Προς το περιεχόμενο

The [Old] Official Off Topic Thread V

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Κοιτάξτε αν θεωρείτε την ψυχολογία επιστήμη, τότε για να είστε consistent πρέπει να θεωρείτε και το marketing.

Παρατήρηση - Θεωρία - πείραμα υπάρχει και στο marketing. Αν βάλω το Ultrex στο μεσαίο ράφι, είναι πιθανότερο να το αγοράσεις απ' ότι αν το βάλω στο κάτω. Έγινε παρατήρηση, στήθηκε θεωρία, έγινε πείραμα, εξακριβώθηκε, και πλέον θεωρείται κοινή πρακτική.

Το ότι γνωρίζω ότι αν αγοράζεις λαχανικά και γάλα 0%, είναι πιθανότερο να σε τραβήξει μια προσφορά στη Coca Zero, παρά στα τυρογαριδάκια, πάλι βασίζομαι πάνω σε θεωρία, papers κι έρευνα πάνω στο marketing.

Well κι αν θεωρήσει κάποιος το marketing παρακλάδι της Ψυχολογίας, ντάξει με το ίδιο σκεπτικό τι να πούμε για το "αποπαίδι" της Βιολογίας, της Στατιστικής και του SPSS.

Κάνεις το λάθος και έχεις δέσει κόμπο ότι η ψυχολογία είναι κάποια συγκεκριμένα πράγματα και μόνο αυτά.

Π.χ το πως μαθαίνουμε πράγματα, το πως ανακτούμε πληροφορίες απο την μνήμη, το πως η δομή του εγκεφάλου συνιστά στον ψυχικό και υλικό κόσμο του ατόμου, το πως ο εγκέφαλος παράγει ουσίες που συνδέονται με τα συναισθήματα μας, το πως τα βιώματα μας περνούν στα όνειρα, κ.λ.π, τι σχέση έχει με το μάρκετινγκ και το αν θα αγοράσω εγώ Ultrex?

Δική μου άποψη, ότι η ψυχολογία είναι παρεξηγημένη διότι όλοι πιστεύον πως η Ψυχολογία έχει μόνο έναν τομέα, αυτόν της συμβουλευτικής. Σαν να λέει κάποιος ''Είμαι φυσικός'' και ο άλλος να βγάζει το συμπέρασμα ότι είσαι αστρονόμος και όχι πυρηνικός. (εξου και το κλασικό ''Είσαι ψυχολόγος? Ψυχολόγησε με'').

Μερικά πράγματα στην ψυχολογία όντως δεν είναι επιστήμη, και οι σύγχρονοι ψυχολογοί σχεδόν τα έχουν αποτάξει απο την επιστήμη τους.

• Απαντ. 38,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• nicoc89

2558

• viper2005

2348

• leftermann

1563

• athlios

1526

Δημοσ.

Στο αιτιολόγησα,απλά δε το κατάλαβες ρε

Α είσαι συμπλεγματική κ ζηλόφθονη κρυφή θαυμάστρια του Μάρκετινγκ? Γιατί εγώ δεν πήρα θέση για την Ψυχολογία, συ πήρες.

Α και μέτρα τη αν θες με τον μπρικ, εγώ είπα ότι δεν σε τρολλάρω και το εννοώ.

Δημοσ.

Μεγαλοι εχω τελειωσει ΑΣΕΙ και ΑΕΙ φατε τα! Την εχω μεγαλυτερη απο σας!

Είμαι καλό παιδί ρε.Απλά ανώτερος,εξυπνοτέρος,ομορφότερος κ πιο μάγκας από όλους τους μέσους όρους.Η ουσία είναι ότι τα πιστεύω αυτά που λέω

Νομιζω οτι περιγραφεις εμενα!

87ffR.gif

• Like 6
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

και το εννοώ.

Κ επειδή το εννοείς εσύ κάτι τρέχει στα γύφτικα.

''Είσαι ψυχολόγος? Ψυχολόγησε με''

Αυτό πόσο μου έχει κοστίσει συμπάθειες σοβαρά.Η πιο θεική αντιδράση ήταν το καλοκαίρι του 2009 που σε φιλικό τραπέζι μόλις καθήσαμε (στην Ελλάδα) με ρωτάει ένα όρνιο θηλυκού γένους το παραπάνω στα καπάκια μετά τις συστάσεις.Έτσι ο Τόξος σα κυρία γυρνάει το βλέμμα στο μπρο του κ πετάει δυνατά την ατάκα ''Οκ,πάμε να φύγουμε'' λολ.Την έστειλα.Είναι από τα all time favs αυτό.

Επεξ/σία από Toxoman_UK
Δημοσ.

Κάνεις το λάθος και έχεις δέσει κόμπο ότι η ψυχολογία είναι κάποια συγκεκριμένα πράγματα και μόνο αυτά.

