Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 2,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
στο να θεωρουμε μοναδικές λύσεις τις απολύσεις απ το δημόσιο και την αντικατάσταση των πάντων από ιδιώτες, τη στιγμή που παραδεχτηκαμε οτι τελικά και οι ιδιώτες έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για ότι έγινε.
x 2.000.000

οταν δημιουργει ιδιωτικο προιον και το πουλαει σε ιδιωτες δε γινεται να εχει διαφθορα

Μου τράβηξε την προσοχή η συγκεκριμένη πρόταση, διαβάζω στη wiki τον ορισμό της διαφθοράς και σκέφτομαι ότι εν μέρη έχεις δίκιο:

διαφθορά είναι η κατάχρηση της εξουσίας από τους κυβερνητικούς ανώτερους υπαλλήλους κυβερνητικών δυνάμεων. Συνήθως η κατάχρηση έγκειται στην παράνομη, συνήθως μυστική, απόκτηση ιδιωτικής περιουσίας ή αποκόμιση κάποιου άλλου ιδιωτικού οφέλους. Η κατάχρηση της κυβερνητικής δύναμης για άλλους λόγους (μη-ιδιωτικούς), όπως η καταστολή των πολιτικών αντιπάλων και η βιαιότητα της αστυνομίας, δε θεωρείται διαφθορά.

Οπότε από αυτήν την άποψη, όταν μιλάμε για συναλλαγές αποκλειστικά μεταξύ ιδιωτών ίσως δεν ορίζεται διαφθορά. Όμως οι τύποι κατάχρησης (που ουσιαστικά πηγάζουν από την γενική παρακμή της κοινωνίας και την έλλειψη ηθών) δεν εφαρμόζονται απόλυτα σήμερα και στον ιδιωτικό χώρο χωρίς τη συμμετοχή του δημοσίου; Ο νεποτισμός; ο εκβιασμός; η προτίμηση πελατών; η δωροδοκία, η πλαστογραφία;

Οι φαρμακευτικές και ο γιατρός στο ιατρείο του που προωθεί μόνο συγκεκριμένα φάρμακα ενώ ξέρει ότι είναι καρκινογόνα; Ο καθηγητής στο ιδιωτικό πανειπστήμιο που χρηματίζεται για να δημοσιεύσει πλαστά στατιστικά στοιχειά π.χ. για την απόδοση ενός φαρμάκου; για τα ποσοστά επιτυχίας μίας συγκεκριμένης χειρουργικής τεχνικής, για την απόδοση ενός προϊόντος; Τα καρτέλ μήπως;

Δες το αγγλικό site. Σαφώς και περιέχει έννοιες που εφαρμόζονται αποκλειστικά και στον ιδιωτικό χώρο.

• Like 1
Δημοσ.

Είναι παλιό ρε αυτό.

Να ριξε μια ματιά εδω:

Τα παγκόσμια ρεκόρ της Ελλάδας στη διαφθορά

Βέβαια, επειδή δε μου αρεσει να γράφω μ@λ@κιες, πιθανόν να ήταν λάθος μου να θεωρήσω ως δεδομένη αυτη την είδηση, την οποία βλέπω να την γράφουν μονο blog και κάποια σάιτ μη αξιόπιστα.

Σε μια ψαχτική που έκανα στο rauters, cnn, bbc κτλ, δεν ειδα ανάλογη αναφορά.

Δημοσ.

Δεν εστιάζω μονο στους μεγαλοιδιώτες. Εστιάζω σε όλους.

Είτε ιδιώτες, είτε δημόσιοι. Το έχω ξεκαθαρίσει αυτό, εδω και πολλές σελίδες. Μην επαναλαμβάνουμε τα ιδια και τα ιδια και μη βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα.

Ε ωραία. Ο πολίτης που λες είναι εύκολο να αλλάξει νοοτροπία είναι ταυτόχρονα ιδιώτης. Δεν μιλάμε για νοοτροπία όχι σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές. Πως είναι εύκολο όταν μπαίνει μέσα το προσωπικό τους κέρδος μέσω λαμογιάς; Χθες 3 συναλλαγές έκανα, κίνηση να μου δώσουν απόδειξη σε καμία δεν έγινε.

• Like 1
Δημοσ.
Εμμένω στην άποψή μου, οτι ευκολότερο ειναι να αλλάξει ο Ελληνας νοοτροπία, παρά ο ιδιώτης χωρίς κρατικό έλεγχο να είναι νομιμος.

Μακράν το πιο σημαντικό επιχείρημα και πρόβλημα που μπορεί να ειπωθεί στο θέμα.

Συλλογίζομαι ...

