kosegdit Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2012 Καλησπερίζω την παρέα και σας ζητώ από τώρα συγγνώμη σε περίπτωση που το post μου γίνει κουραστικά μεγάλο. Άποψή μου είναι όμως να παραθέτω αναλυτικά τα στοιχεία, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου, ώστε να μπορείτε κι εσείς να με βοηθήσετε με τον καλύτερο τρόπο. Στο θέμα μας λοιπόν, έχω μερικές απορίες όσον αφορά την θερμοκρασία του επεξεργαστή μου. Αρχικά να σας πω πως το σύστημά μου μπορείτε να το δείτε αναλυτικά στην υπογραφή μου. Γνωρίζω πως το κουτί μου έχει επιεικώς απαράδεκτο airflow. Αν μάλιστα βάλω το χέρι μου στο κλουβί που φιλοξενεί τους δίσκους, πρέπει να προσπαθήσω πολύ για να νιώσω τον αέρα που παλεύει να εισάγει ο μπροστινός ανεμιστήρας. Με το cable management έχω κάνει πραγματικά ότι καλύτερο μπορούσα για αυτό το κουτί. Γνωρίζω επίσης πως οι i7 9xx είναι αρκετά ζεστοί από μόνοι τους. Αυτά λοιπόν σε συνδυασμό με την ζέστη του καλοκαιριού που ετοιμάζεται να μας αφήσει με έβαλαν σε σκέψεις... Μπαίνω λοιπόν εδώ και βλέπω Tcase = 67.9. Μετά από λίγο ψάξιμο ομολογώ πως δεν κατάλαβα ακριβώς τι είναι αυτό το νούμερο. Αν μπορεί κάποιος να μου το εξηγήσει, θα ήμουν ευγνώμων. Σκέφτηκα ότι ίσως είναι η θερμοκρασία που καλό θα ήταν να μην ξεπερνάει ποτέ ένας i7 920, και έτσι είπα να τρέξω ένα prime95 για να δω που κινούμαι αυτή την στιγμή. Η παρακάτω εικόνα είναι μετά από 10 λεπτά prime95. Το σύστημα τρέχει σε stock ρυθμίσεις, και το πλαινό καπάκι του κουτιού έχει αφαιρεθεί μπας και βοηθήσουμε λίγο την κατάσταση. Πως σας φαίνονται οι θερμοκρασίες; Εμένα μου δίνουν την εντύπωση πως είναι σχετικά ψηλά, γεγονός που με απογοητεύει καθώς τουλάχιστον για την ψύξη του επεξεργαστή, έχω βάλει τα δυνατά μου. Τον Mάιο του 2011 είχα κάνει ένα πρόχειρο overclocked profile (το οποίο δυστυχώς χάθηκε μετά από bios update), στα 3.3Ghz. Όπως θα δείτε και στην επόμενη εικόνα, τρέχοντας λίγα λεπτά prime95, οι θερμοκρασίες ήταν αρκετά καλύτερες... Εκτός λοιπόν για την απορία μου περί Tcase, θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σας και στα εξής: Πιστεύετε πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το σύστημά μου, ή απλά ζέστες είναι θα περάσουν; Οι θερμοκρασίες πως σας φαίνονται; (Αν είναι εύκολο και στις 2 περιπτώσεις) Γιατί πιστεύω πως αν υπάρχει όντως κάποιο πρόβλημα, τότε δεν θα μπορέσω να ανεβάσω ξανά τον επεξεργαστή, ούτε καν στα 3.3Ghz
Sarandis Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2012 Με θερμοκρασία δωματίου 29C αυτή τη στιγμή και 10 λεπτά prime βαράω 89 Με κάποιες διαφορές όμως: cooler:h50 (χειρότερη απο τη δικιά σου) Eίμαι στα 3.8 με voltage 1.29 ενώ εσύ στα 3.4 με 1.2 Το tcase είναι η max επιτρεπόμενη θερμοκρασία του κουτιού σου. Το max για το cpu είναι 100 Εμένα μια χαρά μου φαίνεσαι απο temps πάντως.