Δεν έχω θέση για το αν η Ψυχολογία είναι επιστήμη. Αν αποδεχτώ ότι είναι, θα πρέπει να παραδεχτώ το ίδιο για το Μάρκετινγκ (εξηγώ παρακάτω) κι αυτό ούτε γι' αστείο. Αν αποδεχτώ ότι δεν είναι, τότε με επαγωγική λογική δεν είναι ούτε η Βιολογία (είναι Χημεία), ούτε η Χημεία (είναι Φυσική) και τελικά ξεμένω με δυο επιστήμες όλες όλες, άτοπο, άρα κενό προς το παρόν.

Όσο για το υπόλοιπο κι εσύ έδεσες κάποια πράγματα για το μαρκετινγκ, τα οποία δεν είναι μόνο το που θα βάλω το Ultrex (έβρισκα ένα γαμάτο pun εδώ, αλλά προσπερνώ). Το πως ο καταναλωτής αντιλαμβάνεται το brand, το πως ανακτά πληροφορίες για την εταιρία από τη μνήμη, το positioning που έχει το λογότυπο της google στον εγκέφαλο, γιατί κανείς δεν βλέπει realities αλλά υπάρχουν 30 χρόνια, γιατί ψεκάζουν με άρωμα καινουργίλας τα αυτοκίνητα, γιατί αν σου δείξω το ίδιο ακριβώς αμάξι με το σήμα του Yugo θα το βγάλεις μπρίκι πριν καν το δεις, αλλά αν του βάλω της Mercedes θα το θεωρήσεις αξιόπιστο, διάολε νευριοβιολόγους και MRI scanners χρησιμοποιεί το σύγχρονο μάρκετινγκ, πόσο πιο επιστήμονες?

Όπως λοιπόν έφερες το παράδειγμα με τον φυσικό έτσι κι εσύ ακούς μαρκετίστας και σκέφτεσαι τον shelf stacker που στήνει τις κονσέρβες.

Δημοσ.

Μεγαλοι εχω τελειωσει ΑΣΕΙ και ΑΕΙ φατε τα! Την εχω μεγαλυτερη απο σας!

>Είμαι καλό παιδί ρε.Απλά ανώτερος,εξυπνοτέρος,ομορφότερος κ πιο μάγκας από όλους τους μέσους όρους.Η ουσία είναι ότι τα πιστεύω αυτά που λέω

Νομιζω οτι περιγραφεις εμενα!

87ffR.gif

Έλα τωρα, λες και εσυ δεν το διασκεδαζεις!

Δημοσ.

Δεν έχω θέση για το αν η Ψυχολογία είναι επιστήμη. Αν αποδεχτώ ότι είναι, θα πρέπει να παραδεχτώ το ίδιο για το Μάρκετινγκ (εξηγώ παρακάτω) κι αυτό ούτε γι' αστείο. Αν αποδεχτώ ότι δεν είναι, τότε με επαγωγική λογική δεν είναι ούτε η Βιολογία (είναι Χημεία), ούτε η Χημεία (είναι Φυσική) και τελικά ξεμένω με δυο επιστήμες όλες όλες, άτοπο, άρα κενό προς το παρόν.

Όσο για το υπόλοιπο κι εσύ έδεσες κάποια πράγματα για το μαρκετινγκ, τα οποία δεν είναι μόνο το που θα βάλω το Ultrex (έβρισκα ένα γαμάτο pun εδώ, αλλά προσπερνώ). Το πως ο καταναλωτής αντιλαμβάνεται το brand, το πως ανακτά πληροφορίες για την εταιρία από τη μνήμη, το positioning που έχει το λογότυπο της google στον εγκέφαλο, γιατί κανείς δεν βλέπει realities αλλά υπάρχουν 30 χρόνια, γιατί ψεκάζουν με άρωμα καινουργίλας τα αυτοκίνητα, γιατί αν σου δείξω το ίδιο ακριβώς αμάξι με το σήμα του Yugo θα το βγάλεις μπρίκι πριν καν το δεις, αλλά αν του βάλω της Mercedes θα το θεωρήσεις αξιόπιστο, διάολε νευριοβιολόγους και MRI scanners χρησιμοποιεί το σύγχρονο μάρκετινγκ, πόσο πιο επιστήμονες?

Όπως λοιπόν έφερες το παράδειγμα με τον φυσικό έτσι κι εσύ ακούς μαρκετίστας και σκέφτεσαι τον shelf stacker που στήνει τις κονσέρβες.

Πιστεύεις ότι ένα μεγάλο ποσοστό τους ότι δεν είναι shelf stackesrs? Θεωρείς επίσης ότι η τέχνη, διότι περί τέχνης πρόκειται για εμένα, ότι χρησιμοποιείται καλώς καλά;

Δημοσ.

Ντάξει, αφού όλοι γνωρίζετε ποιες είναι οι επιστήμες, γιατί τυραννιάστε άδικα και δεν αποδέχεστε ότι απλά υπηρετείτε έναν τομέα, που δεν ανήκει στις επιστήμες; Δεν είναι κακό και είναι σίγουρος πως βγάζετε περισσότερα χρήματα απο ότι βγάζουν οι επιστήμονες...

• Like 1
Δημοσ.

