Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Έχω ένα Laptop (Fujitsu Siemens Amilo Xi 1526) προς format το οποίο έχει 2 δίσκους, 120GΒ ο καθένας και είναι σε raid με τον ενσωματωμένο controller της VIA VT6421.

Θέλω να το formarω και να περάσω εκ νέου τα windows xp από cd-rom.

Το πρόβλημα είναι το γνωστό ότι επειδή είναι σε raid δεν βλέπει τους δίσκους κατα την εγκατάσταση.

Οπότε κατέβασα ένα πρόγραμμα (το official) για τον controller και μέσα από τα windows ήθελα διαγράψω το raid.

Αλλά η επιλογή για την διαγραφή του raid ήταν ενενεργή. Οκ (κανένα πρόβλημα, που λέει και η Στικούδη) θα το κάνω από το menu του raid κατα την εκκίνηση. Μπαίνω μέσα διαγράφω το raid, το οποίο μου φορμάρει και τον δίσκο.

Έπειτα λέω να πάω από το Bios μια βόλτα να απενεργοποιήσω το raid.

Και τρώω το άκυρο της ζωής μου, κυριολεκτικά λείπουν επιλογές. Με ένα πρόχειρο search είδα ότι έχει κλειδωμένες κάποιες επιλογές του bios...

Εννοείται πως στην εγκατάσταση δεν βλέπω πάλι δίσκους :(

Τώρα τι μπορώ να κάνω για περάσω τα windows xp?

Με έχει σκάσει το άτιμο... σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Δοκίμασα μόλις τώρα να κάνω bios update αλλά τζίφος.. η επιλογή raid εμφανίζεται αλλά δεν μπορώ να αλλάξω τις τιμές... !!!

Δημοσ.

Γιατί θέλεις να σβήσεις το raid από το bios αφού θέλεις πάλι σε raid να περάσεις τα xp,για να φανούν οι δίσκοι στην εγκατάσταση πρέπει ή να βάλεις τον driver σε μια δισκέτα και να τον φορτώσεις όταν σου πει η εγκατάσταση,αλλά καλύτερα να τον περάσεις σε νέο iso μέσου του nlite

Δημοσ.

Μα το θέμα είναι οτι δεν θέλω να έχω raid καθόλου... Και στο manual του μοντέλου που βρήκα online λέει ότι υπάρχει η επιλογή να μην υπάρχει raid.

(Δοκιμαστικά πέρασα τα Win7 και έγινε η εγκατάσταση κανονικά... αλλά τα 7 ξέρω ότι έχουν πρόβλημα με το συγκεκριμένο raid controller γιατί δεν το υποστηρίζει η εταιρία...)

Δυστυχώς δεν υπάρχει εξωτερικό floppy drive... με usb δεν γίνεται αυτή η δουλειά...?

Δημοσ.

Αφού δεν θέλεις raid διάβασε το εγχειρίδιο, μπορεί να έχει διαφορετικές θύρες για raid και άλλες σαν απλές sata.

Όχι usb και XP install δεν πάνε μαζί μόνο δισκέτα βλέπει,πρέπει να κάνεις το άλλο που λέω με το nlite, αυτό το iso μετά μπορείς να το μεταφέρεις σε usb και να κάνεις την εγκατάσταση από εκεί(αν είναι αρκετά γρήγορο αλλιώς δεν λέει).

Τι σε νοιάζει αν έχει πρόβλημα αφού δεν θέλεις raid;; ή έχει πρόβλημα και σαν απλό δίσκο;;Αλλά σαν raid θα τους είδε και από τα 7 έτσι;;

Δημοσ.

Για να γλιτώσω κόπο και χρόνο έκανα αυτό με το nlite... αλλά αύριο θα δοκιμάσω να το φορμάρω γιατί τώρα πέρασε η ώρα... και κοιμάται ο δικαιούχος... :P

Απλά εξ αρχής ήθελα να να αποφύγω αυτό το πράγμα με τους raid drivers κτλπ. ήθελα απλά να έκανα ένα Install από το cd των windows.

Ας χανόταν το raid... η μεγάλη μου απορία ήταν το πως μπορώ να σπάσω το raid.

Γιατί μέσα από τα windows (πριν γίνει format) με το πρόγραμμα της VIA για τον συγκεκριμένο controller δεν μπορούσα να σπάσω το raid.

Άντε λέω windows είναι ίσως φταίει αυτό, από το raid utility ίσως μπορέσω...

Αλλά έλα που και από το utility δεν κατάφερα να το σπάσω... :|

Δημοσ.

Επίσης θα μπορείς να μπεις στα bios του laptop και να δεις αν έχεις επιλογή να αλλάξεις τον σκληρό δίσκο από AHCI σε IDE, (αν και δε νομίζω γιατί αυτή η ρύθμιση ήρθε με τα πρώτα (s)vista που έλυνε το πρόβλημα της εγκατάστασης XP σε Vista στα laptop :-D ).

Δημοσ.

@TheELF Έκανα την διαδικασία που μου πρότεινες με το nLite πέρασα κανονικά των driver αλλά πάλι δεν βλέπει τον δίσκο κατα την εγκατάσταση...?

Επίσης δεν πιστεύω να έβαλα λάθος driver αφού από το site της Fujitsu μόνο 1 αρχείο είχε για drivers raid για το συγκεκριμένο μοντέλο...

Και μέσα στο φάκελο από αυτό που κατέβασα είχε πάλι μόνο ένα φάκελο drvraid όπου μέσα είχε 1 φάκελο με το όνομα xp όπου τελικά ήταν οι drivers... :)

Δημοσ.

Δεν θέλεις τον raid driver αλλά αυτόν του controller καμιά φορά λέγεται raid άλλες storage και άλλες chipset,τώρα που βλέπω για το δικό σου έχει και ξεχωριστό sata driver που λογικά αυτόν χρειάζεσαι.

http://support.ts.fujitsu.com/Download/ShowDescription.asp?SoftwareGUID=3499135E-254F-404F-8A5F-7DA4DD4C9E48&Info=FTS

http://support.ts.fujitsu.com/content/QuicksearchResult.asp?q=Xi+1526&btnG.x=11&btnG.y=11

Δημοσ.

Μέσα από τις επιλογές του raid controller δεν έχει επιλογή να ακυρώσεις το stripe των δίσκων;

Αν το σπάσεις (το stripe όχι το laptop :P ) τότε δεν θα υπάρχει raid και οι δίσκοι θα δουλεύουν σαν απλοί sata.

Δημοσ.

Αυτόν εδώ τον δοκίμασες; VIA VT6421 RAID Controller driver, μέσα του υπάρχουν τρία αρχειάκια, μόνο αυτά χρειάζονται για να μπορέσει να δει τον σκληρό στην εγκατάσταση και συγκεκριμένα το .inf, το slipstream το έκανες σωστά με το nlite?

Δημοσ.

Είχα κάνει λάθος αρχεία slipstream... λάθος drivers κατέβασα...

Με την πρώτη ευκαιρία θα το κάνω ξανά... είναι και η δουλειά μου τέτοια που μπορώ να ασχολούμαι ελάχιστα την ημέρα με το θέμα... :|

Δημοσ.

Τελικά όντως είχα περάσει λάθος drivers... μια χαρά τον είδε τον δίσκο και έγινε η εγκατάσταση... σας ευχαριστώ πολύ, όλους! :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...