Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

deesnider καταρχην να σου πω οτι στο 90% οσων γράφεις με βρίσκεις σύμφωνο οπότε δε σχολιάζω παρα μόνο μια τοποθέτησή σου.

Υποτίθεται πως θα πρέπει σε κάθε περιπτωση πώλησεις ή "ενοικίασης", να υπάρξει ένας έλεγχος.

Το οτι η Gasprom είναι τεράστια εταιρία, είναι γεγονός, αλλά δε πρέπει να ξεχνάμε πως ειναι και κερδοσκοπική.

Η άποψή μου έχει να κάνει με τις δεσμεύσεις που θα πρέπει να υπάρχουν μέσα σε μια τέτοια αγορά ή ενοικίαση. Γιατι τι να το κάνω εγω αν η Gasprom μου πάρει την ΕΥΔΑΠ για παράδειγμα και επειδή έτσι γουστάρει μου κάνει αύξηση 300% στο νεράκι.

Ελπιζω να αντιλαμβανεσαι το σκεπτικό μου.

bluesattack

η αμφισβήτησή του αποτελέσματος μιας έρευνας, σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Μετα χαράς να το κουβεντιάσουμε.

ι.

Και το 1950 τα ζαχαροπλαστεία και τα καφενεία γεμάτα ήταν. Αυτό δε σημαίνει ότι ο κόσμος ήταν τεμπέλης.

Ρε συ ρωμεε, εχεις κολησει ρε γαμωτο με αυτο το 300% αυξηση. Ελεος ρε συ, ελληνικα μιλαμε. Δηλαδη το 25% που θα φας απο τη δεη στο 2013 δε σε χαλαει επειδη ειναι κρατικο;

Παρε λοιπον τη ρυθμιστικη αρχη που θα λειτουργησει για αυτο το σκοπο και πες μου μετα με ποιο τροπο θα εχεις αυξηση 300%, κι αν ποτε εχεις, ποιος θα ειναι υπευθυνος;

http://chania-politi...-post_6698.html

• Απαντ. 2,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

οταν λες εσυ μα το κρατος ειναι κακο, διεφθαρμενο κτλ κτλ, οσο δικιο και να εχεις η απαντηση ειναι μια. Φτιαξτο.

Τσου! Υπάρχει κι άλλη απάντηση, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με κράτος σε τέτοιο βαθμό κακό και διεφθαρμένο: Αντικατέστησέ το.

Όταν π.χ., πάνω από το παπάκι σου περάσει ...τραίνο, κοιτάς πως θα μπορέσεις να αποκτήσεις καινούργιο. Δεν το πας στο μάστορα... (εκτός κι αν είσαι βλάκας, αλλά αυτή η περίπτωση δεν παλεύεται μέσα στα πλαίσια της οποιασδήποτε συζήτησης...)

καλό θα ήταν βέβαια πριν μιλήσουμε για παραγωγικότητα να ξέραμε και τι είναι η παραγωγικότητα και από τι εξαρτάται...

Ε, πες ντε και σ' εμάς τους αδαείς! Όλο επισημάνσεις για το τι θα έπρεπε να ξέρουμε και υπονοούμενα για το ποια είναι η λύση στο εκάστοτε πρόβλημα είσαι, αλλά τη σοφία την κρατάς για πάρτη σου...

• Like 2
Δημοσ.

Ευχαριστως να παλεψουμε να γινουμε Σουηδια. Πρεπει ομως να σε ενημερωσω οτι απο 1/2/2012 στη σουηδια ολα τα ΜΜΜ ειναι ιδιωτικα, και απο το 2006 και μετα εχει ξεκινησει ενα μεγαλοπνοο σχεδιο ιδιωτικοποιησεων δυο τραπεζων, μεριδιων της τηλεπικ/κης και της ταχυδρομικης εταιριας, και δεκαδων αλλων μικροτερων οπως της εταιριας λειτουργιας του χρηματιστηριου, της εταιριας διαχειρησης ακινητων και της εταιριας οινοπνευματοδων που παραγει και τη γνωστη μας absolut.

Κακως που δε σε ακουσαν, τι να ξερουν κι αυτοι...

Οκ οτι πεις...Το 40% ειναι στο δημοσιο να υποθεσω πουλωντας αερα και ολα τα αλλα ειναι ιδιωτικα. Το οτι θα ξεκινησουν και εκει οι ιδιωτικοποιησεις θα ειναι το ξεκινημα της παρακμης και της διαλυσης του κοινωνικου κρατους.

Δημοσ.

Μπραβο. Τωρα πηγαινε ενα ταξιδι σε οποιαδηποτε ευρωπαικη χωρα, ακομα και αυτες με παρομοια κουλτουρα με εμας, σε εργασιμες ωρες και κανε την συγκριση σου.

Χεχε. Πως φαίνεται οτι δεν έχεις βγει ποτέ απ τα Βαλκάνια.

Κάνε μια βολτα στην Ολλανδία (Αμστερνταμ, Χαγη, Ροντερνταμ, Βολενταμ, Λιντεν -σου έβαλα και 2 τουριστικά- )ώρα 12-1 και 3-6 και μετά ξαναμιλάμε....Ειδικα αν έχει ήλιο.

Μετά κανε μια βόλτα στο Βέλγιο, στο Λουξεμβούργο, στην Ιταλία κτλ κτλ κτλ.

Σε ανθρωπους που έχουν εργαστεί σε Ευρωπαικες χώρες , μη πας να κάνεις τον γνώστη.

Ρε συ ρωμεε, εχεις κολησει ρε γαμωτο με αυτο το 300% αυξηση. Ελεος ρε συ, ελληνικα μιλαμε. Δηλαδη το 25% που θα φας απο τη δεη στο 2013 δε σε χαλαει επειδη ειναι κρατικο;

Παρε λοιπον τη ρυθμιστικη αρχη που θα λειτουργησει για αυτο το σκοπο και πες μου μετα με ποιο τροπο θα εχεις αυξηση 300%, κι αν ποτε εχεις, ποιος θα ειναι υπευθυνος;

http://chania-politi...-post_6698.html

Βρε pournara.

Εδω ο deesigner έλεγε ο άνθρωπος πως δεν γίνεται το Ελληνικο δημόσιο να είναι ελεγκτης για τους λόγους που όλοι ξερουμε και εσύ μου λες για την Ειδικη Γραμματεία Υδάτων που θα παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή.

Οσο για το 25% του δημοσίου δηλαδή τι μου λες? Οτι από το να το φάω απ το δημόσιο, ας το φάω απ τον ιδιώτη?

Βρες μου πρώτα τον ιδιώτη που θα αγοράσει, ρίξε τις ευθύνες που αναλογουν στους πολιτικους που δε πουλάνε σε αυτόν τον καλό ιδιώτη την εκάστοτε ΔΕΗ και εαν αποφασίσουν τελικά να πουλήσουν, ας δουμε τους όρους και ας ανακοινωθεί στον κόσμο τι κόστος θα έχει για τον εκάστοτε πολίτη αυτή η πώληση.

Θα ακριβίνει το ρεύμα όπως θα γινόταν στο δημόσιο? Θα γίνει χειρότερο? Θα γίνει φθηνότερο? Τι θα κερδίσει το δημόσιο απ τη πώληση?΄Μήπως θα γινει καμια κουτσουκέλα τύπου αγροτικής?

Σορρυ που δεν έχω εμπιστοσύνη στους πολιτικους...

Που ειναι το παράλογο δηλαδή στην ερωτηση?

• Like 1
Δημοσ.

Χεχε. Πως φαίνεται οτι δεν έχεις βγει ποτέ απ τα Βαλκάνια.

Κάνε μια βολτα στην Ολλανδία (Αμστερνταμ, Χαγη, Ροντερνταμ, Βολενταμ, Λιντεν -σου έβαλα και 2 τουριστικά- )ώρα 12-1 και 3-6 και μετά ξαναμιλάμε....Ειδικα αν έχει ήλιο.

Μετά κανε μια βόλτα στο Βέλγιο, στο Λουξεμβούργο, στην Ιταλία κτλ κτλ κτλ.

Σε ανθρωπους που έχουν εργαστεί σε Ευρωπαικες χώρες , μη πας να κάνεις τον γνώστη.

Μακαρι να ξερες ποσο εξω πεφτεις.

Παραδειγμα 1 εκτος Βαλκανιων. Γερμανια (σε 2-3 πολεις διαπιστωμενο). Μονο φοιτητες και τουριστες συν μερικα επαγγελματικα ραντεβου -τα οποια κανουν μπαμ-

Παραδειγμα 2 εκτος Βαλκαινων. Κυπρος (διοτι για τη Γερμανια ολο και καποιος θα πατησει στην υποτιθεμενη αντικοινωνικη και κρυοκωλη κουλτουρα τους). Μονο φοιτητες τις εργασιμες ωρες στα καφε. Bασικα ειναι αδεια, μερικα ειναι και κλειστα :D

Παραδειγματα αλλα: Διαφορες χωρες πρωην ανατολικου μπλοκ.

Νταξ, Αμστερνταμ λεει ο αλλος. Απτις πλεον τουριστικες πολεις στην Ευρωπη ας πουμε. Σαν να λεω εγω για την Ελλαδα οτι επειδη η Μυκονος τον Αυγουστο ειναι τιγκα στον κοσμο, τοτε ο Ελλην σημαινει οτι δεν εργαζεται, αλλα την βγαζει στο super paradise.

