Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λοιπον καλησπερα παιδια δεν ξερω αν υπαρχει ηδη καποιο προγραμμα αλλα θελω να προσπαθησω να φτιαξω ενα προγραμμα να βγαζει υπηρεσιες! Θελω να εισαγω μια λιστα και ενα νουμερο που θα ειναι ο αριθμος των υπηρεσιων και απο εκει και περα να παιρνει τυχαια οσα ονοματα χρειαζονται και να τα καταχωρει.. Οταν πατασ next θελω να βλεπει ποσοι και αν χρειαζονται αλλαγη καποια ατομα και να βαζει αντιστοιχα νεα ατομα βαση σειρας αυτων που εχουν κανει λιγοτερο προηγουμενες μερες!!!

1 Τι γλωσσα να χρησιμοποιησω?

2 Με Access μπορει να γινει?

3 Αν εχει ορεξη κανεις μπορει να το φτιαξει δεν λεω οχι?

4 Αν υπαρχει ηδη προγραμμα ενημερωστε με!

Δημοσ.

Φιλόδοξο σχέδιο αλλά σε μας ποτέ δε δούλεψε.

 

Ο ένας προτιμούσε 3ωρο περίπολο από 2ωρο σκοπέτο, ο άλλος σου ζάλιζε τα @@ να τον βγάλεις εξοδούχο σήμερα κι ας κάνει μετά 3 μέρες σερί σκοπιά, ο άλλος έβγαινε ελεύθερος αρβύλων και μπορούσε μόνο θαλαμοφυλίκι, ο άλλος έπαιρνε άδεια προσωρινής εξόδου οπότε δε βόλευε την ώρα που τον είχες βάλει, ο κολλητός σ έπρηζε να τον βάλεις στην Χ σκοπιά κι όχι πύλη, ο άλλος γυρνούσε εκτάκτως από φυλάκιο και δεν τον είχες υπολογίσει, την επόμενη είχε απογευματινή εκπαίδευση οπότε έπρεπε να προσαρμόσεις το πρόγραμμα κά.

 

Τελικά το κάναμε πάντα στο χέρι.

 

Αν ψήνεσαι να το κάνεις μπας και τσιμπήσεις καμιά τιμητική ή για την εμπειρία, καν το.

  • Like 3
Δημοσ.

Αν νομίζεις ότι θα φτιάξεις τέτοιο πρόγραμμα και θα χρησιμοποιηθεί: ξέχασέ το.

 

Οι υπηρεσίες δεν υπάρχει περίπτωση να βγαίνουν στην τύχη για περίπου ένα εκατομμύριο λόγους, οπότε τις περισσότερες φορές απλά δε θα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμά σου (εκτός κι αν γράψεις ολόκληρη εμπορική εφαρμογή οπότε πάω πάσο).

 

Είχα δοκιμάσει να κάνω και γω το ίδιο, με αποτέλεσμα:

  • να συνειδητοποιήσω ότι πρόκειται για πολύ δυσκολότερο εγχείρημα απ' ότι ακούγεται
  • να περάσω αρκετές μέρες χαλαρά στο γραφείο αντί να τρέχω όπου έτρεχε ο κόσμος γενικότερα
  • να φτιάξω τελικά κάτι που μέσες άκρες την έκανε τη δουλειά
  • να πάρω άδεια ΠΣΚ (αυτό πιο πολύ είχε να κάνει με την προσφορά μου γενικότερα, το πρόγραμμα ήταν αφορμή)
  • να μην το χρησιμοποιήσει ποτέ κανένας στην πράξη
  • να βρω το source μερικά χρόνια αργότερα, να χαμογελάσω αναπολώντας και να το σβήσω δια παντός

Δημοσ.

Αν και είναι δύσκολο από άποψης το ότι ο καθένας έχει προτιμήσεις,μπορείς να φτιάξεις κάτι απλό που θα σε βοηθήσει να έχεις μία όψη για το τι σκοπιές-περίπολα χτυπάει ο καθένας και ανάλογα να κάνεις τις επιλογές σου.

Ένας εύκολος τρόπος είναι να θέσεις βαθμολογίες δυσκολίας για κάθε περίπολο ή σκοπιά.