Αν δεχόμαστε ότι το δημόσιο απαρτίζεται από διεφθαρμένους που χρηματίζονται, εκβιάζουν, παρανομούν, ο λόγος να το πουλήσουμε σε ιδιώτες είναι λύση ΜΟΝΟ αν δεχόμαστε ότι αυτοί που είναι στον ιδιωτικό χώρο λειτουργούν διαφορετικά. Εγώ δεν βλέπω ότι ισχύει κάτι τέτοιο, ίσα ίσα στον ιδιωτικό χώρο βλέπω ΑΚΟΜΑ περισσότερη έλλειψη ηθικής.

Αν ο μεγάλος τρανός καρδιολόγος καθημερινά εκβιάζει στο κρατικό νοσοκομείο τον συνταξιούχο του ΟΓΑ να του δώσει φακελάκι μερικές χιλιάδες ευρώ για να του χειρουργήσει την καρδιά του, αυτός ο άνθρωπος, με αυτήν την ηθική, πώς θα λειτουργήσει σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο ως διευθυντής; Γιατί δεν θα κάνει χειρουργεία που δεν χρειάζονται; Γιατί δεν θα πανικοβάλει ασθενείς για να πάρει την αμοιβή του λέγοντάς τους σαχλαμάρες; γιατί δεν θα χρηματιστεί για να προωθήσει συγκεκριμένα φάρμακα; Μπείτε στο ρόλου του ανθρώπου αυτού, που έχει σίγουρη δουλειά, πολύ καλή αμοιβή, κοινωνική αναγνώριση και παρόλα αυτά λειτουργεί έτσι. Και είναι μόνο ένα παράδειγμα.

Η λύση είναι μόνο να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και να επαναφέρουμε τους νόμους. Όχι, imho, να διαλύσουμε και την τελευταία ελπίδα του να έχουμε μελλοντικά ένα υγιές κοινωνικό κράτος.

Είναι παλιό ρε αυτό.

Να ριξε μια ματιά εδω:

Τα παγκόσμια ρεκόρ της Ελλάδας στη διαφθορά

Βέβαια, επειδή δε μου αρεσει να γράφω μ@λ@κιες, πιθανόν να ήταν λάθος μου να θεωρήσω ως δεδομένη αυτη την είδηση, την οποία βλέπω να την γράφουν μονο blog και κάποια σάιτ μη αξιόπιστα.

Σε μια ψαχτική που έκανα στο rauters, cnn, bbc κτλ, δεν ειδα ανάλογη αναφορά.

Για μούφα μου φαίνεται. Ειδικά για το «παγκόσμια θέση».

Αν ψάξεις στο νετ πολύ πρόχειρα θα δεις πολλά sites που διαφωνούν με αυτό.

• Like 1
Δημοσ.

Ε ωραία. Ο πολίτης που λες είναι εύκολο να αλλάξει νοοτροπία είναι ταυτόχρονα ιδιώτης. Δεν μιλάμε για νοοτροπία όχι σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές. Πως είναι εύκολο όταν μπαίνει μέσα το προσωπικό τους κέρδος μέσω λαμογιάς; Χθες 3 συναλλαγές έκανα, κίνηση να μου δώσουν απόδειξη σε καμία δεν έγινε.

Eιπα εγω κάπου οτι ειναι εύκολη η αλλαγη νοοτροπίας?

Εγω ξεκαθάρισα οτι ΠΡΕΠΕΙ να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας.

Σιγουρα δεν ειναι εύκολο, μεγάλο μέρος του κόσμου να έχει συνηθίσει στο μαυρο χρήμα και τώρα να πρέπει να ξεβολευτει.

Το θεωρώ σχεδόν ουτοπία, αλλά ειναι η μόνη λύση.

Δυστηχως όσο κάποιος εκ των ισχυρών της Ελλάδας (ειτε πολιτικος, είτε μεγαλοεπιχειρηματίας), δεν αποφασίζει να γινει ό ίδιος το καλό παράδειγμα για το καλό της Ελλάδας, προκοπή δε θα δούμε.

Ασχετο αλλά γνωρίζω έναν γιαουρτά στη Β.Ελλάδα που ο άνθρωπος, έχει σκάσει πολλά χρήματα, για να έχει ποιότητα στο προιόν του, να είναι δίκαιος στις τιμες του, να καλοπληρώνει τους υπαλλήλους του (έχει πετυχει να βλέπουν ολοι την επιχειρηση σαν οικογένεια), να τον αγαπάνε ολοι οι πελάτες κτλ κτλ.

Το τι πολεμου του κάνουν οι ανταγωνιστές του αλλά και το δημόσιο, ειναι απίστευτο. Σε συνεργασία. Λυσα κακιά να τον κλείσουν.

Μέχρι και φυλλάδες έχουν βάλει στη μέση να γράφουν οτι ειναι βρωμικος κτλ.

Ευτυχώς ο τυπος ειναι κορυφή και αντέχει.

