Προς το περιεχόμενο

Εκκινηση μεσω pxe

jim_p

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημερα σε ολους.

Σκεφτομαι αυτο τον καιρο να πεταξω οτι εχω απο δισκακια εγκαταστασης και να κανω εναν pxe server, εστω για τα βασικα. Το σκεπτικο ειναι να στελνει ο server ενα μικρο image μεσω pxe, αυτο θα φορτωνεται στη ram κλπ. Και κολλαω στο βασικοτερο, στην αποστολη του image.

Πιο συγκεκριμενα. Ξεκινησα να πειραματιζομαι με το συνδιασμο dhcpd+tftpd, αλλα δεν εβγαλα ακρη και τον παρατησα γρηγορα. Και επιασα το dnsmasq που μου φανηκε πιο απλο.

Αφου ρυθμισα το /etc/dnsmasq.conf με

>dhcp-boot=pxelinux.cfg
tftp-root=/srv/ftp/
dhcp-range=192.168.1.50,192.168.1.55,1h
enable-tftp

εβαλα το απλο image του parted magic εκει και ξεκινησα το virtual pc. Δουλευει κανονικα μεχρι το σημειο που παιρνει ip απο το dhcp και μετα τερμα, δεν συνεχιζει παρακατω. Γιατι?

Οι παραπανω παραμετροι δειχνουν

- tftp-root = το σημειο απο το οποιο ξεκιναει η διαδικασια

- dhcp-boot = το αρχειο που λεει ποιον πυρηνα θα φορτωσει και απο που, και το οποιο πρεπει να ειναι μεσα στο φακελο που οριζεται παραπανω

- dhcp-range = το προφανες, το ευρος των του dhcp server (οι ips δεν συμπιπτουν με αυτες που δινει το ρουτερ για ασυρματα κλπ, μιας και ειναι εξω απο το ευρος 129.168.1.100-110)

Το pxelinux.cfg λεει αυτο

>DEFAULT pmagic
LABEL pmagic
LINUX pmagic/bzImage
INITRD pmagic/initramfs
APPEND edd=off noapic load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 rw vga=791 sleep=0 loglevel=0 keymap=us

αρα και αυτο δειχνει εκει που πρεπει. Δοκιμασα επισης "/pmagic/bzImage" "/pmagic/initramfs" αλλα δεν ειχε διαφορα.

Καμια ιδεα?

Θεωρω το pmagic απλο επειδη τα εχει ολα ετοιμα για pxe boot, μονο μερικες μετονομασιες θελει :P

Επισης δοκιμασα την διαδικασια στο pc μου και στο λαπτοπ του μικρου, αλλα και εκει κανει τα ιδια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αχ ρε τζιμη..πανω που σκεφτομουν σημερα μεσα στην απιστευτη βαρεμαρα μου να στησω εναν pxe server στον dedicated μου. :)

μια φορα παντως που δοκιμασα να στησω κατι αναλογο σε παραθυρα με το tftpboot , δεν ασχοληθηκα ιδιαιτερα με το "δινω ip" δηλαδη με dhcpd/dnsmasq κλπ.

Στην ουσια δηλωνα στο tfptboot ποιο θα ειναι το ip-range και το αφηνα εκει.Στην αρχη ο client καπου κολουσε να παρει ip , απο ενα σημειο και μετα (χωρις να θυμαμαι αν ειχα πειραξει κατι) , επαιρνε κανονικα και boot-αριζε το image που επρεπε.

Αραγε ενα project τετοιο θα ειχε νοημα..να κατεβασεις 10-20 isos και να στησεις pxe server....?

Update

Κατεβαζοντας το netboot image του ubuntu απο εδω, βαζοντας το στο καταλληλο σημειο και αλλαζοντας το

>dhcp-boot=pxelinux.cfg

σε

>dhcp-boot=pxelinux.0

εκκινει κανονικα. Αλλα το παραπανω αρχειο (pxelinux.0) δεν ειναι αρχειο κειμενου. Ειναι symlink στο ./ubuntu-installer/i386/pxelinux.0 το οποιο ειναι απλα... data

># file ubuntu-installer/i386/pxelinux.0 
ubuntu-installer/i386/pxelinux.0: data

αρα ειναι το image που στελνεται απο τον tftpd και μαλλον image πρεπει να σταλει και οχι καποιο μενου για επιλογες. Παραπερα υπαρχει και ενας φακελος pxelinux.cfg, με ενα αρχειο default που ειναι symlink καπου που εχει ο installer τον διαλογο της boot screen κλπ.

Αρα μηπως αυτο το default πρεπει να δειχνει στο image που θελω?

---

@warlock9_0

Ναι. Στο απο πανω tutorial εγω κολλαω στο PXE Configuration

@mphxths

Περα απο το να πειραματιστεις, ενας τετοιος σερβερ εχει νοημα αν θες να γλυτωσεις απο δισκακια, στικακια κλπ μεσα εγκαταστασης και για τις φορες που το drive του αλλου υπολογιστη εινια απλα για τα σκουπιδια. Συν η ταυτοχρονη εγκατασταση, αν και δεν μου εχει χρειαστει ποτε.

το pxelinux.cfg/default και το boot.txt προφανως εχουν νοημα απο οσο καταλαβαινω οταν παιζουν πολλα images και θελουμε καποια οθονη επιλογης/μενου .

Προτιμοτερο να το δουλεψεις με αυτον τον τροπο ετσι ωστε οταν θελησεις να προσθεσεις και 2ο , 3ο κλπ να ειναι πιο ευκολο...απλα θα συμπληρωνεις τα αρχεια με τις νεες εγγραφες/επιλογες...

οπως ειπα ψηνομουν να το στησω στο dedicated να χω και μεγαλο bandwidth...αλλα ακομα δεν με εχω πεισει να ασχοληθω σοβαρα :)

(αναφερομαι σε κατασταση σε windows)

το tftpboot , εχει και καλα dhcp server , δηλωνεις ip range (καλου κακου βαζεις καποιο που να μην μπλεκεται με αυτο του ρουτερ)..και θεωρητικα (αλλα και πρακτικα) δινει ip στον client...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...