 

Καλό θα ήταν να έχεις ξεχωριστή βαθμολογία για σκοπιά και περίπολο.

Αν υποθέσουμε ότι το δυσκολότερο είναι το 0200-0400 για σκοπιές, θα έχεις max βαθμό δυσκολίας το 10 και ελάχιστο το 1(για πρωινή σκοπιά ).

Για περίπολα επίσης μία ξεχωριστή βαθμολογία για το δυσκολότερο πχ 0000-0300(δεν ξέρω και τις ώρες,τυχαία γράφω).

Για τις εξόδους επίσης(δε μπορεί να έχουν έξοδο οι ίδιοι κάθε ΣΚ).

 

Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με μία βάση δεδομένων και να έχεις μία γενική εικόνα του τι κάνει ο καθένας,πχ αν βλέπεις ότι κάποιος τείνει στο 10 στις σκοπιές,μάλλον τον έχεις σκίσει... :confused: και αν τείνει στο 1 μάλλον πέφτει τηλέφωνο... :-D

Όλα αυτά μιλάμε σε ένα ιδεατό κόσμο έτσι;

 

Καλή επιτυχία στο εγχείρημα!

Δημοσ.

Είχα κάνει κάτι αντίστοιχο excel-όφυλλο, όχι αυτόματο, προγραμματίζοντας 4-5 άτομα σε τρεις βάρδιες/ημέρα επί έναν μήνα.

Με υπηρεσίες της θητείας όπως σκοπιές και περίπολα δεν ξέρω πώς θα δούλευε.

Ο σκοπός ΔΕΝ ήταν να βγάζει μόνο του τις βάρδιες, αλλά για να διευκολύνει αυτόν που αποφάσιζε.

Γι' αυτό έδωσα βάρος σε "εργονομία" και σε υπολογισμούς.

Για κάθε μήνα σωζόταν και άλλο εξελόφυλλο.

 

 

Εν ολίγοις:

(1) Χρησιμοποίησα 3-4 tabs με διαφορετικά φύλλα. Το ένα ήταν το βασικό και παρουσιάσιμο, το δεύτερο έκανε απολογιστικά στοιχεία (πόσες βάρδιες έκανε ο καθένας, πόσες ώρες δούλεψε, τι υπερωρίες δικαιούται κλπ.) και το τρίτο - το πιο πολύπλοκο - έκανε τους υπολογισμούς. Το 4ο ήταν στατικό φύλλο με οδηγίες.

 

(2) Όλα τα κελιά και των 3 φύλλων είχαν δυναμική σύνδεση μεταξύ τους, έτσι ώστε να εισάγονται (κυρίως από το 1ο φύλλο) οι ελάχιστες δυνατές πληροφορίες. Δηλαδή αν άλλαζα το κελί με το όνομα του εργαζόμενου, αυτομάτως άλλαζαν τα ονόματα στα υπόλοιπα.

 

Αν άλλαζε ο μήνας, αυτόματα θεωρούσε 1η του μήνα και την τρέχουσα χρονιά και έφτιαχνε το ημερολόγιο υπολογίζοντας και αργίες.

 

Επίσης όσα κελιά δεν χρειαζόταν να συμπληρώνονται, τα κλείδωνα.

 

(3) Στο πρώτο φύλλο έκανα στα κελιά ένα ημερολόγιο (πρώτη γραμμή από 1 ως 31 του μήνα, πρώτη στήλη τα ονόματα) και κωδικοποίησα κάθε βάρδια (π.χ. πρωινή = Π, απογευματινή = Α κλπ.) Με μια COUNTIF διάβαζα τα πεδία του ημερολογίου και έτσι μπορούσα να εξετάσω αν είχαν συμπληρωθεί σε κάθε ημέρα όλες οι βάρδιες· αν όχι μου έβγαζε κόκκινο ένα κελί από κάτω. Κλπ. τέτοια που διευκολύνουν το να φτιάξεις ένα άρτιο πρόγραμμα. Είναι πολύ σημαντικό μόνο του να φτιάξεις την αρτιότητα, να μη βάζεις δηλ. δυο άτομα να κάνουν ταυτόχρονα το ίδιο πράγμα και μια "υπηρεσία" να μένει χωρίς άτομο.

 

(4) Το τρίτο φύλλο που έκανε τους υπολογισμούς, περιείχε πολλαπλά αντίγραφα του ημερολογίου (31 στήλες επί όσες γραμμές ήταν οι εργαζόμενοι), το ένα κάτω από το άλλο.

 

Μέσα σε κάθε αντίγραφο όμως συμπληρώνονταν νούμερα, τα οποία είτε ήταν στάνταρ (συμπληρωμένα εκ των προτέρων), είτε προέκυπταν αυτόματα ανάλογα με τους κωδικούς του 1ου φύλλου.

 

Π.χ. για κάθε βάρδια πρωϊνή που ήταν 6 ώρες όλο το αντίγραφο ημερολογίου έγραφε τον αριθμό 6. Αν είχες δηλαδή 10 εργαζόμενους είχες ένα ορθογώνιο με 10*31 = 310 εξάρια. Φαίνεται περίεργο αλλά συμπληρώνεται εύκολα (copy-paste του excel) και έτσι μπορείς να αλλάξεις πολύ στοχευμένα, αν π.χ. κάποιος έκανε στις 23 του μήνα πεντάωρη αντί εξάωρη βάρδια πήγαινες στην 23η στήλη και στην αντίστοιχη γραμμή και άλλαζες το 6 σε 5. Για τις απογευματινές που είχα 8 ώρες, είχα πιο κάτω ένα αντίγραφο με 310 το πλήθος 8ρια κ.ο.κ.

 

Είχα δηλαδή 3 αντίγραφα του ημερολογίου μόνο για τις βάρδιες (πρωί, απόγευμα, νύχτα). Για ό,τι συντελεστή ήθελα να βάλω και ό,τι υπολογισμούς έφτιαχνα από ένα αντίγραφο, είχα φτάσει να έχω 15-16. Τα αυτόματα είχαν στα κελιά τους συναρτήσεις π.χ. (COUNTIF) από το ημερολόγιο του 1ου φύλλου και εμφάνιζαν αριθμούς. Άλλα αντίγραφα ημερολόγια έπαιρναν από τα υπόλοιπα αντίγραφα τα στοιχεία που ήθελαν.

 

Για κάθε ενδιάμεσο υπολογισμό υπήρχε ένα αντίγραφο ημερολόγιο με αριθμούς-συντελεστές, δηλαδή. Δύσκολο στην αρχική κατασκευή, όμως σου λύνει τα χέρια, γιατί μπορείς να βάλεις ό,τι παράγοντες θέλεις: συντελεστές δυσκολίας, αργίες, αμοιβές κλπ. Στηρίζεσαι στην ευκολία του excel να κάνεις (copy-paste) γραμμές και στήλες με αριθμούς. Φυσικά έγιναν και αντίγραφα με συγκεντρωτικούς τους υπολογισμούς. Τον επόμενο μήνα όμως δεν παρεμβαίνεις αν δε χρειάζεται σε αυτούς τους πίνακες, γιατί ισχύουν ό,τι και στον προηγούμενο.

 

Δηλαδή το 3ο φύλλο των υπολογισμών ήταν η "καρδιά" και αποτύπωνε τους κανόνες, κάθε μήνα είχε ελάχιστες ως τίποτα από αλλαγές συντελεστών.

 

(5) Το 2ο φύλλο ήταν παρουσιάσιμο, έπαιρνε τους υπολογισμούς από το 3ο και τους παρουσίαζε σαν στατιστικά στοιχεία. Έβαζα τους εργαζόμενους και είχε στήλες δίπλα, πόσες πραγματικές ώρες δούλεψαν, πόσες και ποιες βάρδιες έκαναν κλπ. Οπότε με αυτά είχαμε πολιτική και τηρούσαμε ένα αρχείο συνολικής εργασίας. Καθένας δηλαδή έβλεπε τι είχε δουλέψει και ο "επιλοχίας" που έβγαζε το πρόγραμμα τηρούσε κάθε μήνα ισορροπίες.

 

Αυτά, αν σου άρεσαν οι ιδέες μου...

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...