Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το προστιμο δεν σβηνεται αμα γινεις μονιμος κατοικος εξωτερικου; Από εκεί και πέρα έχεις να εξαγοράσεις τους μήνες

• Απαντ. 340
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Το προστιμο δεν σβηνεται αμα γινεις μονιμος κατοικος εξωτερικου; Από εκεί και πέρα έχεις να εξαγοράσεις τους μήνες

Δεν ξέρω αν σβήνεται αλλά το σίγουρο είναι ότι πρέπει να το πληρώσεις όταν δεν παρουσιαστείς γιατί μετά τοκίζεται και μέσα σε μερικά χρόνια μπορεί να φτάσει πολλές χιλιάδες ευρώ. Τώρα αν βγεις μόνιμος κάτοικος εξωτερικού κάποια στιγμή ίσως δικαιούσαι να τα πάρεις πίσω. Με το τωρινό Ελληνικό κράτος, πόσο πιθανό το έχεις να τα πάρεις όντως πίσω ?

Δημοσ.

Δεν ξέρω αν σβήνεται αλλά το σίγουρο είναι ότι πρέπει να το πληρώσεις όταν δεν παρουσιαστείς γιατί μετά τοκίζεται και μέσα σε μερικά χρόνια μπορεί να φτάσει πολλές χιλιάδες ευρώ. Τώρα αν βγεις μόνιμος κάτοικος εξωτερικού κάποια στιγμή ίσως δικαιούσαι να τα πάρεις πίσω. Με το τωρινό Ελληνικό κράτος, πόσο πιθανό το έχεις να τα πάρεις όντως πίσω ?

προφανως καμμια για αυτο καλυτερα θα ηταν να μην το πληρωσεις αν και αν πηγαινα στην εφορια, βλεπω να πεφτουν κατασχεσεις σε οτι εχεις στο ονομα σου. Βεβαια για να βγεις μονιμος κατοικος εξωτερικου θελει 7 χρονια δουλεια η 11 χρονια μονιμη κατοικια.

Δημοσ.

Είμαι ήδη στο εξωτερικό, σχεδον στον τεταρτο χρόνο και κάνω διδακτορικό. Λογικά θα τελείωσω του χρόνου, οπότε θα ειμαι σχεδόν 30 χρονών.

Συνήθως το τελευταίο ετος πάμε στην αγορά εργασιας με σκοπό να βρούμε δουλεια.

Η αναβολή μου λήγει το Μάρτη.

Θέλω να ρωτησω κάποια πράγματα.

1. Θέλω να ζητησω χαρτί για να αύξηση την αναβολή μεχρι να τελειωσω. Πρέπει λογικά να πάω στην πρεσβεία. Χρειάζεται ειδική σφραγίδα, μπορώ να στειλω το χαρτί από τη σχολή η πρέπει να παρουσιαστώ εκεί;

2. Ο μόνος τρόπος να έρθω να κάνω την θητεία ειναι αν δε βρω δουλεια. Σε καμία περίπτωση δουλεια στην Ελλαδα βέβαια, αλλά έχω οικογενεια ακόμα εκεί και ίσως χρειαστεί να επισκευτω τη χώρα. Υπάρχει τρόπος να κανείς κομμένη τη θητεία, πχ 3 μήνες κάθε καλοκαιρι;

3. Αν βρω δουλεια στο εξωτερικο και δεν έχω πάει στρατο θεωρούμε ανυπότακτος εξωτερικου κι όχι μόνιμος κάτοικος λογικά. Αν ναι, μπορω να πάρω διαβατηριο 5 ετών από τη χωρα;

3. Τι γίνεται αν κλείσω τα 35; Σε ζητάνε ακόμα μετα την παρέλευση αυτού του έτους;

4. Υπάρχει τρόπος να μειωθει η θητεία σε κατόχους διδακτορικου (και 3 μάστερ); Είμαι ήδη αρκετά μεγάλος.

5. Υπάρχει περιπτωση να καταργηθει ο στρατός αν βγει ΣΥΡΙΖΑ; Γενικά να καταργηθει όπως σε όλες τις προηγμένες δυτικές κοινωνίες;

Μου εχει γίνει εφιαλτης η όλη διαδικασια.

Δημοσ.

Για διδακτορικό μπορείς να πάρεις αναβολή μέχρι και το 31ο έτος σου. Αν είναι διαπρέποντας επιστήμονας (με κριτήρια στρατού) ή κάνεις ιατρική ειδικότητα μπορείς να πάρεις αναβολή μέχρι και το 33ο έτος σου. 

Για να είσαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού πρέπει να 1. εργάζεσαι αποδεδειγμένα για 7 χρόνια (με ένα παραθυράκι 6 μηνών, δηλαδή αν έχεις 6.5 χρόνια και πιέσεις τον πρόξενο μπορεί να αποδεχτεί πως συμπληρώνονται τα 7) ή 2. κατοικείς μόνιμα 11 χρόνια. 

Στο προξενείο πας και διευθετείς τα στρατολογικά σου. 

Μπορείς να επισκέπτεσαι την Ελλάδα 30-40 μέρες το χρόνο δε θυμάμαι το ακριβές, αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν το ελεγχει.

Από τη στιγμή που είσαι ανυπότακτος εξωτερικού πληρώνεις πρόστιμο, 6000 ευρά είναι σήμερα. Ακόμα κι αν θες να γυρίσεις στην Ελλάδα μετά 35 υπηρετείς τη βασική και εξαγοράζεις την υπόλοιπη θητεία. 

Νομίζω πως με το διδακτορικό έχεις μειωμένη θητεία κατά 1 μήνα και υπηρετείς στον τόπο κατοικίας σου.

Μία ιδέα είναι ο στρατός, μην πας καθόλου.

Και για το 4.

Δημοσ.

4. Υπάρχει τρόπος να μειωθει η θητεία σε κατόχους διδακτορικου (και 3 μάστερ); Είμαι ήδη αρκετά μεγάλος.

Παιζει αναλογως το βυσμα, μπορεις να μπεις σε σωματα που να κανεις αλλη δουλεια σαν στελεχος, αλλα και στην χειροτερη λογω της ηλικιας και των γνωσεων σου ολο και σε καποιο 1ο,2ο,3ο,4ο γραφειο θα σε βάλουν.

Δημοσ.

5. Υπάρχει περιπτωση να καταργηθει ο στρατός αν βγει ΣΥΡΙΖΑ; Γενικά να καταργηθει όπως σε όλες τις προηγμένες δυτικές κοινωνίες;

τι είναι αυτά που λες βρε άνθρωπε;;;

επίσης δεν έχουν όλες οι ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες καταργήσει τη θητεία ( ελβετία, φινλανδία.. ) 

όχι, είχαμε ένα μεταδιδακτορικό στα σπεν που την έκανε όλη και καθάριζε σκατά όπως όλοι 

• Like 1
Δημοσ.

Δεν εχει σχεση, Οταν γινεσαι μονιμος κατοικος εξωτερικου εισαι ακομη Ελληνας πολιτης και εχω την εντυπωση, χωρις να ειμαι 100% σιγουρος οτι ΔΕΝ μπορεις να ξεγραφτεις απο Ελληνας, δεν υπαρχει/γινεται αυτην η διαδικασια. 

Αμα εχεις φυγει απο τα 20 σου απο Ελλαδα και εχεις παρει διαβατηριο αλλης χωρες τοτε συμπληρωνεις ανετα τα 7 χρονια που χρειαζεται ωστε να μην υπηρετησεις πριν την τελευταια σου αναβολη.

Αλλα αμα φυγεις στα 25+ σου, 2, 3 χρονια πριν τελειωσει η τελευταια σου αναβολη τοτε γινεται αρκετα πιο πολυπλοκο.

Δεν μπορω να καταλαβω γιατι πιστευει καποιος οτι ειναι πιο απλο να τρεχει με χαρτια και δικαιολογητικα και ιστοριες στα 35 του αποτι να παει 9 μηνες στα 25 πριν φυγει εξωτερικο. Γιατι συγνωμη, αλλα δεν σε πανε πισω αυτοι οι 9 μηνες, συνηθως αποταν τελειωνεις υποχρεωσεις σχολης μεχρι ορκομοσια εχεις ενα κενο 3,4 μηνων, και το ελαχιστο ρεαλιστικο να φυγεις εξω μετα ειναι σε 2 μηνες, και αυτο μονο αμα ορκιστεις καλοκαιρι. Αμα ορκιστεις χειμωνα εχεις 7 μηνες για να φυγεις για σπουδες, Εχεις δηλαδη κανει ηδη τα 2/3 της θητειας και εχεις το κεφαλι σου ησυχο, και αν παρουσιαστει η ευκαιρια την παιρνεις, παιρνεις αναβολη και πας εξωτερικο χρωστοντας μονο 3 μηνες. 

Συμβουλη μου ειναι πανε στρατο και τελειωνε, καλο θα σου κανει. Σου διδασκει οτι ΔΕΝ εισαι το κεντρο του κοσμου. Και το ξυπνημα στις 6 επι 9 μηνες ειναι οτι πρεπει για να στρωσει τον μεσο φοιτητη που ξυπνα στις 2 το μεσημερι.

Δημοσ.

Δεν μπορω να καταλαβω γιατι πιστευει καποιος οτι ειναι πιο απλο να τρεχει με χαρτια και δικαιολογητικα και ιστοριες στα 35 του αποτι να παει 9 μηνες στα 25 πριν φυγει εξωτερικο. Γιατι συγνωμη, αλλα δεν σε πανε πισω αυτοι οι 9 μηνες, συνηθως αποταν τελειωνεις υποχρεωσεις σχολης μεχρι ορκομοσια εχεις ενα κενο 3,4 μηνων, και το ελαχιστο ρεαλιστικο να φυγεις εξω μετα ειναι σε 2 μηνες, και αυτο μονο αμα ορκιστεις καλοκαιρι. Αμα ορκιστεις χειμωνα εχεις 7 μηνες για να φυγεις για σπουδες, Εχεις δηλαδη κανει ηδη τα 2/3 της θητειας και εχεις το κεφαλι σου ησυχο, και αν παρουσιαστει η ευκαιρια την παιρνεις, παιρνεις αναβολη και πας εξωτερικο χρωστοντας μονο 3 μηνες. 

Δεν χρειαζεται καν ορκομωσια, ενα χαρτι οτι τελειωσες χρειαζεται και προφανως σε παει πισω, μπορεις να τα κανονισεις ωστε να τελειωσεις ιουνη και τελη αυγουστου να βρισκεσαι εξωτερικο.

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=35468

Αφηνω αυτο μεχρι να βρω τα πιο επισημα

Δημοσ.

Συμβουλη μου ειναι πανε στρατο και τελειωνε, καλο θα σου κανει. Σου διδασκει οτι ΔΕΝ εισαι το κεντρο του κοσμου. Και το ξυπνημα στις 6 επι 9 μηνες ειναι οτι πρεπει για να στρωσει τον μεσο φοιτητη που ξυπνα στις 2 το μεσημερι.

Σωστο απο την μια απο την αλλη δεν πηγε για sexotourismo στην Τιχουανα!

Δημοσ.

Είμαι ήδη στο εξωτερικό, σχεδον στον τεταρτο χρόνο και κάνω διδακτορικό. Λογικά θα τελείωσω του χρόνου, οπότε θα ειμαι σχεδόν 30 χρονών.

Συνήθως το τελευταίο ετος πάμε στην αγορά εργασιας με σκοπό να βρούμε δουλεια.

Η αναβολή μου λήγει το Μάρτη.

Θέλω να ρωτησω κάποια πράγματα.

1. Θέλω να ζητησω χαρτί για να αύξηση την αναβολή μεχρι να τελειωσω. Πρέπει λογικά να πάω στην πρεσβεία. Χρειάζεται ειδική σφραγίδα, μπορώ να στειλω το χαρτί από τη σχολή η πρέπει να παρουσιαστώ εκεί;

2. Ο μόνος τρόπος να έρθω να κάνω την θητεία ειναι αν δε βρω δουλεια. Σε καμία περίπτωση δουλεια στην Ελλαδα βέβαια, αλλά έχω οικογενεια ακόμα εκεί και ίσως χρειαστεί να επισκευτω τη χώρα. Υπάρχει τρόπος να κανείς κομμένη τη θητεία, πχ 3 μήνες κάθε καλοκαιρι;

3. Αν βρω δουλεια στο εξωτερικο και δεν έχω πάει στρατο θεωρούμε ανυπότακτος εξωτερικου κι όχι μόνιμος κάτοικος λογικά. Αν ναι, μπορω να πάρω διαβατηριο 5 ετών από τη χωρα;

3. Τι γίνεται αν κλείσω τα 35; Σε ζητάνε ακόμα μετα την παρέλευση αυτού του έτους;

Μου εχει γίνει εφιαλτης η όλη διαδικασια.

Γενικά η παραφιλολογία με το τι ισχύει και τι όχι σχετικά με τι θητεία δίνει και παίρνει και για αυτό παίζουν διάφοροι λόγοι (ανικανότητα/άγνοια/μη θέληση υπαλλήλων να βοηθήσουν, το ότι υπάρχει αρκετά η ψυχολογία του "θα βρούμε την άκρη" και ότι στα ζητήματα του στρατού το "μου είπε ο ανηψιός του βαφτισιμιού του φούρναρη ότι είχε έναν γνωστό του οποίου ο ξάδερφος έκανε το τάδε στη θητεία" θεωρείται πιο έγκυρο από το τι λέει ο νόμος).

Με αυτά κατά νου, μπορείτε ή να με πιστέψετε ή να με αγνοήσετε, επειδή όμως το ψάχνω προσωπικά το ζήτημα τα τελευταία 3 χρόνια, αυτό είναι το πιο πρόσφατο update:

1. Mέχρι τη συμπλήρωση των 30 αναβολή για διδακτορικό, 33 για διαπρέποντας επιστήμονας. Μέχρι πριν από 6-7 χρόνια ήταν πιο εύκολο να πάρεις κάτι τέτοιο, πλέον είναι σχεδόν αδύνατο (= βύσμα). Όπως και να'χει η διαδικασία δεν έχει αλλάξει ετοιμάζεις ένα ογκώδη φάκελο με το τι κάνεις και γιατί θεωρείς τον εαυτό σου ότι έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη της επιστήμης και πρέπει να βρεις καθηγητές από το εξωτερικό και την Ελλάδα να γράψουν ότι το έργο σου είναι πολύ σημαντικό για την επιστημονική κοινότητα. Κάθε χρόνο μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός δικαιούται να πάρει αυτό το στάτους.

2. Όχι, δεν είμαστε Ελβετία.

3. Μετά τα 45 δε σε ζητάνε. Στα 35 μπορείς να κάνεις τη βασική εκπαίδευση και να εξαγοράσεις την υπόλοιπη θητεία. Όταν στα 30 σου έρθει το χαρτί να παρουσιαστείς και βγεις ανυπότακτος εξωτερικού, τότε σε πιάνει ο περίφημος νόμος Βενιζέλου και το πρόστιμο των 6000. Είτε το πληρώνεις άμεσα ή κάνεις διακανονισμό. Αν το αμελήσεις τότε τοκίζεται. Το αν κάποτε κάποια στιγμή θα υπάρξει κυβέρνηση που θα καταργήσει το νόμο Βενιζέλου και σβήσει αναδρομικά όλα τα χρέη μένει να το δούμε αλλά...really??? Στο νόμο υπάρχει κάτι που χρήζει εξήγησης. Υποτίθεται ότι αν αποφασίσεις να παρουσιαστείς τα 6000 επιστρέφονται αλλά αυτό δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο (με λίγα λόγια, καλά ξεμπερδέματα).

4. Η θητεία είναι ίδια ανεξαρτήτως εκπαιδευτικών προσόντων, μειώνεται μόνο σε προστάτες οικογενείας ή σε περιπτώσεις υγείας. Ενδέχεται (δλδ δεν είναι στάνταρ) η θητεία να είναι λίγο πιο χαλαρή, ειδικά αν πας μόνο για την εκπαίδευση στα 35. Υπόψη ότι μιλάμε μόνο για διάρκεια της θητείας όχι για το πόσο άσχημη είναι. Ακόμα και όσοι έχουν το στάτους ότιι διαφημίζουν την Ελλάδα και δεν πατάνε ποτέ στο στρατό (=αθλητές celebrities) έχουν την ίδια διάρκεια θητείας.

5. Λ-Ο-Λ

Μερικά ακόμα βασικά που ειπώθηκαν σε αυτή τη σελίδα (δε διάβασα όλο το νήμα):

Ανυπότακτος εξωτερικού σημαίνει 30 μέρες (ημερολογιακές) στην Ελλάδα. Αν φτάσεις 23:59 στο αεροδρόμιο μετράει σαν μια μέρα. Έλεγχος γίνεται αυτόματα, όχι από τον στρατό αλλά από τη ΓΑΔΑ και εφόσον στο αεροδρόμιο χρησιμοποιείς το διαβατήριό σου. Με λίγα λόγια, αν έρχεσαι από χώρα Σένγκεν και χρησιμοποιείς μόνο την ταυτότητα, δεν υπάρχει τρόπος να παρακολουθήσουν τις κινησεις σου.

Το καθεστώς του ανυπότακτου εξωτερικού δε σου στερεί τα πολιτικά σου δικαιώματα ούτε να ανανεώσεις το διαβατήριό σου. ΟΜΩΣ, για να κάνεις ανανέωση διαβατηρίου πρέπει να εργάζεσαι στο εξωτερικό. Έτσι και τύχει όταν λήξει το διαβατήριο να είσαι άνεργος δεν μπορείς να ανανεώσεις το διαβατήριο (γιατί πολύ απλά δεν μπορείς να δικαιολογήσεις τον λόγο που παραμένεις στο εξωτερικό).

Μόνιμος κάτοικος εξωτερικού γίνεσαι μετά από 7 χρόνια δουλειάς. Τα 4 χρόνια του διδακτορικού είναι λίγο γκρίζα ζώνη στο κατα πόσο μπορούν να δικαιολογηθούν ως εργασία.  Ως μόνιμος κάτοικος εξωτερικού μπορείς να έρχεσαι στην Ελλάδα για 6 μήνες.

Κατοχή ξένου διαβατηρίου δε σημαίνει κατοχή ξένης ιθαγένειας. Δε λογίζεσαι Σουηδός αν πάρεις σουηδικό διαβατήριο. Τα παιδιά σου ναι και εφόσον θα έχουν και την ελληνική ιθαγένεια θα μπορούν να διαλέξουν αν θα πάνε στον ελληνικό στρατό ή όχι. Σε αυτή την κατηγορία είναι τα παιδιά που γεννήθηκαν από Έλληνες γονείς στον Καναδά ή στην Φινλανδία πχ και γύρισαν Ελλάδα. Στην πρώτη περίπτωση το παιδί μπορεί να μην πάει στρατό αλλά στη δεύτερη πρέπει να διαλέξει αν θα υπηρετήσει τον στρατό της Φινλανδίας ή της Ελλάδας αφού και οι δυο χώρες έχουν υποχρεωτική θητεία.

Δημοσ.

Αρα απο τα παραπανω μιας και εμενα με ενδιαφερει το θεμα ,long story short βγαινει οτι εφοσον εχεις ικανοποιητικη δουλεια στο εξωτερικο την οποια θα χασεις (και μαζι και τα εσοδα αυτης , και η χαμενη πορεια ) αν γυρισεις , εχει λογικη να πας για ανυποτακτος εξωτερικου και επειτα μονιμος κατοικος .

Σε περιπτωση που δεν εχεις τα παραπανω τοτε θα πρεπει να σκεφτεις το ενδεχομενο να ξεμπερδευεις με το θεμα

Δημοσ.

Ακριβώς, και τα 6000 ή τα πληρώνεις άμεσα ή κάνεις διακανονισμό με την εφορία. Προσωπικά για μια σειρά τα γλίτωσα, όσους όμως γνωρίζω όλοι τα έχουν πληρώσει εκτός από 2 άτομα που είναι σε φάση "δεν πληρώνω" και "κάποτε θα μου διαγραφεί το χρέος".

Δημοσ.

Αρα απο τα παραπανω μιας και εμενα με ενδιαφερει το θεμα ,long story short βγαινει οτι εφοσον εχεις ικανοποιητικη δουλεια στο εξωτερικο την οποια θα χασεις (και μαζι και τα εσοδα αυτης , και η χαμενη πορεια ) αν γυρισεις , εχει λογικη να πας για ανυποτακτος εξωτερικου και επειτα μονιμος κατοικος .

Σε περιπτωση που δεν εχεις τα παραπανω τοτε θα πρεπει να σκεφτεις το ενδεχομενο να ξεμπερδευεις με το θεμα

ακριβώς όπως το είπες..

Ακριβώς, και τα 6000 ή τα πληρώνεις άμεσα ή κάνεις διακανονισμό με την εφορία. Προσωπικά για μια σειρά τα γλίτωσα, όσους όμως γνωρίζω όλοι τα έχουν πληρώσει εκτός από 2 άτομα που είναι σε φάση "δεν πληρώνω" και "κάποτε θα μου διαγραφεί το χρέος".

Μόνο που αντί να διαγραφεί αυτό θα διογκώνεται και μετά μπορεί να το φυσάνε και να μην κρυώνει

Δημοσ.

Αυτά τα πληρώνεις και αν θεωρηθείς μόνιμος κάτοικος εξωτερικού?

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...