Δεκτό. Αν και ο κολλητός μου τελείωσε Μαρκετίστας δεν έχω μεγάλη γνώση επι του θέματος. Αν με ρωτούσες τι κάνει ένας μαρκετίστας η απάντηση μου θα ήταν ''ο,τιδήποτε για να κάνει την εταιρία του / άνθρωπο του / αντικείμενο του, να βγάλει πιο πολλά λεφτά''. Απο εκεί και πέρα, είναι θέμα ιεραρχίας. Μπορεί να χρησιμοποιεί γνώσεις απο την φυσική, απο τα μαθηματικά, απο την ψυχολογία, ετσέτερα ετσέτερα. Είναι αυτό που έλεγα πριν. Μια συλλογή γνώσεων για την επίτευξη ενός συγκεκριμένο σκοπού. Δεν είναι ότι το Μάρκετινγκ θα ''ανακαλύψει'' κάτι νέο. (Και ας μιλήσουμε και λίγο πιο σοβαρά, έχει διαφορά ανακάλυψη απο ανακάλυψη ε. Φαντάζομαι δεν ήθελε και νόμπελ ο Μάσλοου για την πυραμίδα του).

• Like 1
Δημοσ.

Παιδες, επειδη το χεσαμε λιγο, Επιστήμη ειναι οτιδηποτε παραγει κατι ουσιώδες και χρήσιμο ύστερα απο μελετες, πειραματα ή/και ερευνες. Π.χ. Ο Χημικος ειναι επιστημονας γιατι μπορει υστερα απο ολα αυτα που εγραψα πανω να ανακαλυψει/παραξει κατι καινουριο, ο ιστορικος όμως με τις γνωσεις που έχει δεν μπορει να παράξει κατι καινουριο παρα μονο να εμπλουτίσει τις γνωσεις του, αρα δεν ειναι επιστήμονας. So simple!

Δε ξέρω. Μάλλον θα φταίει που δεν βλέπω την αλαζονεία σαν προτέρημα.

Μου φαίνεται οτι χασαμε τον μπουσουλα, για τι πραγμα μιλας εσυ;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Βασικά πολύ μαύρο/άσπρο λογική ρε μαν.Κοίτα το τζίστ είναι ότι προσωπικά δε παίζει να είμαι απολογητής για μια επιστήμη που λατρεύω πολύ πριν καταλάβω ότι πάω το γράμμα.

Σε γενικές γραμμές ο Σέλερς έχει ένα ποιντ.Με την έννοια ότι η Ψυχολογία έχει απίστευτη διείσδυση στη κοινωνία σήμερα.Στην Ελλάδα έχει επικρατήσει ότι ''Ψυχολόγος=Λύσε μου τα προβλήματα με μπλα μπλα''.Είναι το επίπεδο της ποπ Ψυχολογίας (το οποίο πραγματικά βαριέμαι) κ βασικά δεν είναι να τη παλεύεις κ πολύ με τέτοια ατομάκια.Το έχω αναφέρει κ στο παρελθόν.Η Ψυχολογία δεν έχει να αποδείξει κάτι.Σοβαρά.Δεν είναι ότι είμαι ψωνάρας (που είμαι γενικά) αλλά οκ εμπειρικές μεθόδους έχουμε κάνει incorporated εδώ κ δεκαετίες στη Ψυχολογία.Τυπικά να σου πω από το 1879 κ η εξάπλωση ήρθε σταδιακά αργότερα.Με λίγα λόγια είναι non-issue τώρα το ντιμπέιτ κ όχι επειδή σνομπάρω η κάτι.

Η διείσδυση της Ψυχολογίας όμως τόσο βαθειά σε όλα τα walks of life μέσα στη κοινωνία προκαλεί κ σημαντική σύγχηση.Είναι ψιλοδίκοπο μαχαίρι διότι από τη μια αυτή είναι η δύναμη της αλλά ταυτόχρονα κ η πηγή της σύγχησης ειδικά όταν έχουμε το μπλέξιμο με τη ποπ ψυχολογία.

Αυτό που σε γενικές γραμμές φαίνεται όμως είναι το ότι η σύγχρονη Ψυχολογία κατακτά ολοένα κ περισσότερο σημαντικότερο standing στην επιστημονική κοινότητα λόγο της εξαιρετικής διασυνδετικής διάσκεψης που έχουμε επιτύχει κ συλλογικά οι Ψυχολόγοι αλλά κ της ίδιας της φύσης των ευκαιριών διασύνδεσης που το discipline της Ψυχολογίας προσφέρει γενικά.

Δλδ όντως θεωρώ πως όσο η έρευνα στη Ψυχολογία γίνεται περισσότερο cutting edge (κ σε αυτό βοηθά ιδιαίτερα η σύγχρονη θεώρηση της επιστημονικής Ψυχολογίας) τόσο περισσότερο θα αποκτούμε central θέση στην επιστημονική σκέψη κ θεώρηση.Νομίζω ήδη φαίνεται κ αυτό με κάνει να λατρεύω την επιστήμη που υπερετώ ακόμα περισσότερο.

Επεξ/σία από Toxoman_UK
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...