Dark_Duck Δημοσ. 18 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2012 (επεξεργασμένο) Με αφορμή την αγορα ενός σχετικά μικρού SSD (64gb) και το επικείμενο format αρχισα να ψάχνομαι σχετικα με το πως μπορώ να εξοικονομήσω χώρο η πιο συγκεκριμένα να κάνω περισσότερο εργονομική την εγκατάσταση των Windows 7. Υπάρχουν κάποιοι φάκελοι οι οποίοι μετά την εγκατάσταση έχουν την τάση να μαζεύουν κάθε λογής σαβούρα και κάποιοι άλλοι οι οποίοι θα θέλαμε λογω του ιδιαίτερα μεγάλου μεγέθους να βρίσκονται σε άλλο δίσκο. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στους παρακάτω: Users. Program DataProgram FilesProgram Files (x86) Αυτό που εψαχνα να κάνω λοιπόν ήταν να στήσω τα Win 7 στον C:\ και με κάποιον τρόπο οι παραπάνω φάκελοι να μπούν στον D:\. Δηλαδή τα Windows να μπούν στον SSD και ολα τα άλλα στον HD. Η διαδικασία που περιγράφω παρακάτω δεν είναι δικιά μου ανακάλυψη και στο τέλος θα παραθέσω όλα τα link από τα οποία έμαθα και έκανα τα όσα έκανα. Θα χρειαστείτε ενα usb stick το cd εγκατάστασης των Windows και πολύ υπομονή. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ- Μετακίνηση φακέλων Users και Program Data. Η μετακίνηση των δυο αυτών φακέλων κατα την εγκατάσταση δεν απαιτεί να πειράξει κάποιος την Registry και γίνεται μεσω του Audit mode των Windows. Στο βήμα 2 θα χρειαστεί να γράψετε εαν πολύπλοκο script. Καλά είναι να πάτε τώρα στο βήμα 2) να ετοιμασετε το script (κάνοντας το copy paste) και να σώσετε το αρχείο σε ενα usb stick. 1) Ξεκινάμε την εγκατάσταση των Windows κανονικά και όταν συναντήσουμε την παρακάτω οθόνη δεν βάζουμε όνομα υπολογιστή και χρήστη αλλά πατάμε CTRL+SHIFT+F3. Ο υπολογιστής θα κάνει Reboot, τον αφήνετε χωρίς να πειράξετε τίποτα και θα μπεί σε audit mode.To audit mode ειναι στην ουσία ενας προσωρινός admin account ο οποίος μπορεί να κάνει κάποιες αλλαγές πριν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των Windows. Πατήστε Cancel αν δει δίκτυο και σας ζητήσει να ορίσετε το Homegroup και στην συνέχεια θα οδηγηθείτε στην παρακατω οθόνη. Πατήστε Cancel. Από το περιβάλλον του Audit mode μπορείτε αν θέλετε να κάνετε Format στον δεύτερο δίσκο τον οποίο σκοπευεται να χρησιμοποιήσετε για να μπούν οι φάκελοι Users και Program Data. 2) Εδώ τώρα χρειάζεται να φτιάξουμε ένα script και να χρησιμοποιήσουμε το System preparation tool το οποίο θα άλλαξει την τοποθεσία των φακέλων μας. Το Script ειναι το παρακάτω (μπορείτε να το κάνετε copy paste αλλάζoντας μόνο ότι χρειάζεται). ><?xml version="1.0" encoding="utf-8"?> <unattend xmlns="urn:schemas-microsoft-com:unattend"> <settings pass="oobeSystem"> <component name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"> <FolderLocations> <ProfilesDirectory>d:\Users</ProfilesDirectory> <ProgramData>d:\ProgramData</ProgramData> </FolderLocations> </component> </settings> <cpi:offlineImage cpi:source="wim:E:/sources/install.wim#Windows 7 ULTIMATE" xmlns:cpi="urn:schemas-microsoft-com:cpi" /> </unattend> Τα σημεία που είναι σημειωμένα με κόκκινο είναι αυτά που πρέπει να πειράξετε ανάλογα με τα windows που έχετε και το που θέλετε να πάνε οι φάκελοι. <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?> <unattend xmlns="urn:schemas-microsoft-com:unattend"> <settings pass="oobeSystem"> <component name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"> <FolderLocations> <ProfilesDirectory>d:\Users</ProfilesDirectory> <ProgramData>d:\ProgramData</ProgramData> </FolderLocations> </component> </settings> <cpi:offlineImage cpi:source="wim:E:/sources/install.wim#Windows 7 ULTIMATE" xmlns:cpi="urn:schemas-microsoft-com:cpi" /> </unattend> Αν τα windows ειναι 64bit τότε αφήνετε το amd64 , αν ειναι 32bit τότε γράφετε x86 Στο profiles directory και στο Program data το κόκκινο γράμμα είναι ο δίσκος στο οποίο θέλετε να πανε οι δύο φάκελοι. Το κόκκινο γράμμα μετά το wim: ειναι το drive από το οποίο κάνετε εγκατάσταση, δηλαδή το γραμμα που έχει το Dvd drive στο οποίο έχετε το cd των windows. Τέλος γράφετε την version των Windows που έχετε. HOMEBASIC, HOMEPREMIUM, PROFESSIONAL, ULTIMATE, ENTERPRISE Σώζετε το notepad με Filename: relocate.xml και απο κατω διαλέγετε Filetype: All Files (*.*) Το αρχείο Relocate.xml το βάζουμε χύμα στον σκληρό μας δίσκο. Δεν εχει σημασία σε ποιόν εγώ το έβαλα χύμα στον C: Αν εχετε φτιάξει το script πριν την εγκατάσταση τότε το κάνετε copy paste απο το usb stick χύμα στον δίσκο. Για το παράδειγμα ας πούμε πως το έχετε βάλει στον D:\ 3) Ανοίχτε ενα command prompt (Start menu > All Programs > Accessories > Command Prompt, δεξί click run as administrator) Και γράψτε τα παρακάτω:cd \Windows\System32\Sysprep πατήστε enter. Μετά γράψτε:Sysprep.exe /audit /reboot /unattend:D:\relocate.xml και πατήστε enter. Βάζω μια εικόνα για βοήθεια. Θα δείτε το: Δεν πατάτε τίποτα. Το pc κάνει reboot και επιστρέφει στο audit mode. Είστε πλέον ξανά σε αυτή την οθόνη: Αφήνετε τις επιλογές όπως είναι στην παραπάνω οθόνη και πατάτε OK. Θα βγείτε έτσι από το audit mode και θα μπορεστε να ολοκληρώσετε την εγκατάσταση των Windows. Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση αν πάτε στο drive που έχετε επιλέξει θα δείτε τον φάκελο Users. Επιλέγοντας show hidden files and folders θα δείτε και τον φάκελο Program Data. ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ- Μετακίνηση φακέλων Program Files και Program Files (x86) Εδώ τα πράγματα ζορίζουν λίγο γιατί θα χρειαστεί να πειράξετε την Registry. Αν δεν νιώθετε σίγουροι μπορείτε να αφήσετε την εγκατάσταση ώς έχει παραπάνω και απλά να στελνετε τα προγράμματα για εγκατάσταση σε άλλο Drive. Σας συνιστώ να μην εγκαταστήσετε ούτε εναν driver πριν κάνετε την παρακάτω διαδικασία. Οι drivers της κάρτας από μόνοι τους δημιουργούν ενα σκασμό εγγραφές στην Registry, το ίδιο και οι drivers της μητρικής. Εδω θα χρειαστειτε το cd εγκατάστασης των Windows.Κάνουμε boot από το cd των windows και επιλέγουμε repair current installation. Αφού ψάξει την τρέχουσα εγκατάσταση και βρεί λάθη δεν παταμε repair αλλα cancel. Στην οθονη που ανοίγει πατάμε την επιλογή που μας ανοίγει ενα command prompt (το γνωστό CMD που ανοίξαμε και πριν). Δίνουμε τις παρακάτω εντολές cd \ και πατάμε enter. robocopy "C:\Program Files" "D:\Program Files" /E /COPYALL /XJ πατάμε enter και αντίστοιχα. robocopy "C:\Program Files (x86)" "D:\Program Files (x86)" /E /COPYALL /XJ όπου C o δίσκος που έχουν στηθεί τα windows και D ο δίσκος στον οποίο θέλουμε να πάνε οι φάκελοι (μπορεί να έχει άλλο γραμμα πχ Ε ή F). Κάνουμε reboot και μπαίνουμε στα Windows ως χρήστης administrator ή ως χρήστης που έχει admin rights (Καλύτερα το πρώτο). Εδώ θα χρειαστεί να ανοίξουμε το Run και να γράψουμε regedit. Θα μας ανοίξει η registry στην οποία πρέπει τώρα να αντικαταστήσουμε όλες τις εγγραφές που περιέχουν C:\Program Files και C:\Program Fies (x86) με D:\Program Files και D:\Program Files (x86) αντιστοιχα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό http://www.funduc.co...m']Registry το οποίο όμως δεν αλλάζει τις εγγραφές που είναι κλειδωμένες από τα windows, αλλά σας γλυτωνει από πολυ δουλειά.Για τις εγγραφές που είναι κλειδωμένες απο τα windows χρειάζετε να κάνετε τα εξής: 1) Δεξί κλικ και επιλογή permissions 2)Στην καρτέλα που ανοίγει πατάμε Advanced. 3)Πατάμε στην καρτέλα Owner. Αλλάζουμε τον Owner σε Administrator και πατάμε το Replace owner on subcontainers and objects. Πατάμε ΟΚ. 4) Στην αρχική καρτέλα πατάμε τον χρήστη Admin και τσεκάρουμε το Full control Πατάμε ΟΚ και μπορούμε να πειράξουμε πλεον το Registry Κey Θα πρέπει να κάνετε και Rename τα Registry Keys που θα βρείτε με αναφορα στα C:\Program Files και C:\Program Fies (x86) παντόντας F2 για Rename. Αφου τελειώσετε με την Registry και κάνετε ελεγχος με το Find 2-3 φορές ξανά restart και boot σε repair mode. Aνοίγετε ενα CMD και γράφετε:cd\ πατάτε enter rmdir "C:\Program Files" /S /Q πατάτε enter rmdir "C:\Program Files (x86)" /S /Q. Πατάτε enter. Reboot στα Windows kai πλεον οι φάκελοι Program Files και Program Files (x86) βρίσκονται στον φάκελο που θέλετε. Εγω το εκανα εχοντας στρωσει drivers οπότε η registry με παιδεψε λίγο αλλα τα καταφερα και πιο σημαντικό ειναι πως δουλευει μια χαρα. Να σημειωθεί πως η διαδικασία μπορεί να γίνει και σε ετοιμη εγκατάσταση των Win 7, αλλά για τους φακέλους των users και Program Data προυποθέτει την χρήση junctions. Εγω περιέγραψα αυτό που έκανα σε καθαρό install. Αυριο θα βάλω και όλα τα απαραίτητα links με τα gredits γιατι άλλοι έχουν κάνει την δουλειά και εγω απλώς σας την μεταφέρω με το δικό μου τρόπο. Όπως πάντα ότι κάνετε το κάνετε με δική σας ευθύνη!. Μην με πάρετε με τις πέτρες αν δεν τα καταφέρετε αλλα είμαι εδώ να βοηθήσω όσο θέλετε. Επεξ/σία 18 Αυγούστου 2012 από Dark_Duck 1
antonl Δημοσ. 18 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2012 Αναλυτικότατος ο οδηγός και μπράβο για τον κόπο σου να τον μοιραστείς εδώ πέρα Αλλά ποιος ο λόγος να πάρεις SSD αν μετακινήσεις όλα τα προγράμματα και τις ρυθμίσεις τους στον HDD; Εκτός κι αν κάτι δεν κατάλαβα. 2.5+ χρόνια έχω έναν 80άρη κι ακόμα 35GB είναι το usage (εξαρτάται βέβαια και τι προγράμματα έχει ο καθένας αλλά πιστεύω πως τα 64GB είναι ΟΚ για OS+progs).
Dark_Duck Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2012 Αναλυτικότατος ο οδηγός και μπράβο για τον κόπο σου να τον μοιραστείς εδώ πέρα Αλλά ποιος ο λόγος να πάρεις SSD αν μετακινήσεις όλα τα προγράμματα και τις ρυθμίσεις τους στον HDD; Εκτός κι αν κάτι δεν κατάλαβα. 2.5+ χρόνια έχω έναν 80άρη κι ακόμα 35GB είναι το usage (εξαρτάται βέβαια και τι προγράμματα έχει ο καθένας αλλά πιστεύω πως τα 64GB είναι ΟΚ για OS+progs). Αυτό που συμβαίνει με τον SSD αν εχω καταλάβει καλά είναι πως δεν πολυσυμπαθεί το γραψε σβήσε. Ετσι σκεφτηκα το ολο εγχείρημα το οποίο μέχρι τωρα λειτουργεί αψογα και το οποίο μεταφέρει ολη την "σαβούρα" σε εναν άλλο δίσκο και αφήνει το λειτουργικό "αθικτο" και μόνο του στον SSD.
sothoms Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2012 Αυτο ακριβως το ερωτημε εχω κι εγω. Σκεφτομαι να βαλω ssd γι ανα τρεχουν πιο γρηγορα τα προγραμματα πχ photoshop, aftereffect. Ποιος ο λογος λοιπον να τα βαλω σε αλλον σκληρο και να με καθυστερει στο editing;
Dark_Duck Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2012 Αυτο ακριβως το ερωτημε εχω κι εγω. Σκεφτομαι να βαλω ssd γι ανα τρεχουν πιο γρηγορα τα προγραμματα πχ photoshop, aftereffect. Ποιος ο λογος λοιπον να τα βαλω σε αλλον σκληρο και να με καθυστερει στο editing; Μάλλον δεν τα εξηγώ καλά. Η παραπάνω εγκατάσταση εχει αρχικά ως σκοπό να μετακινήσει την "σαβούρα" του φακέλου users και program data σε αλλο δίσκο. Σε δευτερο χρόνο μετακινεί και τους φακέλους program files. Αν εσυ θες να στήσεις photoshop στον solid state για να πηγαίνει σφαίρα το κανεις. Αλλα ειμαι σιγουρος πως καθε παπαρια που κατεβάζεις απο το internet καθε game η demo που εγκαθιστας για μια βδομάδα και τα gb σαβουρας που μαζεύει ο firefox και ο chrome στον φακελο users δεν θες να ειναι εκει.
jim_p Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2012 Επειδη εχουν καταργηθει τα αστερακια για αξιολογηση, σου βαζω 5 σκετα. Μπραβο για τον οδηγο. * * * * *
Dark_Duck Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2012 Επειδη εχουν καταργηθει τα αστερακια για αξιολογηση, σου βαζω 5 σκετα. Μπραβο για τον οδηγο. * * * * * Thanks . Αν βοήθησει εστω και εναν σε παρομοια εγκατάσταστη ειμαι χαρούμενος .
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα