Προς το περιεχόμενο

Εγκατάσταση Fedora 17 σε Windows 7 με dual boot

ptheolo

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παλαιότερα είχα βάλει μία έκδοση των linux απλά είχα βάλει το cd που μου είχαν δώσει και το εγκατέστησε σε dual boot από μόνο του. Με τα Fedora δεν ξέρω πως να το κάνω. Ξέρω ότι πρέπει να χωρίσω τον σκληρό δίσκο. Είναι 300GB και έχω ελεύθερα τα 170. Σκεφτόμουν να βάλω 20GB(καλά δεν είναι, σαν δοκιμή και αν είναι καλό και γενική χρήση). Αυτό που θέλω είναι κάποιος να μου πει σύντομα πως να κάνω partition και πως να εγκαταστήσω τα linux(βασικά αυτό με καίει).

Επίσης αν θέλω μετά να το αντιστρέψω μετά πρέπει το partition να το κάνω φορματ(σαν να ειναι usb δεν θα το κάνω? μπαίνω από win και κανω δεξι κλικ στο άλλο partition και διαμορφωση, μετα από αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσω το reocvery disc το οποιο δεν εχω,(απο που να το κατεβασω? δεν ξερω αν επιτρεπετε απο τους κανονισμους, εψαξα να τους βρω αλλα πουθενα) οποτε θελω καποιος να μου εξηγησει πως να το κανω και αυτο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για να κάνεις partition τον HDD σου, εκτός το ότι μπορείς να το κάνεις και μέσα από τα windows/linux ή κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης των windows/linux, ένα καλό προγραμματάκι και ευκολόχρηστο είναι το partition magic. Ψάχτο λίγο στο δίκτυο να το βρεις.

Έπειτα κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του fedora απλά επέλεξε να το βάλεις στο καινούριο partition που δημιούργησες. Τώρα όταν λες να το αντιστρέψεις τι εννοείς; Να ξανακάνεις τον δίσκο σου ενιαίο μήπως; Αν ναι, το partition magic το κάνει και αυτό.

• Like 1

προσοχή με το partition magic σε νέα μηχανήματα μπορεί να κάνει ζημιά

http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-windows_install/partition-magic-makes-windows-7-unbootable-and/d4ffb8de-0ec7-45e9-9168-f475683dcee3

δοκίμασε τα MiniTool Partition Wizard Home Edition 7

EaseUS Partition Master Home Edition

που και τα δυο είναι άριστα και ελεύθερα.

αν θες να κάνεις δοκιμή βάλε το fedora σε virtualbox/vmware, πόσο μάλλον που ακόμα δεν είσαι σίγουρος για την εγκατάσταση και τις ενέργειες που πρέπει να κάνεις

το partition magic είναι η μαγική συνταγή για να χάσεις αρχεία. Αν ο δίσκος σου έχει αρχεία και δεν είναι partitioned μην δοκιμάσεις να τον κόψεις με το magic.

edit: με πρόλαβε ο TheELF

παντω εχω windows 7 64-bit Ultimate(σπασμενα) εξ ου οτι δεν εχω το recovery disc(αν ξερει καποιος πους να το βρω να μου το πει παρακαλω). οταν λες σε vmware πρεπει να εγκαταστησω το vmware, αν απλα βαλω το cd δεν κανει κατι live και τρεχει απο κει?

οπως ειπε ο mandos, δοκιμασε αρχικα σε virtual μηχανημα να το δεις και να δοκιμασεις οτι θελεις..

επειτα,μπορεις με live να το κανεις απο linux χρησιμοποιωντας το gparted.προσωπικα αυτο παντα χρησιμοποιουσα και ποτε δεν ειχα προβλημα.

(το pc ειναι αγορασμενο το 2008)

το live που λες πως το κανω?

μηπως να βαλω καλυτερα τα ubuntu πρωτα? πηγα σε αυτη τη σελιδα που σου κανει ερωτησεις και σου λεει τι ταιριαζει και εχει τα suse, mandriva, ubuntu, kubuntu και linux mint σε 100% ταυτιση ενω τα fedora 90% γιατι μπορεί να μην έχω αρκετή εμπειρία.

τι διαφορα θα εχουν τα ubuntu με τα fedora? τοσο όσο στα προγραμματα και στην ευκολια αλλα και τοσο οσο στην εγκατασταση

Όλα αυτά που ρωτάς υπάρχουν στα wikis των διάφορών distros (και μεταξύ τους συγκριτικά θα βρεις στο google).

Βάλε virtualbox (είναι πιο εύκολο από το vmware) και δοκιμασέ τα όλα ένα ένα.

Επίσης και το ubu και το fedora έχουν livecds, τα τρέχεις και τα βλέπεις. Αυτό που βλέπεις όμως είναι το desktop και όχι τα παραπίσω, οπότε virtualbox.

προσοχή με το partition magic σε νέα μηχανήματα μπορεί να κάνει ζημιά

http://answers.micro...68-f475683dcee3

Πάρα πολύ σωστά. Και θα παραθέσω μια συγκεκριμένη απάντηση από αυτό το link

Partition Magic is an old program and not compatible with the NTFS version in either Windows 7 or Vista.

Do not use it - you will damage your partitions.

There are several free partition managers which are compatible with Windows 7. GParted and EASEUS are probably the best known but are not the only ones.

Τώρα.

Γιατί θες fedora; (Δεν λέω να μην βάλεις. Εγώ fedora χρησιμοποιώ. Απλά ίσως είναι καλύτερα Mint για αρχή. Κατά τη γνώμη μου πάντα.)

Η λύση του να τα βάλεις πρώτα σε ενα virtual machine που προτείνουν οι φίλοι είναι μεν καλή απ την άποψη ότι αποκλείεται να τα κάνεις μπάχαλο με τις εγκαταστάσεις, απ την άλλη όμως επειδή απ ότι καταλαβαίνω δεν θες κάτι εξειδικευμένο και μεμονωμένο πάνω στο linux αλλά θες γενική χρήση (videο - μουσική - internet κτλ κτλ) ίσως η λύση του vm να μην είναι η καλύτερη.

Αυτό το κόψε-ράψε partitions με δίσκους που είναι ήδη αρκετά γεμάτοι προσωπικά δε μου αρέσει και ιδιαίτερα αλλά...

Γενικά ψάξε βρες οδηγούς εγκατάστασης παράλληλα με windows 7 ιδιαίτερα για ubuntu - mint υπάρχουν και άπειρα videos και κινήσου με αυτά.

ελεγα για ubuntu αλλα εχω κατεβασει το virtualbox και θα τρεξω αυτα που μου προτεινε η σελιδα και θα καταληξω. αυτο που βασικα θελω ειναι να εχει ωραια εμφανιση(στην επιφανεια εργασιας κυριως) και να μην ειναι πολυ δυσκολο στην χρηση

Fedora ισως σε βολεψει πιο πολυ αν ερχεσαι απο win λογω του "πλησιεστερου" γραφικου περιβαλλοντος..

σε live μπαινεις οταν βαζεις το cd στον υπολογιστη σου και μπουταρεις.οταν ανοιξει(θα ανοιξει,δεν θα κανει ντουγρου εγκατασταση του νεου λειτουργικου),επιλεξε να το δοκιμασεις εκεινη την στιγμη,χωρις να το εγκαταστησεις.

οταν θα ρωτησεις τον τυπο της εγτκαταστασης(ubuntu) να βαλω μαζι με το windows ή κατι αλλο και απο κει(εκει ειδα βιντεο στα ελληνικα και λεει να φτιαξεις εικονικη μνημη, τι ειναι και γιατι την φτιαχνει? σαν RAM?). διαβασα οτι το κατι αλλο ειναι πιο ασφαλες. γιατι?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...