g1annis Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2012 Share Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2012 Γεια σας. Έχω μια Site: motherboard ASUS P5N73-CM με ενσωματωμένη κάρτα ήχου VIA VT1708B 8 -Channel High-Definition Audio CODEC Έχω ένα σύστημα ηχείων Logitech 2-1 (X210) το οποίο έχω συνδέσει κανονικά (σύμφωνα με το manual) Στο manual της motherboard έχει τις εξής οδηγίες που φαίνονται στη συνημμένη εικόνα Τα ηχεία τα εχω συνδέσει στο lime port. Και ακούγεται ήχος ίδιας έντασης και από τα δύο ηχεία. Το ballance μέσα από τις ρυθμίσεις ήχου του GNOME3 είναι ρυθμισμένο σωστά. Παρ' όλα αυτά όταν ακούω κάποιο κομμάτι που είναι γραμμένο δικάναλα, δεν ακούγεται το ένα κανάλι. ΕΡΩΤΗΣΗ: πχ βάλτε κι ακούστε το Hurricane του Dylan στο YouTube. Εγώ δεν καταφέρνω καν να ακούσω το βιολί/φυσαρμόνικα που θα έπρεπε να ακούγεται στο 0:11 Βέβαια σκέφτομαι αν στο Youtube τα αρχεία είναι μονοκάναλα ή δικάναλα. Αν είναι ΜΟΝΟ, τότε σημαίνει ότι όλο το πρόβλημα έχει να κάνει με το equalizer. Αν είναι ΔΙΚΑΝΑΛΑ τότε σημαίνει ότι κάτι παίζει λάθος με τις ρυθμίσεις μου. Το κομμάτι δεν ακούγεται καλά ούτε από το youtube ούτε από το τοπικό αρχείο που έχω στο pc μου. Μπορεί κανείς να δώσει καμια ιδέα για το τι μπορεί να συμβαίνει; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
imitheos Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2012 Share Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2012 Εφόσον έχεις γενικά ήχο, ο μείκτης θα είναι σωστά ρυθμισμένος. Παρόλα αυτά άνοιξε ένα τερματικό και τρέξε alsamixer να δεις μήπως τρέχει κάτι. Αν η φωνή σε master και pcm είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο και επίσης βλέπεις να λέει OO (δηλαδή και left και right είναι unmuted) πας παρακάτω. > speaker-test -c 2 -t sine Για μη μπλέκεις με το τι ήχο χρησιμοποιεί το youtube, μπορείς να τρέξεις το speaker-test της alsa που είναι το πιο "low-level" εργαλείο. Άνοιξε ένα τερματικό και τρέξε την παραπάνω εντολή και θα πρέπει να ακούσεις το μπιπ μία από το ένα ηχείο και μία από το άλλο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
g1annis Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2012 Μέλος Share Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2012 Ευχαριστώ πολύ φίλε. Λοιπόν, έχω τα εξής νέα δεδομένα: κάνοντας το test πήρα το παρακάτω: >~$ speaker-test -c 2 -t sine speaker-test 1.0.25 Playback device is default Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 2 channels Sine wave rate is 440.0000Hz Rate set to 48000Hz (requested 48000Hz) Buffer size range from 96 to 1048576 Period size range from 32 to 349526 Using max buffer size 1048576 Periods = 4 was set period_size = 262144 was set buffer_size = 1048576 0 - Front Left 1 - Front Right Time per period = 10.984193 0 - Front Left 1 - Front Right όταν έτρεχε το 0 - Front Left ακουγόταν ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ 2 ΗΧΕΙΑ ένα πολύ ΑΔΥΝΑΜΟ μπιπ όταν έτρεχε το 1 - Front Right ακουγόταν ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ 2 ΗΧΕΙΑ ένα ΔΥΝΑΤΟ μπιπ. Έβγαλα το βύσμα των ηχείων από τη θύρα, και συνέδεσα εκεί τα ακουστικά. Το αποτέλεσμα ήταν τελείως διαφορετικό: όταν έτρεχε το 0 - Front Left ακουγόταν ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ένα ΔΥΝΑΤΟ μπιπ όταν έτρεχε το 1 - Front Right ακουγόταν ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΞΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟτο ίδιο ΔΥΝΑΤΟ μπιπ. Αυτό αποδεικνύει κατά τη γνώμη μου ότι το πρόβλημα το έχουν τα ηχεία, και όχι η ρύθμιση της ALSA/Pulse. Σωστά; Τα ηχεία είναι εκτός εγγύησης. Συμφέρει να πάω να τα επισκευάσω στην επίσημη Logitech; Υπάρχει τεχνικό τμήμα στην Ελλάδα ή θα μου πουν κανα ανεκδιήγητο να το στείλουνε έξω; Μήπως αν το πάω σε καναν ηλεκτρονικό θα βγάλει άκρη; Ή δε συμφέρει καθόλου η επισκευή και να πάω να αγοράσω καινούργια ηχεία; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
imitheos Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2012 Share Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2012 όταν έτρεχε το 0 - Front Left ακουγόταν ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ 2 ΗΧΕΙΑ ένα πολύ ΑΔΥΝΑΜΟ μπιπ όταν έτρεχε το 1 - Front Right ακουγόταν ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ 2 ΗΧΕΙΑ ένα ΔΥΝΑΤΟ μπιπ. Έβγαλα το βύσμα των ηχείων από τη θύρα, και συνέδεσα εκεί τα ακουστικά. Το αποτέλεσμα ήταν τελείως διαφορετικό: όταν έτρεχε το 0 - Front Left ακουγόταν ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ένα ΔΥΝΑΤΟ μπιπ όταν έτρεχε το 1 - Front Right ακουγόταν ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΞΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟτο ίδιο ΔΥΝΑΤΟ μπιπ. Το speaker-test στέλνει τον ήχο στο αντίστοιχο ηχείο οπότε η σωστή συμπεριφορά είναι αυτή που είδες με τα ακουστικά δηλαδή να ακούς τον ήχο μόνο από το ηχείο το οποίο αναφέρει στο τερματικό το speaker-test. Αυτό αποδεικνύει κατά τη γνώμη μου ότι το πρόβλημα το έχουν τα ηχεία, και όχι η ρύθμιση της ALSA/Pulse. Σωστά; Τα ηχεία είναι εκτός εγγύησης. Συμφέρει να πάω να τα επισκευάσω στην επίσημη Logitech; Υπάρχει τεχνικό τμήμα στην Ελλάδα ή θα μου πουν κανα ανεκδιήγητο να το στείλουνε έξω; Μήπως αν το πάω σε καναν ηλεκτρονικό θα βγάλει άκρη; Ή δε συμφέρει καθόλου η επισκευή και να πάω να αγοράσω καινούργια ηχεία; Τα ηχεία αυτά έχουν ένα βύσμα, έτσι ? Και έχουν ένα φίλτρο που απομονώνει τις χαμηλές και τις στέλνει στο woofer ? Είναι πολύ πιθανό να φταίνε τα ηχεία αλλά έχω διαβάσει πολλά τρελά να γίνονται ειδικά τώρα που ανέφερες τη μαγική λέξη pulse audio οπότε ψάξε το λίγο πριν πειράξεις τα ηχεία. Βέβαια αν έφταιγε το pulseaudio θα είχε πρόβλημα και με τα ακουστικά αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Κάποια εύκολα πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις είναι: 1) Δες αν έχεις στον κατάλογο του χρήστη σου αρχείο .asoundrc ή στο /etc κάποιο αρχείο asoundrc με προβληματικές ρυθμίσεις. 2) > speaker-test -c 2 -t sine -D surround51 Αυτό θα χρησιμοποιεί μια εικονική συσκευή που έχει 6 ηχεία αλλά θα στείλει ήχο μόνο στα μπροστά. Με δύο ηχεία, αν όλα δούλευαν κανονικά, δεν θα παρατηρούσες κάτι διαφορετικό από την προηγούμενη εντολή αλλά αν υπάρχει πρόβλημα με κάποιο ενδιάμεσο layer όπως το pulseaudio μπορεί να παίξει σωστά. 3) Τα ακουστικά τα δοκίμασες κατευθείαν στην μητρική στη lime θύρα ? Βλέπω σε φωτογραφία ότι τα X210 έχουν ένα ματζαφλάρι που πειράζεις τον ήχο και βγάζει και θύρα για ακουστικά. Αν συνδέσεις εκεί τα ακουστικά σου γίνεται κάτι διαφορετικό ? 4) Αν δεν βαριέσαι, τρέξε σε ένα τερματικό alsamixer και βγάλε screenshot το παράθυρο. Όλα τα παραπάνω είναι ψιλοχαζές προτάσεις μια και η δοκιμή με ακουστικά έπαιξε σωστά αλλά δεν παίρνουν χρόνο οπότε μπορείς να τα δοκιμάσεις. Επίσης κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις είναι να συνδέσεις τα ηχεία σε υπολογιστή με άλλο λειτουργικό ή ακόμη και σε κάποια συσκευή όπως mp3 player. Με το παρακάτω αρχείο testchan.mp3 θα πρέπει να ακούς "Τα παπάκια στη σειρά" από το ένα ηχείο και "Iron Maiden - Fear of the Dark" από το άλλο ηχείο. testchan.mp3 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
rearshooter Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2012 Share Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2012 βαλε την κλασικη ρυθμιση στο .asoundrc πριν αλλαξεις ηχεια pcm.pulse { type pulse } ctl.pulse { type pulse } pcm.!default { type pulse } ctl.!default { type pulse } Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
g1annis Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2012 Μέλος Share Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2012 Λοιπόν, το δοκίμσα και από Windows και όντως και από Win παίζει μονοκάναλα. Ακούω ΜΟΝΟ τα παπάκια. Οπότε λογικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοκιμάσω όλα τα άλλα ε; Υπάρχει; Μάλλον πάω για αλλαγή/επιδιόρθωση ηχείων. Μίλησα με έναν φίλο που δουλεύει σε ένα μαγαζί με όργανα και "ήχο" και μου είπα να τα πάω να το δει ο τεχνικός. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
warlock9_0 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2012 Share Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2012 τα ίδια έχω κι εγώ, δες οτι τα έχεις συνδέσει σίγουρα όπως δείχνει το manual επίσης δοκίμασε να τα βάλεις σε άλλη έξοδο τα ηχεία αν έχει μπροστά ξέρω γω το κουτί ή αν έχει άλλη έξοδο για ακουστικά στρίψε λίγο τα βύσματα μέσα στην τρύπα και σιγουρέψου οτι έχουν μπει τέρμα μέσα το στερεοφωνικό βύσμα αν δεν πατήσει καλά παίζει όπως λες, μονοφωνικά Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα