leftermann Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 Έλα πασαμ φτιάξε μας!!! Δώσε συνταγή στο λαό! υλικά για 5 μεσαίου μεγέθους τσουρέκια: 100 γρ μαγιά, θερμοκρασία ψυγείου 2. 1250 γρ αλεύρι για τσουρέκια 3. 3 αυγά, θερμοκρασία δωματίου 4. 300 γρ γάλα χλιαρό 5. 500 γρ ζάχαρη 6. ξύσμα από ένα πορτοκάλι 7. 1 κ.γλυκού αλάτι 8. 1 κ. γλ. μαχλέπι σκόνη 9. 1 κ. γλ. κακουλέ σκόνη 10. 150 γρ φυτίνη λιωμένη 11. σουσάμι 12. λίγη μαστίχα χίου τριμμένη σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά, και προσθέτουμε μισό ποτήρι αλεύρι. Χτυπάμε καλά και γίνεται ένας χυλός. Όλο αυτό το κάνουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι, το οποίο κλείνουμε και τυλίγουμε με μεγάλη πετσέτα, και το αφήνουμε για 1 ώρα κάπου ζεστά να σχηματιστεί το προζύμι. 1 ώρα μετά το προζύμι είναι έτοιμο. Θα είναι πάλι σαν χυλός, λίγο πιο παχύρευστος από ότι στην αρχή. σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια γούβα στην μέση. χτυπάμε καλά τα αυγά με την ζάχαρη ρίχνουμε στην γούβα του αλευριού το προζύμι, το γάλα (οι θερμοκρασίες που αναφέρονται έχουν σημασία), τα αυγά τα χτυπημένα με την ζάχαρη, και το μαχλέπι - κακουλέ - βανίλια (προαιρετικά) - ξύσμα - αλάτι. Ζυμώνουμε απαλά. Ζυμώνοντας ρίχνουμε λίγο λίγο το βούτυρο. Ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει καθόλου στα χέρια. Tυλίγουμε πάλι με την πετσετάρα, και αφήνουμε στο ίδιο ζεστό μέρος που είχαμε αφήσει και τον χυλό, για 2 ως 3 ώρες, να φουσκώσει. Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Χτυπάμε ένα αυγό με λίγο νερό, πασαλείφουμε τα τσουρέκια καλά, και πασπαλίζουμε σουσάμι. Ψήνουμε σε φούρνο με αέρα στους 160 βαθμούς για 40-50 λεπτά. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο κατά την διάρκεια του ψησίματος. Μόνο προς το τέλος τσεκάρουμε το χρώμα των τσουρεκιών, και αν έχουμε αμφιβολία τρυπάμε με οδοντογλυφίδα. Αν δεν κολλάει καθόλου, και βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμα. Βουαλά. Εγώ αντί για φυτίνη βάζω βούτυρο (αγελαδινό). Επίσης βάζω λίγο παραπάνω ζάχαρη και λίγο παραπάνω αρωματικά. 1
Chrisxxx Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 Μαριενα και Κατιεπι πλέον είστε σε ηλικία που θα έπρεπε να φτιάχνετε μονες σας τσουρέκια! 2ον καλύτερα από ενα συνοικιακό φούρνο παρά απο Τερκενλή που έχει ρίξει πολύ την ποιότητα του και το πληρώνεις 3 φορές πιο ακριβό. 3ον η ζαχαροπλαστική ειναι πολύ εύκολη και διασκεδαστική, για μένα, το μόνο που θέλει ειναι να εκτελέσεις κατα γράμμα τη συνταγή. Και νόμιζα πως τη μεγάλη εβδομάδα δε γίνονται κηδείες... Γιατί; Φοβούνται μήπως αναστηθούν;
katiepie Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 Μαριενα και Κατιεπι πλέον είστε σε ηλικία που θα έπρεπε να φτιάχνετε μονες σας τσουρέκια! 2ον καλύτερα από ενα συνοικιακό φούρνο παρά απο Τερκενλή που έχει ρίξει πολύ την ποιότητα του και το πληρώνεις 3 φορές πιο ακριβό. 3ον η ζαχαροπλαστική ειναι πολύ εύκολη και διασκεδαστική, για μένα, το μόνο που θέλει ειναι να εκτελέσεις κατα γράμμα τη συνταγή. Γιατί; Φοβούνται μήπως αναστηθούν; Ω τι μας είπε. Κάτσε ντε, ας ξεκινήσουμε απ τη μαγειρική, η ζαχαροπλαστική είναι δύσκολη... (θέλει προσοχή) Προσπαθώ να κάνω Progress στη μαγειρική σιγά σιγά γιατί θα μου χρειαστεί, έχω αρχίσει να τα ακούω...
