Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ναι. Ο χρυσός όρος είναι "εκτελωνισμός".

κοίταξε να δεις, μπορεί να σου αρέσει να απαντάς με τις λιγότερες δυνατόν λέξεις και το περισσότερο ψαγμένο νόημα δυνατό αλλά στα 90% των ποστ σου δεν καταλαβαίνω χριστο! χαχαχ

Δημοσ.

Έχεις κάποιο link γι' αυτό; Ότι δηλαδή μπορούν να μεταπωλούνται μόνο πράγματα για τα οποία είχε αποδωθεί ΦΠΑ κατά την πρώτη αγορά τους; Αν κάτι είναι αγορασμένο από το εξωτερικό (και δεν έχει αποδωθεί ΦΠΑ στο ελληνικό κράτος) δεν μπορεί να μεταπωληθεί;

Οχι, εντελως εμπειρικα το ειπα. Δεν το εχω ψαξει ποτε, και μπορει η λογικη μου να ειναι εντελως λανθασμενη :-)

Θεωρητικα ομως για να αγορασεις κατι απο το εξωτερικο δεν πρεπει να εκτελωνιστει οπως ειπε και ο Lucifer? Αρα το κρατος τα παιρνει απο εκει.

Δημοσ.

Έχεις κάποιο link γι' αυτό; Ότι δηλαδή μπορούν να μεταπωλούνται μόνο πράγματα για τα οποία είχε αποδωθεί ΦΠΑ κατά την πρώτη αγορά τους; Αν κάτι είναι αγορασμένο από το εξωτερικό (και δεν έχει αποδωθεί ΦΠΑ στο ελληνικό κράτος) δεν μπορεί να μεταπωληθεί;

Εγώ πιστεύω πως δεν χρειάζεται κάποιο link για να του λόγου το αληθές. Αν δεν έχει αποδοθεί ΦΠΑ για κάποιο αγαθό, τότε αυτόματα θεωρείται προϊόν λαθρεμπορίας. Το ίδιο και για κάποιο αγαθό που αγοράστηκε εκτός ΕΕ και δεν πλήρωσε δασμό στο τελωνείο. Τα προϊόντα λαθρεμπορίας είναι παράνομο να μεταπωλούνται, υπάρχει κανείς που θέλει να το δει σε κάποιο link αυτό για να πειστεί?

• Moderators
Δημοσ.

Εγώ πιστεύω πως δεν χρειάζεται κάποιο link για να του λόγου το αληθές. Αν δεν έχει αποδοθεί ΦΠΑ για κάποιο αγαθό, τότε αυτόματα θεωρείται προϊόν λαθρεμπορίας. Το ίδιο και για κάποιο αγαθό που αγοράστηκε εκτός ΕΕ και δεν πλήρωσε δασμό στο τελωνείο. Τα προϊόντα λαθρεμπορίας είναι παράνομο να μεταπωλούνται, υπάρχει κανείς που θέλει να το δει σε κάποιο link αυτό για να πειστεί?

Στις ενδοκοινοτικές αγοραπωλησίες εκπίπτει ο ΦΠΑ (μέχρι ένα όριο τζίρου που επιτρέπεται για κάποιο κατάστημα να μην αποδίδει ΦΠΑ, το οποίο αλλάζει από χώρα σε χώρα).

Επίσης, για τα προϊόντα που αγοράζονται εκτός ΕΕ, μέχρι ενός ποσού (150 ευρώ?) δεν είσαι υποχρεωμένος να τα περνάς από τελωνείο και άρα δεν πληρώνεις ΦΠΑ για αυτά.

Δημοσ.

Στις ενδοκοινοτικές αγοραπωλησίες εκπίπτει ο ΦΠΑ.

Εγώ ανέφερα συγκεκριμένα την περίπτωση που ΔΕΝ έχει αποδοθεί ΦΠΑ. Εφόσον λες ότι εκπίπτει ο ΦΠΑ(δεν καταλαβαίνω τι εννοείς, αλλά δεν έχει σημασία κιόλας) αυτό σημαίνει ότι έχει πληρωθεί ΦΠΑ :)

• Moderators
Δημοσ.

Εγώ ανέφερα συγκεκριμένα την περίπτωση που ΔΕΝ έχει αποδοθεί ΦΠΑ. Εφόσον λες ότι εκπίπτει ο ΦΠΑ(δεν καταλαβαίνω τι εννοείς, αλλά δεν έχει σημασία κιόλας) αυτό σημαίνει ότι έχει πληρωθεί ΦΠΑ :)

Όταν λέω ότι ο ΦΠΑ εκπιτπεί, εννοώ ότι αν παραγγείλω κάτι από ένα random ευρωπαϊκό online μαγαζάκι το οποίο κάνει μικρούς τζίρους σην Ελλάδα, τότε δεν είναι υποχρεώμενο να με χρεώσει το ελληνικό ΦΠΑ και άρα δεν το αποδίδει στο ελληνικό κράτος (ομοίως δεν είναι υποχρεωμένο να αποδώσει ΦΠΑ στο κράτος του, αφού πρόκειται για προϊόν εξαγωγής).

Φυσικά, δεν μιλάμε για καταστήματα του τύπου amazon, zavvi, play κλπ τα οποία κάνουν τεράστιους τζίρους στην Ελλάδα και άρα έχουν και ελληνικό ΑΦΜ (για να σε χρεώνει ένα κατάστημα ελληνικό ΦΠΑ πρέπει να έχει και ελληνικό ΦΠΑ. Προφανώς, δεν έχουν όοολα τα ευρωπαϊκά καταστήματα ΦΠΑ, όπως επίσης είναι προφανές ότι καθένας μας μπορεί να ψωνίσει από οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κατάστημα, άσχετα με το αν αποδίδει ή όχι ΦΠΑ στο ελληνικό κράτος).

Άρα το ερώτημα παραμένει: Αν για κάποιο προϊόν δεν έχει αποδωθεί ο ΦΠΑ ενώ είναι νόμιμα αγορασμένα, μπορεί να μεταπωληθεί;

Γενικά, η μεταπώληση είναι γκρίζα περιοχή νομικά, από το λίγο που το έχω ψάξει.

Δημοσ.

Όταν λέω ότι ο ΦΠΑ εκπιτπεί, εννοώ ότι αν παραγγείλω κάτι από ένα random ευρωπαϊκό online μαγαζάκι το οποίο κάνει μικρούς τζίρους σην Ελλάδα, τότε δεν είναι υποχρεώμενο να με χρεώσει το ελληνικό ΦΠΑ και άρα δεν το αποδίδει στο ελληνικό κράτος (ομοίως δεν είναι υποχρεωμένο να αποδώσει ΦΠΑ στο κράτος του, αφού πρόκειται για προϊόν εξαγωγής).

Πρώτα από όλα είναι λάθος ο όρος "εκπίπτει ο ΦΠΑ" που χρησιμοποιείς. Εκπίπτει ο ΦΠΑ σημαίνει πως ο ΦΠΑ με κάποιο τρόπο επιστρέφεται πίσω σε αυτόν που τον πλήρωσε. Στην περίπτωση που ένας ιδιώτης αγοράσει με απλή απόδειξη λιανικής πώλησης μια κάρτα γραφικών πχ από οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κατάστημα, ελληνικό ή μη, online ή φυσικό, o ΦΠΑ ΔΕΝ ΕΚΠΙΠΤΕΙ! Επίσης το μαγαζάκι κάπου θα αποδώσει το ΦΠΑ, δε μπορεί να το κρατήσει στη τσέπη του.

Φυσικά, δεν μιλάμε για καταστήματα του τύπου amazon, zavvi, play κλπ τα οποία κάνουν τεράστιους τζίρους στην Ελλάδα και άρα έχουν και ελληνικό ΑΦΜ (για να σε χρεώνει ένα κατάστημα ελληνικό ΦΠΑ πρέπει να έχει και ελληνικό ΦΠΑ. Προφανώς, δεν έχουν όοολα τα ευρωπαϊκά καταστήματα ΦΠΑ, όπως επίσης είναι προφανές ότι καθένας μας μπορεί να ψωνίσει από οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κατάστημα, άσχετα με το αν αποδίδει ή όχι ΦΠΑ στο ελληνικό κράτος).

Δεν βλέπω το λόγο που κάνεις διαφοροποίηση μεταξύ μεγάλων και μικρών καταστημάτων μια και σε καμία περίπτωση δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ για ιδιώτες.