kosegdit Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2012 Σε ευχαριστώ για την υπομονή σου να διαβάσεις το post μου. Για την περίπτωση του overclocking δεν έχω παράπονο από τις θερμοκρασίες. Μάλιστα θα μπορούσα να ρίξω κι άλλο τα ρεύματα, ήταν τελείως πρόχειρο αυτό που είχα κάνει τότε. Ο προβληματισμός μου είναι για τις θερμοκρασίες που έχω τώρα που είμαι σε stock ρυθμίσεις. Το tcase είναι η max επιτρεπόμενη θερμοκρασία του κουτιού σου. Το max για το cpu είναι 100 Εμένα μια χαρά μου φαίνεσαι απο temps πάντως. Τι εννοείς με το max επιτρεπόμενη θερμοκρασία του κουτιού; Να το πω λαικά, άμα καρφώσω δηλαδή ένα απλό θερμόμετρο δωματίου μέσα στο κουτί, να μην ξεπεράσει δηλαδή το Tcase;
Sarandis Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2012 Σε stock που το είχα γυρίσει τον ιούλιο που παραείχε ζέστη ήμουν idle 49 και load 80 Γι αυτό σου λέω οτι μου φαίνεσαι εντάξει. Σχετικά με το tcase, ακριβώς αυτό.
ninos30 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2012 1. Φίλε Kosegdit, μόλις έγραφα για αυτά σε διπλανό topic. Τα έχω αναλυτικά και έχω κι ένα link για ποοοολυ διάβασμα, αλλά θα σου λύσει κάθε απορία. Και δεν είναι αυτό το tcase που λέει ο φίλος Sarandis -> LINK Απλά το σημερινό delta στους IB/SB είναι γύρω στους 10-12 2. Πρέπει να μας πεις και πότε έχει γίνει το test με τα 3.3 Αν έγινε με παρόμοιες ambient, προφανώς έχει πρόβλημα καθαρίσματος στο κουτί σου. Θα βοηθούσε αν έκανες και σήμερα ένα OC στα 3.3 να δούμε delta. Φαντάζομαι Μαϊος με Σεπ θα έχουν ~12 βαθμούς διαφορά ambient. Εκτός αν έχεις AC τώρα EDIT: Link corrected
Sarandis Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2012 TCase max είναι η θερμοκρασία στο IHS (Integrated heat spreader) στην μεταλλική επιφάνεια (καπάκι) του επεξεργαστή με άλλα λόγια (από τν κάτω πλευρά) Αυτό λες; Θα ορκιζόμουν οτι έχει σχέση με το ambient του hardware (όχι δωματίου), όταν είχα πάρει τον i7 επειδή με παραξένευαν οι θερμοκρασίες και έψαχνα πολύ για να σιγουρευτώ οτι δεν τρέχει κάτι δεν είχα βρει αυτή την απάντηση. Sorry αν έπεσα τελείως έξω και παραπληροφόρησα :/
ninos30 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2012 Μην μασάς. Εγώ να δεις κοτσάνες που έχω αραδιάσει κατά καιρούς!!! Όσο ζούμε μαθαίνουμε
kosegdit Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2012 Καλησπέρα και σε σένα Νίνο. Aν κοιτάξεις το screenshot από το prime95, θα δεις ότι λέει "May 14..." (Χα χρήσιμο αυτό, κι εγώ μόλις το πρόσεξα). Οπότε λοιπόν εκείνο το overclocking είχε γίνει Μάιο του 2011. Η αλήθεια είναι πως οι θερμοκρασίες ήταν σίγουρα χαμηλότερες, πολύ πιθανό και στο εύρος τιμών που αναφέρεις. Άμα παρατηρήσεις μάλιστα τα 2 screenshots, θα δεις ότι η διαφορά αυτή φαίνεται και στα υπόλοιπα parts του pc. Επίσης σήμερα την ώρα που έκανα το stress test, δεν είχα aircondition. Έτσι κι αλλιώς δεν θα έπαιρνα και ρεαλιστικές τιμές υπό τέτοιες συνθήκες. Από κει και πέρα, κι εμένα θα με ενδιέφερε να δοκιμάσω ένα παρόμοιο overclocking τώρα, αλλά η αλήθεια είναι πως