Προς το περιεχόμενο

Παναθηναϊκός

The_Edge

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Είναι χιουμοριστικό να διαβάζει κανείς τι λένε οι μεν για τους δε και οι δε για τους μεν. Είναι τόσο τυφλωμένες οπαδικά και οι δύο μεριές που δε θα μπορέσουν ποτέ να αντιληφθούν πως ο χώρος του θεάματος δεν διοικείται μεμονομένα.

Το ποδοσφαιρο δεν ειναι μονο θεαμα ειναι κοινωνικο φαινομενο και παιζουν πολλες παραμετροι απο πισω.Αν δεν υπηρχε το ποδοσφαιρο να βγαζουν το μισος και το κομπλεξ που κουβαλανε μεσα τους οι οπαδοι θα υπηρχαν αλλου ειδους προβληματα.Σε μια χωρα που το επιπεδο πεφτει συνεχως η βια θα ανεβαινει και επιπεδο και συχνοτητα με γεωμετρικη προοδο.

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 23,1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• MiDi_MiLiZ

2161

• DKNI

1827

• firewalker

1268

• 8elwADSL

955

Έχεις λίγο δίκιο.

Απ΄την άλλη, και δεν το λέω για αντίδραση, πάντα μου φαινόταν πολύ αστεία η σχεδόν ουδέτερη στάση του στυλ, έλα μωρέ όλοι ίδιοι είναι, θα φύγει αυτός θα έρθει ο επόμενος.

Είναι φάση, καλά δεν καθόμαστε, που να τρέχουμε τώρα;

Δεν είναι αυτό. Είναι που η κάθε πλευρά θεωρεί την άλλη χειρότερη, Ο,ΤΙ και να γίνει.

Η πλάκα εν τω μεταξύ είναι ότι αν και θα γουστάρατε να τιμωρείται η άλλη πλευρά, δε θα σας άρεσε αν κάποια μέρα απλά εξαφανιζόταν.

Τι νόημα θα είχε για εσάς να το σηκώνατε κάθε χρόνο χωρίς να υπάρχει Ολυμπιακός; Δεν εννοώ να μην πρωταγωνιστεί, ούτε να έχει πέσει κατηγορίες. Απλά να μην υπάρχει.

Και τούμπαλιν.

Είναι αυτό που λέμε «μαζί δεν κάνουμε και χώρια δε μπορούμε».

• Like 1

Αυτό ↑

O ένας θεωρεί τον παράγοντα του άλλου χειρότερο. Το παρομοιάζω σα τις φτωχογειτονιές του 1960 που η εκάστοτε νοικοκυρά κατηγορούσε την άλλη για την σκόνη του σπιτιού της χωρίς να ασχοληθεί με το χάλι στο δικό της χώρο ευθύνης. Κουτσομπολισμός και για όλα φταίει κάτι άλλο εκτός από εμένα.

Δεν κατηγορώ βέβαια κανέναν διότι δεν είναι καθαρά ελληνικό οπαδικό φαινόμενο, αλλά δε παύει να προκαλεί γέλιο σε κάποιον που θα προσπαθήσει να το δει απ΄έξω.

Βεβαίως οι ευθύνες δεν ισοσκελίζονται. Άλλο βάρος έχει ο τάδε παράγοντας του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού σε σχέση με αυτόν του Παναθηναϊκού ή του ΠΑΟΚ και άλλο ο δείνα του μπασκετικού Παναθηναϊκού με τους άλλους. Το ίδιο ισχύει στα περισσότερα αθλήματα.

Αν δεν υπηρχε το ποδοσφαιρο να βγαζουν το μισος και το κομπλεξ που κουβαλανε μεσα τους οι οπαδοι θα υπηρχαν αλλου ειδους προβληματα.

Συμφωνώ. Άλλωστε ακόμα και σε προηγμένες πολιτισμικά χώρες το φαινόμενο είναι έντονο και αντιμετωπίζεται με βία.

Υπάρχουν βέβαια και χώρες που θεάματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ τα έχουν στολίδια και οι οπαδοί βγάζουν τα νεύρα τους σε βίαια αθλήματα όπως το μποξ ή συμμετέχοντας οι ίδιοι ερασιτεχνικά σε τέτοια αθλήματα.

Δεν πιστεύω ότι η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί κάπως. Όσο δεν καταλαβαίνει ο μέσος οπαδός ότι το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ είναι θέαμα και όχι χώρος βίας δε βλέπω φως.

