Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τις δύο αναβολές τις δίνουν για πλάκα την τρίτη ποτέ όμως.

Μια χαρά στην δίνουν και την 3η, αρκεί να μην σε πείσουν το δικό τους. Λες δεν την παλεύω και τέλος. Συγκεκριμένα το φιλαράκι μου θα σου πω τι έκανε. Είδε από το ταμπελάκι το όνομα του γιατρού και του λέει: Μόλις πιάσω όπλο κύριε ΤΑΔΕ το όνομα σας θα φωνάζω και θα κοπανάω. Και ευχαριστώ του είπανε μαζί με το Ι5.

Προτιμώ πρώτα να μαζέψω τα χαρτιά μου, να τα μεταφρασω στα Ελληνικα και να τα πάω στην πρεσβεία.

Ελπίζω πως θα μπορέσουν ετσι να μου δωσουν την αναβολή μου.

Στο θέμα όμως να το παίξω τρελός, δεν τα πάω καλά.

Φοβάμαι οτι δεν θα μπορέσω να τους πεισω γιατί όταν λέω ψέμματα μου έρχετε γελιο.

Ούτε τον εαυτό μου δεν πειθω, ειλικρινά! !!

Πάντως σε ευχαριστώ!

Όποιον διαφορετικό τρόπο και να διαλέξεις από αυτόν που σου είπα, πάλι τον στρατό θα τον βρεις μπροστά σου. Αν όχι τώρα, στην επόμενη φορά που θα σε καλέσουν, πάλι τα ίδια θα έχεις να τραβήξεις. Just saying.

• Like 1
Δημοσ.

Αναβολη δυσκολα...Ανυποτακτος εξωτερικου ευκολα.

Εαν δε σκοπευεις να γυρισεις Ελλαδα στα επομενα 4-5 χρονια , τοτε μαζεψε ολα τα χαρτια οπως σου ειπαν, μετεφρασε τα, δες στη πρεσβεια ακριβως τι ζητανε και πηγαινε απο κει να παρεις βεβαιωση παραμονης στη χωρα για βιοποριστικους λογους.Λογικα θελουν συμβολαια σπιτιου, λογαριασμους, πληρωμες απο τη δουλεια σου κλπ. Δικαιουσαι 30 μερες στην Ελλαδα το χρονο συνολικα.

Προφανως θα χρειαστει να κοψεις αναβολη και να περιμενεις το χαρτι στρατευσης.

Οταν σου δωσουν τη βεβαιωση , την στελνεις στη στρατολογια Ελλαδα και λογικα βγαινεις ανυποτακτος εξωτερικου, οταν ερθει το χαρτι για στρατευση, θα ξαναζητησουν χαρτι απο πρεσβεια...

Οταν συμπληρωσεις 7 χρονια εργασιας στο εξωτερικο και εισαι 35+, παιρνεις απαλλαγη...

Εχουν αλλαξει τα προστιμα ομως, δες τι ισχυει στη στρατολογια, παρε τηλεφωνο ...

Δημοσ.

Εγώ νομίζω πως είναι ευκολότερο να πάρεις αναβολή λόγω σπουδών.

Βασικά, με τη σημερινή νομοθεσία, χρειάζεται να συμπληρώσεις 7 χρόνια εργασίας ή 11 χρόνια διαμονής στο εξωτερικό για αναβολή δίχως χρονικούς περιορισμούς.

Ο sgouros93 είναι 23, για προπτυχιακό μπορεί να πάρει αναβολή μέχρι τα 28 του. Απο ότι φαίνεται έχει εταιρεία στη Γερμανία για 3 χρόνια ήδη, στα 27 (δηλαδή πριν λήξει η σπουδαςτική του αναβολή) του θα έχει τα 7 εργάσιμα χρόνια. Αν για κάποιο λόγο δεν έχει τα 7 χρόνια μέχρι τα 28 του, μπορεί να πάρει 2 εξάμηνες αναβολές με τους τρόπους που αναφέρθηκαν παραπάνω, επομένως να πάει μέχρι τα 29 του για να συμπληρώσει τα 7 χρόνια. Απο κει και πέρα αν δεν έχει συμπληρώσει τα 7 χρόνια, μπορεί να πάρει το χαρτί ως ανυπότακτος εξωτερικού μέχρι τα 31 και τότε θα κάνει αίτηση για αναβολή επαόριστον ως μόνιμος κάτοικος εξωτερικού.

Σε καμία περίπτωση δεν παίρνει απαλλαγή, δεν ορίζεται κάπου στο νόμο.

Αν μέχρι τα 35 του δε γυρίσει στην Ελλάδα για παραπάνω από 6 μήνες, η αναβολή δε διακόπτεται. Στα 35 του μπορεί να κάνει τη βασική και να πληρώσει το υπόλοιπο ή να περάσει τη βασική εκπαίδευση και μετά να πηγαίνει και να υπηρετεί τμηματικά για κανά μήνα κάθε χρόνο μέχρι να συμπληρώση τη διάρκεια υποχρεωτική θητείας.

Αν δε γυρίσει ποτέ στην Ελλάδα, η αναβολή συνεχίζει μέχρι το 50ό έτος του (νομίζω) και απο εκεί και πέρα δεν είναι υπόχρεος να υπηρετήσει.

Αν πάρει γερμανική υπηκοότητα στο 6ο έτος του στη Γερμανία (σπουδές σε γερμανικό ινστιτούτο, επιχείρηση, μιλάει τη γλώσσα), θα γράψει τον ΕΣ όπου δεν πιάνει μελάνι.

• Like 2
Δημοσ.

Σε ποια διεύθυνση στέλνουν το χαρτί στράτευσης, αν δεν μου δωσουν τελικά άλλη αναβολη;

Σε αυτή που αναγράφει πάνω στην πρωτη αναβολή μου, μια και τοτε ημουν Ελλαδα ή σε αυτή που είμαι τώρα αφου θα την μάθουν από την πρεσβεια;;;

Που πρέπει να το περιμένω ,γιατί στην Ελλάδα στο πατρικό μου όπου υπάρχει και η διεύθυνση του πάνω στην αναβολή μου μένει μόνο η θεία μου στο κάτω οροφο,για να της πούμε να έχει το νου της.

Και επίσης πρέπει να την στείλω εγώ την βεβαίωση ή την στέλνει η πρεσβεια υπηρεσιακως στη στρατολογια ;

Και γενικά πως γίνεται η επικοινωνία με το στρατο αν τελικά γίνω ανυποτακτος εξωτερικου;

Πάντα μέσω πρεσβείας ή απευθείας σε κάποια διεύθυνση μου (της Ελληνικής ή της Γερμανικης);;;

Ψιτ,μόλις τώρα διάβασα το μήνυμα σου και με ενθουσίασε! !!!!

Έτσι ακριβώς ειναι!!!!!

Και γω αναβολή θέλω να πάρω για να συνεχίσω τις σπουδές μου, την γερμανική την μιλούσα και από το Ελληνικο σχολείο οπου την πηρα σαν δευτερη γλωσσα.

Τώρα πλέον δεν έχω κανένα πρόβλημα στα γερμανικα μετα απο 3 χρονια στο γερμανικο ινστιτουτο και μαζί με τα Αγγλικά μου(έχω proficiency και Toefl )μπαίνω άνετα στη Γερμανική σχολή που η διδασκαλία των μαθημάτων της είναι 100% στα Αγγλικά .

Αυτα θέλω να πω στο κ.Προξενο και ελπίζω να με βοηθήσει.

Επίσης και κάτι άλλο παρεπιπτοντως, αν δει ο κ. Πρόξενος το χαρτί της αναβολης μου και διαβάσει ότι την πηρα από το ΙΕΚ,εύλογα δεν θα με ρωτήσει αν το έχω τελειώσει, ζητώντας μου το πτυχιο;

Τι του απαντάω τότε; ;;

Μήπως αυτό μπορώ να μην το πάρω μαζί μου και να μην γίνει η αιτία να μην μου τη δώσει;;;

Τι άλλο αν όχι μπορώ να πω;;;;

Δημοσ.

Γενικά πάντως (και όχι για τη συγκεκριμένη περίπτωση) τους περισσότερους ο στρατός δεν τους κόβει και από τίποτα πολύ σοβαρό...αλλά ακόμα κι αν το κάνει το να τον αποφύγουν με τους τρόπους που γράφτηκαν δεν θα δημιουργούσε καλή εικόνα σε έναν πιθανό εργοδότη.

Εγώ πχ δεν θα προσλάμβανα κάποιον που βγήκε Ι5 επίτηδες, δεν θα μου έδειχνε καλά στοιχεία για το χαρακτήρα του (δεν αντέχει την πίεση, είναι του βολέματος κλπ). Μπορεί φυσικά να έκανα λάθος (ή να είναι λάθος όλη η σκέψη μου) αλλά αυτό πιστεύω.

• Like 1
Δημοσ.

Ποτέ δε θα μάθεις αν κάποιος βγήκε ι5. Θα μάθεις ότι έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις.

Δημοσ.

Γενικά πάντως (και όχι για τη συγκεκριμένη περίπτωση) τους περισσότερους ο στρατός δεν τους κόβει και από τίποτα πολύ σοβαρό...αλλά ακόμα κι αν το κάνει το να τον αποφύγουν με τους τρόπους που γράφτηκαν δεν θα δημιουργούσε καλή εικόνα σε έναν πιθανό εργοδότη.

Εγώ πχ δεν θα προσλάμβανα κάποιον που βγήκε Ι5 επίτηδες, δεν θα μου έδειχνε καλά στοιχεία για το χαρακτήρα του (δεν αντέχει την πίεση, είναι του βολέματος κλπ). Μπορεί φυσικά να έκανα λάθος (ή να είναι λάθος όλη η σκέψη μου) αλλά αυτό πιστεύω.

Αυτό εξαρτάται κατ' εμέ. Αν ο άλλος είναι 28 χρονών και σου έρθει με μεταπτυχιακά και σοβαρές προυπηρεσίες και σου πει: "Δεν ήθελα να παρατήσω την καριέρα μου για τον στρατό", θα έχεις σίγουρα λανθασμένη άποψη για αυτόν με το σκεπτικό σου...

+ αυτό που λέει ο Ψιτ. Εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις και όλα καλά. Σε πολύ συγκεκριμένους κλάδους του δημόσιου τομέα θα έχεις πρόβλημα με Ι5.

• Like 1
Δημοσ.

Ποτέ δε θα μάθεις αν κάποιος βγήκε ι5. Θα μάθεις ότι έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις.

Είσαι σίγουρος για αυτό;

Γιατί πρόσφατα ο ξάδερφός μου πήρε Ι5 μέσω φρουραρχείου (πραγματικά παθολογικά προβλήματα) και επειδή δεν του ήρθε κανένα χαρτί στο σπίτι έκανε αίτηση στην στρατολογία και του έδωσαν ένα χαρτί που λέει οτι δεν έχει εκπληρώσει στρατιωτικές υποχρεώσεις αλλά απαλλάχτηκε νόμιμα και δεν υπέχει στρατιωτικών υποχρεώσεων. Εν ολίγοις Ι5 δηλαδή.

Δεν μπορείς να ξέρεις αν κάποιος βγήκε Ι5 επίτηδες.

Δημοσ.

Δεν μπορείς να ξέρεις αν κάποιος βγήκε Ι5 επίτηδες.

Εννοώ αν το μάθαινα δεν θα το θεωρούσα καλό σημάδι. Αλλά κι αν δεν είχε βγει επίτηδες αλλά για λόγους ψυχολογικούς πχ πάλι είναι θέμα για μια δουλειά. (Άλλο θέμα αλλά υπάρχει).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λοιπόν ως κάποιος που τα έχει κάνει τα περισσότερα από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω έχω να πω τα εξής:

- Παίρνεις βεβαίωση από το ίδρυμα που κάνεις το Bachelor ότι σπουδάζεις που να λέει τα διάφορα πράγματα που λέει ο στρατός πάνω. Επικοινώνησε με το στρατολογικό γραφείο στο οποίο υπάγεσαι για να δεις τι θέλουν ώστε να μη βρεθείς προ εκπλήξεως γιατί όταν είσαι στο εξωτερικό αυτές οι εκπλήξεις κοστίζουν χρόνο και χρήμα. Θα χρειαστείς σίγουρα μεταφράσεις και σφραγίδες της Χάγης, οπότε θα σου πάρει λίγο καιρό. 

