Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλο το forum. Μέχρι τώρα η όση σχέση έχω με το Linux είναι με διανομές Ubuntu based και λίγο OpenSuse/Fedora. Πάντα μα πάντα, όποια διανομή κι αν δοκίμασα κάτι πάντα έλειπε ή εμένα δεν μου άρεζε και γυρνούσα στα Windows. Βλέποντας ότι όλοι οι ArchLinuxάδες είχαν ένα παρόμοιο ιστορικό με ubuntu based διανομές και "βρήκαν την υγειά τους στο Arch" είπα και εγώ, τώρα που υπάρχει χρόνος, να επιχειρήσω την εγκατάσταση ArchLinux στο netbook μου. Υπάρχει κάποιος οδηγός, κάποιο βίντεο για την εγκατάσταση Arch για Αρχάριους;;; (Δεν ξέρω και πολλά πράματα... :) ) Από που μπορώ να ξεκινήσω;;;

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά. :)

  • Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Επειδή δεν θέλω να ακολουθήσω απλώς έναν οδηγό (λάθος μου που δεν το ανέφερα) αλλά να καταλάβω τι κάνω, να δω τι άλλες επιλογές έχω κ.τ.λ. , υπάρχει κάποιο link στο οποίο μπορώ να διαβάσω;;

 

 

---------Edit----------

Πρώτον, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Δεύτερον, επειδή δεν έχω πολυκαταλάβει τους όρους swap root κ.τ.λ. μπορεί κανείς να μου τα εξηγήσει;;;; (I'm a noob, i know... :-))

 

*Και κάτι άλλο. Για να γίνει η εγκατάσταση χρειάζομαι ethernet?? Με wi-fi δεν γίνεται;;; (<---- Με βολεύει περισσότερο...)

Δημοσ.

Γινεται και με wifi με την εντολη wifi-menu. Σου βγαλει μια λιστα με τα δικτυα, επιλεγεις σε ποιο θελεις να συνδεθεις και τον κωδικο και αυτοματα παιρνει IP απο το router. Αν εχεις κλεισει το DHCP στο router, πρεπει να δωσεις στατικη IP, εχω αφησει οδηγιες στο πρωτο link που αφησε ο Tritonas. Ποια ασυρματη καρτα δικτυου εχεις?

 

Επισης μπορεις να ριξεις και μια ματια στο Begginers Guide για περισσοτερα.

 

root ειναι o ριζικος καταλογος, κατω απο τον οποιο μπαινει ολο το συστημα των αρχειων και συμβολιζεται με το /

 

swap ειναι ενα μικρο σε μεγεθος partition (αλλοι λενε οτι πρεπει να ειναι ισο με τη RAM, αλλοι οτι πρεπει να ειναι διπλασιο της RAM και αλλοι λενε πως αν εχεις πολυ RAM δεν χρειαζεται καθολου), το οποιο παιζει το ρολο της εικονικης μνημης. Σε περιπτωση που η φυσικη μνημη εξαντληθει (πραγμα σπανιο με τα σημερινα μεγεθη μνημης), το συστημα χρησιμοποιει το swap σαν μνημη, για να αποθηκευσει εκει πληροφοριες.

 

Το root partition και το swap ειναι τα μονα απαραιτητα (με το swap να ειναι αμφιλεγομενο οπως ειπαμε οταν εχεις πολυ μνημη).

 

Απο κει και περα μπορεις να εχεις ξεχωριστα partitions για το /home ή/και το /boot αλλα προσωπικα δεν το εφαρμοζω.

 

Και κατι τελευταιο. Για να δουλεψεις στο arch πρεπει να εισαι familiar με το vi/nano ωστε να επεξεργαζεσαι αρχεια απο τη κονσολα. Οτι σε βολευει, προσωπικα χρησιμοποιω vi γιατι ειναι cross platform και το βρισκεις σαν εντολη σε ολα τα Unixοειδη/Unix Like (Linux, BSD, Solaris κλπ). Ειναι βασικη εντολη οπως το cat και το ls, οποτε δεν παιζει περιπτωση να βαλεις καποιο Unix/Unix Like και να μην μπορεις να το διαχειριστεις απο τη κονσολα.

 

Οτι αλλο θες ρωτα...

Δημοσ.

Σαν να μπερδεύτηκα. Λοιπόν. Μπορώ να κάνω την εγκατάσταση μέσω ethernet απλώς με βολεύει περισσότερο με wifi. Τώρα για το wifi το netbook έχει ενσωματωμένη κάρτα, αλλά εγώ χρησιμοποιώ την TP-LINK TL-WN821N για καλύτερο σήμα/ταχύτητα. Τι μου προτείνετε; Να κάνω πρώτα την εγκατάσταση με ethernet και μετά να ρυθμίσω και το wi-fi?? Γίνεται αυτό;; Ή να το κάνω εξαρχής με Wifi ?? (Όπως είπα χρησιμοποιώ την εξωτερική κάρτα και όχι την εσωτερική αν παίζει κάποιο ρόλο αυτό..) Πότε χρησιμοποιώ την εντολή wifi-menu?? Επίσης : Αν επιλέξω να κάνω την εγκατάσταση μόνο με δύο partitions (root, swap) Μετά το boot και το home θα μπουν αυτόματα στο root ή θα πρέπει να τα βάλω εγώ;; Αν ναι, πώς;; Και αν επιλέξω εγκατάσταση με πολλαπλά partition συνήθως ποιες είναι οι αναλογίες σε mb/gb??

 

Και πάλι ευχαριστώ. :)

 

*Κατά το 2ο βήμα (Partitions-Format) θα πρέπει να έχω σβήσει από πριν όλα τα ήδη υπάρχοντα partitions στο δίσκο;;; Ή δίνοντας τις εντολές σβήνει ότι έχει και δημιουργεί ότι του πεις;;;

Δημοσ.

Παμε απο τα ευκολα πρωτα...

 

Το TL-WN821Ν κυκλοφορει σε πολλες Version, πρεπει να εχει sticker πανω και να γραφει V1, V2, V3, V4 κτλ. Το καθενα εχει διαφορετικο chip οποτε επειδη δεν ξερω ποιο εχεις, ειναι αδυνατον να σου πω αν θα υποστηριζεται. Αλλα ουτως η αλλως αν το plugαρεις και τρεξεις την εντολη lsusb και iwconfig θα δεις το chip και το αν λειτουργει αντιστοιχα. Για να δεις το chip της ενσωματωμενης ασυρματης καρτας, τρεχεις την εντολη lspci. Εφοσον εχεις 2 ασυρματες, οι πιθανοτητες να εχεις wifi ειναι με το μερος σου... :-D

 

Απο κει και περα, οταν βαλεις το δισκακι της εγκαταστασης του arch και εκκινησει το netbook απο αυτο, στο τελος θα βγεις σε γραμμη εντολων. Εκει τρεχεις τις εντολες με τη σειρα, συμφωνα με τον οδηγο του tritonas. Και τις εντολες που σου ανεφερα μολις. Την εντολη του wifi-menu την εκτελεις οταν θες να σεταρεις το ασυρματο δικτυο, δηλαδη στο βημα 3. του παραπανω οδηγου.

 

Οσον αφορα τα partitions, κανε μονο ενα / και ενα swap (το / θα ειναι το mount point οπως λεμε του πρωτου partition. Το πρωτο partition ειναι το sda1). Για το boot και το home, απλα πρεπει να δημιουργησεις τους φακελους με την εντολη mkdir, αν δεις το γραφει ο tritonas στο 2α.

 

Αν επιλεξεις ξεχωριστα partitions για το /boot και το /home, 100ΜΒ αρκουν για το πρωτο ενω το δευτερο πρεπει να ειναι αρκετα μεγαλο αφου θα φιλοξενησει τους προσωπικους φακελους ολων των χρηστων που θα φτιαξεις. Αλλα επειδη ποτε δεν ξερεις αν τα x GB θα ειναι αρκετα, γι'αυτο καλυτερα να το αποφυγεις και να μεινεις στη λογικη "ενα root και ενα swap"...

Δημοσ.

Η κάρτα είναι η v3, όταν την σύνδεα στις μέχρι τώρα διανομές που δοκίμασα δούλευε κατευθείαν (Δεν ξέρω αν αυτό βοηθάει), σε αντίθεση με την ενσωματωμένη που ήθελε έναν driver..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

η V3 εχει Atheros...

USB: 0CF3:7015 Atheros Communications, Inc. TP-Link TL-WN821N v3 802.11n [Atheros AR7010+AR9287]

και δεν θα εχεις κανενα απολυτως προβλημα.

 

*Κατά το 2ο βήμα (Partitions-Format) θα πρέπει να έχω σβήσει από πριν όλα τα ήδη υπάρχοντα partitions στο δίσκο;;; Ή δίνοντας τις εντολές σβήνει ότι έχει και δημιουργεί ότι του πεις;;;

Τα σβηνεις μεσω του cfdisk. Πας με βελακια πανω στο partition και πατας d (απ'οτι θυμαμαι). Αφου τα σβησεις ολα, φτιαχνεις "New" και οριζεις το μεγεθος. Για το swap, αφου ορισεις το μεγεθος πρεπει να το επιλεξεις και να πατησεις "Type". Απο προεπιλογη εχει το swap σαν τυπο, οποτε απλα πατας enter και ετσι γινεται απο Linux -> Linux Swap.

 

ΥΓ: Υποθετω το linux θα ειναι το μοναδικο λειτουργικο σου στο netbook, σωστα?

Επεξ/σία από corrupted
Δημοσ.

Αφού σε ανέλαβαν οι tritonas και corrupted είσαι σε καλά χέρια.

 

Ειδικά για την πρώτη σου επαφή θα έλεγα το στήσεις με ethernet (καλώδιο) και μετά να ενεργοποιήσεις το wifi.

Δεν ήξερα ότι έχει γίνει απλούστερο πλέον όπως σου έγραψε ο corrupted, αλλά πάντα με βόλευει η σταθερότητα του ethernet.

 

Επίσης καλό θα ήταν να έχεις δεύτερο υπολογιστή δίπλα σου, ανοικτό και να είσαι στα wiki. Το begginers guide είναι ότι χρειάζεσαι.

 

Το netbook σου λογικά έχει 2g ram, εγώ του βάζω και 256mb swap (ή και καθόλου, αλλά αυτό εντέλει είναι θέμα γούστου). Με τα 256 είσαι οκ για καθημερίνη χρήση πιστεύω.

 

Επίσης η λέξη root χρησιμοποιείται και για τον πρώτο χρήστη, τον root που έχει υπερ-δυνάμεις στο linux :)

 

Θα πω τώρα και την κλήσε ατάκα: backup, backup και ξανά backup. Μετά από αυτά τα τρία βήματα είσαι έτοιμος :)

Δημοσ.

Λοιπόν. Μόλις τελείωσα επιτυχώς την εγκατάσταση! :-) (Τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω...) Έκανα ό,τι έλεγε ο οδηγός του τρίτωνα και έκανα επανεκκίνηση. Από εδώ και πέρα;;;

 

*Τελικά προσπάθησα λίγο με το wifi να το κάνω αλλά τελικά το έκανα με ethernet.

Δημοσ.

Από εδώ και πέρα μπορείς να απολαύσεις ένα λειτουργικό που το θεωρώ ξεχωριστό από πολλά άλλα!

 

Με pacman -Ss foo κάνεις search στα repos. Με -S κάνεις install. Βάλε X, βάλε και έναν browser και ότι χρειάζεσαι από εκεί και πέρα.

Το σχετικό θέμα του arch θα σε καλύψει, συνέχισε εκεί.

 

Διάβασε και για το AUR, που έχει ότι δεν είναι στα επίσημα repos!

 

Για το wifi το έχω δουλέψει με wicd και με network-manager. Δεν ξέρω τι παίζει με το netcfg.

To arch όμως έχει ένα καταπληκτικό wiki οπότε ψάξε για αυτά τα 3 και βάλε όποιο σου ταιριάζει

Δημοσ.

πάντα όταν θα βάζεις πακέτα θα κάνεις πρώτα

pacman -Syu

 

επόμενο βήμα είσαι

 

pacman -S xorg-xinit xorg-server xorg-server-utils xorg-utils

 

τι κάρτα έχεις είπαμε ? το βρίσκεις με

lspci | grep VGA

και αφού την βρεις ψάχνεις για τους driver της με

pacman -Ss όνομα κάρτας

 

μετά βάζεις το γραφικό περιβάλλον που θες

https://wiki.archlinux.org/index.php/Desktop_Environment#Desktop_environments

 

προσθέτεις και το user σου και reboot

Δημοσ.

Συνεχιζεις με το Beginners Guide μεχρι να φτασεις στο τελος.

 

Και για οτι μα οτι θες να εγκαταστησεις και δεν ξερεις πως...

γραφεις τη μαγικη λεξη στο https://wiki.archlinux.org/

 

π.χ kde, gnome, xfce, alsa (για τον ηχο) και παει λεγοντας...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρωτα απολα φτιαξε εναν κανονικο χρηστη:

 

>useradd -m -g users -G audio,lp,optical,storage,video,wheel,games,power,scanner -s /bin/bash ΟΝΟΜΑ-ΧΡΗΣΤΗ

 

και

 

>passwd ΟΝΟΜΑ-ΧΡΗΣΤΗ

 

πληκτρολογεις το password που θες, 2 φορες.

 

>logout

 

και login με το νεο ονομα χρηστη.

 

Μετα οτι σου ειπε ο martifnoff για τον xorg και οτι corrupted και mandos.

 

Ποιο desktop enviroment θες ?

 

kde, gnome, xfce, lxde ?

Επεξ/σία από tritonas00
Δημοσ.

Καλημέρα. Μετά από λίγο διάβασμα :) νομίζω ότι κατάλαβα κάποια πράγματα. Διορθώστε με αν κάνω λάθος. Αφού γίνει η εγκατάσταση και γίνει το πρώτο reboot, χρειάζεται να κάνω έναν χρήστη, να βάλω drivers για κάρτα γραφικών και ήχου, να βάλω xorg μαζί με τα άλλα πακέτα, και αφού τα κάνω όλα αυτά ύστερα βάζω το desktop environment. Έτσι είναι;; Επειδή δούλευα μέχρι πριν λίγο καιρό με xfce, λέω να δοκιμάσω λίγο το gnome. Για το gnome απ' ότι είδα το arch wiki τα έχει όλα όσα χρειάζομαι αναλυτικότατα. Οπότε περιμένω να μου πείτε αν ξεχνάω κάτι και ύστερα πάω να τα δοκιμάσω... :) Ευχαριστώ και πάλι για όλα!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...