Πλέον υπάρχει το διαδίκτυο όπου ο καθένας βρίζει ελεύθερα χωρίς συνέπειες (εφόσον δεν κατονομάζει).  Υπάρχουν πολλά οπαδικά φόρουμ με τέτοια λογική. Μόνο θετικά βλέπω κάτι τέτοιο. Αυτό που ενοχλεί είναι πως υπάρχει κόσμος που δεν αρκείτε στο να μπει στο οπαδικό φόρουμ και να βγάλει το άχτι του αλλά επιθυμεί να επιβάλει την υβριστική του άποψη και σε άλλα με φιλική προς τον χρήστη διάθεση που σκοπός είναι η πολιτισμένη συζήτηση. Όσο πολιτισμένα βέβαια μπορεί κάποιος να διαφωνήσει σε ζητήματα του τύπου «τις πταίει».

• Super Moderators

Eίναι τρομερά αυτά που γράφεις. Συγκεκριμένα:

"Δεν πιστεύω ότι η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί κάπως. Όσο δεν καταλαβαίνει ο μέσος οπαδός ότι το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ είναι θέαμα και όχι χώρος βίας δε βλέπω φως."

Δηλαδή, μας λες ότι το πρόβλημα είναι πως ο μέσος οπαδός έχει το θέμα. Ο μέσος οπαδός δεν καταλαβαίνει ότι το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ είναι θέαμα και γι' αυτό δεν πιστεύεις ότι η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί κάπως.

Φταίει ο μέσος οπαδός που δεν καταλαβαίνει γιατί τηλεφωνιούνται από πακιστανικά κινητά και κανονίζουν ποιος θα διαιτητεύσει πού, φταίει ο μέσος οπαδός που δεν εκτιμά τις αγνές προθέσεις του Μπέου να προστατευτεί το εκάστοτε "παιδί" μετά από μια διαιτησία, φταίει ο μέσος οπαδός που βλέπει να επιβάλλονται απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα.

Αυτός, ο μέσος οπαδός, φταίει που με τη χολή του και την κατινιά της δεκαετίας του '60 δεν επιτρέπει στο άθλημα να απογειωθεί.

Οι καημένοι οι επενδυτές προσπαθούν, ο μέσος οπαδός χαλάει τη μανέστρα.

Τι να πω. Πραγματικά σταματάει ο νους. Μέχρι να δεις τις ip.

• Like 4

Αυτος που προσπαθει να σου επιβαλει την αποψη του δεν μπορει να το κανει απο κοντα γιαυτο το κανει.Αυτο που λες το να βριζει ελευθερα χωρις συνεπεια που λες οτι το βλεπεις θετικα δεν τον βοηθαει καθολου μην σου πω το κανει ακομα χειροτερο για τον ιδιο γιατι ξερναει ψυχολογικα πισω απο οθονες δηλαδη και παλι δεν αντιμετωπιζει την πραγματικοτητα που του χει προκαλεσει το θυμο.

• Like 1

Δεν είναι αυτό. Είναι που η κάθε πλευρά θεωρεί την άλλη χειρότερη, Ο,ΤΙ και να γίνει.

Η πλάκα εν τω μεταξύ είναι ότι αν και θα γουστάρατε να τιμωρείται η άλλη πλευρά, δε θα σας άρεσε αν κάποια μέρα απλά εξαφανιζόταν.

Τι νόημα θα είχε για εσάς να το σηκώνατε κάθε χρόνο χωρίς να υπάρχει Ολυμπιακός; Δεν εννοώ να μην πρωταγωνιστεί, ούτε να έχει πέσει κατηγορίες. Απλά να μην υπάρχει.

Και τούμπαλιν.

Είναι αυτό που λέμε «μαζί δεν κάνουμε και χώρια δε μπορούμε».

Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε και εμείς και εσείς ένα βήμα πίσω και να αφουγκραστούμε την κοινή γνώμη. Να δούμε ποιοι είναι τελικά χειρότεροι. ΑΝ είναι αυτό το νόημα.

Γιατί για εμένα δεν είναι αυτό το νόημα. Δεν γυρίζουν τα πρωταθλήματα πίσω.

Και βέβαια, όπως καταλαβαίνετε και μόνοι σας πως είναι απόλυτα λογικό, κανένας στην ελλάδα δεν θα σεβαστεί τον ολυμπιακό ως μια ομάδα των 40+ πρωταθλημάτων. Αυτά γράψανε και δεν ξεγράφουνε.

Και φυσικά και δεν θέλω να πέσει ή να διαλυθεί ο ολυμπιακός.

Αυτό που θέλω είναι, πρώτον, αναγνώριση όσων έχουν συμβεί. Ηθικά και μόνο.

Δεύτερον, θέλω αύριο το πρωί να ξέρω ότι άλλαξαν τα πάντα. Ότι θα υπάρχει ισονομία σε όλα τα επίπεδα για όλες τις ομάδες.

Και τότε όποιος παρανομήσει ξανά, να πέσει και δέκα κατηγορίες.

Να σου πω ποιο είναι το νόημα για εμένα; Όταν επί 20 χρόνια υπάρχουν -χωρίς να είναι απαραίτητα γιατί μάτια έχουμε και βλέπουμε- αδιάσειστα στοιχεία και ομολογίες για την απόλυτη διαφθορά και τα πάντα πηγάζουν από την ομάδα σου, να μην μου κάνει ο κάθε ολυμπιακός τον χαζό. Είναι τρομερά προκλητικό να παριστάνει τον ανώτερο ο κλέφτης. Δεν είσαι εσύ ο κλέφτης. Αλλά όταν τον υποστηρίζεις, ταυτίζεσαι.

Οι παρωπίδες οδήγησαν κάποιους σε μηνύματα εδώ στο φόρουμ, μπορείς να τα βρεις στο πρηγούμενο thread πιστεύω, να γράφουν ότι ο Γόντικας ήλεγχε έπο, σούπερλίγκα και κεδ και ο μαρινάκης δεχόταν πόλεμο. Ποιος; Ο γόντικας στον μαρινάκη; Ο γόντικας, που δεν είχε να πληρώσει ούτε ένα μισθό τους παίκτες, ήλεγχε το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δεν περιμένω από εσένα και τον όποιον ολυμπιακό να μου πει "καθίκια κλέφτες οι δικοί μου οι σιχαμένοι."

Περιμένω όμως πρώτον να σεβαστείς τους υπόλοιπους και δεύτερον να έχεις τον αυτοσεβασμό να μην κάνεις τον χαζό.

Τόσο απλά. Και μην παρεξηγηθείς αν κάποια πράγματα είναι γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο.

Το κάνω απλά επειδή απευθύνομαι σε εσένα.

• Like 2

Το χω ξαναγραψει σλιμ οταν ο αλλος εχει καλυψει τα συναισθηματικα του κενα με αυτοκρατοριες 78 μονοι μας 45 ολοι σας κτλ δεν μπορει να το κανει αυτο που λες γιατι τον χτυπαει αλλου του κλονιζει την ψευδαισθηση

Η κατάσταση της βίας στα γήπεδα και τις επίρριψης ευθηνών ο ένας στον άλλο, υφίσταται από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να παρακολουθεί ποδόσφαιρο. Τότε δεν υπήρχαν πακιστανικά τηλέφωνα, ούτε Μπέοι. Υπήρχε κάτι άλλο που προκαλούσε μια άσχημη κατάσταση .Είχαμε θρηνήσει και νεκρούς στο πλαίσιο της οπαδικής αντιδικίας. Το ίδιο ισχύει και σε άλλες χώρες που έχουν τέτοια προβλήματα. Αν η άποψή σου είναι ότι για όλα φταίει ο τάδε ή ο δείνα παράγοντας, η ιστορία και το παγκόσμιο φαινόμενο της οπαδικής βίας διαφωνούν. Αιτία θα υπάρχει πάντα. Πολλές φορές θα είναι και ανύπαρκτη.

Το θέμα των επενδυτών που θέτεις δε κατάλαβα που κολλάει. Ούτε πιστεύω ότι κατάλαβες πως το όλο ζήτημα είναι το πόσο σοβαρά βλέπει κάποιος αυτόν τον χώρο του θεάματος για να προχωρήσει σε ύβρης, προσβολές και άλλα χωρίς να έχει έννομο συμφέρον παρά μόνο την ικανοποίηση της οπαδικής του ματαιοδοξίας. 

Αν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να φτιάξουμε τον αθλητισμό, ξεκινάμε από τη δική μας συμπεριφορά στο γήπεδο και μετά βλέπουμε αν μπορούμε ως οπαδοί, ομαδικά, όχι μεμονωμένα να αλλάξουμε κάτι. Καταγγελίες, υπομνήματα, επιστολές. Τι άλλο μπορεί να κάνει ο μέσος οπαδός; 

Πειραιώτικη η  ip. Σε λίγο θα είναι Β.Ε

• Super Moderators

H άποψή μου είναι ότι η φράση (στο περίπου, μην ξαναβάλω πώς την έγραψες): "όσο οι οπαδοί δεν αλλάζουν, το ποδόσφαιρο/μπάσκετ δε θα φτιάξει" είναι αγνό παρθένο πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα.

Αν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να φτιάξουμε τον αθλητισμό, ξεκινάμε από το να αναγνωρίσουμε πως το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.

Όσο βαυκαλιζόμαστε πως "ο μέσος οπαδός" (όπως τον ορίζει ο καθένας) μπορεί να αλλάξει οτιδήποτε σε αυτή τη διαμορφωμένη κατάσταση, το μόνο που κάνουμε επί της ουσίας είναι να δίνουμε συγχωροχάρτι σε αυτούς που καταδυναστεύουν για προσωπικό όφελος την αγάπη μας για μια ομάδα.

Και εκεί κολάει και η αναφορά μου στους "επενδυτές".

Φυσικά και το ψαρι βρωμάει απ το κεφάλι. Συμφωνώ και επαυξάνω. Αλλά η κακη οπαδικη συμπεριφορά δεν δικαιολογειτε μονο από αυτό.

Επαναλαμβάνω πως δε ξέρω τι μπορούμε να κάνουμε σαν οπαδοι για να αντιμετωπισουμε τετοια παραγοντικη καταδυναστευση. Εγώ προσπαθώ να τα βλέπω χιουμοριστικα.

Από τη live κάλυψη του gazzetta για την απολογία του χοντρού

"13:05 Φραστικό επεισόδιο μεταξύ φίλου του Ολυμπιακού με μι8α περαστική. «Τι νομίζετε, ότι εδώ είναι Πειραιάς», ανέφερε η εν λόγω κυρία με τον φίλο του Ολυμπιακού να της απαντάει: «Παντού είναι Πειραιάς» και στη συνέχεια να την φτύνει."

:lol:

Οι παραγοντες δεν προκειται να αλλαξουν γιατι παιζονται πολλα συμφεροντα. Τοσα χρονια τοσοι παραγοντες τα ιδια ειναι, ο καθενας ειχε την επιρροη του. Το θεμα ειναι αλλαξει νοοτροπια ο οπαδος μπας και τους ξεφορτωθει και δει ασπρη μερα. Απλα οσο ευνοουμαστε ειναι ολα μια χαρα.

• Super Moderators

Ας μου εξηγήσει κάποιος πώς μπορεί ο οπαδός να ξεφορτωθεί παράγοντα.

Δε μιλάμε ότι ο οπαδός εξ ορισμού είναι ακόλουθος (εξ ου και η λέξη οπαδός, εκ του οπάζω=αξολουθώ) επομένως είναι πιθανότερο να αναρτήσει πανό ή να απαιτήσει με τη φυσική του παρουσία "κάτω τα χέρια από τον τάδε" (ιδιώς όταν ο τάδε του χαρίζει, όπως του χαρίζει, επιτυχίες).

Ας πούμε ότι οι οπαδοί αλλάζουν. Σε ποια ουτοπία αυτό θα άλλαζε τους παράγοντες; Τα έχετε ξεχάσει, όσοι τα ζήσατε, τα πανό "κάτω τα χέρια από τον Κοσκωτά"; Από τον Κοσκωτά ffs.

Εγώ αυτό που βλέπω είναι πως το "ας αλλάξουμε εμείς για να αλλάξει το τοπίο" είναι μια απερίγραπτη ουτοπία που το μόνο που πετυχαίνει, πρακτικά, είναι το διαιωνισμό της υπάρχουσας κατάστασης. Στο στυλ "παιδιά, αρκετά μιλήσαμε για παράγοντες" (την ώρα που τρώνε απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα...) "ας πούμε για μπαλίτσα".

Ουτοπία.

Πολυ απλο ειναι, να διωξεις καποιον απο την ομαδα, απλα δεν γινεται γιατι ο φιλαθλος φοβαται που θα καταληξει η ομαδα χωρις τον ισχυρο παραγοντα. Αυτο γίνεται και στον ππδοσφαιρικο ολυμπιακο και στον μπασκετικο παναθηναικο.

• Super Moderators

Επομένως, καθόλου απλό δεν είναι.

Είτε γιατί φοβάσαι τι θα γίνει χωρίς τον ισχυρό παράγοντα, είτε γιατί ο παράγοντας είναι πράγματι τόσο ισχυρός που, όσο και να φωνάξει ο οπαδός, μια μάντρα θα είναι το αποτέλεσμα.

Άρα, πίσω στο αρχικό ερώτημα: σε ποια ουτοπία η "αλλαγή" των οπαδών θα άλλαζε τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι παράγοντες;

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...