Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

λόγω καψίματος του βασικού μου μηχανήματος, πρέπει να προχωρήσω άμεσα σε αγορά νέου σταθερού.

ήταν κάτι που θα το έκανα ούτως ή άλλως, αλλά όχι τώρα που τα οικονομικά μου είναι σε πολύ κακή φάση.

το αρχικό μπάτζετ για πύργο μόνο ήταν στα 200 ευρώ , άντε 250 αν έβρισκα κάτι εξαιρετικό.

με αυτό το σκεπτικό λοιπόν και περιμένοντας τον επόμενο μισθό μου στις 10 Σεπτέμβρη,

έκανα μια σύντομη έρευνα αγοράς για να καταλήξω στα παρακάτω βασικά στοιχεία

mobo

http://www.e-shop.gr...l?id=PER.526066 95 ευρώ

cpu

http://www.e-shop.gr...l?id=PER.558342 73 ευρώ

case

http://www.e-shop.gr...id=PER.911002�� 25 ευρώ

ram

http://www.e-shop.gr...id=PER.550358�� ή κάτι τέτοιο 26 ευρώ

σύνολο 219 ευρώ

η επιλογή του μαγαζιού είναι τυχαία, αν και στα συγκεκριμένα προϊόντα είναι το πιο φτηνό.

τροφοδοτικό δεν έχω βρει κάτι αλλά το υπολογίζω στα 20 ευρώ για κάποιο 450w

λόγω του ξαφνικού της αγοράς ήθελα κάτι που να μπορεί να αναβαθμιστεί αργότερα σε επίπεδο cpu και να μπορεί να επεκταθεί σε σκληρούς και ίσως πολύ αργότερα να κάνω και κανένα raid 5.

η χρήση του μηχανήματος είναι σερφάρισμα, office και θέαση ταινιών.

από οθόνη μάλλον θα χρησιμοποιώ μια 24άρα στα 1920x1080

για σκληρό θα χρησιμοποιώ του παλιού συστήματος, στην αρχή τουλάχιστον

απορίες :

1. η cpu δεν αξίζει; βλέποντας αυτό το διάγραμμα κατέληξα ότι η σχέση απόδοση/τιμή είναι εξαιρετική, αλλά αυτό το θέμα με προβλημάτισε παρότι δεν λέει ακριβώς για τη cpu που θέλω να πάρω. εν ολίγοις, ποιος είναι ο δυνατότερος οικονομικός επεξεργαστής αυτό το καιρό;

2. στο σύστημα δεν έχω gpu γιατί έλεγα να χρησιμοποιήσω την ενσωματωμένη στη cpu κάρτα. καλά το σκέφτομαι ή είναι κάτι άλλο όταν η περιγραφή λέει

Ενσωματωμένη κάρτα γραφικών 45 nm: πλήρη υποστήριξη των Windows 7 Aero, του Direct X 10 καθώς και απρόσκοπτη αναπαραγωγή Blu Ray.

Αν όντως κατάλαβα καλά και αυτή είναι κανονική κάρτα, από που παίρνει σήμα η οθόνη; μπορεί να στηρίξει την οθόνη που λέω να βάλω πάνω ;

3. καμιά ιδέα για τροφοδοτικό;

4. υπάρχει κάποια συνολικότερη ένσταση πάνω στο σκεπτικό και την όλη σύνθεση ;

Δημοσ.

Στο νήμα που έβαλες, έχεις σχεδόν όλες τις απαντήσεις για αυτά που ρωτάς

1. (α)Εννοείται πως ο G620 είναι καλύτερη αγορά. (β) στο ίδιο νήμα λέει πως ΚΑΛΥΤΕΡΑ Β75 chipset ώστε να έχεις και καλύτερη υποστήριξη των νέων IB CPUs αφού λες αργότερα θα κάνεις αναβάθμιση

2. Όπως τα λες. ¨Εχει ενσωματωμένη GPU (HD2000) η οποία με τίποτα δεν κάνει για games

3. Thermaltake TR-380. Και για μια VGA αργότερα μέχρι και την 7850 άνετα φτάνει

4. ΟΧΙ. Απλά υπάρχουν και οι FΜ1 της AMD με πολύ καλύτερες VGA, αλλά αφού λες για μελλοντική CPU αναβάθμιση δεν θα στους συνιστούσα. Είναι πιο"κλειστή" πλατφόρμα

Δημοσ.

1)Για τη χρηση που λες και με το σκεπτικο οτι αργοτερα θα κανεις αναβαθμιση (για τη χρηση που αναφερεις δε χρειαζεται η αναβαθμιση) η πιο Value επιλογη ειναι ο G530 στα 37 ευρω..H διαφορα 620 και 530 ειναι ελαχιστη και δε θα την καταλαβεις καν..Η διαφορα τιμης ειναι στο 10ευρω. Και εγω θα ελεγα μια μητρικη με Β75 τσιπακι..

2) Η καρτα γραφικών και στον g530 είναι μια χαρα και δεν εχεις κανενα προβλημα. Παιχνιδια δεν παιζει. Για την ακριβεια παιζει αλλα σε πολυ χαμηλη αναλυση (640*480 παιζει dirt 3 μια χαρα για παραδειγμα).Για ολες τις αλλες εργασιες ειναι αψογη,δηλαδη video,youtube, webgl Κλπ..

3)Τροφοδοτικο με ενα 20αρικο? Ουτε να το σκεφτεσαι και κοιταξε να παρεις κατι καλο.. Το Thermaltake που σου λεει ο φιλος ειναι ισως η καλυτερη φθηνη επιλογη. Αν αργοτερα σκοπευεις να βαλεις δυνατη καρτα γραφικών ίσως πρεπει να δεις καλυτερο τροφοδοτικό αλλά όχι του 20αρικου :)

4) Με τις τιμές που εχουν οι μνημες τώρα θα ελεγα οτι καλο θα ηταν να πας κατευθειαν στα 8 γιγα .Παρε τη φθηνοτερη μνημη που θα βρεις. Δε χρειαζεσαι 1600αρες και αν είναι φθηνοτερες στα 1333 προτιμησε αυτες..

Συνοπτικά η προταση μου ειναι να παρεις ενα καλο τροφοδοτικό ,μπολικη μνήμη γιατί παντα χρειαζεται και τον φθηνοτερο cpu μιας και ειναι υπεραρκετος για οτιδηποτε και σιγουρα σουπερ για τη χρηση που το θες..

Δημοσ.

η ανασφάλεια και η επιδίωξη όσο το δυνατόν πιο σίγουρης επένδυσης οδηγεί σε τέτοια θέματα όπου οι απαντήσεις εμπεριέχονται στις ερωτήσεις.

η οικονομική κρίση μας έχει σαρώσει όλους και ακόμα και για αγορές 200 ευρώ το ψάχνουμε απ'όλες τις μπάντες να δούμε αν μπάζει..

επί του θέματος,

1. chipset Β75 και τσιπάκι raid δεν βρίσκω σε μια μητρική. υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση για καλή μητρική με αυτό το τσιπάκι;

2. ταινίες θα βλέπω; θα μπορεί να οδηγήσει σε ανάλυση 1920χ1080 ; αυτό είναι το βασικό κριτήριο για τώρα.

3. αρκούν τα 380w ; σκέφτομαι για 5 σκληρούς στο μέλλον σε συστοιχία raid5. αντέχει ;

εντιτινκ:

4. τα 4 γίγα θα είναι για αρχή, άμεσα θα κοιτάξω να βάλω άλλα τόσα για να δουλέψει dual channel

ξανά έντιτινκ

μητρική καλή εννοώ, να σηκώνει πολλούς σκληρούς, να έχει αρκετές usb και στην ιδανική περίπτωση να έχει και τσιπάκι raid

Δημοσ.

η ανασφάλεια και η επιδίωξη όσο το δυνατόν πιο σίγουρης επένδυσης οδηγεί σε τέτοια θέματα όπου οι απαντήσεις εμπεριέχονται στις ερωτήσεις.

η οικονομική κρίση μας έχει σαρώσει όλους και ακόμα και για αγορές 200 ευρώ το ψάχνουμε απ'όλες τις μπάντες να δούμε αν μπάζει..

επί του θέματος,

1. chipset Β75 και τσιπάκι raid δεν βρίσκω σε μια μητρική. υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση για καλή μητρική με αυτό το τσιπάκι; Δες κάποια H77 που υποστηρίζει και raid και τα ενσωματωμένα γραφικά τρου επεξεργαστή. Η p67 που επέλεξες αρχικά, δεν τα υποστηρίζει.

2. ταινίες θα βλέπω; θα μπορεί να οδηγήσει σε ανάλυση 1920χ1080 ; αυτό είναι το βασικό κριτήριο για τώρα. Ανετότατα θα βλέπεις full hd. Δεν ιδρώνει.

3. αρκούν τα 380w ; σκέφτομαι για 5 σκληρούς στο μέλλον σε συστοιχία raid5. αντέχει ; Και 15 αντέχει. Δεν καίνε τίποτα οι σκληροί. Το συγκεκριμένο τροφοδοτικό το δούλεψα με αντίστοιχο επεξεργαστή, 7770, δύο σκληρούς κτλ. Δεν κάνει κιχ.

εντιτινκ:

4. τα 4 γίγα θα είναι για αρχή, άμεσα θα κοιτάξω να βάλω άλλα τόσα για να δουλέψει dual channel

ξανά έντιτινκ

μητρική καλή εννοώ, να σηκώνει πολλούς σκληρούς, να έχει αρκετές usb και στην ιδανική περίπτωση να έχει και τσιπάκι raid

http://www.gigabyte....a-h77-d3hrev_10

Aφού γλυτώνεις 10-15 έουρα από τη μητρική και άλλα 20 απο τον cpu, δες για κάποιο καλύτερο κουτάκι.

Δημοσ.

+1 στα παραπάνω +100 για το κουτί.

Απλά να ρωτήσω εγώ. Γιατί Raid 5? Και όχι ας πούμε Raid 10? Και για ποια χρήση θέλεις τέτοιου είδους raid? Έχεις να διασφαλίσεις το data Integrity? Για server τον προορίζεις?

Αυτή υποστηρίζει μέχρι 6 SATA από το chipset για Raid 0, 1, 5, 10

http://www.skroutz.gr/s/1700185/Asrock-H77M.html

Δημοσ.

γιατί υπάρχουν ενστάσεις για το κουτί ;

άλλα επώνυμα που κοίταζα πηγαίναν πολύ ακριβά, 50 ευρω και πιο πάνω.

έχουν καταγραφεί προβλήματα με αυτό το κουτί ;

για μητρική που σκέφτομαι να σκάσω λεφτά,

η διαφορά αυτής με αυτή , είναι η μόνο η θύρα hdmi ; και 10 ευρώ φυσικά

κατάλαβα σωστά ότι το τσιπάκι γραφικών του επεξεργαστή βγαίνει από τις θύρες της mb ;

raid 5 θέλω γιατί έχω βαρεθεί να αγοράζω κάθε 10 μήνες εξωτερικό σκληρό για να αποθηκεύσω τις νέες ταινίες, σειρές, φώτοζ που τραβάω κλπ

απ'ότι έχω διαβάσει είναι πιο οικονομικό από raid 10 .

ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις και τη βοήθεια

Δημοσ.

- Κουτί. Είναι ότι πιο απλό υπάρχει αυτό που διάλεξες. Και επειδή είναι κάτι που το κουβαλάμε στον χρόνο, καλό είναι να παίρνουμε κάτι καλύτερο. Όχι ότι αν δώσεις 50 ευρώ αντί για 26 θα πάρεις κάτι το σούπερ γουαο! Τα καλά κουτιά ξεκινάνε από τα 100

- ΜΒ. Απ' ότι βλέπω εδώ πανομοιότυπες είναι σε όλα. Ακόμα και στο HDMI που λες. Η μόνη διαφορά είναι στο ίδιο το chipset (γιαυτό και η διαφορά των μόνο 10 ευρώ). OCing σε ξεκλείδωτους επεξεργαστες δλδ (αν περάσεις αργότερα σε έναν K). H σύνδεση της VGA γίνεται από το back-panel της ΜΒ

- Raid, 5vs10. Λίγο διάβασμα. http://www.gigabyte....&pids=4141,4327

Το RAID 10 θεωρείται ως improvement του RAID 5. To 5 θέλει ως min τους 3 δίσκους ενώ το 10 τους 4 και ζυγό αριθμό από εκεί και πάνω (4, 6, 8...). Το 5 δουλεύει και με μονούς και με ζυγούς. Λόγω αυτού όμως είναι πολύ πιο αργό αφού με το parity ενεργό συνέχεια για να ελέγχει αργεί.

Αλλά και πάλι δεν καταλαβαίνω την λογική. Το RAID 10 (και 5) συνδυάζει το Raid 0-stripping (για ταχύτητα) και Raid 1-mirroring (ασφάλεια). Άντε το 0 το καταλαβαίνω, συνδυάζει 2 δίσκους, παίρνεις το σύνολο των GB (όταν χρησιμοποιείς ίδιας χωρητικότητας δίσκους, αλλιώς 2x τον πιο μικρό) και αυξημένη ταχύτητα. Το 1 δεν καταλαβαίνω. Θα χάσεις 2 δίσκους (1 στην περίπτωση του 5 αλλά 2 αν συνδέσεις πέντε δίσκους) απλά για να μπορείς ανά πάσα στιγμή ΑΝ χαλάσει ένας από τους 2 βασικούς να τον αντικαταστήσεις. Αυτές την λειτουργίες τις χρειάζονται Servers και με την hot-plug-in τεχνολογία, ξεκουμπώνεις τον ελατωματικό και κουμπώνεις τον καινούριο ενώ ο Server είναι online. Δεν είναι για backup όπως καταλαβαίνω ότι θέλεις να κάνεις.

Υπάρχει μια άλλη λειτουργία που ίσως να μην ξέρεις ότι υπάρχει. Μπορείς να έχεις είτε έναν εξωτερικό είτε εσωτερικό δίσκο όπου έχεις το backup των δεδομένων σου, και να το προγραμματίσεις σε συγκεκριμένη ώρα (πχ την ώρα που κάνεις shut-down), να ελέγχει συγκεκριμένους φακέλους (εκεί που σώζεις τα αρχεία σου) και ότι βρει καινούριο ή modified να το παίρνει κόπια. Τα κάνει όλα αυτόματα.

Από την άλλη αν δεν σε πειράζει που θα χάσεις κάποιο δίσκο/ους και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, μεγειά σου και χαρά σου

Δημοσ.

κατ'αρχήν να θυμίσω ότι το βασικό κριτήριο για το σύστημα είναι τα λεφτά τα οποία είναι περίπου 230 ευρώ

- Κουτί. Είναι ότι πιο απλό υπάρχει αυτό που διάλεξες. Και επειδή είναι κάτι που το κουβαλάμε στον χρόνο, καλό είναι να παίρνουμε κάτι καλύτερο. Όχι ότι αν δώσεις 50 ευρώ αντί για 26 θα πάρεις κάτι το σούπερ γουαο! Τα καλά κουτιά ξεκινάνε από τα 100

αν τα καλά κουτιά ξεκινάνε στα 100, δεν δύναμαι.

ούτε καν για 50 δεν φτάνει καλά καλά το μπάτζετ μου

- ΜΒ. Απ' ότι βλέπω εδώ πανομοιότυπες είναι σε όλα. Ακόμα και στο HDMI που λες. Η μόνη διαφορά είναι στο ίδιο το chipset (γιαυτό και η διαφορά των μόνο 10 ευρώ). OCing σε ξεκλείδωτους επεξεργαστες δλδ (αν περάσεις αργότερα σε έναν K). H σύνδεση της VGA γίνεται από το back-panel της ΜΒ

αν κατάλαβα καλά και η μοναδική διαφορά είναι το overclocking, πάω σαφώς στη φτηνή

- Raid, 5vs10. Λίγο διάβασμα. http://www.gigabyte....&pids=4141,4327

Το RAID 10 θεωρείται ως improvement του RAID 5. To 5 θέλει ως min τους 3 δίσκους ενώ το 10 τους 4 και ζυγό αριθμό από εκεί και πάνω (4, 6, 8...). Το 5 δουλεύει και με μονούς και με ζυγούς. Λόγω αυτού όμως είναι πολύ πιο αργό αφού με το parity ενεργό συνέχεια για να ελέγχει αργεί.

Αλλά και πάλι δεν καταλαβαίνω την λογική. Το RAID 10 (και 5) συνδυάζει το Raid 0-stripping (για ταχύτητα) και Raid 1-mirroring (ασφάλεια). Άντε το 0 το καταλαβαίνω, συνδυάζει 2 δίσκους, παίρνεις το σύνολο των GB (όταν χρησιμοποιείς ίδιας χωρητικότητας δίσκους, αλλιώς 2x τον πιο μικρό) και αυξημένη ταχύτητα. Το 1 δεν καταλαβαίνω. Θα χάσεις 2 δίσκους (1 στην περίπτωση του 5 αλλά 2 αν συνδέσεις πέντε δίσκους) απλά για να μπορείς ανά πάσα στιγμή ΑΝ χαλάσει ένας από τους 2 βασικούς να τον αντικαταστήσεις. Αυτές την λειτουργίες τις χρειάζονται Servers και με την hot-plug-in τεχνολογία, ξεκουμπώνεις τον ελατωματικό και κουμπώνεις τον καινούριο ενώ ο Server είναι online. Δεν είναι για backup όπως καταλαβαίνω ότι θέλεις να κάνεις.

Υπάρχει μια άλλη λειτουργία που ίσως να μην ξέρεις ότι υπάρχει. Μπορείς να έχεις είτε έναν εξωτερικό είτε εσωτερικό δίσκο όπου έχεις το backup των δεδομένων σου, και να το προγραμματίσεις σε συγκεκριμένη ώρα (πχ την ώρα που κάνεις shut-down), να ελέγχει συγκεκριμένους φακέλους (εκεί που σώζεις τα αρχεία σου) και ότι βρει καινούριο ή modified να το παίρνει κόπια. Τα κάνει όλα αυτόματα.

Από την άλλη αν δεν σε πειράζει που θα χάσεις κάποιο δίσκο/ους και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, μεγειά σου και χαρά σου

θεωρώ ότι αν κάποτε καταφέρω και στήσω raid5, παύει η ανάγκη για back up των δεδομένων μου -υπό ΚΣ βέβαια, όχι αν πιάσει φωτιά το σπίτι, ή έχω καμιά υπέρταση που μαμήσει τα πάντα

ανακεφαλαιώνοντας τώρα όλες τις γνώμες ,

το σύστημα πάει κάπως έτσι

mobo

Gigabyte GA-H77M-D3H ~85 ευρώ

cpu

intel celeron g530 ~40 ευρώ

ram

4gb@1666 ~25 ευρώ

case

asus vento ~30 ευρώ

psu

thermaltake tr2 ~30 ευρώ

σύνολο 210 ευρώ

περισεύει ένα εικοσάρικο, μπορεί να βελτιωθεί το κουτί ή η μητρική ή το τροφοδοτικό ;

Δημοσ.

υπάρχει κάποια πρόταση συγκεκριμένη;

δεν ξέρω που και πως να κοιταξω για κουτί.

στα υπόλοιπα βλέπεις πχ τσιπάκι, ταχύτητα, μέγεθος gb και αποφασίζεις τι ραμ ή μητρική κλπ

εδώ τί να κοιτάξω;

αριθμό ανεμιστήρων;

υπάρχει κάποιο αξιόπιστο συγκριτικό;

Δημοσ.

Κουτί.

Σε 3 διαφορετικά; θέματα εκεί έχουμε κολλήσει :)

Υπάρχει αυτό στα 43 ευρώ σπίτι σου από Amazon:

http://www.amazon.co...46242070&sr=8-1

αλλά είναι σε έλλειψη. Οπότε δεν ξέρω αν μπορείς να περιμένεις. Υπάρχει και αυτό:

http://www.amazon.co...46242070&sr=8-2

πανομοιότυπο στα ίδια € μόνο που δεν παίρνει ανεμιστήρες στο ταβάνι του κουτιού

Ελλάδα το έχει μόνο το eworld στα 50 (το πρωτο) αλλά χρεώνει πολλά μεταφορικά. Μπορείς να τους πάρεις τηλ αν θες

RAM

πρόσεξε μην πάρεις SODIMM, είναι για laptop

Αυτές ας πούμε είναι μια χαρά

http://www.skroutz.g...HyperX-Blu.html

Δημοσ.

offtopic:

ninos μπορεις να μας δωσεις καποια παραπανω στοιχεια για αυτο το συστημα που αναφερεις γιατί δεν το εχω ξανακούσει και ειναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για μένα.

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...