Προς το περιεχόμενο

Αδειες χρήσης σε εφαρμογές android!

aer

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Λόγω απειρίας πανω στο θεμα και ψάχνοντας να κατεβάσω ένα app απο το google play για φακό έπεσα πανω σε αυτό:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.devuni.flashlight&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5kZXZ1bmkuZmxhc2hsaWdodCJd

το οποίο έχει 1500000 χρήστες και βαθμολογία 4.6

διαβάζοντας τις άδειες/permissions έπαθα ενα ψιλοπανικό. Γιατί να διαβαζει τις φωτογραφίες ο φακός ή να μπορεί να δει το νουμερο του κινητού μου και άλλα πολλά τέτοια?

Κοιτώντας και άλλες δημοφιλείς εφαρμογές είδα ότι σχεδόν όλες εχουν τέτοιες αδειες.

Μήπως εχω καταλαβει λάθος? Δεν είναι επικίνδυνο να δίνω τέτοιου είδους άδεια σε εφαρμογή?

Και αν ναι υπάρχει καποιος τρόπος να το αποτρέπω ή να βρω εφαρμογές που δεν τα ζητούν αυτά?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο ελενγχος της καμερας ειναι οντως κατι το περιεργο. Δεν μπορω να φαντστω τον λογο που η εφαρμογη χρειαζεται τον ελενγχο της καμερας και η ιδεα οτι μπορει ταυτοχρονα με τον φακο να περνει φωτογραφιες το κινητο και να τις στελνει μετα καπου μεσω νετ τουλαχιστον με πανικοβαλει. Την εφαρμογη την εχω στο κινητο μου και η αληθεια ειναι οτι αν εξαιρεσεις την μεγαλη καταναλωση μπαταριας (λογικο ισως) κανει πολυ καλα τη δουλεια της.

Ναι αλλά ποια είναι η δουλειά του. Δεδομένου ότι χρειάζομαι φακό εψαξα και άλλες εφαρμογές φακού, όλες ήθελαν τις ίδιες άδειες.

Επίσης το θέμα το άνοιξα όχι για την συγκεκριμένη εφαρμογή αλλά και για άλλες εφαρμογές.

πχ. Το handsent sms λέει ότι επιτρέπει να πάρει τηλ. να στείλει sms/mms χωρίς να ρωτησει το χρήστη!!!

Εχει ποτέ συζητηθεί στο φόρουμ κατι τέτοιο γιατί μιλαμε για πολύ δημοφιλείς εφαρμογές? Αν ξερει καποιος κατι παραπάνω πολύ θα βοηθούσε η συμβολή του!

Να αποφεύγονται τετοιες εφαρμογές ή είναι η χρήση τους είναι τελείως ακίνδυνη και τσαμπα αγχώνομαι?

Υπαρχει τρόπος να ελέγχεις τι σύνδεση γίνεται από το κιν. πριν γίνει (όπως πχ το uac στο pc) ή να μπλοκάρεις τις άδειες που όμως έχεις επιτρέψει με την εγκατασταση καποιοων εφαρμογών?

Το έχω δει. Το ίδιο και το skype ή το facebook. Γι αυτό ρωτάω.

Δεν έχω καθόλου εμπειρία σε android (προφανώς) και διαβάζοντας τυχαία τις άδειες για το φακό με παραξένεψαν αυτά που ζητούσε. Ετσι μπηκα στο κόπο και άρχισα να κοιτάω και άλλες εφαρμογές που έχω εγκαταστήσει όπως το handsent sms, skype, facebook, twiiter κα.

Αυτό που ρωτάω είναι να ανησυχώ ή όχι όταν η εφαρμογή είναι πολύ διαδεδομένη όπως το πχ handsent sms αλλά ζηταει παπαδες για εγκατάσταση?

Μπορώ με καποιο τρόπο να το ελεγξω ως προς τις προσβάσεις που θα κάνει παρότι τις έχω αποδεχθεί?

• Moderators

επειδη εχω δουλεψει λιγο σε android προγραμματισμο ισως καποια απο αυτα τα perimission ειναι αναγκαστηκα.

τι εννοω. για να παρεις τον ελεγχο του φλας ισως πρεπει να εχεις παρει αδεια για τον γενικοτερο χειρισμο της καμερας.

για το handset ειναι προγραμμα αποστολης μηνυματων. αρα για τα μηνυματα μου φαινεται λογικο να εχει τετοια perimissions. για το τηλεφωνο οκ μπορουσε και να μην τα εχει.αν ομως μεσω του handset μπορεις να παρεις τηλ οταν πατας πανω στην επαφη θα θελει και δικαιωματα κλησεων.

εφτιαξα μια εφαρμογη για μια φιλη και επρεπε να παρω δικαιωμα αποστολης μηνυματων γιατι θελει οταν πατας σε ενα ονομα να σου ανοιγει την δημιουργια μηνυματος. στα perimssions θα δεις οτι λεει οτι εχει δικαιωμα αποστολης μηνυματων χωρις να ρωτησει το χρηστη απλα και μονο γιατι χρειαζεται η εφαρμογη δικαιωμα να μπορει να στελνει μηνυμα οταν θελει ο χρηστης.

η ελευθερια παντως του android ειναι ενα προβλημα για τους χρηστες. και εγω εχω δει πολλες εφαρμογες που ζητανε ακυρα permissions που δεν εχουν σχεση με την εφαρμογη. εκει ειναι επιλογη του καθενος τι θα κανει!

επειδη εχω δουλεψει λιγο σε android προγραμματισμο ισως καποια απο αυτα τα perimission ειναι αναγκαστηκα.

τι εννοω. για να παρεις τον ελεγχο του φλας ισως πρεπει να εχεις παρει αδεια για τον γενικοτερο χειρισμο της καμερας.

για το handset ειναι προγραμμα αποστολης μηνυματων. αρα για τα μηνυματα μου φαινεται λογικο να εχει τετοια perimissions. για το τηλεφωνο οκ μπορουσε και να μην τα εχει.αν ομως μεσω του handset μπορεις να παρεις τηλ οταν πατας πανω στην επαφη θα θελει και δικαιωματα κλησεων.

εφτιαξα μια εφαρμογη για μια φιλη και επρεπε να παρω δικαιωμα αποστολης μηνυματων γιατι θελει οταν πατας σε ενα ονομα να σου ανοιγει την δημιουργια μηνυματος. στα perimssions θα δεις οτι λεει οτι εχει δικαιωμα αποστολης μηνυματων χωρις να ρωτησει το χρηστη απλα και μονο γιατι χρειαζεται η εφαρμογη δικαιωμα να μπορει να στελνει μηνυμα οταν θελει ο χρηστης.

η ελευθερια παντως του android ειναι ενα προβλημα για τους χρηστες. και εγω εχω δει πολλες εφαρμογες που ζητανε ακυρα permissions που δεν εχουν σχεση με την εφαρμογη. εκει ειναι επιλογη του καθενος τι θα κανει!

Τωρα που το σκεφτομαι ισως να χρειαζεται ελενχο της καμερας γιατι το φλας θεωρειται κομματι της καμερας και αρα δεν μπορει να λειτουργησει ξεχωριστα αν δεν παρεις τον ελενχο ολης της καμερας. Δεν μου φαινεται τοσο παραλογο.

ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις παιδιά!

συμφωνώ και εγώ σε αυτό αλλά μιλαμε για εφαρμογές που εχουν πολλούς χρήστες, είναι μεσα στο google play, έχουν καλές έως πολύ καλές βαθμολογίες και γενικά είναι εφαρμογές που τις "θέλεις" στο κινητό γιατί αλλιώς δεν έχει χρήση ως smartphone.

Επομένως υποθέτω ότι με την παραπάνω "γραμμή άμυνας", φανταζομαι πως είμαι καλυμμένος καθως αν αυτές οι εφαρμογές είχαν ποτέ κανει κατι ύποπτο θα είχε καπου αναφερθεί -φαντάζομαι?

Εγώ να σας πω την αλήθεια, ποτέ δεν τα έδινα σημασία αυτά. Μου κάνει πιο πολύ σαν "πισινή" των προγραμματιστών για να αποφύγουν τυχών μηνύσεις παρά ότι τα χρησιμοποιούν όλα αυτά.

@ Alexzzz

Κοίτα ο συγκεκριμένος γράφει ότι δεν χρησιμοποιεί την κάμερα, ότι από το τηλ. χρησιμοποιεί το id για διαφημισεις και γενικά εξηγεί γιατί θελει την καθε άδεια, αλλά αυτό εν πολυαλλάζει κατι.

Επειδή το έψαξα λίγο τις τελευταίες 2 μερες, το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι προσέχεις πολύ αυτά που κατεβάζεις, κυρίως για να μην πεσεις σε κακόβουλο λογισμικό, το οποίο θα εκμεταλευτεί τις δυνατότητες των αδειών που έχεις δώσει σε καποια προγράμματα.

Εαν αγοράζεις εφαρμογές γενικά δίνεις λιγότερες άδειες από τις δωρεάν.

Όταν αγοράζεις καποιο πρόγραμμα κλειστού κώδικα υπογράφεις μια σύμβαση όπου ποτέ κανείς δεν την διαβάζει, μεσα εκεί γραφει διαφορα όπως και αυτά που γράφει στα προγραμματα ανοικτού κώδικα για το android.

Γενικά είναι μια μικρή τρέλα η όλη κατάσταση!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...