Άρα το ερώτημα παραμένει: Αν για κάποιο προϊόν δεν έχει αποδωθεί ο ΦΠΑ ενώ είναι νόμιμα αγορασμένα, μπορεί να μεταπωληθεί;

Αν το προϊόν είναι αγορασμένο νόμιμα είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, τότε ο νόμιμος ΦΠΑ έχει αποδοθεί από τον αγοραστή στον πωλητή με την αγορά του(και φυσικά ο πωλητής με τη σειρά του το απέδωσε εκεί που έπρεπε). Το ξαναλέω, εμείς θίξαμε την περίπτωση που ΔΕΝ πληρώθηκε ο ΦΠΑ, οπότε αυτόματα το αντικείμενο έγινε προϊόν λαθρεμπορίας.

Γενικά, η μεταπώληση είναι γκρίζα περιοχή νομικά, από το λίγο που το έχω ψάξει.

Για μένα δεν είναι καθόλου γκρίζα. Αν θέλεις πάντως μπορείς να μοιραστείς με εμάς τα ευρήματα αυτής της αναζήτησης για να το συζητήσουμε.

Δημοσ.

Για κάποιο λόγο μιλάτε όλοι για ΦΠΑ (lol).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα φοροδιαφυγής μέσω αγγελιών:

Αγοράζει ο Α από κάποια προσφορά/black fridays/ebay/crazy sundays/crazy u/crazy motherfucker κτλ 50 τεμάχια.

Την άλλη μερα τα πουλάει στο insomnia με κέρδος.

Μάλιστα οι τύποι αυτοί το κάνουν συστηματικά.

Οι παραβάσεις της παραπάνω τακτικής είναι τόσες πολλές που βαριέμαι να μετράω.

• Like 1
Δημοσ.

Για κάποιο λόγο μιλάτε όλοι για ΦΠΑ (lol).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα φοροδιαφυγής μέσω αγγελιών:

Αγοράζει ο Α από κάποια προσφορά/black fridays/ebay/crazy sundays/crazy u/crazy motherfucker κτλ 50 τεμάχια.

Την άλλη μερα τα πουλάει στο insomnia με κέρδος.

Μάλιστα οι τύποι αυτοί το κάνουν συστηματικά.

Οι παραβάσεις της παραπάνω τακτικής είναι τόσες πολλές που βαριέμαι να μετράω.

Έτσι ακριβώς, αυτός είναι ο ορισμός του εμπορίου, να αγοράζεις και να μεταπωλείς κάτι με σκοπό το κέρδος. Και φυσικά είναι παράνομο όταν το κάνεις χωρίς να φορολογήσαι. Το ανέφερα στο post #23 το συγκεκριμένο παράδειγμα και μου ζητήθηκαν εξηγήσεις κιόλας!!!

Δημοσ.

Το insomnia όμως καθεαυτό, δεν έχει καμμία ευθύνη για το πως χρησιμοποιείς εσύ τις αγγελίες.

Αν είσαι έμπορος και πουλήσεις κάτι μέσω του insomnia με παραστατικό πώλησης, δεν κάνεις τίποτα παράνομο.

Αν είσαι ιδιώτης και αγοράζεις σωρηδόν ή μη από το ebay και πουλάς με κέρδος, τότε κάνεις κάτι παράνομο.

Οι παραβάσεις αυτές όμως δύσκολα εντοπίζονται κατά τη γνώμη μου.

• Like 1
Δημοσ.

δηλαδη αν πουλησω τη συλλογη μου απο αποξηραμενες καποτες επειδη ειναι συλλεκτικη και τωρα εχει 10πλασια αξια απ οσο οταν την ειχα αγορασει,θα πρεπει να κοψω αποδειξη?

Δημοσ.

διάβασα το θέμα από το taxheaven.gr, τελικά τα πράγμα είναι αρκετά πιο σύνθετα από ότι φαίνεται.

ΠΟΥΘΕΝΑ δεν αναφέρθηκε ότι "αν το πουλήσεις ακριβότερα είναι εμπόριο" ή "αν ανέβηκαν οι τιμές και το πουλήσεις ακριβότερα δεν είναι" κλπ κλπ. μην αναφερθούμε στο ηθικό κομμάτι, δεν με ενδιαφέρει καθόλου.

Λέει όποιος έχει πουλήσει 15 αντικείμενα ακόμα και 0,01€ το τεμάχιο θεωρείται επαγγελματίας (πρέπει να έχει βιβλία, να εκδίδει τιμολόγια και άλλα ένα σωρό που δεν κατάλαβα εφόσον δεν έχω καμία σχέση με τα φορολογικά), επίσης το ebay είχε όριο να πουλάς 2,5 χιλιάρικα από ότι διάβασα; Δλδ αν πουλάς στο ebay 2,500 σε 10 χρόνια μαζεύονται, οπότε από εκεί και πέρα πάλι θεωρείσαι επαγγελματίας;

Συνεπώς όποτε θέλει το ΣΔΟΕ χτυπάει το ινσομνια ας πούμε με άτομα από 15 αξιολογήσεις και πάνω και τους "σκίζει"?, τι βάζω "..." αφού κυριολεκτικά τους σκίζει!

Επίσης αν πουλήσεις κάτι 1200ευρώ και πάνω τότε πάλι είναι ειδική περίπτωση. Ένας υπολογιστής μπορεί να πουληθεί τόσο, ή ένα ρολόι ή κάτι, δεν είναι σπάνιο.

Τέλος όλοι αυτοί οι νόμοι της π0ύτσ@ς μπορεί να αλλάζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, εμείς τι κάνουμε;

Σίγουρα να υπάρχουν πολλά παραθυράκια βέβαια και με έναν καλό δικηγόρο θα μπορείς να ξεμπερδέψεις, αλλά το άγχος που θα τραβήξεις για 10 αγγελίες που πούλησες πράγματα που είχες 2-3 χρόνια και πήρες πίσω το 1/2 των χρημάτων σου αξίζει;

• Moderators
Δημοσ.

Πρώτα από όλα είναι λάθος ο όρος "εκπίπτει ο ΦΠΑ" που χρησιμοποιείς. Εκπίπτει ο ΦΠΑ σημαίνει πως ο ΦΠΑ με κάποιο τρόπο επιστρέφεται πίσω σε αυτόν που τον πλήρωσε. Στην περίπτωση που ένας ιδιώτης αγοράσει με απλή απόδειξη λιανικής πώλησης μια κάρτα γραφικών πχ από οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κατάστημα, ελληνικό ή μη, online ή φυσικό, o ΦΠΑ ΔΕΝ ΕΚΠΙΠΤΕΙ! Επίσης το μαγαζάκι κάπου θα αποδώσει το ΦΠΑ, δε μπορεί να το κρατήσει στη τσέπη του.

Σωστή παρατήρηση, λάθος η διατύπωση «εκπίπτει ο ΦΠΑ».

Δεν βλέπω το λόγο που κάνεις διαφοροποίηση μεταξύ μεγάλων και μικρών καταστημάτων μια και σε καμία περίπτωση δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ για ιδιώτες.

Λοιπόν, ένα κατάστημα για να αποδώσει ΦΠΑ στο ελληνικό κράτος, πρέπει να έχει ελληνικό ΑΦΜ, αυτό πιστεύω είναι κατανοητό και δεν χρειάζεται περαιτέρω επεξήγηση. Όμως, ένα κατάστημα δεν είναι υποχρεωμένο να έχει ελληνικό ΑΦΜ εάν ο τζίρος που κάνει στην Ελλάδα είναι μικρότερος από κάποιο ποσό (νομίζω είναι 50k ευρώ ετησίως, αν δεν κάνω λάθος). Αν ο τζίρος του στην Ελλάδα είναι μικρότερος δεν είναι υποχρεωμένο να έχει ελληνικό ΑΦΜ και άρα δεν είναι υποχρεωμένο να αποδίδει ΦΠΑ στο ελληνικό κράτος.

Εκεί έγκειται η διαφορά μικρού ή μεγάλου καταστήματος.

Για μένα δεν είναι καθόλου γκρίζα. Αν θέλεις πάντως μπορείς να μοιραστείς με εμάς τα ευρήματα αυτής της αναζήτησης για να το συζητήσουμε.

Για μένα είναι γκρίζα περιοχή, όταν δεν έχω βρει νόμο που να ορίζει από ποιό σημείο και έπειτα η μεταπώληση θεωρείται επάγγελμα. Εσύ έχεις βρει κάτι σχετικό;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...