Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
όσον αφορά τις χειροκίνητες αλλαγές στη registry, όντως κάποιες φορές μπορεί να αποβούν καταστροφικές, αλλά η συγκεκριμένη είναι η προτεινόμενη για ενεργοποίηση του AHCI μετά την εγκατάσταση των win.

Θα το τολμήσω να το δοκιμάσω κι αυτό, πριν πια έρθει η ώρα να αφαιρέσω τελείως τον 30άρη μου για τον νέο μου 180άρη έτσι ώστε να δω τι θα γίνει αφού δε θα με πολυνοιάζει τότε για την τύχη εκείνης της Windows εγκατάστασης δεδομένου ότι θα την κάνω εκ νέου στον 180άρη μου.

Όμως γενικότερα, απορώ για το τι είναι το σωστότερο να γίνει στην περίπτωσή μου και κυρίως γιατί να είναι αυτό!

• Απαντ. 84
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Φίλε Cosmos, δεν χρειάζεται τόσο “ζάλισμα” στο σετάρισμα.

Άστο σε RAID mode όπως το είχες αρχικά.

Το RAID mode περιλαμβάνει και τις εντολές AHCI, οπότε είσαι καλυμμένος.

Όποιο array έχεις, το σύστημα θα το χειρίζεται σαν RAID, και όποιο μονό drive σαν AHCI.

Μην σε απασχολεί τόσο το θέμα.

Ο λόγος χρήσης AHCI mode έναντι IDE είναι κύρια η μεγαλύτερη ταχύτητα και η καλύτερη διαχείριση των requests του λειτουργικού από το Hardware (native command queuing) μέσω του AHCI driver, και δευτερευόντως άλλα features όπως το hot-swap.

• Like 1
Δημοσ.

Φίλε Cosmos, δεν χρειάζεται τόσο “ζάλισμα” στο σετάρισμα.

Άστο σε RAID mode όπως το είχες αρχικά.

Το RAID mode περιλαμβάνει και τις εντολές AHCI, οπότε είσαι καλυμμένος.

Όποιο array έχεις, το σύστημα θα το χειρίζεται σαν RAID, και όποιο μονό drive σαν AHCI.

Μην σε απασχολεί τόσο το θέμα.

Ο λόγος χρήσης AHCI mode έναντι IDE είναι κύρια η μεγαλύτερη ταχύτητα και η καλύτερη διαχείριση των requests του λειτουργικού από το Hardware (native command queuing) μέσω του AHCI driver, και δευτερευόντως άλλα features όπως το hot-swap.

Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου!

Εγώ να το αφήσω μετά χαράς σε [RAID] εκεί, δε το συζητώ, ίσα - ίσα!

Αρκεί μόνο να είναι η σωστότερη επιλογή μεταξύ των τριών [iDE], [RAID] & [AHCI] για συνδυασμό SATA III SSD και SATA raid array με HDDs (και όλα αυτά σε SATA II controller).

Αν είναι να είναι ίδια τα [RAID] & [AHCI], πώς και τα έχει ως ξεχωριστές επιλογές εκεί;

Είναι κάποιο από τα δύο υπερσύνολο του άλλου; Αν ναι, σε ποια θέματα είναι υπέρ;

Σε ποιες περιπτώσεις θα έπρεπε να επιλέξει κανείς το μεν και σε ποιες το δε;

Μια και θα κάνω νέα εγκατάσταση των Windows 8, με το προαναφερόμενο setup από δίσκους, θεωρώ ότι είναι σωστό να έχω τις σωστότερες ρυθμίσεις σχετικά με αυτό το setup.

Δείχνω υπερβολικός;;;!!!

Αν βέβαια, στην περίπτωσή μου, τελικά δεν παίζει ρόλο, όλα καλά...

Δημοσ.

Ειλικρινά τα έπαιξα!!!

Διαβάζω ένα σωρό απόψεις στο διαδίκτυο για το θέμα που έχω θίξει εδώ. Ένα σωρό "τεκμηριωμένες" και αντικρουόμενες όμως απόψεις!!!