- Ο στρατός θα σου δώσει αναβολή μέχρι το χρόνο που συμπληρώνεις το 28 έτος της ηλικίας σου. Από ότι καταλαβαίνω είσαι μικρός, οπότε έχεις χρόνο μπροστά σου. 

- Όπως έγραψε κάποιος παραπάνω σωστά, αν κλείσεις 7 χρόνια βιοπορισμού ή 11 χρόνια παραμονής στο εξωτερικό, μπορείς να βγεις Μόνιμος Κάτοικος Εξωτερικού. Αυτό θέλει πολύ περισσότερη χαρτούρα από την απλή αναβολή, αλλά αν θες να μείνεις στο εξωτερικό, αξίζει το κόπο.

- Τα 7 χρόνια βιοπορισμού απαιτούν ασφάλιση για να αποδειχτούν. Το λέω γιατί αν έχεις μια πιο ελληνική σχέση εργασίας στην επιχείρηση που έχετε, μπορεί να μην έχεις τα απαραίτητα χαρτιά. 

- Ως ΜΚΕ έχεις Α) Αναβολή για πάντα όσο παραμένεις κάτοικος εξωτερικού. Για να χάσεις την ιδιότητα, πρέπει να γυρίσεις στην Ελλάδα για πάνω από 6 μήνες σε ένα ημερολογιακό έτος. Πρακτικά, δύσκολα διαπιστώνεται αυτό εντός ΕΕ, οπότε είναι λίγο θολά τα πράγματα. Β) Δικαιούσαι εξάμηνης θητείας αν ποτέ επιστρέψεις (αυτή τη θητεία υπηρετώ τώρα για όσους παρακολουθούν και το άλλο thread). 

- Αν βγεις ΜΚΕ και συνεχίσεις να μένεις στο εξωτερικό, τότε ξεχνάς το στρατό νομιμότατα για όσο είσαι ΜΚΕ. Δεν είσαι ανυπότακτος, ούτε έχεις πρόστιμα και στρατοδικεία. Έχεις απόλυτα νόμιμη αναβολή.

- Αν σταματήσεις να είσαι ΜΚΕ θα σου ζητήσεις να αποδείξεις ότι παρέμεινες ΜΚΕ σε όλο το ενδιάμεσο διάστημα από τη στιγμή που πήρες την ιδιότητα μέχρι τη στιγμή που την έχασες. Η απόδειξη είναι λίγο μανίκι όπως είπα και μπορείς να την κοροιδέψεις αλλά θέλει κόπο και χρήμα (πρέπει να διατηρείς σπίτι στο όνομα σου και λογαριασμούς, να έχεις εργασία, κλπ, κλπ). Και κρέμεσαι από τα @@ του προξενικού υπαλλήλου. Άλλοι ζητάνε τον ουρανό με τα άστρα, άλλοι είναι πιο χαλαροί. 

- Μετά τα 35 μπορείς να κάνεις 45 μέρες και να εξαγοράσεις το υπόλοιπο για 810 ευρώ τo μήνα (thx for that!). 

- Η υποχρέωση στράτευσης εκπίπτει μετά τα 45 ή αν αποκτήσεις 3 παιδιά ή μετά από κάποιους άλλους λόγους. 

Αυτά τα ολίγα. Ότι θες, ρωτάς.

Επεξ/σία από Typhoon
  • Like 2
Δημοσ.

- Μετά τα 35 μπορείς να κάνεις 45 μέρες και να εξαγοράσεις το υπόλοιπο για 810 ευρώ τη μέρα

Tον μήνα μήπως;

• Like 2
Δημοσ.

Ισχύει αυτό; Απαγορεύεται να ζητήσει κάποιος απολυτήριο; Ακόμα κι αν ναι, πιο πολύ θεωρητικά μιλούσα.

Δημοσ.

Ισχύει αυτό; Απαγορεύεται να ζητήσει κάποιος απολυτήριο; Ακόμα κι αν ναι, πιο πολύ θεωρητικά μιλούσα.

Ισχύει. Το πιστοποιητικό τύπου Α λέει μόνο οτι έχεις εκπληρώσει τις στρατιωτικές σου υποχρεώσεις, δεν λέει πως. Οποιοσδήποτε εργοδότης δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει τίποτα άλλο πέραν αυτού του πιστοποιητικού. Πλην σωμάτων ασφαλείας φυσικά.

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...