capthookb Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2012 Λοιπόν, ένας φίλος με κάλεσε για να δω τον υπολογιστή του. Μου εξήγησε πως είχε 2 σκληρούς δίσκους, έναν sata (Α) κι έναν pata (Β) και πως κάποια στιγμή έδωσε τον υπολογιστή να του κάνουν ένα format σε ένα μαγαζί. Αυτοί μετά από μερικές μερες τον κάλεσαν να του πουν πως ο ένας ο σκληρός χάλασε (δε δουλεύει και δεν αναγνωρίζεται από κανένα μηχάνημα) και πως ο άλλος είναι οκ. Αφού το πήρε και μετά από λίγο καιρό του εμφάνισε μια μπλε οθόνη και το έσβησε. Έπειτα δεν ξανα-μπούταρε καθώς έμεινε στο σημείο αναγνώρισης των σκληρών από τη μητρική. Τέλοσπάντων, πήγα τον είδα και τον πήρα σπίτι μου να δω τι μπορώ να κάνω σε συνδυασμό με το δικό μου. Να πω πως βάζοντας τον Α στο δικό μου μηχάνημα δεν τον ακούω να ξεκινά το μοτέρ του καθόλου και μετά από λίγο αρχίζει και ζεταίνεται ένα σημείο στην πλακέτα του. Μάλλον από την κάτω μεριά έχει ένα τσιπάκι εκεί. Μου είχε τύχει παλιότερα κάτι αντίστοιχο όταν είχα κάψει έναν δικό μου σκληρό. Έχει ελπίδα σωτηρίας αυτός; Όσον αφορά τον σκληρό Β, τον σύνδεσα και ξεκινώντας το δικό μου pc (που δουλεύει κανονικά) ένοιωσα κάποιο συντονισμό στο σκληρό καθώς τον κρατούσα στο χέρι. Αναγνώριση από τη μητρική μου ούτε για αστείο. Μετά από πολλές δοκιμές, δοκίμασα το εξής. Την ώρα που περιμένει η μητρική για αναγνώριση, έβγαλα το καλώδιο τροφοδοσίας του σκληρού και το ξαναέβαλα. Και τότε άκουσα το σκληρό να ξεκινάει κανονικά (το μοτέρ σε πλήρη ταχύτητα δηλαδή) και τον αναγνώρισε και η μητρική μου. Μπήκα σε λειτουργικό (linux) και διάβασα και τα αρχεία του. Φοβάμαι όμως πως αν κλείσω δε θα ξαναδουλέψει. Με αυτόν τι συμβαίνει; Τα έχει παίξει κι αυτός; Γιατί τα έπαιξαν και οι 2 σκληροί; Κάτι παίζει με τον υπολογιστή του φίλου μου; Μήπως το τροφοδοτικό; Πως θα τσεκάρω τάσεις υπό φορτίο; Δεν πηγαίνει το μυαλό μου κάπου αλλου και δεν έχω τσεκάρει ακόμη τίποτα άλλο. Οποιαδήποτε βοήθεια ή ιδέα θα μου ήταν χρήσιμη.
washcloud Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2012 Την ώρα που περιμένει η μητρική για αναγνώριση, έβγαλα το καλώδιο τροφοδοσίας του σκληρού και το ξαναέβαλα. Και τότε άκουσα το σκληρό να ξεκινάει κανονικά (το μοτέρ σε πλήρη ταχύτητα δηλαδή) και τον αναγνώρισε και η μητρική μου. ...μπράβο θάρρος όμως... Εγώ πάντως δεν θα ξαναέκανα... Κατά τ' άλλα, εφ' όσον δεν νιώθεις να στροφάρει ο Σάτας, μάλον καπούτ. Το μόνο που μπορεί να δοκιμαστεί, είναι αλλαγή πλακέτας (από ολόιδιο ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΣΚΟΥ). Τί μάρκα είναι παρεμπιπτόντως; (...χωρίς να τον δούμε από κοντά βέβαια, τί να πούμε...Το να μυρίσουμε τα πλήκτρα μας, δυστυχώς δεν αρκεί...) * Όσο για τον άλλον, που τον...βασανίζεις, στην καλύτερη υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο Molex που τον σύνδεσες. Δοκίμασε άλλο, και για σιγουριά, και άλλη καλωδιοταινία. Στη χειρότερη, είτε το τροφοδοτικό σου είναι "λίγο" (ειδικά αν έχεις "πολλές" συσκευές ήδη πάνω στο μηχάνημα, κυρίως δίσκους και optical drives), είτε έχει τα προβλήματά του κτλ... Υπάρχει βέβαια περίπτωση το θέμα να το έχει κι ο δίσκος (πχ εκεί που συνδέεται το Molex, ή και πιο με΄σα, κάτι να μην κάνει καλή επαφή). Μάρκα, μοντέλο και χωρητικότητα; Τέλος, μπα, δύσκολο "το τροφοδοτικό του φίλου να ευθύνεται" (...μη σου πω ότι εγώ το συζητάω και να τον κάψανε, από λάθος σύνδεση, εκεί που τον πήγε για "φορμάτ"...Όχι ντε και καλά το πιο πιθανό, αλλά πάιζει μια χαρά ως σενάριο - και μόνο τέτοιο μπορεί να παραμείνει...Το λέω όμως, ως άλλη εξήγηση από "το τροφοδοτικό". Ο λόγος είναι, ότι γενικά δεν έχω ζήσει τροφοδοτικά που να μου κάνουν ζημιές. Κι έχω χρησιμοποιήσει ΚΑΙ τα χειρότερα - από άποψη κατάστασης, και όχι "ποιότητας"). Πιο πιθανό είναι "απλά να ήρθε η ώρα τους" (των δίσκων). Διότι αυτή μπορεί να έρθει, μέσω διάφορων, δόξα τω Θεώ, τρόπων. * υπάρχει σχετικό (στίκι είναι) θρεντ για αναζήτηση πλακετών, στις Μονάδες Αποθήκευσης. Για δοκίμασε την τύχη σου (=του φίλου σου) και εκεί...
capthookb Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2012 O Sata είναι Western Digital Caviar WD800JD-00MSA1 (80άρης δηλαδή) και ο PATA Samsung SP0411N 40GB. Τον samsung τον είχα αρκετές ώρες στο μηχάνημα να δω μήπως εμφανίσει τίποτα στο smart αλλά δεν είδα κάτι επιλήψιμο. Μάλιστα τυχαία είδα πως αν πιέσω το κομμάτι της πλακέτας που κάνει επαφή με το μοτέρ του δίσκου, ξεκινά κάθε φορά! Molex έχω δοκιμάσει διάφορα, και στα 2 pc (δικό μου και του φίλου μου) αλλά έκανε τα ίδια. Δεν έχω βρει χρόνο να τα ψάξω περισσότερο. Ελπίζω σήμερα το βράδυ. Πάντως πρέπει να είναι παλιοί και οι 2 δίσκοι. Μάλλον θα ψάξω μπας και βρω πλακέτα για τον Sata, μιας και ο φίλος μου έχει πολύτιμες φωτογραφίες μέσα, οικογενειακές μήπως και τον σώσουμε. Ευχαριστώ washcloud, που ασχολήθηκες και μοιράζεις και την εμπειρία σου με εμάς τους "άσχετους". Σπανίζει να βοηθά ο ένας τον άλλο σήμερα...
washcloud Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2012 Να 'σαι καλά. Ό,τι μπορούμε κάνουμε κάποιοι, σ' αυτές τις μέρες που λες κι εσύ... Ναι οι δίσκοι είναι "πολύ παλιοί" (πάνω από 5ετία, και είδικά ο IDE ακόμα περισσότερο). Πόσταρε και στο θρεντ που σου υπέδειξα μπας και βρεθεί πλακέτα, και μετά ψάξιμο πχ στο eBay. Toυ IDE μάλλον έχει ξεκολλήσει κάποια επαφή. Με ψάξιμο και κολλητήρι ίσως γίνει δουλειά, αλλά όπως και να 'χει δεν είναι αξιόπιστος για αποθήκευση. Πάρε αν μπορέσεις αντίγραφα πριν πάθει μόνιμη ζημιά. Nα πάρει πες του έστω το μάθημα ο φίλος, ότι πάντα πρέπει να κρατάμε αντίγραφα σε άλλο μέσο. Έστω σε ντιβιντάκια.
