να το παιζεις ανωτερος. 

ΥΓ Σιγα τα ωα δεν έχει διοτι η ασχημη συμπεριφορα ειναι ενα ξεκαθαρο δειγμα οτι καποιος ειναι εχθρός σου. Δεν ειπαμε να πιαστεις με την μια αλλα εχεις υποψιν οτι αυτο το ατομο σε μισει οποτε σε βριζει ή σου φερεται άσχημα.

Δημοσ.

Νομιζα οτι ακομα και αν εξαγοραζες το πληρωνες. Ειναι 9*800 ευρω η εξαγορα? Πως βγαινεις μονιμος κατοικος εξωτερικου και εχεις θεματα με την παραμονη στην ελλαδα σε ελεγχο διαβατηριου πχ 30 μερες? Αν και αυτο ξεπερνιεται...

Γιατι εδω βλεπω οτι θες αρκετα χρονια

http://www.ellinikos-stratos.com/stratologia/katoikoi-eksoterikou.asp

Έχω κάνει επερώτηση γραπτή στη στραλογία και μου έχουν απαντήσει (επίσης γραπτώς και επισήμως) ότι οι πιθανότητες διαγραφής είναι 3:

1) Να βγεις μόνιμος κάτοικος εξωτερικού

2) Να πας 35 και να εξαγοράσεις αφού πας τις 45 μέρες

3) Κάτι με παιδιά ομογενών που επέστρεψαν στα πάτρια, το οποίο δεν με αφορά εγγενώς, οπότε δεν το θυμάμαι και ακριβώς.

Μόνιμος κάτοικος εξωτερικού (που είναι διαφορετικό από το ανυπότακτος εξωτερικού, το οποίο σου δίνει δικαίωμα παραμονής στην Ελλάδα για 30 ημερολογιακές μέρες το χρόνο και διαβατήριο μέσω πρεσβείας) βγαίνεις με:

α) 11 συναπτά έτη παραμονής στο εξωτερικό

β) 7 συναπτά έτη εργασίας στο εξωτερικό

, τα οποία μπορεί να είναι και σε περισσότερες της μιας χώρας. Αν είσαι ΜΚΕ έχεις ουσιαστικά αναβολή επ'άπειρον για όσο διατηρείς την κατάσταση αυτή (τη χάνεις ανγυρίσεις στην Ελλάδα για πάνω από 6 μήνες σε ένα ημερολογιακό έτος). Επίσης να αποφασίσεις να πας, πας 6 μήνες. Και έχει και κάτι άλλα καλούδια για το οποία μπορείς να διαβάσεις τη νομοθεσία.

• Like 1
Δημοσ.

Θα πρεπει να υπάρχει μια επιτροπη να εξεταζει οσους προκειται να μπουν σε δουλεια και να τους διευκολυνει οπως εκανε και με τις σπουδες. Πλεον η δουλεια ειναι πανω απο ολα. Τι τον ενδιαφερουν τον αλλον οι πλακιτσες και οι αναμνησεις? σου λεει θελει να θρεψει τους γονεις του δεν εχει χρονο για πλακιτσες.

Οι ψεύτες να έκαναν παραπανω θητεια αναλογα με το μεγεθος του ψέμματος. Έβαλαν την επιτροπη να ψάξει χωρις λογο και την ταλαιπώρησαν :P + οτι ενας ψευτης στην κοινωνια ειναι προβλημα θα συμμετεχει στανταρ σε απατες μετα και θα απασχολει συχνα προβληματα.

Τι θα πει ΣΙΓΑ ΤΑ ΩΑ ? η άσχημη συμπεριφορα ειναι θέμα. Σωστα τονισες ομως οτι δεν παιζει μονο στο στρατο αυτο θα παιξει αυριο μεθαυριο και σε άλλα ποστα πρωτα απο ολα στην εργασια αμα μπλεξεις με κανεναν κομπλεξικο ανώτερο. Αλλα μην το υποτιμας γιατι εδω μπορει να το παιζεις χαλαροτητα αλλα εκει μπορει να ησουν απο τους πρωτους που μετα στο θάλαμο θα άρχιζες τα παραπονα πισω απο τον λοχια. Ο καθενας αμα δεν ειναι ηλιθιος και σκάρτος χαρακτηρας πρεπει να προσεχει πως μιλαει ειδικα αμα δεν του εχει δωσει ο αλλος σοβαρα δικαιωματα.

Και στην τελικη δεν ειναι ετσι ο αλλος μπορει να εχει προβληματα ειναι μεσα σε ενα περιβαλλον που δεν μπορει να φυγει πρεπει να προσεχεις δεν πληρωνεται κτλπ κτλπ. Αυτα αμα καποιος εχει μυαλο στο κεφαλι του πρεπει να τα σκεφτει πριν φωναξει σε εναν γιατι αμα ο αλλος τρελαθει και παει και φουνταρει θα τον τρεχουνε. Δεν αντιδρανε ολοι το ιδιο στο πειραγμα και τις φωνες αλλος ειναι χαλαρος αλλος τρελος. Να ηξερες ποσα εχουν γινει και δεν τα λενε μονο και μονο επειδη καποιο στελεχος δεν φέρθηκε σωστα. Οταν σου φερνουν καποια ατομα εχεις ευθυνη να τα διαχειριστεις ετσι ωστε να βγει η θητεια ηρεμα και να μην υπάρξουν προβληματα οχι να αρχιζεις να βαζεις φωνες και να το παιζεις ανωτερος.

ΥΓ Σιγα τα ωα δεν έχει διοτι η ασχημη συμπεριφορα ειναι ενα ξεκαθαρο δειγμα οτι καποιος ειναι εχθρός σου.

Πραγματικα, οταν ημουν μεσα στο στρατο, ειχα διαφορα θεματα εκτος στρατου εκεινη τη περιοδο που το τελευταιο που με ενδιεφερε ηταν να ασχοληθω αν καποιος καραβανας μου μειωσε την αξιοπρεπεια ή μου εριξε καμπανα ή με εβαλε να κανω μια αγγαρεια παραπανω, ή μου φωναξε. Αν με ρωτας τι με ενοχλουσε μεσα στο στρατο, ηταν τα γαμοσειρια, τα βυσματα και οι γλυφτες, δηλαδη οι ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ μου και οχι τοσο οι ανωτεροι (οι οποιοι σε γενικες γραμμες δεν το παρατραβουσαν αν φροντιζες κι εσυ ο ιδιος να εισαι τυπικος και να περνας απαρατηρητος). Αλλα και παλι, 12 μηνες ειναι και δεν ξαναβλεπεις κανεναν απο αυτους, κλαιν μαιν για τις συμπεριφορες τους.

Εξω ειναι τα προβληματα, εξω ειναι που θα σε πηδανε και δε θα μπορεις να κανεις τιποτα οπως επισης δε θα μπορεις να λες "100 και σημερα". Οσον αφορα το παραδειγμα της εργασιας, μακαρι να ηταν μονο αυτο, στην τελικη κι εκει εχεις την θεωρητικη επιλογη να φυγεις -ασχετα που στην Ελλαδα του σημερα, δεν υπαρχει τετοια επιλογη παρα μονο σε εξαιρετικες περιπτωσεις ή σε περιπτωσεις βολεμενων-. Ξερεις ομως ποσος κοσμος εχει τετοια προβληματα μεσα στην ιδια του την οικογενεια? Προφανως ξερεις, τι συζηταμε. Κι εκει δεν υπαρχει ουτε "αφεντικο παραιτουμαι", ουτε "100 και σημερα".

Γιαυτο το να γινεται τοσο θεμα γυρω απτο θεατρο του στρατου περι "αξιοπρεπειας" "ανθρωπινης λογικης" κλπ μου φανταζουν φθηνες δικαιολογιες απο ανθρωπους που ψαχνουν κατι να επικαλεστουν για να μην τους χαρακτηρισει η κοινωνια οπως τους χαρακτηριζει.

• Like 2
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...