ούτε πολύ χρόνο έχω (εξεταστική ), αλλά φοβάμαι να το πιέσω κιόλας όταν βλέπω τέτοιες θερμοκρασίες σε stock. Ξέρω μπορεί να ακούγεται χαζό, αλλά δεν έχω πέσει και σε κανένα κελεπούρι i7 (βλ. step C0/C1) και γενικά δεν θέλω να τον πιέζω ιδιαίτερα. Πάντως να σας πω την αλήθεια, από την αρχή μέσα μου πίστευα πως φταίει η ανεβασμένη θερμοκρασία περιβάλλοντος και όχι το pc. Απλά πιο πολύ η απορία μου για το Tcase με ώθησε να ξεκινήσω αυτό το νήμα. Θεωρώ λοιπόν τις θερμοκρασίες μου φυσιολογικές και σταματάω να το σκέφτομαι, αν συμφωνείτε και εσείς. Έτσι απλά πληροφοριακά και αν σας ενδιαφέρει, σας λέω πως με αυτό το setup, το χειμώνα έχω 10-15 βαθμούς κάτω σε idle από αυτό που βλέπετε τώρα. Φαντάζομαι το κακό airflow δεν με βοηθάει στις ζέστες. Μάλιστα για να καταλάβετε όταν αγόρασα το pc πριν 3,5 χρόνια, θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά πως με την stock ψύκτρα τον χειμώνα είχα περίπου 50 βαθμούς idle στους πυρήνες. Πιο ψηλά δηλαδή από καλοκαίρι με Megahalems. Μια τελευταία απορία που μόλις μου κατέβηκε. Από ποια θερμοκρασία και πάνω θα πρέπει να αρχίσω να ανησυχώ με αυτόν τον επεξεργαστή; Μιλάω ιδιαίτερα σε περίπτωση oveclocking, ποια temps πρέπει να με φοβήσουν; Υ.Γ: Νίνο σε ευχαριστώ πολύ και για το link, με την πρώτη ευκαιρία θα το ξεκοκαλλίσω!!! edit: Μόλις διάβασα τα λεγόμενά σου στο άλλο thread και θέλω να ρωτήσω το εξής: Σε κάποιο σημείο λες: Έχει παρατηρηθεί πως η διαφορά μεταξύ Core Temp και TCase είναι ~12 βαθμούς Άρα απ'ότι καταλαβαίνω TCase = Core Temp - 12 (ας πάρουμε το χειρότερο σενάριο τους 12 βαθμούς). Επομένως εγώ έχω under load: TCase = Core Temp - 12 = 76 - 12 = 64, αρκετά κοντά στο Tcase μου που είναι 67,9. Άρα το καλοκαίρι είμαι οριακά, και το overclocking τους θερινούς μήνες, είναι λέξη απαγορευμένη για μένα. Ξέρω βιάζομαι να ρωτήσω, πριν καν διαβάσω το link που μου έδωσες και μπορεί να λέω μπαρούφες, αλλά δεν μπορούσα να κρατηθώ. :-D
ninos30 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2012 Ας χρησιμοποιούμε τις σωστές ονομασίες οπότε λέμε TCase (ή αλλιώς CPU θερμοκρασία) που είπαμε τι είναι και ΤJunction ή TJ (που είναι η core-temp όπως συνηθίζουμε να την λέμε) Κάθε γενιά επεξεργαστών έχει και δικές της μετρήσεις. Οι SB δείχνουν να δημιουργούν ένα κατεστημένο και σε αυτούς απευθύνεται το ~10-13 βαθμούς, αφού οι ΙΒ ακολουθούν την πεπατημένη. Η "βίβλος" μιλάει για Core2Duo όπου εκεί είναι ~5 η διαφορά ΟΙ ι7-9xx όμως ήταν μια άλλη περίπτωση. Τι λένε οι φήμες... Ότι προφανώς στο testing των επεξεργαστών είδαν αρκετούς να καίγονται από Temps. Γιαυτό και στα MSDS βγάλαν χαμηλά TCase για αυτούς, ενώ στην πραγματικότητα αντέχουν πολύ παραπάνω. Και που βασίζεται αυτή η φήμη. Οι i7-9xx είναι οι πρώτες Intel CPU στις οποίες ενσωμάτωθηκαν ψηφιακές πληροφορίες για αυτούς. Ο επεξεργαστής εξέπεμπε το TJ max (την μέγιστη θερμοκρασία που αντέχουν οι πυρήνες δηλαδή) και την απόσταση από αυτήν ανά πάσα στιγμή σε σχέση με το τρέχον TJ. Αυτά τα readings παίρνει το real-temp και τα αναπαριστά. Έκτοτε οι επόμενοι SB και φυσικά και οι IΒ έχουν ανάλογα readings σε όλες τις σειρές και όχι μόνο στην i7. Έτσι λοιπόν, ενώ σου δίνει TCase σχεδόν 68, η καρδιά του επεξεργαστή με εντολές της ίδιας της Intel εκπέμπουν TJmax 100 (είδες και το SC από το real temp Που σου έβαλα). Δεν κολλάει. Πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με αυτά που λέει η μαμά Intel και όχι αυτά που ανακοινώνει. Η πείρα έχει δείξει πως μέχρι 80 βαθμούς οι 9xx είναι ΑΝΕΤΑ. Στους 20 βαθμούς μέχρι τους 100 περπατάς μια danger-zone. Και όταν αρχίσεις να προσπερνάς τους 90 πρέπει να αρχίσεις να αγχώνεσαι. Οπότε για σένα, prime με τις τωρινές θερμοκρασίες και 77 βαθμούς είσαι καλά. Λίγο καθάρισμα (από πότε?), λίγο αλλαγή πάστας (από πότε?) λίγο να πέσουν και οι θερμοκρασίες, και θα είσαι μια χαρά στα 3.3. Με αλλαγή cooler θα έχεις και τα 3.5 πιστεύω 1
kosegdit Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2012 Θέλω να σταθώ μόνο στην αλλαγή cooler που λες. Όταν αγόρασα την Megahalems, ήταν ίσως η καλύτερη αερόψυκτρα που κυκλοφορούσε (για το 1366) και την έχω συνδυάσει με έναν αρκετά ποιοτικό ανεμιστήρα, οπότε δεν νομίζω πως θα έχω πρόβλημα όπως είμαι, ακόμα και στα 3.5Ghz. Να ρωτήσω κάτι τελευταίο.. όπως είπαμε αυτή την στιγμή είμαι με stock ρυθμίσεις και φυσικά τα ρεύματα στο bios είναι και αυτά σε auto. Θα ήταν καλή κίνηση να ξεκινήσω να ρίχνω ρεύματα ώστε να βρω το ελάχιστο vcore που θέλει ο επεξεργαστής μου για να τρέχει σε stock ρολόγια; Θα μου έριχνε τις θερμοκρασίες σωστά; Θα μπορούσα να έχω κάποιο πρόβλημα με κάτι τέτοιο;
ninos30 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2012 Sorry MAMAKIA είπα!!! Εννοείται πως έχεις μια χαρά ψύκτρα. Μπερδεύτηκα με άλλο topic με 9xx που ήταν με stock-cooler NAI σε αυτό που λες. Όσο πιο χαμηλά τόσο καλύτερα
kosegdit Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2012 Παιδιά καλησπέρα και πάλι. Για να μην ανοίγω καινούργιο θέμα, ας συνεχίσω εδώ με μία ακόμα ερώτηση. Είδα με μια μικρή βόλτα στο forum ότι έχετε αρχίσει μερικοί και χρησιμοποιείτε το HWinfo για πληροφορίες συστήματος. Αποφάσισα λοιπόν κι εγώ να το εγκαταστήσω από περιέργεια. Παρατήρησα όμως κάτι και δεν ξέρω τι είναι... Τι είναι λοιπόν το IOH; η θερμοκρασία του είναι εντάξει;
Sarandis Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2012 Το northbridge είναι. Με giga μητρική και εγώ, είναι στους 57 αυτή τη στιγμή αλλά είχα παιχνίδι ανοιχτό, δεν ξέρω αν το επηρεάζει.
kosegdit Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2012 Μπορείς να μου πεις μετά από λίγη ώρα idle σε τι θερμοκρασία θα είναι; Ενδιαφέρομαι αργότερα να ανεβάσω λίγο τον 920 και επειδή το κουτί μου όπως προανέφερα έχει κακό airflow, θέλω να ξέρω αν έχω πρόβλημα με τις θερμοκρασίες σε κάποιο component.
Sarandis Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2012 Θα το κοιτάξω μόλις μπορέσω και θα σου πω. Έχει υπόψην οτι αν έχεις ανεβάσει και τις ram θα ζεσταίνεται πιο πολύ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα