Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

^...βασικά το πόσο "αξιόπιστος" είναι, μπορεί να το τσεκάρει, υπλό μία έννοια. εάν επικοινωνήσει και του πει (χωρίς ν' αναφέρει θεωρία περί μοτέρ) ότι την έβαλε πάνω και δεν. ΕΙδικά αν ο άλλος δεν είναι απλώς ένας "ιδιώτης-χρήστης" και εμπορεύεται γενικά πλακέτες, και ΕΑΝ του πει "οκ θα σου στείλω άλλη - στειλ' την μου πίσω" κλπ...(όχι ότι είναι κι υποχρεωμένος).

(...περι τροφοδοτικών, γενικά η δική μου άποψη δεν αλλάζει πάντως - όχι για την ώρα και με βάση τα όσα έχω συναντήσει : χρεώνονται συνήθως, πολλά περισσότερα από όσα τους αναλογούν. Και γενικά το hardware, είμαι της άποψης πως "ό,τι είναι να το πάθει, θα το πάθει από μόνο του", στην πλειονότητα των περιπτώσεων, και δεν υπάρχει -πιά, ίσως- τόση "αλληλεπίδραση" (κακή) μεταξύ των parts...Μην πω ότι σχεδόν ίδια άποψη έχω αρχίσει να έχω ΚΑΙ για το ρεύμα...)

Δημοσ.

Αξιόπιστος φαίνεται, και από feedback, και από παρουσίαση προϊόντων. Επίσης έχει και εγγύηση 30 ημερών με δικά μου ταχυδρομικά έξοδα επιστροφής. 

Το μοτέρ έχει 4 επαφές. Μήπως ξέρετε για που προορίζεται η καθεμιά; Αληθεύει πως είναι τριφασικά αυτά τα μοτέρ; Τουλάχιστον να μετρήσω με το πολύμετρο αν είναι το μοτέρ.. 

Δημοσ.

Ναι είναι ένας βηματικός κινητήρας 3 φασεων.

Μπορείς να μετρήσεις την αντίσταση κάθε μιας από αυτές με ένα ωμόμετρο. Είτε κατευθείαν από τις επαφές του κινητήρα είτε από τα σημεία ελέγχου στο pcb (mota, motb, motc, με ct - αν δε κάνω λάθος).

Δημοσ.

Σασί-1: 5,5Ω

Σασί-2: 5,5Ω

Σασί-3: 5,5Ω

Σασί-4: 5,5Ω

1-2: 0,8 Ω

1-3: 0,8 Ω

1-4: 0,8 Ω

2-3: 1,5 Ω

2-4: 1,5 Ω

3-4: 1,5 Ω

Βγάζετε άκρη εσείς; Για μένα δε θα έπρεπε να κλείνει κύκλωμα σε όλα τα 1,2,3,4 με το σασί. 

Από την άλλη, φαίνεται τα 2,3,4 να είναι οι άκρες των τυλιγμάτων (mota, motb, motc λέγονται; ) και το 1 να είναι το κοινό σημείο τους (ct?). Δηλαδή όταν μετράω 2-3, 2-4, και 3-4 μετράω 2 αντιστάσεις σε σειρά και γι'αυτό είναι διπλάσια η τιμή από τη μέτρηση μιας αντίστασης με έναν αγωγό (1-2,1-3,1-4). Αυτά με το Pcb το καινούριο επάνω. Θα μετρήσω και με το pcb εκτός, μήπως και βραχυκυκλώνει αυτό κάπου.

7006320-0-large.jpg

Το διάγραμμα είναι τυχαίο, απλά το έβαλα για να δείξω πως είναι η συνδεσμολογία των τεσσάρων επαφών (αν δεν κάνω λάθος)

Χωρίς την πλακέτα οι μετρήσεις είναι ίδιες με πριν, εκτός από τις Σώμα-[1:4] όπου τώρα δεν έχω κύκλωμα (άπειρη αντίσταση) όπως και θα έπρεπε δηλαδή. Επίσης, έβαλα την πλακέτα μόνη της στο ρεύμα, χωρίς σκληρό και μέτρησα στις ακίδες που ακουμπάνε επάνω στις επαφές για το μοτέρ, και βρήκα τάση μόνο μεταξύ του 4 και των 1,2,3 στα 0.92V. Το πολύμετρο το είχα στο συνεχές στα 2V, και η ένδειξη ήταν σταθερή. Μικρή όμως δεν είναι; 

Κανονικά δε θα έπρεπε να έχω  xV μεταξύ των 1-2, 1-3,1-4;

Βέβαια δε γνωρίζω εάν, επειδή δε βλέπει το υπόλοιπο σώμα του σκληρού, μήπως κόβει το ρεύμα κάποιο firmware. 

Μήπως έχει κανείς το datasheet του Smooth L6283 1.3 (st), που έχει η πλακέτα για να οδηγεί μοτέρ και κεφαλές, μπας και βρω καμια άκρη εκεί μέσα; Βρήκα του L7250 αλλά δεν ξέρω αν είναι ίδιο.

Δημοσ.

Σασί-1: 5,5Ω

Σασί-2: 5,5Ω

Σασί-3: 5,5Ω

Σασί-4: 5,5Ω

1-2: 0,8 Ω

1-3: 0,8 Ω

1-4: 0,8 Ω

2-3: 1,5 Ω

2-4: 1,5 Ω

3-4: 1,5 Ω

Βγάζετε άκρη εσείς; Για μένα δε θα έπρεπε να κλείνει κύκλωμα σε όλα τα 1,2,3,4 με το σασί. 

Από την άλλη, φαίνεται τα 2,3,4 να είναι οι άκρες των τυλιγμάτων (mota, motb, motc λέγονται; ) και το 1 να είναι το κοινό σημείο τους (ct?). Δηλαδή όταν μετράω 2-3, 2-4, και 3-4 μετράω 2 αντιστάσεις σε σειρά και γι'αυτό είναι διπλάσια η τιμή από τη μέτρηση μιας αντίστασης με έναν αγωγό (1-2,1-3,1-4). Αυτά με το Pcb το καινούριο επάνω. Θα μετρήσω και με το pcb εκτός, μήπως και βραχυκυκλώνει αυτό κάπου.

Ακριβώς όπως τα λες είναι.

Βέβαια το μόνο που χρειαζόσουν δεν είναι οι τιμές αλλά αν το όργανο σου βρίσκει ανοιχτό κύκλωμα (0L) σε κάποιο από τα 1-2, 1-3, 1-4. Βέβαια εσύ έτσι επιβεβαίωσες μόνο σου ποια είναι και τα τυλίγματα.

Αυτό δείχνει πως ο ίδιος ο κινητήρας μάλλον είναι εντάξει (καλό αυτό)

Οπότε μετά η υποψία πάει (& καλώς σκέφτηκες) στο smooth. Οπτικά είναι εντάξει όμως ε;

Θα έχω το νου μου αν και δε το βρίσκω διαθέσιμο. Θέλει αρκετό ψάξιμο.

Δημοσ.

Επικοινώνησε με τον πωλητή και μου είπε, αφενώς πως δεν είναι σίγουρο πως η αλλαγή pcb αρκεί για να ζωντανέψει το σκληρό κτλ, και αφετέρου πως ίσως χρειάζεται να γίνει μεταφορά της original ROM, από την παλιά πλακέτα στη νέα. Και πως έχουν αρκετούς ευχαριστημένους πελάτες που κατάφεραν και πήραν τα δεδομένα τους μετά από μεταφορά ROM.

Έχουν βάση αυτά που λέει;

Επίσης λέει πως μπορώ να του στείλω και τις δυο πλακέτες για να μεταφέρει αυτός τη ROM, ή ακόμα και το σκληρό ολόκληρο.

http://www.donordrives.com/services

Δημοσ.

Έχουνε βεβαίως αλλά όπως ανέφερα και νωρίτερα το ότι δε ζωντανεύει καθόλου είναι κάπως ανησυχητικό. 

Αν έχεις τη διάθεση, τότε στείλε όλο το δίσκο όπως σου'πε.

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είμαι πολύ χαρούμενος :)

Τελικά μετά από ένα μαραθώνιο και κάποιους μήνες, δούλεψε και ο δεύτερος σκληρός. Σήμερα κατέφθασαν και οι 2 πλακέτες, η δική μου και αυτή που είχα αγοράσει από ebay μετά από το adaptation (δωρεάν) που έκανε η παραπάνω εταιρεία.

Μου είχαν πει σε email πως βρήκαν την παλιά πλακέτα προβληματική (defective) και πως αντέγραψαν την παλιά στην καινούρια. Βέβαια είπαν πως η πλακέτα δουλεύει αλλά μπορεί ο σκληρός ακόμα και αν πάρει μπροστά να μην είναι δυνατό να πάρω τα δεδομένα μου.

Ευτυχώς, την βίδωσα επάνω, τη σύνδεσα στο pc και ο σκληρός δουλεύει!!!!

Σας ευχαριστώ για την υπομονή, τις πληροφορίες και τη βοήθεια!

Να' στε καλά!

Και μια τελευταία ερώτηση; 

Ο σκληρός ενώ διαβάζει data κάνει κάτι μπιπ-μπιπ. Παίρνω backup τώρα.

Δεν ήξερα πως μπορούν να κάνουν ήχους οι σκληροί. Ξέρει κανείς τι σημαίνει το μπιπ; Είναι τυχαίο, χωρίς συγκεκριμένη συχνότητα επανάληψης, αλλά ακούω τις κεφαλές να διαβάζουν. Τα αρχεία φαίνονται να είναι χωρίς corruption (π.χ. φωτογραφίες-έγγραφα)

Επεξ/σία από capthookb
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...