Προς το περιεχόμενο

Θέλω τις ηλεκτρολογικές σας γνώσεις!

CptBill

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Η μέρα που γράφτηκε το ποστ στο οποίο απάντησες μόλις σήμερα...:)

Ετσι κι αλλιώς αφου έπεσε φτυαρι (νεκροθαφτη) τοτε πολλοι θα διαβαζαν και τις παλιες απαντησεις. Και οχι. Δεν φτυαρισα εγω πρωτος :-P

• Απαντ. 48
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Να κάνω και εγώ μια ερώτηση που νομίζω εντάσσεται σε αυτό το thread. Έχω μια συσκευή που δουλεύει με μετασχηματιστή στα 7,5 volt. Μπορώ να κάνω αυτή τη συσκευή φορητή (π.χ. θα με βόλευε αν υπήρχε μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία στα 7,5 volt αλλά δεν έχω βρει κάτι τέτοιο)?

Δημοσ.

Nαι μπορείς. Βάζεις 5 μπαταρίες του 1.5 Volt εν σειρά που δίνουν ρεύμα σε βυσματάκι σαν την έξοδο του μετασχηματιστή και είσαι έτοιμος. Φυσικά θα χρειαστεί να κάνεις ιδιοκατασκευή την θήκη για τις μπαταρίες.

Δημοσ.
Το ρελέ ασφαλείας όπως το λες πέφτει όταν εμφανιστεί διαφορά στην ένταση του ρεύματος μεταξύ φάσης και ουδέτερου. Το ελάχιστο ρεύμα περνάει από τον ουδέτερο στην γείωση όταν τα ακουμπάς φτάνει για να τον ρίξει. Το κακό θα ήταν να μην έπεφτε, δηλαδή πιθανόν να μη δουλεύει καλά.

Ααα...οκ. Μα δε θα επρεπε να υπαρχει καθολου ρευμα αφου ειχα κλεισει το γενικο; Αληθεια, υπηρχε περιπτωση να παθω καμια ηλεκτροπληξια με κλειστο γενικο;

Και ναι, ζω ακομη :>

Δημοσ.
7,5 volt = 1,5 x 5 σε σειρά. Πρέπει να δείς όμως και τι κατανάλωση έχει η συσκευή, και τι αυτονομία θα έχει με μπαταρίες.

Nαι μπορείς. Βάζεις 5 μπαταρίες του 1.5 Volt εν σειρά που δίνουν ρεύμα σε βυσματάκι σαν την έξοδο του μετασχηματιστή και είσαι έτοιμος. Φυσικά θα χρειαστεί να κάνεις ιδιοκατασκευή την θήκη για τις μπαταρίες.

Ευχαριστώ. Κάτι τέτοιο είχα σκεφτεί αλλά μόλις βρήκα μια μπαταρία από μια κάμερα που έχω που είναι στα 7,2v. Φαντάζομαι το μόνο που πρέπει να προσέξω στη σύνδεση των καλωδίων με το βύσμα είναι η πολικότητα. Αν θυμάμαι καλά από παρόμοια βύσματα το ένα καλώδιο μπαίνει γύρω γύρω και το άλλο εσωτερικά. Ποιο θα βάλω εσωτερικά και ποιο εξωτερικά όμως?

Ο μετασχηματιστής έχει ένα σχήμα {- ( + } δηλαδή κλειστό ημικύκλιο προς την πλευρά του - και ανοιχτό προς την πλευρά του +.

Δημοσ.
Ααα...οκ. Μα δε θα επρεπε να υπαρχει καθολου ρευμα αφου ειχα κλεισει το γενικο; Αληθεια, υπηρχε περιπτωση να παθω καμια ηλεκτροπληξια με κλειστο γενικο;

Και ναι, ζω ακομη :>

Οχι, το ρελε παντα δουλεύει, ακόμα και με κλειστο το γενικο. Οχι δεν υπαρχει περιπτωση ηλεκτροπληξιας με κλειστο γενικο, εκτος και αν ο ηλεκτρολογος εχει κανει μαλακια και εχει βαλει τους ουδετερους πανω στις ασφαλειες, ενω η φαση παντα ειναι υπο ρευμα. Οι ασφαλειες κοβουν μονο τη φαση, οχι τον ουδετερο. Γιαυτο συνισταται να κλεινεις το γενικο διακοπτη παντα, ο οποιος συνηθως κοβει φαση-ουδετερο, οποτε εισαι απολυτα ασφαλης. Εκτος και αν εχεις πινακα της πλακας με μονο ασφαλειοδιακοπτη γενικο.

Ευχαριστώ. Κάτι τέτοιο είχα σκεφτεί αλλά μόλις βρήκα μια μπαταρία από μια κάμερα που έχω που είναι στα 7,2v. Φαντάζομαι το μόνο που πρέπει να προσέξω στη σύνδεση των καλωδίων με το βύσμα είναι η πολικότητα. Αν θυμάμαι καλά από παρόμοια βύσματα το ένα καλώδιο μπαίνει γύρω γύρω και το άλλο εσωτερικά. Ποιο θα βάλω εσωτερικά και ποιο εξωτερικά όμως?

Ο μετασχηματιστής έχει ένα σχήμα {- ( + } δηλαδή κλειστό ημικύκλιο προς την πλευρά του - και ανοιχτό προς την πλευρά του +.

Αγόρασε ενα βολτομετρο της πλακας και δες που βγαζει τι. Λογικα εχει το - στο κεντρο, αλλα δοκιμασε να σαι σιγουρος, καθοτι το σχηματακι που εκανες δεν ειναι απολυτα κατανοητο.

Ειναι ετσι

polarity.jpg

η αντιθετα?

Δημοσ.

το κλειστό ημικύκλιο είναι η εσωτερική επαφή του βύσματος. Το ανοιχτό η εξωτερική. Υποθέτω οτι θέλεις να κόψεις το βυσματάκι του μετασχηματιστή και να συνδέσεις σε αυτό την μπαταρία;

Μπορείς να ανοίξεις την συσκευή, και με καλάι να κολήσεις ένα καλωδιάκι πάνω στην υποδοχή του μετασχηματιστή, από την μέσα μεριά.

Πάντως τα 7,2 με τα 7,5 volt μπορεί να κάνουν διαφορά στην συσκευή σου. Τι συσκευή είναι;

Δημοσ.

Αγόρασε ενα βολτομετρο της πλακας και δες που βγαζει τι. Λογικα εχει το - στο κεντρο, αλλα δοκιμασε να σαι σιγουρος, καθοτι το σχηματακι που εκανες δεν ειναι απολυτα κατανοητο.

Ειναι ετσι

polarity.jpg

η αντιθετα?

Ναι όπως είναι στην φωτογραφία είναι και στον μετασχηματιστή

το κλειστό ημικύκλιο είναι η εσωτερική επαφή του βύσματος. Το ανοιχτό η εξωτερική. Υποθέτω οτι θέλεις να κόψεις το βυσματάκι του μετασχηματιστή και να συνδέσεις σε αυτό την μπαταρία;

Μπορείς να ανοίξεις την συσκευή, και με καλάι να κολήσεις ένα καλωδιάκι πάνω στην υποδοχή του μετασχηματιστή, από την μέσα μεριά.

Πάντως τα 7,2 με τα 7,5 volt μπορεί να κάνουν διαφορά στην συσκευή σου. Τι συσκευή είναι;

Συμφωνείτε λοιπόν και οι δύο πως πρέπει να βάλω το - στο κέντρο και το + εξωτερικά (αν και το σχήμα μου φαίνεται πως δείχνει το αντίθετο)

Δεν θέλω να χαλάσω το μετασχηματιστή οπότε θα πάω να αγοράσω ένα βυσματάκι μάλλον.

Η συσκευή είναι ένας ασύρματος δέκτης συχνοτήτων στα 2,4Ghz. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

Δημοσ.

Όπως το λέει ο ferongr. + στο κέντρο, - έξω. Απλά δεν κατάλαβα σωστά αυτό που είπες "κλειστό ημικύκλιο προς την πλευρά του - και ανοιχτό προς την πλευρά του +".

• 4 μήνες μετά...
Δημοσ.

βοηθεια ξανα: στο νεο μου σπιτι ο κατασκευαστης εκανε ατυχης επιλογη πριζων με αποτελεσμα καποιες να βγουν προβληματικες.

Οι πριζες ειναι χωνευτες και δυστυχως τα δοντακια δεν κανουν ιδιαιτερη δουλεια στο να γατζωνουν οι πριζες. Με διαφορες παντετες απο τον ηλεκτρολογο που εκανε την αρχικη εγκατασταση το προβλημα διορθωθηκε σε σχεδον ολες τις πριζες αλλα προσφατα απο δικια μου βλακεία εβγαλα μια πριζα απο το τοιχο. Στη προσπαθεια μου να τη βαλω παλι οσο και να βιδωνω, η πριζα δεν σφιγγει στον τοιχο.

Τι κανω λοιπον?? Ενα σχεδιο λεει να βαλει σκληρο χαρτονι εσωτερικα του κυλινδρικου κουτιου ωστε να μαγκωσει η πριζα.

Ενα αλλο σχεδιο λεει να βαλω στοκο στο κουτι μηπως και η πριζα καταφερει και σφιξει.

Δημοσ.
Στη προσπαθεια μου να τη βαλω παλι οσο και να βιδωνω, η πριζα δεν σφιγγει στον τοιχο.

Τι κανω λοιπον?? Ενα σχεδιο λεει να βαλει σκληρο χαρτονι εσωτερικα του κυλινδρικου κουτιου ωστε να μαγκωσει η πριζα.

Ίσως υπάρχει και ποιό απλή λύση :lol:

Ένα απλό λαστιχάκι. Από αυτά που έχουν συνήθως τα μάρκετ όταν τυλίγουν κάνα τυρί ή αλλαντικό. Πρέπει να υπάρχει αυτό και να κρατάει τα δοντάκια για να μπορούν να σφίξουν πάνω στο κουτί. Αν ανοίξεις μια άλλη μπρίζα θα το δείς.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

ερωτηση πως θα συνδεσω ενα ντιμερ για δυο προβολεις 600w οταν στο πινακα ξερω την ασφαλεια που τους δινει φαση η ραγας η απλο

Δημοσ.
ερωτηση πως θα συνδεσω ενα ντιμερ για δυο προβολεις 600w οταν στο πινακα ξερω την ασφαλεια που τους δινει φαση η ραγας η απλο

που θελεις να το συνδεσεις αυτο? πανω στον πινακα?

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...