capthookb Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2013 Επανέρχομαι μετά από μήνες για την διάσωση του Western Digital (SATA). Έχω βρει δυο πλακέτες από αμερική στο ebay http://www.ebay.co.uk/itm/WD-80GB-WD800JD-00MSA1-2061-701335-E00-AM-SATA-3-5-PCB-Free-Service-/150903080538?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item232286465a&_uhb=1 Model: WD800JD-00MSA1 PCB Sticker: 2061-701335-E00 AMPWB: 2060-701335-005 REV A SKU: U8-A1062 http://www.ebay.co.uk/itm/WD-80GB-WD800JD-00MSA1-2061-701335-E00-AL-SATA-PCB-Free-Service-/150951001537?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2325617dc1&_uhb=1 Model: WD800JD-00MSA1PCB Sticker: 2061-701335-E00 ALPWB: 2060-701335-005 REV A SKU: U8-A1173 και του δίσκου που έχω: Model: WD800JD-00MSA1 PCB Sticker: 2061-701335-E00 AΕPWB: 2060-701335-005 REV A SKU: (δεν το βρίσκω πουθενά) Οπτικά η δεύτερη πλακέτα του πωλητή είναι ολόιδια με τη δική μου όλα τα εκτυπωμένα στοιχεία δηλαδή είναι ίδια, εκτός από το τελευταίο γράμμα του PCB sticker και ότι ακολουθεί μετά υπογραμμισμένο. Να υποθέσω πως έχω περισσότερες πιθανότητες με τη δεύτερη; Εν τω μεταξύ πλακέτες με PCB Sticker: 2061-701335-E00 AΕ βρίσκω στο ebay αλλά είναι από άλλα μοντέλα σκληρών δίσκων τα οποία καταλήγουν σε 00MSA1. Δηλαδή είναι WD800JD-xxMSA1
washcloud Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2013 Γιατί "η 2η"; Όλες (κι η δικιά σου) διαφέρουν (μόνο) σ' ένα γράμμα στο τελείωμα του PCB...Οπότε, το ίδιο είναι, όποια κι αν πάρεις, όχι; Επίσης, δεν καταλαβαίνω πού αναφέρονται τα "PWB" και "SKU" (το τελευταίο παίζει να είναι τσιπάκι βέβαια). Δεν τα βλέπω σε 80άρη δίσκο που έχω. Πάντως, μέχρι 500άρηδες WD που τους έχω ανταλλάξει πλακέτες, αυτό που έχει αρκέσει για να δουλέψουν, είναι το (πλήρες) μοντέλο, WD800JD-00MSA1 στην περίπτωσή σου...
capthookb Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2013 Το pwd είναι τυπωμένο πάνω στην πλακέτα. To έχω κυκλώσει με κόκκινο χρώμα. Λέω για τη δεύτερη (αυτή που έχω επισυνάψει κιόλας) γιατί στο σημείο που έχω κυκλώσει με μπλέ χρώμα, έχει ένα σύμβολο σαν R ανάποδο,παρέα με ένα U, 94V-0 και από κάτω Ε222034. Αυτά είναι ίδια και στο δικό μου σκληρό. Ενώ η πλακέτα από το πρώτο link είναι λίγο διαφορετική εκεί (και πάλι λέω όσον αφορά τα αναγραφόμενα εκτυπωμένα στοιχεία σε αυτό το σημείο). Κατά τα άλλα είναι όμοιες. Μάλλον θα πάρω αυτήν!
washcloud Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2013 Εύχομαι να παν όλα καλά. Ενημέρωσε σε κάθε περίπτωση.
capthookb Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2013 Θα ενημερώσω σίγουρα! Την παρήγγειλα την πλακέτα, οπότε περιμένω να έρθει. Για την ιστορία, το sku πρέπει να έχει να κάνει με την αποθήκη του πωλητή και όχι με την πλακέτα αυτή καθεαυτή. http://en.wikipedia.org/wiki/Stock-keeping_unit
washcloud Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2013 ...ξαναλέω πάντως, από την εμπειρία μου μέχρι 500άρηδες, δε χρειάζεται δα να ξέρουμε και αν ο ένας υπάλληλος που σφράγισε τον ένα δίσκο φορούσε το ίδιο νούμερο παπούτσι με αυτόν που σφράγισε έναν άλλο με κατά τ' άλλα ίδια χαρακτηριστικά... Γενικώς το πλήρες μοντέλο, αρκεί.