Ε, πες ντε και σ' εμάς τους αδαείς! Όλο επισημάνσεις για το τι θα έπρεπε να ξέρουμε και υπονοούμενα για το ποια είναι η λύση στο εκάστοτε πρόβλημα είσαι, αλλά τη σοφία την κρατάς για πάρτη σου...

Ακομα να καταλαβεις οτι ο τυπος ειναι "vegeterian" και καθε απογευμα ποσταρει τις παρενεργειες της διατροφης του στο ινσομνια?

• Like 3
Δημοσ.

Υποτίθεται πως θα πρέπει σε κάθε περιπτωση πώλησεις ή "ενοικίασης", να υπάρξει ένας έλεγχος.

Το οτι η Gasprom είναι τεράστια εταιρία, είναι γεγονός, αλλά δε πρέπει να ξεχνάμε πως ειναι και κερδοσκοπική.

Η άποψή μου έχει να κάνει με τις δεσμεύσεις που θα πρέπει να υπάρχουν μέσα σε μια τέτοια αγορά ή ενοικίαση. Γιατι τι να το κάνω εγω αν η Gasprom μου πάρει την ΕΥΔΑΠ για παράδειγμα και επειδή έτσι γουστάρει μου κάνει αύξηση 300% στο νεράκι.

Ελπιζω να αντιλαμβανεσαι το σκεπτικό μου.

Ήμουν έτοιμος να σε ρωτήσω κι εγώ, με ποια λογική θεωρείται σχεδόν δεδομένη η «τοσοταεκατό» αύξηση, αλλά με πρόλαβε ο Πουρνάρας.

Το σκεπτικό σου στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, σαφώς το αντιλαμβάνομαι, αλλά αδυνατώ ειλικρινά να το ακολουθήσω.

Το μόνο σχόλιό μου, έχει να κάνει με το «πρέπει να υπάρξει ένας έλεγχος»: Εξαρτάται από το ποιος θα αναλάβει να πραγματοποιήσει τον έλεγχο. Αν πρόκειται να επιληφθεί του ελέγχου αυτό το κράτος στο οποίο ζούσα μέχρι προ πενταετίας - αλλά συνεχίζω να το παρακολουθώ, μια και έχω συγγενείς και φίλους εκεί και βλέπω ότι βουλιάζει όλο και περισσότερο στα σκατά (και το διασκεδάζει κιόλας...) - όσο υπερβολικό κι αν ακουστεί, θα είναι εκατό φορές προτιμότερο να γίνουν όλα χωρίς έλεγχο.

Αν πρόκειται η πιθανή αλλαγή πορείας να πρέπει να εγκριθεί πρώτα από τη συγκεκριμένη συμμορία, χέσε ψηλά κι αγνάντευε...

Άλλωστε, όταν έχεις πιάσει πάτο, μόνο προς τα πάνω μπορείς να πας. Πιο κάτω δεν έχει...

Δημοσ.
όσο υπερβολικό κι αν ακουστεί, θα είναι εκατό φορές προτιμότερο να γίνουν όλα χωρίς έλεγχο.

Είναι υπερβολικό αλλά αντιλαμβάνομαι τον τρόπο που το θέτεις.

Αν πρόκειται η πιθανή αλλαγή πορείας να πρέπει να εγκριθεί πρώτα από τη συγκεκριμένη συμμορία, χέσε ψηλά κι αγνάντευε...

Επαυξάνω!

Γιαυτο γκαρίζω για αλλαγή κυβερνητικής διοίκησης και φυσικά διοικητικών αρχών του δημοσίου με παράλληλες απολύσεις επίορκων.

Βρε Midi Miliz, κάνεις τώρα απελπισμένη προσπάθεια να σώσεις μια εντελώς λανθασμένη οπτική γωνία..

Ξαφνικά οι γεμάτες μπυραρίες της Γερμανίας έγιναν επαγγελματικά ραντεβού. Θα μου πεις τωρα για το Βερολίνο, το Μοναχο και τη Φρανκφουρτη πως ο κόσμος δε βγαίνει εν ώρα εργασίας? Λες και μιλάς σε κάναν άσχετο απ το χωριό. Σορρυ αλλά προσβάλλεις τη νοημοσύνη μου και όλου του φόρουμ εδω μέσα.

Αν ειναι έτσι, οι γεμάτες καφετέριες οι δικές μας έχουν μόνο παιδιά από κοπάνες και επαγγελματικά ραντεβού.

Ελεος. Ας ειμαστε σοβαροί τώρα.

Μου αναφέρεις εντομεταξυ το Αμστερνταμ (που ναι μεν ειναι Τουριστικό αλλά μόνο το κέντρο του και φυσικά τα μουσεία του, πράγμα που θα γνωριζες αν ειχες πάει παραπάνω απο 1 φορά εκει)και αποφεύγεις να μιλήσεις για τη Χαγη και το "τουριστικότατο" Ροτερνταμ. Περισσότερος κόσμος πάει για τουρισμό στο Μιλτεμπεργκ και στο Χαμελν παρά εκεί.

Δημοσ.

Είναι υπερβολικό αλλά αντιλαμβάνομαι τον τρόπο που το θέτεις.

Επαυξάνω!

Γιαυτο γκαρίζω για αλλαγή κυβερνητικής διοίκησης και φυσικά διοικητικών αρχών του δημοσίου με παράλληλες απολύσεις επίορκων.

Βρε Midi Miliz, κάνεις τώρα απελπισμένη προσπάθεια να σώσεις μια εντελώς λανθασμένη οπτική γωνία..

Ξαφνικά οι γεμάτες μπυραρίες της Γερμανίας έγιναν επαγγελματικά ραντεβού. Θα μου πεις τωρα για το Βερολίνο, το Μοναχο και τη Φρανκφουρτη πως ο κόσμος δε βγαίνει εν ώρα εργασίας? Λες και μιλάς σε κάναν άσχετο απ το χωριό. Σορρυ αλλά προσβάλλεις τη νοημοσύνη μου και όλου του φόρουμ εδω μέσα.

Αν ειναι έτσι, οι γεμάτες καφετέριες οι δικές μας έχουν μόνο παιδιά από κοπάνες και επαγγελματικά ραντεβού.

Ελεος. Ας ειμαστε σοβαροί τώρα.

Μου αναφέρεις εντομεταξυ το Αμστερνταμ (που ναι μεν ειναι Τουριστικό αλλά μόνο το κέντρο του και φυσικά τα μουσεία του, πράγμα που θα γνωριζες αν ειχες πάει παραπάνω απο 1 φορά εκει)και αποφεύγεις να μιλήσεις για τη Χαγη και το "τουριστικότατο" Ροτερνταμ. Περισσότερος κόσμος πάει για τουρισμό στο Μιλτεμπεργκ και στο Χαμελν παρά εκεί.

Αφενος μιλωντας για επαγγελματικα ραντεβου μιλαω για τους 1-2 κουστουμαρισμενους με χαρτοφυλακες κλπ που θα δεις να πινουν καφε για 15-20, αντε μιση ωρα και σε καμια περιπτωση δεν ειπα οτι ολοι ειναι τετοιοι ή οτι βλεπεις μονο τετοιους. Αναμεσα στα 6-7 τραπεζια παιζει να δεις και 1 τραπεζι με τετοιους. Βλεπεις στη Γερμανια οσο αστειο και να σου φαινεται μια χρηση των καφε ειναι και αυτη, και λογικο ο Ελληνας να μην μπορει να την κατανοησει αφου το καφε το εχει συνδεσει με 3ωρη ρεκλα, κρεπαλη και πουλμουρ μινιμουμ.

Αφεταιρου εχω την εντυπωση, οτι δεν εχεις προσεξει πως μιλαω για εργασιμες ωρες, διοτι βλεπω να μου μιλας περι γεματων μπυραριων απο ατομα που ηλικιακα ειναι εργαζομενοι (25-55), πραγμα που δεν παιζει σε καμια μπυραρια. Θυμιζω, 25- δεν πιανονται και 55+ παλι δεν πιανονται. Μη εργασιμες ωρες για το συνολο των εργασιων παλι δεν πιανονται (πχ το 3-6 που μου λες για το Αμστερνταμ να υποθεσω οτι αποτελει ωρα που εχουν σχολασει οι ΔΥ, αρα θα δεις κοσμο στα μαγαζια).

Και τελος ΞΑΝΑΛΕΩ το παραδειγμα αυτο με τις καφετεριες ΔΕΝ ειναι η ουσια του ποστ μου, ΑΠΟΜΟΝΩΣΕΣ απλως μια φραση "αγνοωντας" εντεχνως ολο το υπολοιπο, για να μου αποδειξεις οτι εχω λαθος συλλογισμο. Τη στιγμη που ειπα 100 φορες οτι ΔΕΝ ΒΑΣΙΖΩ πανω σε αυτο την γνωμη μου. Το χρησιμοποιησα σαν μια "αναλαφρη και γραφικη" οπτικη για να δειξω οτι μεχρι κι απο αυτο το αστειο καποια πραγματα αχνοφαινονται...Δεν φανταστηκα οτι θα πεσω για αλλη μια φορα σε ατομο που θα "ελεγξει" αποκλειστικα μια προταση απο ενα ολοκληρο σκεπτικο, για το αν ειναι 200% ακριβης ή αν περιεχει λαθη, πολλω δε μαλλον οτι θα κριθω ως επιθετικος και προσβλητικος προς τα αλλα μελη του φορουμ γιαυτη μου την ουτως η αλλως ανουσια παρατηρηση μου...Αλλα ειπαμε εδω ειναι ινσομνια. Η φερνεις αποδειξεις για καθε σημειο στιξης που χρησιμοποιεις ή αλλιως ολο και καποιος θα βγει να σου ζητησει το λογο επικαλουμενος την εμπειρια του, την ελλειψη αποδεικτικων στοιχειων κλπ. Κλαινμαιν.