Όλα τα έχω διαβάσει! Δεν υπάρχει λέμε...

ΕΓΩ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ;;;

Τον έχω πια μπροστά μου στο κουτάκι του! Τον κοιτώ και, αν δεν ήμουν τόσο κουρασμένος, μπορεί και να ξεκίναγα να τον στήσω...

Απ' την άλλη αναρωτιέμαι, πώς να βάλω τη ρύθμιση όταν έρθει η ώρα!!!

Πάντως, να πω και τ' άλλο.

Τώρα, που έχω ενεργό ακόμα τον 30άρη SATA ΙΙ OCZ μου με ρύθμιση [RAID] από το BIOS (και όχι [AHCI]), σε κάποιους ελέγχους που έκανα, δείχνει πολύ θετικά αποτελέσματα ήτοι:

Εκτελώντας από CMD την "fsutil behavior query disabledeletenotify", μου επιστρέφει "DisableDeleteNotify = 0" δηλαδή ότι το TRIM του είναι ενεργοποιημένο!!!

Μετά, με το utility "CrystalDiskInfo v.5.1.0" για αυτόν τον δίσκο, δείχνει ενεργές τις λειτουργίες: "S.M.A.R.T.", "48bit LBA", "NCQ" & "TRIM"!!!

Δηλαδή ουσιαστικά (και αν τα "μεταφράζω" σωστά όλα αυτά), είναι πράγματι τα ίδια με αυτά που θα περίμενε κανείς ΚΑΙ με το [AHCI]!!!

Σα να 'χει δίκιο ο φίλος ati8assos στα όσα μου είπε πριν...

Δημοσ.

ΕΓΩ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ;;;

Η βέλτιστη ρύθμιση για την περίπτωσή σου όπως προανέφερα , μιας και έχεις ήδη RAID array, είναι το RAID mode που τα καλύπτει όλα σε επιδόσεις/ επεκτασιμότητα/features και τα τωρινά αλλά και μελλοντικά .

Αν κάνεις καθαρή εγκατάσταση των win θα σου πρότεινα να συνδέσεις αρχικά μόνο του τον νέο SSD, με βασικό λόγο να μην πάει και γράψει τίποτα boot files σε άλλο δίσκο κι έχεις μετά πρόβλημα να μπεις στα windows αν τυχόν τον αφαιρέσεις .

Τοποθέτησε τον δε στο πρώτο SATA port του Intel controller, μιας και είναι ο κύριος δίσκος του συστήματος ( κοίταξέ στο manual του mobo ποιό είναι αν δεν το γνωρίζεις).

Αφού πλέον ολοκληρώσεις την εγκατάσταση λειτουργικού και Intel RST drivers τότε σύνδεσε και ότι άλλο δίσκο/array θέλεις.

Καλή επιτυχία . ;)

• Like 1
Δημοσ.

Ως τώρα, έχω καταλήξει (οξύμωρο;;;!!!) στο να αφήσω "ήσυχη" την ρύθμισή μου στην υφιστάμενη επιλογή της δηλαδή ως [RAID].

Οι κύριοι λόγοι για αυτή μου την "τάση" είναι περίπου όσα ανέφερα τελευταία σε συνδυασμό βέβαια με αρκετά που ανέφερε και ο φίλος

ati8assos.

Αυτή τη στιγμή, την εγκατάσταση των 8, την είχα κάνει στον 30άρη SSD μου ενώ τον είχα συνδεδεμένο όχι στο 1ο port του SATA II controller μου (παίζει κανέναν ουσιαστικό ρόλο αυτό γενικότερα;;; ) δεδομένου ότι, στα 1ο και 2ο SATA ports μου, είχα ήδη (και ήθελα να τους έχω άμεσα προσπελάσιμους και μετά την εγκατάσταση των 8) τους 2 HDDs μου ως έναν λογικό δίσκο στο RAID array τους. Μη ξεχνάμε ότι, σε αυτούς, είχα από πριν την πλήρη εγκατάσταση των Windows 7 ultimate συν ένα σωρό άλλα αρχεία μου.

Με τον τρόπο που έκανα την εγκατάσταση των 8 στον 30άρη SSD μου, δείχνει να μην σχετίστηκε καθόλου με το τι υπήρχε από πριν στους άλλους δίσκους μου που τους είχα όμως ταυτόχρονα συνδεδεμένους. Κάτι αντίστοιχο σκόπευα άλλωστε να κάνω μόλις σκαντζάρω τον τον 30άρη SSD μου με τον νέο, τον 180άρη SSD μου ώστε να μπορώ εύκολα να μεταφέρω πια στον 180άρη μου, όσα αρχεία θέλω να κρατήσω από τους HDDs μου ώστε, μετά πια, να τους ξεδηλώσω από το RAID array τους και να τους αποσυνδέσω πλήρως για να μείνω μόνο με τον 180άρη μου.

Εννοείται πως, τώρα, δεν μου βγάζει καν το "γνωστό" μενού επιλογής λειτουργικού συστήματος εκκίνησης στην αρχή. Ούτε ήθελα, ούτε το κάνει και ούτε θέλω να το κάνει μετά.

Υποθέτω ότι μετά, σε 2ο χρόνο, όταν θα έχω αφαιρέσει πια τους HDDs μου και το RAID array τους, θα μπορώ να αλλάξω τελείως απροβλημάτιστα τη φυσική σύνδεση του 180άρη SSD μου, στο 1ο SATA port του SATA II controller μου, έχοντας δηλαδή ήδη ολοκληρώσει την νέα εγκατάσταση των Windows 8 ενώ θα ήταν σε άλλο SATA port. Δεν νομίζω να μπλεχτούν μετά με αυτό τα Windows 8, ε;;;

Θεωρώ βέβαια ότι γενικότερα δεν θα παίξει κανέναν ουσιαστικό ρόλο όλο αυτό αλλά έτσι, για "τυπικούς" σα να λέμε λόγους...

Δημοσ.

CosmosKGR θα πας άφοβα σε RAID mode.

Ο μονός SSD θα παίζει σε AHCI και η array σε RAID.

Κάνε καθαρή εγκατάσταση των Windows 7 έχοντας στο BIOS το RAID και έχοντας συνδέσει μόνο τον νέο SSD δίσκο.

Φόρτωσε τα utilities της Intel για το RAID, συγκεκριμένα το RST και πρώτα φόρτωσε για καλό και για κακό και το Intel Inf (και τα δύο τα βρίσκεις από το site της Intel) και μετά μπορείς να βάλεις πάνω και τους 2 άλλους δίσκους που θα τους ρυθμίσεις από το Firmware (πριν μπεις σε Windows) ως RAID και θα είσαι κομπλέ.

edit: Τοποθέτησε τον SDD στο 1ο port του Intel Controller. Και κάτι τελευταίο. Γιατί επέλεξες Windows 8? Τα Windows 7 για μένα είναι μακράν πιο ώριμα σε αυτή τη φάση τους και πιο trouble-free.

Δημοσ.

Σκέφτομαι πολύ σοβαρά πια, πριν την νέα μου εγκατάσταση των Windows 8 Pro 64bit στον νέο μου 180άρη SATA III SSD, να περάσω σε έναν εξωτερικό δίσκο όσα χρειάζομαι από τους δύο τωρινούς μου RAID array δίσκους ώστε και να μην τους χρειάζομαι καν στη φάση της νέας μου εγκατάστασης. Άρα, να τους έχω ήδη αποσυνδέσει τότε ώστε να μπορώ απροβλημάτιστα να έχω βάλει στο 1ο port του SATA II ελεγκτή δίσκων της μητρικής μου, τον νέο 180άρη SATA III SSD μου ως μοναδικό πια δίσκο.

Μετά πια, με την άνεσή μου, να βάλω προσωρινά τον εξωτερικό δίσκο μου ώστε να πάρω από εκεί όσα θα χρειαζόμουν πριν από αυτά που βρίσκονταν στους άλλους, τους πρώην RAID array δίσκους μου.

Δεν είναι πιο απλό αυτό;;;!!!

Εκτός βέβαια και αν, κατά την ώρα της νέας εγκατάστασης των Windows 8 Pro 64bit, αυτά έχουν κάποιο πρόβλημα αν δεν βρουν κάπου εγκατεστημένο, προηγούμενο λειτουργικό σύστημα εγκεκριμένο ως προς την έκπτωση που μου προέκυψε κατά την αγορά τους, δεδομένου ότι τα αγόρασα online με την σχετική έκπτωση, ακριβώς επειδή τότε ήμουν με επίσημα Windows 7 Ultimate 64bit.

Λέτε να υπάρχει τέτοιο πρόβλημα αν το κάνω έτσι;;;;

Ωστόσο, παραμένω με δύο απορίες μου:

1. Γιατί θα πρέπει να έχει μπει ο νέος (bootable στα 8 πια) 180άρης SATA III SSD μου στο 1ο SATA II port του ελεγκτή δίσκων της μητρικής μου;;; Παίζει κανέναν ουσιαστικό ρόλο κάπου αυτό;;;

Ξαναλέω πως, και τώρα που δουλεύω με πλήρη εγκατάσταση του ίδιου ακριβώς λειτουργικού, αυτή έχει γίνει στον προσωρινό 30άρη SATA II SSD μου που όμως, τον είχα βάλει πριν καν την εγκατάσταση του λειτουργικού, στο 5ο SATA II port του ελεγκτή δίσκων της μητρικής μου και, ως τώρα, δεν δείχνει να είχα πουθενά κάποιο πρόβλημα.

Άρα, γιατί τώρα να θεωρήσουμε ότι θα παίξει κάποιο ρόλο αυτό;

2. Μήπως, αν είναι να το κάνω έτσι και άρα δεν χρειαστεί να χρησιμοποιήσω άμεσα την RAID array δυνατότητα της μητρικής μου, λέω μήπως δηλαδή τότε θα ήταν προτιμότερο τελικά να την γυρίσω σε [AHCI] την σχετική ρύθμιση στο BIOS της μητρικής μου ή να την αφήσω και πάλι στην [RAID] για παν μελλοντικό ενδεχόμενο επαναχρησιμοποίησης της RAID array δυνατότητας;;;

Δημοσ.

1) Βάλ'τον στο 1ό πορτ, όπως σου είπαν

2) AHCI στο Bios

3) Install windows

Έχεις γράψει αναλύσεις επί αναλύσεων για 3 απλά βήματα, 5 λεπτών το καθένα.

Δημοσ.

1) Βάλ'τον στο 1ό πορτ, όπως σου είπαν

2) AHCI στο Bios

3) Install windows

Έχεις γράψει αναλύσεις επί αναλύσεων για 3 απλά βήματα, 5 λεπτών το καθένα.

Ό,τι κι αν έχω γράψει πάντως, εσύ τουλάχιστον σίγουρα δεν το έχεις διαβάσει παρά μόνο ίσως τελείως επιγραμματικά...

Αν δεν έχεις τρόπο να εξηγήσεις πάνω σε αυτά που ρωτά κάποιος, καλύτερα μην παίζεις απλώς τον "έξυπνο" με δήθεν "σοφές" απαντήσεις των 2 - 5 λέξεων.

Οι επιγραμματικές απαντήσεις ταιριάζουν σωστά συνήθως σε επιγραμματικές ερωτήσεις.

Δεν έχω απολύτως καμία όρεξη ξέρεις, να γράφω και να ξαναγράφω τα ίδια και τα ίδια, με 10 διαφορετικούς τρόπους και με προσπάθεια περίσσιας αναλυτικότητας.

Το ότι το κάνω λοιπόν, ίσως θα έπρεπε να σε προβλημάτιζε από μόνο του, στο ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, αν μη τι άλλο, να έχω και κάποιον ποιο ουσιαστικό λόγο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...