capthookb Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2013 Δυστυχώς δεν κατάφερα να κάνω κάτι. Χθες ήρθε η πλακέτα, την βάζω επάνω στο σκληρό, τον συνδέω στο pc, πατάω το on, αλλά ούτε που κουνιέται καν το μοτέρ. Δεν κάνει κιχ. Έβαλα την παλιά πλακέτα πάλι, συνδέω κτλ, και αυτή κάνει το ίδιο πράγμα που έκανε. Πάλι δεν ακούγεται τίποτα, αλλά ταυτόχρονα ζεσταίνεται υπερβολικά, όσο περνάει η ώρα και ένα τσιπάκι του. Να έχει καεί το μοτέρ περιστροφής;
washcloud Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2013 Δεν είναι και τόσο σύνηθες, αλλά δεν αποκλείεται (...και το ερώτημα είναι, όντως είναι άραγε λειτουργική η πλακέτα που σου ήρθε...; ) (...) Μοτέρ πάντως μόνο εξειδικευμένη εταιρία μπορεί ν' αλλάξει, με ασφάλεια. Μπορείς να δοκιμάσεις να τον...σφαλιαρίσεις, "ελαφρά" (όχι και χάδι βέβαια), μπας και είναι "κολλημένο" το μοτέρ. Επίσης μια άλλη...("πρακτική") "τεχνική" που ίσως βοηθήσει, σε πιθανό ξεκόλλημα, πιθανώς κολλημένου μοτέρ, είναι να τον βάλεις για καμμιά ώρα στην...κατάψυξη (τυλιγμένο πολύ καλά σε μερικές σακκούλες, πχ τροφίμων, από τις οποίες ρουφώντας θα προσπαθήσεις να βγάλεις όσο αέρα γίνεται), και μετά να τον δοκιμάσεις, μπας και. Υπ' όψιν ότι αυτές οι "πρακτικές τεχνικές", ενδεχόμενα αντί να κάνουν καλό, αποτελειώνουν τον δίσκο, και καλό είναι να εφαρμόζονται ως οι τελευταίες των τελευταίων, πριν την παραίτηση.
άδικος Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2013 Δυστυχώς δεν κατάφερα να κάνω κάτι. Χθες ήρθε η πλακέτα, την βάζω επάνω στο σκληρό, τον συνδέω στο pc, πατάω το on, αλλά ούτε που κουνιέται καν το μοτέρ. Δεν κάνει κιχ. Έβαλα την παλιά πλακέτα πάλι, συνδέω κτλ, και αυτή κάνει το ίδιο πράγμα που έκανε. Πάλι δεν ακούγεται τίποτα, αλλά ταυτόχρονα ζεσταίνεται υπερβολικά, όσο περνάει η ώρα και ένα τσιπάκι του. Να έχει καεί το μοτέρ περιστροφής; Είναι πολύ πιθανό μιας και δεν ανάβει καθόλου & με τις 2 πλακέτες. Στην περίπτωση που δεν έκανε το pcb πιο πιθανό είναι να ζωντάνευε και ας μην ήταν λειτουργικός. Τέλος, μπα, δύσκολο "το τροφοδοτικό του φίλου να ευθύνεται" (...μη σου πω ότι εγώ το συζητάω και να τον κάψανε, από λάθος σύνδεση, εκεί που τον πήγε για "φορμάτ"...Όχι ντε και καλά το πιο πιθανό, αλλά πάιζει μια χαρά ως σενάριο - και μόνο τέτοιο μπορεί να παραμείνει...Το λέω όμως, ως άλλη εξήγηση από "το τροφοδοτικό". Ο λόγος είναι, ότι γενικά δεν έχω ζήσει τροφοδοτικά που να μου κάνουν ζημιές. Κι έχω χρησιμοποιήσει ΚΑΙ τα χειρότερα - από άποψη κατάστασης, και όχι "ποιότητας"). Πιο πιθανό είναι "απλά να ήρθε η ώρα τους" (των δίσκων). Διότι αυτή μπορεί να έρθει, μέσω διάφορων, δόξα τω Θεώ, τρόπων. Αδερφέ σου εύχομαι να μη ζήσεις ποτέ διότι τα ρημάδια είναι αιτία πολλών κακών, πρακτικά οποιουδήποτε προβλήματος μπορεί να προκύψει σε υπολογιστή.
capthookb Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2013 Φαντάζομαι πως παίζει και η πιθανότητα αυτό που μου έστειλαν να είναι επίσης καμμένο.
άδικος Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2013 Όλα παίζουν αλλά αν το πήρες από αξιόπιστο πωλητή... πιο πιθανό θεωρώ να έχει χαλάσει το μοτέρ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα