Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ακολουθούν ερωτήσεις ...θεωρητικού ενδιαφέροντος! Έστω ότι σε ένα μηχάνημα έχουμε δύο sata δίσκους (εκτός αυτού ο οποίος φιλοξενεί το λειτουργικό σύστημα και τα εγκατεστημένα προγράμματα), εκ των οποίων ο ένας είναι στις 5400 στροφές και ο άλλος στις 7200.

Χρησιμοποιώντας «απλά» προγράμματα μετατροπής format video (τύπου format factory, convert x to dvd κ.λ.π), αναφορικά με την ταχύτητα μετατροπής:

1) Θα είναι μειωμένη αν στον ίδιο δίσκο που περιέχει τα αρχικά video, έχουμε ορίσει και το «φάκελο προορισμού» των τελικών παραγόμενων αρχείων (να διαβάζονται και να γράφονται δηλαδή, από και προς το ίδιο αποθηκευτικό μέσο) ; Η λογική μου λέει «ναι», αλλά θέλω επιβεβαίωση.

2) Αν τελικώς είναι προτιμότερο να έχουμε σε άλλο δίσκο τα αρχικά και σε άλλο τα τελικά, ποια από αυτά πρέπει να έχουμε στον ταχύτερο σε στροφές και ποια στον πιο αργό;

Ελπίζω να μη σας μπέρδεψα!

Δημοσ.

Δε θα δεις διαφορές αδερφέ. Όχι ουσιαστικές τεσπά. Το δε θέμα δεν είναι η "ανάγνωση" όπως λες, αλλά μόνο η εγγραφή. Ε μ' αυτή τη λογική απλά βάλε τα να σώζονται (τα προς εξαγωγή αρχεία) στον άλλο δίσκο, μιας και ο δίσκος του λειτουργικού όλο και κάτι γράφει πάντα. Αλλά στο ξαναλέω, μην περιμένεις ουσιαστικές διαφορές. Άσε που την πιο μεγάλη διαφορά την κάνει η επεξεργαστική ισχύς του υπολογιστή.

Αλλά αντί να την ψάχνεις θεωρία, απλά κάνε μερικές δοκιμές με τα προγράμματα και χρονομέτρησέ τα.

Δημοσ.

Δε θα δεις διαφορές αδερφέ. Όχι ουσιαστικές τεσπά. Το δε θέμα δεν είναι η "ανάγνωση" όπως λες, αλλά μόνο η εγγραφή. Ε μ' αυτή τη λογική απλά βάλε τα να σώζονται (τα προς εξαγωγή αρχεία) στον άλλο δίσκο, μιας και ο δίσκος του λειτουργικού όλο και κάτι γράφει πάντα. Αλλά στο ξαναλέω, μην περιμένεις ουσιαστικές διαφορές. Άσε που την πιο μεγάλη διαφορά την κάνει η επεξεργαστική ισχύς του υπολογιστή.

Αλλά αντί να την ψάχνεις θεωρία, απλά κάνε μερικές δοκιμές με τα προγράμματα και χρονομέτρησέ τα.

Σ' ευχαριστώ για την απάντηση φίλε. Αυτό που υπογράμμισα, έχει σκοπό να τονίσει ότι ο δίσκος του λειτουργικού είναι από την αρχή εκτός συζήτησης: Σ' αυτόν δεν περιλαμβάνεται τίποτε άλλο, εκτός του λειτουργικού και των εγκατεστημένων προγραμμάτων.

Αν καταλαβαίνω σωστά (αν όχι please διόρθωσέ με), μου λες ότι υπολογίσιμη διαφορά ταχύτητας δεν υφίσταται:

1) είτε στον 5400 είτε στον 7200 σώζονται τα τελικά αρχεία

και

2) είτε από τον 5400 είτε από τον 7200 «διαβάζει» το πρόγραμμα τα αρχικά αρχεία.

Άλλη ερώτηση τώρα: Αν έπαιρνα έναν επιπλέον ssd (γύρω στα 120gb είναι πλέον ανεκτές οι τιμές), θα άξιζε από πλευράς πιθανού κέρδους σε ταχύτητα μετατροπής, να τον χρησιμοποιώ είτε για σώσιμο προς αυτόν, είτε για ανάγνωση από αυτόν; Αν κι εφόσον μια τέτοια κίνηση έχει νόημα, όσα γενικότερα λέγονται περί «καταπόνησης» των ssd όταν υφίσταται συχνό γράψε σβήσε, έχουν πρακτική βάση; Ρισκάρω να μου βγάλει πρόβλημα, ή να «παραδώσει πνεύμα» ταχύτερα, δηλαδή;

Η παρούσα κατάσταση, έχει ως εξής: Σε ένα δίσκο 2tb σειράς green (5400), αποθηκεύω μεγάλο αριθμό ταινιών, σε μορφή avi, mkv και τα σχετικά. Από αυτόν τις «διαβάζει» το εκάστοτε πρόγραμμα και «σώζει» τα μετά τη μετατροπή τελικά αρχεία σε έναν 1tb των 7200.

Αν μετακινούσα τμηματικά (όσο επιτρέπει η χωρητικότητά του) τις ταινίες που θέλω να μετατρέψω σε κάποιον ssd που πιθανόν θα έπαιρνα, ώστε να «διαβάζονται» από αυτόν, ή αν τις άφηνα εκεί που βρίσκονται και τώρα (στο green) και όριζα τον ssd ως δίσκο προορισμού, θα είχα κάποιο υπολογίσιμο κέρδος σε ταχύτητα;

Παρακαλώ για τη ζαλάδα, δε χρειάζεται να μ' ευχαριστείς, δεν κάνει τίποτα! :devil:

deesnider επειδή και γω δουλεύω το convertxtodvd, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι δεν παρατήρησα καμία διαφορά. Και οι δοκιμές μου έγιναν με hdd 7200rpm και ssd.

Φίλε Δεινόσαυρε, είδα την απάντησή σου, αφού τελείωσα τη δική μου προς το washcloud. Εννοείται πως ευχαριστώ κι εσένα για την απάντησή σου!

κάνε μερικές δοκιμές με τα προγράμματα και χρονομέτρησέ τα.

Φίλε wash, δοκιμές σίγουρα θα κάνω κάποια στιγμή, απλώς έχω να κάνω με τεράστιο αριθμό ταινιών, οι οποίες είναι σε όλες τις πιθανές και απίθανες μορφές. Ασφαλές συμπέρασμα λοιπόν, θα είναι πολύ χρονοβόρο να εξαχθεί (εμπειρικά πάντα, τα mkv θέλουν πολύ περισσότερη ώρα για να μετατραπούν σε dvd, απ' όση θέλουν τα avi, ακόμα κι αν είναι του ίδιου όγκου). Γι' αυτό, πριν πλακωθώ στις δοκιμές, είπα να ζητήσω μερικές γνώμες από κάποιους περισσότερο γνώστες από 'μένα!

Δημοσ.

Πω είχες τόσο δίκιο για τη ζαλάδα :ρ

Δεν παλεύεσαι λέμε, κι εγώ έχω έναν πονοκέφαλο πιο απάλευτο κι από 'σένα (ντοντ γουώρυ, τον είχα ήδη). Δυστυχώς δεν είμαι σε φάση για τόσο έντονη μελέτη αυτών που παραθέτεις/ρωτάς, αλλά όπως τόνισε κι ο Δεινός, μην περιμένεις χαΐρι (από SSD εγώ δεν ξέρω, αλλά σου είπε ότι εμπειρικά ούτε με δαύτους γίνεται κατάσταση). Απλά να ξαναθυμίσω ότι είναι κυρίως θέμα επεξεργαστικής ισχύος ζήτημα, και όχι ταχύτητας εγγραφής του δίσκου. Περισσότερα (αν γνωρίζω) σχετικά με τον ποταμό ερωτήσεων κάποια άλλη στιγμή.

Πάντως δεν κατάλαβα γιατί ανέφερες το πολύ -και ετερογενές- υλικό που έχεις, σχετικά με τα τεστ που είπα : δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από το να κάνεις ένα "δοκιμαστικό" encoding για πχ κανένα τέταρτο, με το output να σώζεται στον δίσκο του λειτουργικού, και μετά καπάκι ένα να σώζεται στον άλλο δίσκο, για να βγάλεις ενδεικτικό συμπέρασμα...

Δημοσ.

deesnider είναι απλά τα πράγματα, δες τη ταχύτητα ανάγνωσης έχει ο ποιο αργός σου δίσκος π.χ. με το crystal disk mark ή το atto ένας μηχανικός δίσκος θα έχει ~100mb/sec ανάγνωση αλλά και εγγραφή, αν ο επεξεργαστής σου μπορεί να μετατρέψεις ποιο γρήγορα από αυτό τότε έχει λογική να αποθηκεύεις σε ποιο γρήγορο δίσκο αλλά επειδή κάτι τέτοιο γίνεται μόνο σε πολύ μικρά( = χάλια ποιότητα) βίντεο κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα.

Δημοσ.

Πω είχες τόσο δίκιο για τη ζαλάδα :ρ

Δεν παλεύεσαι λέμε, κι εγώ έχω έναν πονοκέφαλο πιο απάλευτο κι από 'σένα (ντοντ γουώρυ, τον είχα ήδη). Δυστυχώς δεν είμαι σε φάση για τόσο έντονη μελέτη αυτών που παραθέτεις/ρωτάς, αλλά όπως τόνισε κι ο Δεινός, μην περιμένεις χαΐρι (από SSD εγώ δεν ξέρω, αλλά σου είπε ότι εμπειρικά ούτε με δαύτους γίνεται κατάσταση). Απλά να ξαναθυμίσω ότι είναι κυρίως θέμα επεξεργαστικής ισχύος ζήτημα, και όχι ταχύτητας εγγραφής του δίσκου. Περισσότερα (αν γνωρίζω) σχετικά με τον ποταμό ερωτήσεων κάποια άλλη στιγμή.

Πάντως δεν κατάλαβα γιατί ανέφερες το πολύ -και ετερογενές- υλικό που έχεις, σχετικά με τα τεστ που είπα : δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από το να κάνεις ένα "δοκιμαστικό" encoding για πχ κανένα τέταρτο, με το output να σώζεται στον δίσκο του λειτουργικού, και μετά καπάκι ένα να σώζεται στον άλλο δίσκο, για να βγάλεις ενδεικτικό συμπέρασμα...

Το γεγονός ότι είσαι ζαλισμένος είναι απολύτως προφανές, αν διαβάσει κανείς το υπογραμμισμένο :-D :-D :-D (σου είπα βρε τρελοκομείο, ότι ο δίσκος του λειτουργικού είναι εξ αρχής εκτός αυτής της διαδικασίας...)

Όσο για το λόγο της αναφοράς μου στον όγκο και το ετερογενές του υλικού (εκτός του προφανούς, ότι ...πουλάω μούρη επειδή έχω πολλές ταινίες!...), έχει να κάνει με το κατά πόσο μπορεί να εξαχθεί «ασφαλές» συμπέρασμα, από τη στιγμή που δεν έχω σε όλες τις περιπτώσεις να κάνω με το ίδιο απαιτητικά σε χρόνο επεξεργασίας αρχεία. Ίσως βέβαια και η σκέψη μου να «μπάζει» από κάπου, δεν είμαι και απολύτως σίγουρος!...

(πάντως οι απαντήσεις σας με κάλυψαν σε μεγάλο βαθμό, ευχαριστώ πολύ όλους σας)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...