• Like 1
Δημοσ.

Ήμουν έτοιμος να σε ρωτήσω κι εγώ, με ποια λογική θεωρείται σχεδόν δεδομένη η «τοσοταεκατό» αύξηση, αλλά με πρόλαβε ο Πουρνάρας.

Το σκεπτικό σου στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, σαφώς το αντιλαμβάνομαι, αλλά αδυνατώ ειλικρινά να το ακολουθήσω.

Το μόνο σχόλιό μου, έχει να κάνει με το «πρέπει να υπάρξει ένας έλεγχος»: Εξαρτάται από το ποιος θα αναλάβει να πραγματοποιήσει τον έλεγχο. Αν πρόκειται να επιληφθεί του ελέγχου αυτό το κράτος στο οποίο ζούσα μέχρι προ πενταετίας - αλλά συνεχίζω να το παρακολουθώ, μια και έχω συγγενείς και φίλους εκεί και βλέπω ότι βουλιάζει όλο και περισσότερο στα σκατά (και το διασκεδάζει κιόλας...) - όσο υπερβολικό κι αν ακουστεί, θα είναι εκατό φορές προτιμότερο να γίνουν όλα χωρίς έλεγχο.

Άλλωστε, όταν έχεις πιάσει πάτο, μόνο προς τα πάνω μπορείς να πας. Πιο κάτω δεν έχει...

Κι ομως, (το ξαναλεω για χιλιοστη φορα, και αν χρειαστει θα το επαναλαβω παλι), η ρυθμιστικη αρχη που λειτουργει εδω και χρονια στις τηλεπ/νιες ελλαδας, με ολα τα στραβα που της εχουμε προσαψει κατα καιρους, και σε αυτο το μπαχαλο κρατος που ζουσες προ πενταετιας, μια χαρα δουλεια εκανε και κανει, και στον τελικο καταναλωτη το μονο που φτανει ειναι μειωσεις τιμων και συνεχως καλυτερες υπηρεσιες.

Τα λεω σε σενα να τα ακουνε οι αλλοι :)

• Like 1
Δημοσ.

Βρε Πουρνάρα. Εχεις ως ταμπέλα το παράδειγμα με τις τηλεπικοινωνίες (παράδειγμα το οποίο είχε ουσιαστικά να κάνει με την πρόοδο της τεχνολογίας και τον ανταγωνισμό και όχι με καλές συμφωνίες πώλησης, μιας που το δημόσιο εξακολουθεί να έχει μερίδιο εκεί μεσα) και αφήνεις στον αέρα άλλα κραυγαλέα παραδείγματα που αναφέρθηκαν.

Επαναλαμβάνω αυτό που έγραψε και ο designer.

Τη στιγμή που δεν έχεις εμπιστοσύνη στο Ελληνικό δημόσιο , έχεις δει τραγικές καταστάσεις, πως είσαι τόσο σίγουρος οτι η συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία θα λειτουργήσει σωστά σε μια πιθανη πώληση?

Δηλαδή οι δ/υ που εργάζονται εκεί μέσα, να υποθέσω οτι είναι καλά και εργατικά παιδιά?

Μακαρι να είναι αλλά για την ώρα επιχειρηματολογείς χωρίς τον ξενοδόχο. Και ο ξενοδόχος είναι η μνημονιακή κυβέρνηση για την οποία μεγάλο μέρος των συζητητών εδώ μέσα, αρνείται να αναφέρει τις ευθύνες της.

Δημοσ.

Βρε Πουρνάρα. Εχεις ως ταμπέλα το παράδειγμα με τις τηλεπικοινωνίες (παράδειγμα το οποίο είχε ουσιαστικά να κάνει με την πρόοδο της τεχνολογίας και τον ανταγωνισμό και όχι με καλές συμφωνίες πώλησης, μιας που το δημόσιο εξακολουθεί να έχει μερίδιο εκεί μεσα) και αφήνεις στον αέρα άλλα κραυγαλέα παραδείγματα που αναφέρθηκαν.

Τη στιγμή που δεν έχεις εμπιστοσύνη στο Ελληνικό δημόσιο , έχεις δει τραγικές καταστάσεις, πως είσαι τόσο σίγουρος οτι η συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία θα λειτουργήσει σωστά σε μια πιθανη πώληση?

Δηλαδή οι δ/υ που εργάζονται εκεί μέσα, να υποθέσω οτι είναι καλά και εργατικά παιδιά?

Μακαρι να είναι αλλά για την ώρα επιχειρηματολογείς χωρίς τον ξενοδόχο. Και ο ξενοδόχος είναι η μνημονιακή κυβέρνηση για την οποία μεγάλο μέρος των συζητητών εδώ μέσα, αρνείται να αναφέρει τις ευθύνες της.

Για τη χωρα μου, δεν εχω αλλα παραδειγματα ρυθμιστικης αρχης, δωσε μου ενα να το σχολιασω.

Οσον αφορα το ποσο πουληθηκε κλπ. στα @@ μου στην τελικη. Τα λεφτα που μπορει να εχασε απο την πωληση το κρατος, θα τα εχανε ετσι κι αλλιως στα επομενα χρονια, που θα συντηρουσε τις στρατιες των οτετζηδων που επαιρναν συνταξη απο τα 40.

• Like 1
Δημοσ.

Aυτο που βιαζω τα nicknames του αλλου ειναι δικη μου πατεντα πανω σου, μην κλεβεις :P

Aν και το designer ειναι πετυχημενο :-D

• Like 1
Δημοσ.
Για τη χωρα μου, δεν εχω αλλα παραδειγματα ρυθμιστικης αρχης, δωσε μου ενα να το σχολιασω.

Οσον αφορα το ποσο πουληθηκε κλπ. στα @@ μου στην τελικη. Τα λεφτα που μπορει να εχασε απο την πωληση το κρατος, θα τα εχανε ετσι κι αλλιως στα επομενα χρονια, που θα συντηρουσε τις στρατιες των οτετζηδων που επαιρναν συνταξη απο τα 40.

Αρα λοιπον (βαση του συλλογισμού σου) φτάνουμε στο συμπέρασμα πως τελικα ο δημόσιος τομέας έχει και υγιής υπηρεσίες με αποδοτικούς δ/υ σωστά?

Πράγμα που με κανει να επανέρχομαι στην ερωτηση που σου ειχα κανει πριν αρκετο καιρό.

Μήπως τελικά μπορουμε να εξυγιάνουμε από το να πουλήσουμε?

Γιατι αυτή η ρυθμιστική αρχή, δεν βρίσκεται σε καθε αγοραπωλησία του δημοσίου?

Εχουμε μια τέτοια αδιάφθορη υπηρεσια και τη χρησιμοποιήσαμε μονο στον ΟΤΕ?

(Ο ΟΤΕ παρεμπιπτόντως εξακολουθεί να έχει δυνατούς συνδικαλιστές, οι αμοιβές εξακολουθούν να ειναι παχυλές και ακόμα και τωρα το "βίζμα" λειτουργεί μια χαρά. Επίσης ποιος σου είπε πως δεν παίρνουν ακόμα πρόορες συντάξεις? Πιστεύεις πραγματικά πως διοικεί η Γερμανική εταιρεία εκεί μέσα? Μα αν διοικουσε δε θα ειχαμε φαινόμενα ανθρωπων που φεύγουν με συνταξη στα 55 επειδή ηταν γραμμένη ως τεχνικοι στα καλώδια στις κολόνες, ενω στη πραγματικότητα, βρισκονταν πισω απο ένα συνδικαλιστικό γραφείο.)

Το νικ του deesnider θα το γράφω πάντα λάθος. Το εχει αποδεχθεί ο άνθρωπος, μπορείτε να το αποδεχθείτε και οι υπόλοιποι :P

Δημοσ.

"Ας πάρουμε το παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης της CEGB, της Βρετανικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Θεωρήθηκε ένα από τα πλέον επιτυχημένα εγχειρήματα ιδιωτικοποίησης διεθνώς. Συνοδεύτηκε από σημαντικές επενδύσεις εκσυγχρονισμού της βρετανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας με παράλληλη μείωση των ρύπων, και εντυπωσιακή μείωση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας. Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών δεν χειροτέρεψε (όπως στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών που ιδιωτικοποίησαν επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας). Τα κέρδη του κλάδου αυξήθηκαν σημαντικά, δίνοντας πρόσθετα φορολογικά έσοδα στο βρετανικό δημόσιο, και τα κέρδη αυτά επαναχρησιμοποιήθηκαν στη βρετανική οικονομία, δεν διέφυγαν στο εξωτερικό. Σκόπιμα επιλέγεται ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα ιδιωτικοποίησης έτσι ώστε να αποκλειστεί η πιθανή υποψία του μη ευνοϊκού παραδείγματος.

Η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα πρώτα έξι χρόνια της ιδιωτικοποίησης της Βρετανικής αγοράς ηλεκτρισμού («The Restructuring and Privatization of the U.K. Electricity Supply—Was It Worth It?») είναι αποκαλυπτική:

http://rru.worldbank...al/124newbe.pdf

Ας δούμε λοιπόν τι λέει η Παγκόσμια Τράπεζα. Το 1990 η Μεγάλη Βρετανία προχώρησε στην αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση της CEGB, της Βρετανικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Η αναδιάρθρωση περιελάμβανε το σπάσιμο της CEGB σε τέσσερις εταιρίες (εκ των οποίων οι τρεις πρώτες ιδιωτικοποιήθηκαν άμεσα): την National Power και την PowerGen που ανέλαβαν τα γεοθερμικά εργοστάσια, την National Grid που ανέλαβε το δίκτυο υψηλής τάσης, και την Nuclear Electric που ανέλαβε τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής. Στη συνέχεια τα πιο σύγχρονα πυρηνικά εργοστάσια της Nuclear Electric πωλήθηκαν στη British Energy, και το Βρετανικό δημόσιο κράτησε μόνο τα απηρχαιωμένα πυρηνικά εργοστάσια 1ης γενιάς.

Μέσα σε 6 χρόνια τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκσυγχρονίστηκαν και η παραγωγικότητα της εργασίας υπερδιπλασιάστηκε. Η εγκατεστημένη ισχύς αυξήθηκε κατά 9,5 MW που αντιστοιχούσε στο 20% της ζήτησης σε περιόδους αιχμής. Το 50% των σχετικών επενδύσεων χρηματοδοτήθηκε από τους νέους ιδιοκτήτες. Το υπόλοιπο 50% απ’ το κράτος. Δεν θα ισχυριστώ πως το κράτος κακώς συμμετείχε στις επενδύσεις – το αντίθετο μάλιστα. Θα παρατηρήσω όμως κι εδώ το γνωστό παράδοξο, το κράτος να επιχορηγεί άνευ αντιτίμου το 50% των επενδύσεων των ιδιωτικών εταιριών, αλλά αυτές να καρπώνονται στο ακέραιο το 100% της απόδοσης των επενδύσεων αυτών… Εν πάσει περιπτώσει…

Παράλληλα με τις ανωτέρω επενδύσεις, η χρήση του άνθρακα, που αποτελούσε τη βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αντικαταστάθηκε σε σημαντικό βαθμό από το πολύ οικονομικότερο φυσικό αέριο. Κατά το έτος της ιδιωτικοποίησης το 92% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας βασιζόταν στον άνθρακα, το 7% στο πετρέλαιο, και μόνο 1% στο φυσικό αέριο. Μετά από 6 χρόνια, η χρήση του φυσικού αερίου είχε ανέλθει στο 23%. Συνεπεία όλων των ανωτέρω, το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού στη Βρετανία μειώθηκε κατά 50%.

Όλα αυτά τα οφέλη όμως των εταιριών ηλεκτρισμού δε μεταφράστηκαν σε όφελος για τους καταναλωτές. Οι τιμές παρέμειναν αδικαιολόγητα υψηλές και τα «ενεργειακώς πτωχά» νοικοκυριά (αυτά που αναγκάζονται να δαπανούν πάνω από το 10% των εισοδημάτων τους σε λογαριασμούς ενέργειας) αυξήθηκαν από 2 σε 3,5 εκατ. νοικοκυριά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας οι εταιρίες ηλεκτρισμού κέρδισαν από όλη αυτή την ιστορία μεταξύ 9 – 11 Δις ευρώ, σε σημερινές ισοτιμίες (8,1 – 9,7 Δις στερλίνες). Το κράτος ωφελήθηκε ελάχιστα καθώς, μαζί με τα έσοδα από την πώληση, εκτιμάται πως κέρδισε όλα κι όλα κάπου 0,4 – 1,3 Δις ευρώ (0,4 – 1,2 Δις στερλίνες). Και οι καταναλωτές; Ααα, αυτοί ήταν οι μεγάλοι χαμένοι, έχασαν κάπου 1,4 – 5 Δις ευρώ (1,3 – 4,4 Δις στερλίνες). Μόνο μέσα σε μία 6ετία!!

Και αυτή ήταν η λεγόμενη καλή εξαετία. Έκτοτε, από το 1997 έως το 2002 οι τιμές αυξήθηκαν κατά 28% (4% πάνω κι απ’ τον πληθωρισμό), ενώ από το 2003 μέχρι το 2008 έχουν αυξηθεί κατά ακόμα 40% επιπλέον (8% ετησίως!!! κατά μέσο όρο). Παράλληλα, διαπιστώθηκε πως οι εταιρίες ηλεκτρισμού έκαναν μόνο επενδύσεις βραχείας απόδοσης, βασιζόμενες στις ήδη διαδεδομένες τεχνολογίες, προκειμένου να βγάλουν γρήγορα κέρδη και να περιορίσουν το ρίσκο, υπονομεύοντας τη μελλοντική ενεργειακή επάρκεια της Μ.Βρετανίας (που κινδυνεύει πλέον με σοβαρές ελλείψεις ενέργειας από το 2015) αλλά και την ίδια την πορεία και βιωσιμότητά τους απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό.

Τελικά, μετά από 20 χρόνια ιδιωτικοποίησης, η Ofgem (η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Μ.Βρετανίας), που ήταν ανέκαθεν ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της ιδιωτικοποίησης, αναγνώρισε πέρυσι κι επισήμως πως το μοντέλο της ιδιωτικοποιημένης αγοράς ενέργειας δεν δουλεύει, και πρότεινε την πώληση των εταιριών ηλεκτρισμού (και αερίου) στους καταναλωτές με τη βοήθεια ενός κρατικά ελεγχόμενου φορέα στα πρότυπα της παλαιάς κρατικής Βρετανικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού CEGB. (βλ. πχ. σχετικό άρθρο του Guardian (http://www.guardian....energy-supplies).

Το παράδειγμα της Βρετανίας δεν είναι το μόνο. Παρόμοιες και συχνά χειρότερες διαπιστώσεις θα βρει κανείς για όλες σχεδόν τις χώρες που ιδιωτικοποίησαν δημόσιες επιχειρήσεις. Το μοντέλο αυτό δε λειτουργεί, η πραγματικότητα αποδεικνύει πως ακόμα και ένα φαύλο και αναποτελεσματικό δημόσιο μονοπώλιο ή ολιγοπώλιο είναι πολύ καλύτερο από ένα ιδιωτικό μονοπώλιο ή ολιγοπώλιο ή καρτέλ ιδιωτικών συμφερόντων που τα κράτη αδυνατούν να ελέγξουν. Αντίθετα, αυτό που φαίνεται να λειτουργεί μέχρι στιγμής με καλά αποτελέσματα, είναι το άνοιγμα αγορών στον ανταγωνισμό και η συνύπαρξη ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων που ανταγωνίζονται υγιώς μεταξύ τους. Η διεθνής εμπειρία δείχνει πως υπό συνθήκες ανταγωνισμού, η παραγωγικότητα του δημοσίου αυξήθηκε και οι υπηρεσίες βελτιώθηκαν, παράλληλα με των ιδιωτικών εταιριών, προς όφελος των καταναλωτών. Οι αγορές λειτουργούν αποτελεσματικότερα χωρίς οι καταναλωτές να είναι έρμαια των διαθέσεων ιδιωτικών συμφερόντων και, χάρη στην παρουσία του δημοσίου, λαμβάνουν χώρα απαραίτητες νέες επενδύσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα που ο ιδιωτικός τομέας αδυνατεί να αναλάβει."

Aλλη μια να το δειτε καθαρα: Τελικά, μετά από 20 χρόνια ιδιωτικοποίησης, η Ofgem (η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Μ.Βρετανίας), που ήταν ανέκαθεν ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της ιδιωτικοποίησης, αναγνώρισε πέρυσι κι επισήμως πως το μοντέλο της ιδιωτικοποιημένης αγοράς ενέργειας δεν δουλεύει, και πρότεινε την πώληση των εταιριών ηλεκτρισμού (και αερίου) στους καταναλωτές με τη βοήθεια ενός κρατικά ελεγχόμενου φορέα στα πρότυπα της παλαιάς κρατικής Βρετανικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού CEGB. (βλ. πχ. σχετικό άρθρο του Guardian (http://www.guardian....energy-supplies).

• Like 2
Δημοσ.

Eξαιρετικό άρθρο.

ένα ιδιωτικό μονοπώλιο ή ολιγοπώλιο ή καρτέλ ιδιωτικών συμφερόντων που τα κράτη αδυνατούν να ελέγξουν.

Πράγμα για το οποίο είχα την όποια ένσταση. Το ειδαμε στην Ελλάδα στο θεμα της Ολύμπια οδου.

Οχι μονο το κράτος δε μπορει να παρέμβει στο αισχος της Κορινθου-Πατρων, αλλά ειναι υποχρεωμενο και να συλλαμβάνει οσους δε θέλουν να πληρωσουν το απιστευτα υψηλό αντιτιμο της καρμανιόλας.

Ουσιαστικά αυτό που ζητάμε είναι μια συνεργασία των 2 αυτών τομέων.

Βέβαια για να συμβεί αυτό και να λειτουργήσει σωστα, προϋποθέτει κυβέρνηση που δεν ευνοεί την διαφθορά.

Βασικός λόγος που θεωρώ αιτία όλου του κακού τη κυβερνητική αρχή.

Όχι μόνο για το οτι φθάσαμε ως εδω αλλά και γιατί δεν επιθυμούν να αλλάξουν την κατάσταση, φοβουμενοι το πολιτικό κόστος.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...