Αυτά ειναι που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ποιος προστατεύει τον σωστο επιχειρηματία?Τον σωστο υπάλληλο/

Δημοσ.

Αυτό που γράφω και δεν κατανοείς είναι οτι λανθασμένα ξεχώρισες την ιδιότητα του πολίτη από αυτή του ιδιώτη. Σου λέω οτι αυτές σε οικονομικό επίπεδο ταυτίζονται. Άρα δεν υπάρχει επιχείρημα "ευκολότερο ειναι να αλλάξει ο Ελληνας νοοτροπία, παρά ο ιδιώτης χωρίς κρατικό έλεγχο να είναι νομιμος".

Δημοσ.

Είπα οτι θεωρώ ευκολότερη την γενική αλλαγή νοοτροπίας του πολίτη (δηλαδη του Ελληνα) παρά να αναλάβει ο ιδιωτικος τομέας (ο ιδιος Ελληνας που αναφέρω δηλαδη )ανεξελχτος και χωρις να έχει αλλάξει προς το καλύτερο τη νοοτροπία του.

Δημοσ.

Είπα οτι θεωρώ ευκολότερη την γενική αλλαγή νοοτροπίας του πολίτη (δηλαδη του Ελληνα) παρά να αναλάβει ο ιδιωτικος τομέας (ο ιδιος Ελληνας που αναφέρω δηλαδη )ανεξελχτος και χωρις να έχει αλλάξει προς το καλύτερο τη νοοτροπία του.

Και η αλλαγη νοοτροπιας θα γινει μεσου μειωσης του κρατους.

Ποια η νοοτροπια εως τωρα; Ολα τα κομματα ταζουν λεφτα. Γιατι; Γιατι το κρατος συντηρει εμμεσα ή αμεσα σχεδον το μισο πληθυσμο...

• Like 2
Δημοσ.

Και η αλλαγη νοοτροπιας θα γινει μεσου μειωσης του κρατους.

Ποια η νοοτροπια εως τωρα; Ολα τα κομματα ταζουν λεφτα. Γιατι; Γιατι το κρατος συντηρει εμμεσα ή αμεσα σχεδον το μισο πληθυσμο...

Μα ειναι λογικο να το συντηρει, αφου το κράτος για να λειτουργησει σωστά πρέπει κάποιοι να δουλευουν.

Εκ των πραγματων αν το δεις, δε γινεται να υπάρχουν παντου μόνο ιδιώτες ή μόνο δημοσιοι.

Πχ η εκπαιδευση δε μπορει να γινει ιδιωτικη.

Μπορει ομως να μπει ιδιώτικη ελεγκτικη εταιρία να βλέπει τι γινεται με τις προσληψεις, που υπαρχουν ανάγκες κτλ κτλ.

Αντίθετα, το να ιδιωτικοποιηθει ο ΟΤΕ ή η ΔΕΗ (με εγγυησεις οτι το προιόν θα παραμείνει υψηλών προδιαγραφών και οι τοιχόν αυξήσεις στα τιμολόγια θα ειναι οι νόμιμες και όχι σα των εθνικων μας δρόμων), ειναι κάτι συμβατο με τη κριση και ΙΣΩΣ να λειτουργουσε εν τέλη καλύτερα.

Και ναι, στη τελευταία πρόταση δείχνω την αλλαγή της άποψής μου, που ήταν κάθετη στη μη ιδιωτικοποίηση τέτοιων δημόσιων εταιριών, έχοντας ομως την γραπτη εξασφαλιση με ποινη υπερ του κράτους, πως η διαφθορά θα αποτελεί παρελθόν.

Ναι ουτοπικο το ξέρω.

Δημοσ.

Το καλό με την ιδιωτικοποίηση, εκτός του ότι καταπολεμά τη διαφθορά και τα υπόλοιπα ελαττώματα του ανθρώπου, είναι ότι καταπολεμά και την τρύπα του όζοντος, δεν αρρωσταίνει πια ποτέ ξανά κανείς, ο Bieber αποσύρεται από τη μουσική σκηνη, και όταν κόβεις να βάλεις ζεστό παστίτσιο στο πιατο ποτέ δεν διαλύεται :P

• Like 1
Δημοσ.

Το καλό με την ιδιωτικοποίηση, εκτός του ότι καταπολεμά τη διαφθορά και τα υπόλοιπα ελαττώματα του ανθρώπου, είναι ότι καταπολεμά και την τρύπα του όζοντος, δεν αρρωσταίνει πια ποτέ ξανά κανείς, ο Bieber αποσύρεται από τη μουσική σκηνη, και όταν κόβεις να βάλεις ζεστό παστίτσιο στο πιατο ποτέ δεν διαλύεται :P

Πες μου τα καλα του "Τζοβολα δωστα ολα"

Plz πες μου.

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...