Chrisxxx Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 Διαφωνώ, η μαγειρική θέλει ισως κάποιο ταλέντο και εξάσκηση η ζαχοροπλαστική θέλει να ακολουθήσεις τις οδηγίες, αν δεν πας να κανεις κάτι πολυ δυσκολο θα βγει καλό. 1
Lucifer Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 Μέλος Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 Από την άλλη, άμα σου πέσει κάτι λιγότερο ή παραπάνω στη μαγειρική, παλεύεται. Στη ζαχαροπλαστική πας απ' την αρχή όλα.
mary Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 Μαριενα και Κατιεπι πλέον είστε σε ηλικία που θα έπρεπε να φτιάχνετε μονες σας τσουρέκια! 2ον καλύτερα από ενα συνοικιακό φούρνο παρά απο Τερκενλή που έχει ρίξει πολύ την ποιότητα του και το πληρώνεις 3 φορές πιο ακριβό. 3ον η ζαχαροπλαστική ειναι πολύ εύκολη και διασκεδαστική, για μένα, το μόνο που θέλει ειναι να εκτελέσεις κατα γράμμα τη συνταγή. Γιατί; Φοβούνται μήπως αναστηθούν; Στη μαγειρικη και κυριως στη ζαχαροπλαστικη παιζει ρολο και η μανα στα κοριτσια.Ξερει να κανει καλο παστιτσιο,θα μαθω κ θα κανω κ γω. Αν δε ξερει τσουρεκια κ δε καιγομαι να μαθω δε θα το ψαξω πολυ. Αν το γουσταρω να το φαω κ θελω να μαθω πως γινεται θα το ψαξω,οπως εκανα με το cheescake
Valerie_ Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 συμφωνώ με Μαίρη.ακόμα και στο παράδειγμα με το παστίτσιο. Ρε τι κωλόβροχο ρίχνει.θα μου πλύνει και το αμάξι όμως. 1
kuzko21 Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 εγω σπιτικο τσουρεκι ΚΑΛΟ , δεν εχω φαει ποτε...αυτο που το κοβεις με το χερι και βγαινει μια κλωστή μεχρι την αλλη ακρη του... ολο κατι φειλ προσπαθειες που στην καλυτερη ειναι κεικ με γευση τσουρεκι στην χειροτερη παξιμαδια με γευση τσουρεκι. εδω να βρεξει δεν λεει , ολο μελι-μελι και τηγανίτα τιποτα απο χθες με τα συννεφα!
katiepie Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 συμφωνώ με Μαίρη.ακόμα και στο παράδειγμα με το παστίτσιο. Ρε τι κωλόβροχο ρίχνει.θα μου πλύνει και το αμάξι όμως. Καλά ναι είναι θέμα και είτε μάνας, γιαγιάς, πατέρα οποιανού ασχολείται και μπορεί να σου μάθει. η γιαγιά έκανε εκλπληκτικά τα πάντα είτε τσουρέκια είτε πίτες είτε οτιδήποτε, οι άλλοι 2 με έναν κορμό παιδεύονται, βέβαια είναι και το τι ταιριάζει στη γεύση του καθενός (τσακωνόμαστε για το αν και πόσο espresso πρέπει να μπει πχ). Ήθελα σήμερα να πάω για πλύσιμο, δε με βλέπω με την απειλή της βροχής κρίμα είναι. Βλέπω Κυριακάτικα να το κάνω μόνη μου και τέλος...
nicoc89 Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 φτιάξανε οι δικοί μου τσουρέκια κ ειναι σαν αγοραστά , καμια σχέση με άλλα σπιτικά που είχα φάει κ ηταν πέτραμου κάνει εντύπωση που βγήκαν τόσο ωραία, αφρός διάφορα μεγέθη , το ταψί στη φωτογραφία ειναι απο τα μεγάλα που φτιάχνουμε ψωμί 1
Adon1s Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 Υπερεκτιμημένος χωρις λόγο ο τερκενλάκος . Φήμη απέκτησε μόνο και μόνο λόγω του τσουρεκιού με την σοκολάτα , και αυτό διότι για τους τουρίστες της πόλης ήταν καινούρια γεύση . Εδω γεννήθηκα , εδω μεγάλωσα , αλλα έχω καμια 7-8 χρόνια να πάρω η να φαω κάτι απο αυτον . Καθε φορά που περναω απο την Τσιμισκή γελάω με αυτούς που κάθονται στην ουρά στο ταμείο . 1
Valerie_ Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 από διάφορα άτομα έχω ακούσει πως χάλασε πολύ το τσουρέκι του μέχρι που το διαπίστωσα κι εγώ πως δεν είχε την παλιά καλή γεύση. το "βιομηχανοποίησαν" τώρα.
katiepie Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 έχει διαφορά η γεύση του στην Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη... τραγικό
mary Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 Δημοσ. 17 Απριλίου 2014 Καλα ρε παιδια μια μαλακία ειπα. Εχω χρονια να φαω τσουρεκι απο τον τερκενλη. Απο τα plaisir παντως που πηγα περσυ δωρο και δοκιμασα ηταν ωραιο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις